Slovenija

Opozicija za sejo parlamentarne komisije o demografskem skladu

Ljubljana, 17. 02. 2021 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
11

Opozicijske poslanske skupine Levica, LMŠ, SD in SAB zahtevajo sejo komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri želijo opraviti javno razpravo o vladnem predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu. Vsebini predloga v omenjenih strankah ostro nasprotujejo, znova so izpostavili tudi možnost zakonodajnega referenduma.

Poslanec Levice Luka Mesec je opozoril, da na nedavni seji odbora DZ za finance, ki jo je opozicija obstruirala, javna razprava o zakonu o demografskem skladu ni bila mogoča. Na sejo namreč ni bil vabljen noben predstavnik socialnih partnerjev, protikorupcijske komisije ali drugih deležnikov, ki so bili v javnosti v zadnjih tednih do vladnega predloga kritični.

"Govorimo o enem od najpomembnejših zakonov, ki ga bo vlada sprejemala v tem mandatu," je podčrtal Mesec. Prepričan je, da osrednji cilj predlaganega zakona ni krpanje luknje v pokojninski blagajni. Po projekcijah Inštituta za ekonomska raziskovanja bo namreč leta 2040 primanjkljaj pokojninske blagajne znašal 2,4 milijarde evrov, demografski sklad pa bi lahko v istem letu po projekcijah vanjo vplačal okrog 200 milijonov evrov, kar je le osem odstotkov pričakovanega primanjkljaja.

Izpostavil je tudi, da želi vlada poseči v pravice državljanov pri nadzoru in upravljanju z lastnim premoženjem, saj v skladu zaposleni ne bi imeli svojih predstavnikov v nadzornem svetu, kot je to denimo trenutno v Modri zavarovalnici.

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je vladni predlog zakona o demografskem skladu označila za "veliko norost". Opozorila je, da od omenjenega zakona ne bodo nič imeli ne mladi, ne upokojenci. Poslance DeSUS in SMC je pozvala, naj se uprejo početju SDS, ki želi z enim zamahom vse državno premoženje prenesti na demografski sklad, država pa bi torej ostala brez njega.

Tako Bratuškova kot Andreja Zabret iz LMŠ sta opozorili tudi na nelogične poteze, kot je vključevanje STA v premoženje demografskega sklada. Zabretova je posvarila tudi, da strategije upravljanja državnega premoženja, ki jo bo vlada povsem spremenila, še ni: "Rečemo lahko, da kupujemo mačka v žaklju."

"Vsaka nepremišljena odločitev na tem področju lahko ima velike posledice na več družbenih podsistemov. Gre za tako pomemben zakon, da nihče nima mandata, da ga sprejme sam, brez posvetovanja, sodelovanja in dialoga," je menila Bojana Muršič (SD). Pozvala je k socialnemu, medgeneracijskemu in strokovnemu dialogu.

Demografski sklad politika ustanavlja že osem let, kopja pa so se lomila tudi zaradi razlik v stališčih kateri del državnega premoženja gre vanj.
Demografski sklad politika ustanavlja že osem let, kopja pa so se lomila tudi zaradi razlik v stališčih kateri del državnega premoženja gre vanj. FOTO: 24ur.com

Predlagatelji seje so zapisali več predlogov sklepov. Med njimi je sklep, da naj se vlada odpove aktualnemu konceptu nacionalnega demografskega sklada ter na strokovnih podlagah in v socialnem dialogu pripravi ustreznejšo rešitev za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti javnega pokojninskega sistema v kritičnem demografskem obdobju.

Tako Mesec kot Bratuškova sta sicer znova podčrtala, da si bodo v opoziciji v primeru, da bo koalicija predlog zakona, kot je zastavljen sedaj, potrdila, prizadevali za zakonodajni referendum. "Če takšno neumnost res sprejmejo, se bom zavzemala za to, da bodo imeli ljudje možnost odgovoriti, ali se strinjajo s tem, da so jim vzeli vse, ali zahtevajo, da državno premoženje ostane državno," je še zatrdila Bratuškova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekodnas
17. 02. 2021 21.10
+2
Zakaj demografskega sklad ni pred 8 leti ustanovila opozicija ko je bila še na poziciji .. sedaj pa nekaj pametuje, ovira, in daje predloge. briga opozicijo za ljudi 60+....
GetUp
17. 02. 2021 21.40
+2
Ne samo, da pametuje študirajo o še enem skladu ki bi bil pod njihovo diktaturo kjer bodo kradli. Kdo ima dober spomin je o demokravsjem skladu govorila Aleksandra Pivec, Kulovci so v odajah uprizarjali eno in isto retoriko kot v preteklosti posebej židan bratuškova vsi potem so jo pa zrušili in ukradli idejo o demogravskem skladu. V kaj se ti ljudje razumejo je znano iz preteklosti. Ko začnejo govoriti o drugih temah so že vse izračunali koliko bodo pospravili v žep. Saj nimajo ene svoje ideje ali programa ker hočejo samo na oblast in nadaljevati s fašizmom in lopovščinami. Pa kdo he nor da bo to prenašal.
Mother Russia
17. 02. 2021 21.08
+3
Kdaj se je opozicija začela sekirati za demografijo? V šestih letih so navozili skoraj 100.000 kosovarjev, zdaj pa bi se šli demografijo, kaj?
tornadotex
17. 02. 2021 20.58
+2
Bratuvščkova zopet pametuje...
Uroš Samec
17. 02. 2021 20.22
+4
V resnici so hoteli povedati, da vlada v katerih njih ni, nima kaj začenjati zadev, katerih se sami v premnogih vladah niso lotili, ter da nima kaj upravljati z denarjem, ki je seveda njihov že 30 let, tudi še, da sami jahajo celo Slovenijo zgolj na svojih praznih obljubah ljudem in na sistemu privilegije/zasluge/glasovi, ergo; le kako si drzne vlada ubirati stvarne korake...Slovenijo sicer prehitevajo že vse države EU bivšega vzhodnega bloka, vseeno pa smo na slovenskem samo mi gospodar.
papi1
17. 02. 2021 20.09
+1
Tale malinovec se ima za bolj pametnega od samega sebe. In prav ima, edino od sebe je lahko bolj pameten.
Harpuna
17. 02. 2021 19.03
+3
Opozicija mora biti,ampak konstruktivna,da opozarja na napake,ki jih treba popraviti,ne pa da nagajajo in to tisti,ki so že zdavnaj imeli možnost narediti vse to,pa niso.Sedaj pa kot da so vso pamet požrli.
bojer
17. 02. 2021 18.57
+3
Zopet je Desus zvisel...
franko žgavec
17. 02. 2021 18.48
+4
kdo se oglaša opozicija kater segre samo za lastne interese-
Hasan
17. 02. 2021 18.45
-2
To norijo je potrebno ustaviti.Referendum obvezno.Pred referendumom pa celovita predstavitev te Janševe podle nakane.
izgubljen krt
17. 02. 2021 18.22
-5
JJ in njemu podobni politiki bodo poskrbeli, da primanjkljaja v pokojninski blagajni čez 10-15 let ne bo več. Kako ? S korono in koroni podobnimi "ukrepi". Na prav fin način bodo zmanjšali populacijo. Tisti, ki še delamo, pa bomo itak delali skoraj do smrti, a ne ? ;-) Mi smo vsaj še solidarni in plačujemo za naše starše, da prejemajo zasluženo pokojnino. Alo bo današnja mladina to počela za nas ? ;-) Nisem prepričan. Demografski sklad pa v RS ne pride v poštev, dokler se ne "upokoji" kompletna trenutna politična garnitura.