Slovenija

Opozicija za sodelovanje, a brez nesoglasij ne gre

Ljubljana, 12. 08. 2021 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček, U.Z.
Komentarji
739

Zmaga nad Janšo ni dovolj, potrebne so večje skupne ambicije, na pobudo Marjana Šarca, da bi članice tako imenovane koalicije ustavnega loka podpisale dogovor o povolilnem sodelovanju, odgovarja Tanja Fajon. Dodatne predloge ima tudi Levica, v SAB pa so razočarani, ker jih je pobuda presenetila sredi poletja.

Kot smo poročali, je prvak LMŠ Marjan Šarec predsednikom ostalih strank, združenih v tako imenovano koalicijo ustavnega loka, poslal pobuda za sklenitev dogovora o povolilnem sodelovanju. Ta bi po Šarčevem predlogu vseboval zgolj tri točke: normalizacijo Slovenije in vrnitev k ustavnim temeljem, oblikovanje vlade brez strank in posameznikov, ki podpirajo vlado Janeza Janše, ter zavezo, da bo mandatarja izbrala stranka, ki bo prejela največ glasov. 

Predsednica SD Tanja Fajon je poziv pozdravila. "Veseli me, da je volja za povezovanje dozorela pri vseh opozicijskih strankah," je zapisala, hkrati pa spomnila, da so v njeni stranki podoben predlog posredovali že konec junija. Strankam opozicije zdaj predlaga, da bi se o sodelovanju pogovorili na sestanku naslednji teden. 

"Socialni demokrati namreč ocenjujemo, da za uspešnost povezovanja niso dovolj minimalne zaveze, ki si jih strnil v predlog treh točk, ampak močna skupna ambicija, da spremenimo Slovenijo in jo pripravimo na številne izzive, ki jih imamo na socialnem, gospodarskem, podnebnem in okoljskem področju." je Fajonova še zapisala v odgovor Šarcu. In poudarila: "Ne pozabimo, da vzpon skrajnih desnih politik omogoča razočaranje nad tem, da zmerne in levosredinske vlade niso bile sposobne uresničiti pričakovanj ljudi in potreb naše skupnosti."

Levica poziv pozdravlja, a ima dodatne predloge 

"Opozicija mora predstaviti jasno vizijo za Slovenijo in se zavezati, da ne bo nadaljevala škodljivih politik ne trenutne, ne prejšnjih vlad. Pobudo za povolilno sodelovanje zato pozdravljamo," so se odzvali iz Levice in dodali, da nameravajo, podobno kot SD, dodatne predloge podati na sestanku opozicije. 

Dodali so, da so vedno zagovarjali pred- in povolilno sodelovanje strank trenutne opozicije, "saj le tako lahko rešimo državo iz primeža korumpirane oblasti Janeza Janše, ki spodkopava temelje demokratične ureditve pri nas". 

Tanja Fajon in Luka Mesec bosta na sestanek prišla z dodatnimi predlogi.
Tanja Fajon in Luka Mesec bosta na sestanek prišla z dodatnimi predlogi. FOTO: Aljoša Kravanja

SAB predlog presenetil 

Precej bolj kritično so se odzvali v Stranki Alenke Bratušek (SAB), kjer Šarcu zamerijo, da je s predlogom pohitel pred koncem poletja. "V stranki SAB smo prejeli omenjeni dopis in smo nad pisno pobudo Marjana Šarca presenečeni, saj so se predstavniki strank opozicije na zadnjem skupnem sestanku pred poletjem dogovorili, da z delom in nadaljnjimi skupnimi aktivnostmi nadaljujejo septembra. Poteza je torej v nasprotju z danim dogovorom, zato na tem mestu poudarjamo, da sta za uspešno sodelovanje v prihodnje potrebna zlasti timski duh in spoštovanje danih zavez," se je odzval generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. Po njegovem mnenju bodo s takšnim neusklajenim delovanjem državljanom težko pokazali, da v Sloveniji obstaja politična alternativa sedanji vladi. 

V stranki SAB tudi nočejo preveč omejiti nabora potencialnih političnih partnerjev. "Po naslednjih volitvah bo stranka SAB sodelovala z vsemi, ki so blizu našim socialno-liberalnim vrednotam in temeljnemu programu naše stranke. To zagotovo niso stranke, ki so trenutno na oblasti, so pa to lahko nove stranke, ki jih napovedujejo nekateri – če bo seveda njihov program skladen z vrednotami SAB," poudarja Pavlič. 

NSi: Pismo LMŠ ne prispeva h krepitvi demokratičnega dialoga in vrednot

Odzvali so se tudi v koalicijski NSi, kjer opozarjajo, da Slovenijo čakajo veliki izzivi: gospodarsko okrevanje po epidemiji, zagotovitev dostopnega javnega zdravstva in digitalizacija. "Politiki smo dolžni iskati točke, ki nas povezujejo, in politične stranke moramo znati presegati razlike v dobro Slovenije. Pismo LMŠ ne prispeva h krepitvi demokratičnega dialoga in vrednot," so prepričani. "Če želimo po prihodnjih volitvah oblikovati trdno in razvojno vlado, bo potrebno povezovanje in sodelovanje. NSi je na to pripravljena," so še dodali.

SMC: Ko bomo prenehali še z izključevanjem, bo Slovenija še bolj razvojno naravnana

Vodja poslancev SMC Gregor Perič pa je navedel, da je "sedanja opozicija pred dvema letoma zaradi medsebojnega nesodelovanja in rivalstva razrušila lastno vlado". Po njegovem mnenju je pohvalno, da se te dni vnovič odkriva dobrobiti sodelovanja. "Ko bomo prenehali še z izključevanjem, bo Slovenija še bolj razvojno naravnana," je pristavil. Kot je znano, je bila SMC v tem mandatu DZ sprva del vlade Marjana Šarca, po njegovem odstopu z mesta predsednika vlade pa je pristopila v Janševo koalicijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
13. 08. 2021 18.53
+1
Analitik Alem Maksuti z novo neumnostjo na twitterju! Nekakšni hišni analitik POP TV Alem Maksuti ima v življenju očitno veliko časa, saj redno piše neumnosti na družbenih omrežjih. ALEM MAKSUTI O JANŠIZMU Alem Maksuti je eden tistih analitikov, ki ustreza podobi skrajne levice. Njegovi provokativni zapisi na družbenih omrežjih, pa večkrat niso vredni niti komentarja, kaj šele prebiranja. Pred nedavnim naj bi celo slovenske osamosvojitelje označil za teroristično organizacijo? Dr. Alem Maksuti, se je radikaliziral v zadnjem letu dni, ko je s svojim delom nastopila vlada Janeza Janše, od takrat na Twitterju zmerja vse drugače misleče na čelu z visokimi funkcionarji te vlade. Tokrat se je lotil “janšizma!” “Janšizem je politična platforma, ki ima jasen cilj a to je uzurpacija vseh podsistemov v državi. To na volitvah lahko premaga le antijanšizem, in nobeno besedičenje o zelenem razvoju ali digitalnem preboju!” Je zapisal Maksuti. Slovenci pa se lahko rešimo takih levih analitikov, le tako, da njemu in podobnim osebkom na volitvah rečemo NE!
muci007
13. 08. 2021 15.47
+1
Že od 2012 isti program "vsak je dober, samo, da ni janša". Za volilce vam je vseeno, programa nobenega konkretnega. Vam je le za oblast in privilegije, javna korita in javni denar.
prašek
13. 08. 2021 16.08
-2
Zelo dober program je : samo da ni Forintoš !!!
prašek
13. 08. 2021 16.09
-2
Danes sem spoznal nekega klošarja na žel. postaji, tudi ta bi bil dober !
Mother Russia
14. 08. 2021 09.04
+1
Bodi no tiho, ti dementno kosmato gobezdalo! Celo desetletje si se bahal na tem cenjenem portalu, da si leta 2004 volil Janšo in SDS, zdaj ga pa imenuješ Forintoš. Pokrij se z ušesi in pusti normalnim komentatorjem da pridejo do besede....
Dusan21
13. 08. 2021 15.46
-1
Imam občutek, da Lukc ljubimka z drobno in živahno Tanjo, tako mi govori gornji posnetek
Bojan 69
13. 08. 2021 15.45
-1
Hrabri hiti vse normalizirat, se pravi spet postavit leve kadre na vodilna mesta.
Jst !
13. 08. 2021 15.29
+0
Sedaj, ko ste Hanu odrezali posel (ste ga disciplinirali po partijsko) se že ve kdo bo namesto njega vskočil ?
Dusan21
13. 08. 2021 15.48
Hanu se je upognila hrbtenica, se vidi, da je pri SD-ju nosil težka jajca. Do jeseni bo vse jasno.
mungus
13. 08. 2021 15.22
-5
Najbolj bitno je da se ta-puklastega rešimo......ostalo že bo.....
staridida
13. 08. 2021 15.32
+6
Računaj še na dva mandata-pol itak gre v penzijo...
Dusan21
13. 08. 2021 15.39
+2
Ni problem Janša, problem je da ste s teboj vred kulovci pezdeti, brez JAJC, kapiš močeradek
Uporabnik437802
13. 08. 2021 15.11
+7
30 let ENO IN ISTO, samo mešetarjenje kje se bo kdo najbolj omastil in kje mu bo bolje šlo🤮🤮yebh€ se jim za rajo samo, da imajo oni nafilane riti in da so spet zraven korita🤮🤮🤮
M teorija
13. 08. 2021 15.05
+1
Še mal pa Bela čau!?
za bojši jutri
13. 08. 2021 14.54
-3
Medtem, ko so Fajonova in Bratovškova spoštovane dame, se jajo ukvarja s prostitutkami.
Jst !
13. 08. 2021 15.22
+5
Spoštovane ? In še dame praviš ??? Umiram od smeha🤣🤣🤣
Dusan21
13. 08. 2021 15.43
+1
Za po srat, pa take dame, manjka samo še ijoleta, pa smo v sexu do komolcev, a ne Banda li
Luka64
13. 08. 2021 14.42
+11
Naš največji "veleum" iz stranke LMŠ, ki se imenuje celo po njemu, nas je zopet razveselil z globokoumnim predlogom o prevzemu oblasti in treh poglavitnih točkah, za katere se zavzema. Nikjer pa ni zaslediti ukrepov, kako bi ukrepali glede pandemije Covid 19. Seveda zanj to ni pomembno, edina pomembna točka za LMŠ in njene satelite je preboj na oblast, pa čeprav se bo moralo preko trupel. Ideologija znana iz časov YU, ko pa je tko naučen in se ne more rešit spon socialističnega enoumja. Ja opranoglavci pa kar glasujte za LMŠ in KUL prisklednike, bomo zopet vsi enaki v revščini, edin politiki levice bodo demagoško, upravičeno, privilegirano bogati. Saj to hočmo, mar ne?
M teorija
13. 08. 2021 14.23
-4
Še mal, pa bo konc zadolževanje vnukov in pravnukov. Spet se bo začelo v Ustavo zapisano zlato pravilo, upoštevat!?
MasteRbee
13. 08. 2021 14.26
+9
Sledilo bo dviganje davkov in zategovanje pasu, efekta pa nobenega. Za vse bo kriv Janez Janša.
staridida
13. 08. 2021 14.29
+8
Nepovratna sredstva-kdaj so jih levaki še dobili????
cirenij
13. 08. 2021 15.03
+0
Seveda bo vsaka vlada, ki pride, morala plačevat sedanje zadolževanje. Saj večina ni nepovratnega. Nikomur ne privoščim.
Jst !
13. 08. 2021 15.24
+3
MasteRbee
13. 08. 2021 14.23
+2
"Večje skupne ambicije"? ............ to bo šlo, ker levici gre na roko zlizanost z nadzornimi institucijami v državi.
pišuka
13. 08. 2021 14.21
+9
Sirote komunistične, niti enega pravega predloga ne spravijo skup. Samo davke znajo nabijat in ljudi plahtat
Nilič
13. 08. 2021 14.20
+11
To je pa izjemno obetavno. Sploh še niso prišli na oblast, pa so že "nesporazumi" kdo bo kje kradel. :D
M teorija
13. 08. 2021 14.14
+0
Še mal, pa bo konc političnega kadriranja nesposobnežev!?
staridida
13. 08. 2021 14.31
+4
M teorija
13. 08. 2021 14.11
-1
Še mal pa bo konc hibridnega komunističnega fašizma!?
M teorija
13. 08. 2021 14.10
-2
Še mal pa nam ne bo več obsojenc zakone pisal!?
bohinj je zakon
13. 08. 2021 14.10
+4
Ne vedo, da so gostilne spet odprte. Tam se ljudje ob kozarčku vse zmenijo.
fedr?k
13. 08. 2021 14.05
+15
Rdeča opozocija, nobeden vas ne mara ker ste lažnivci ter nesposobni vladati. Samo davke visate ter trošarine v 25letih vladanja. Kaj imamo delavci od vas? Delamo za položnice namesto za blaginjo, da si kaj lahko privoščimo. Podpirate pa socialce ter lenuhe banda. Nikoli več ne boste na oblasti. Pojdite v Belorusijo ali Venezuelo tam vam bodo mahali z rdečo zvezdo pa kimali opranoglavci.
Brakedirt
13. 08. 2021 14.16
-5
fedr?k
13. 08. 2021 14.21
+7
Vsi skupaj komunajzli z sd pa levico pa s siviljo nimate 13%.
Brakedirt
13. 08. 2021 14.31
-2
mi imamo volitve konec septembra in imamo vec kot 13%. mene ne bos mogel tlaciti med vase levake. komunajzl.
bema1201
13. 08. 2021 14.05
+10
Z koalicijo KUL se nam obetajo časi ko so nam vladali Kardelj, Maček, Ribičič. Se pa ve kako smo takrat živeli ko so bili ti komunistični zločinci na oblasti, posebno pridni, sposobni so najbolj nastradali, lenuhi so jo še nekako dobro zvozili, ker so tudi oblastniki bili podobni.