Slovenija

Prvi nadzornik STA: Ne NS ne direktor nista nikoli zavračala zakonsko dovoljenega vpogleda v podatke

Ljubljana, 02. 12. 2020 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Danijela Levpušček, Karmelina Husejnović
Komentarji
1012

Predsednik nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije zavrača očitke o prikrivanju podatkov o poslovanju agencije. Zaradi odločitve vlade, da ustavi financiranje STA, štiri opozicijske stranke zahtevajo nujno sejo odbora za kulturo. Kam vodijo take odločitve, lahko vidimo na Madžarskem, smo lahko slišali, pa tudi, da bodo v opoziciji storili vse, da se škodljivo ravnanje ustavi. Odzval se je tudi predsednik republike Pahor, svoje videnje spora pa so predstavili tudi na Ukom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podpora neodvisni STA
    02:47
    Iz 24UR: Podpora neodvisni STA
  • Iz SVETA: Po blokadi financiranja STA
    04:02
    Iz SVETA: Po blokadi financiranja STA
  • Zahteve opozicije
    00:22
    Zahteve opozicije
  • Luka Mesec: Brez demokratične razprave ni demokracije
    00:36
    Luka Mesec: Brez demokratične razprave ni demokracije
  • Maša Kociper: Opozicija mora zagnati vik in krik
    00:31
    Maša Kociper: Opozicija mora zagnati vik in krik
  • Poziv Matjaža Nemca koalicijskim partnericam
    00:32
    Poziv Matjaža Nemca koalicijskim partnericam
  • Lidija Mirnik Divjak o odločitvi vlade
    00:39
    Lidija Mirnik Divjak o odločitvi vlade
Prvi nadzornik tudi zavrača ocene o netransparentnem poslovanju. Kot je opozoril, ima nadzorni svet pregled nad celotnim poslovanjem na mesečni, četrtletni in letni ravni. Poslovanje in javno objavljeno letno poročilo STA je vsako leto pregledovano tudi z notranjimi in zunanjimi revizijami. Z letnim poročilom STA sta vsako leto seznanjena Državni svet in Državni zbor, ki tudi imenuje člane nadzornega sveta, in na poslovanje ni imel nikakršnih pripomb.

Vlada ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) skuša opravičiti z obtožbami, da vodstvo agencije prikriva podatke. A te javno izrečene trditve je danes ostro zavrnil predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj. Poudaril je namreč, da "niti nadzorni svet STA niti direktor v komunikaciji z Ukomom (Urad vlade RS za komuniciranje) nista nikoli zavračala zakonsko dovoljenega vpogleda v knjige in spise STA, pri čemer na sedež družbe takšen zahtevek s strani vlade doslej ni bil poslan".

Glede na to, da Ukom pogojuje plačevanje računov, ki temeljijo na podpisanih in veljavnih pogodbah z agencijo, z izpolnjevanjem zahtev po dostavi podatkov in poslovnih listin, je poudaril, da je nadzorni svet že na seji 4. novembra sprejel sklep, naj se za posredovanje želene dokumentacije lastnik obrne neposredno na direktorja družbe. Sklep temelji na določilu zakona o STA, po katerem pravice družbenika izvaja vlada. "Ne drži torej, da naj bi NS STA sklenil, da naj se z zahtevo po posredovanju podatkov na direktorja STA obrne Ukom," je poudaril Terčelj.

Nadzorniki so seznanjeni tudi s ponedeljkovim dopisom direktorja STA vladi, naj pojasni, na podlagi katerega pravnega akta družbenika je Ukomu dodeljen status upravičenca, ki bi lahko zahteval vpogled v želene listine, podatke in zbirke podatkov. O takšnem statusu Ukoma namreč nista bila nikoli po uveljaviti zakona obveščena niti vodstvo niti nadzorni svet, dodaja Terčelj.

Zato, da bi čim prej rešili neljubo situacijo, je Terčelj znova pozval vlado, naj zagotovi, da bo Ukom plačal račune za opravljeno delo po letnih pogodbah za leto 2020. STA je bila namreč zaradi skrbi za socialno varnost zaposlenih in zagotovitev stabilnega poslovanja prisiljena sprožiti ustrezne postopke za zaščito svoje likvidnosti. "Samo s poplačilom obveznosti po pogodbah z STA lahko Ukom konča ogrožanje delovanja javnega servisa nacionalne tiskovne agencije. Tej je treba tudi za prihodnje leto zagotoviti zadostna sredstva za postopno polno financiranje javne službe," je še zapisal Terčelj.

Pojasnilo vladnega urada za komuniciranje 

Vlada je na seji 30. novembra sprejela informacijo urada za komuniciranje o nezmožnosti izvajanja pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2020, sklenjene s Slovensko tiskovno agencijo d. o. o., in nezmožnosti sklenitve pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021, ni pa sprejela sklepa o prekinitvi financiranja, odgovarjajo z Ukoma. A neizvajanje pogodbe pomeni prav to. 

Svojo potezo opravičujejo z določilom v zakonu o STA, po katerem je "dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA". Kot predstavnik ustanovitelja je v pogodbi opredeljen prav Ukom, poudarjajo: "V 6. členu pogodbe je med drugim določeno: Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno, pravno in vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih," so zapisali.  

Kot predstavnik vlade je Ukom pred podpisom nove pogodbe dolžan ugotoviti, kaj pomeni "zakonsko financiranje", zato je tudi zahteval dokumentacijo, še pišejo v odzivu. Pa tudi, da lahko v primeru molka izvajalca predstavnik ustanovitelja ustavi plačevanje ali celo odstopi od pogodbe in zahteva vrnitev že dodeljenih sredstev skupaj s pripadajočimi obrestmi. 

Tega nismo storili, čeprav bi lahko, trdijo na vladi oziroma Ukomu, vso krivdo za težko situacijo, v kateri se je znašla STA, pa so zvrnili na njenega direktorja Bojana Veselinovića, ki da bi težave lahko že danes končal, če bi le posredoval zahtevano dokumentacijo. 

Toda: zahtevali niso zgolj podatkov o poslovanju javne službe, zanimalo jih je tudi poslovanje tržnega dela STA, vmešavali pa so se tudi vsebino. O tem več v nadaljevanju. 

Za pojasnila pravnega vidika spora smo prosili odvetnika družbe Pro Plus d.o.o. Ceneta Grčarja. Vlada izvaja pravice (edinega) družbenika, kar pomeni, da ima pravico do vseh informacij, ki se tičejo poslovanja. To so finančni podatki, potrjevanje rezultatov in podobno, nikakor pa sem ne sodijo vprašanja, ki se tičejo konkretnih uredniških odločitev, je dejal. "STA ni tovarna ampak medij, kar pomeni, da ima uredništvo določeno samostojnost pri uredniških zadevah, ki jih ni dolžno pojasnjevati niti družbeniku. Poleg zakona o gospodarskih družbah je treba upoštevati še zakon o medijih, ki določa neodvisnost novinarjev in uredništva," je še pojasnil. O vlogi Ukoma pa: je le servis pri izplačevanju financiranja. 

Pahor: Obstoj STA ne sme biti ogrožen

"Po mnenju predsednika Boruta Pahorja Slovenska tiskovna agencija (STA) kot agencijski servis opravlja pomembno poslanstvo v javnem interesu. Zato njen obstoj ne sme biti ogrožen. V tem smislu je pozval vlado in vodstvo agencije, da skladno s predpisi razčistita vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja STA," pa so sporočili iz njegovega urada. 

Pahor se je sicer že pogovarjal s predstavnikoma obeh strani, ki sta se znašli v sporu. Včeraj je sprejel direktorja STA Bojana Veselinoviča, danes pa se je po telefonu pogovarjal z direktorjem Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo.

Opozicija zahteva sklic nujen seje odbora za kulturo

Precej ostreje se je na dogajanje odzvala opozicija, LMŠ, SD, Levica in SAB so zahtevale sklic nujne seje odbora za kulturo. Ob predstavitvi zahteve je poslanka Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) dejala, da je "ustavitev financiranja še eden v nizu sistematičnih napadov vlade Janeza Janše in njega samega na neodvisne medije", katerih cilj je "prikrojiti medijske vsebine in njihovo interpretacijo ter kadrovsko in finančno obračunati s posamezniki in medijskimi hišami, ki jim pri ustvarjanju enoumja in orbanizacije v Sloveniji stojijo na poti". To je po njenih besedah tudi pot v avtokracijo oziroma diktaturo. 

Dodala je, da bodo v opoziciji uporabili vse vzvode, ki jih imajo na voljo, da ustavijo škodljivo delovanje vlade. Tako so že zahtevali sklic nujne seje odbora za kulturo, na kateri bodo zahtevali: 

1. naj vlada nemudoma izpolni vse zakonske obveznosti, ki jih ima do STA, 

2. naj vlada poskrbi za njeno primerno financiranje in nemudoma ustavi pritiske nanjo in 

3. da se vzdrži javnega blatenja agencije za dnevnopolitične potrebe. 

Bistvo demokracije je demokratična razprava, pogoj demokratične razprave pa je prost in svoboden pretok informacij. Značilnost vseh nedemokratičnih režimov v minulem stoletju pa je, da so poskušali iz demokratične razprave narediti sobo, v kateri odmeva le še glas vladajočih. Luka Mesec ob vložitvi zahteve za nujno sejo odbora za kulturo

Matjaž Nemec (SD) se je vprašal, kje so meje dopustnega ter kdaj bodo koalicijski partnerji spoznali, da ne gre več za koalicijo in opozicijo ter za različne politične poglede, ampak za državo in njene demokratične vrednote, kot smo si jo zgradili po letu 91. "Največ pričakovanja je na strani tistih, ki omogočajo takšno početje," je še dejal in s tem neposredno nagovoril koalicijske NSi, SMC in DeSUS. Luka Mesec (Levica) pa je dejal: "Cilj je, da se STA spremeni v propagandni stroj." Nekaj podobnega smo po njegovem že lahko videli na Madžarskem. Na poskus orbanizacije medijev je opozorila tudi Maša Kociper (SAB). "To, kar imamo v STA, neodvisni medij, ki nastopa v javne interesu, je nekaj, kar se je gradilo 30 let. 30 let znanja in vlaganja v to inštitucijo je bilo prekinjeno z enim samim sklepom vlade," je poudarila. 

Čeprav imajo LMŠ, SD, Levica in SAB v 19-članskem odboru za kulturo le sedem predstavnikov, so možnosti, da bodo z zahtevo uspele, velike. Ponedeljkov sklep je namreč na noge spravil ne le večino opozicije, ampak tudi SDS-ove koalicijske partnerice. Nesprejemljivo, nedopustno, brez ustrezne pravne podlage, so se vrstili njihovi odzivi. Stranka upokojencev je zahtevala "takojšen umik sklepa, s katerim brez predhodne in argumentirane razprave vlada močno posega v slovenski medijski prostor", podoben poziv je prišel tudi iz vrst SMC, medtem ko bodo v NSi od vlade zahtevali pojasnila. Ob čemer nikakor ne moremo mimo dejstva, da je bil sklep sprejet na seji vlade, v kateri sodelujejo. 

Kot smo izvedeli, bodo na sejo odbora poleg pristojnega ministra Vaska Simonitija povabili tudi glavna akterja spora, Veselinoviča in Urbanijo. Seja bo predvidoma že ta petek ali naslednji torek. 

Opozicija zahteva nujno sejo odbora za kulturo.
Opozicija zahteva nujno sejo odbora za kulturo. FOTO: Shutterstock

 

Zahtevali informacije, do katerih nimajo pravice

Že včeraj so v Društvu novinarjev Slovenije obsodili zadnjega v vrsti vladnih pritiskov na medije, danes pa so sicer manj oster odziv poslali tudi iz Združenja novinarjev Slovenije. Ukom in STA so pozvali, naj čim prej najdeta skupno rešitev. "STA, ki jo v 60 odstotkih financira Ukom, naj bi namreč imela denar le še za novembrske plače," so zapisali. In še: "Če je težava zgolj v tem, da lahko določene podatke zahteva le vlada, katere del je sicer Ukom, naj podatke pač zahteva vlada, direktor STA pa naj jih nato brez odlašanja posreduje. Verjamemo namreč, da ima vlada kot družbenica STA pravico, da se natančno seznani s poslovanjem družbe in tudi s tem, zakaj se porablja javni denar."

Spomnimo. Ukom je na STA in njeno vodstvo v zadnjem mesecu in pol naslovil pravi plaz zahtev po informacijah, češ da ima kot financer agencije pravice pridobiti podatke o poslovanju. Veselinović zagovarja stališče, da lahko kot edini družbenik to stori le vlada. A to ni edina srž spora. Urbanija pričakuje tudi informacije, ki se nanašajo na tržno poslovanje tiskovne agencije - torej na del, ki je ločen od javne službe in tudi ni del javnega financiranja. 

Zmotila jih je tudi vsebina

Prav tako ni jasno, na kakšen način naj bi zahteve po upravičevanju poročanja zagotavljale zakonsko določeno avtonomijo in uredniško neodvisnost tiskovne agencije, sploh ker vse skupaj zelo smrdi po osebnem maščevanju. Kot je že včeraj opozoril medijski strokovnjak Marko Milosavljević, je namreč iz časovnice, pa tudi vsebine vprašanj jasno, kaj je sprožilo gonjo proti STA: intervju z reperjem Zlatkom, ki je konec oktobra Janeza Janšo tako zelo zmotil, da je tiskovno agencijo označil za "nacionalno sramoto" in "eklatantno zlorabo imena, ki ga nosi". Janša je namreč ugotovil, da so ostremu kritiku vlade Zlatku namenili več besed kot njegovemu srečanju z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom ob odprtju daljnovoda Cirkovce-Pince. 

Zanimivo: Ukom je med drugim STA vprašal, "koliko intervjujev s tovrstnimi pevci iz sveta zabavne glasbe (kot je Zlatan Čordić Zlatko) je agencija STA opravila v zadnjem letu" in "koliko intervjujev so naredili s tistimi, ki so izdali nov CD", pričakoval pa je tudi primerjavo dolžine vseh intervjujev. Poleg tega je zahteval pojasnila o članku, v katerem se je STA odzval na Janšev napad na agencijo, očitno pa jih je zmotil tudi podpis odgovorne urednice STA Barbare Štrukelj v odprtem pismu, v katerem je 22 urednikov osrednjih medijev opozorilo na pritiske, ki so jih deležni. 

Pojasnila, da sta poročilo in intervju različna novinarska žanra ter da so Zlatku namenili eno, Janši in Orbanu pa več novic, so naletela na gluha ušesa, Janša pa se za zmerjanje na družbenih omrežjih nikoli ni opravičil. 

'Posledice izgube STA bi čutila širša javnost'

Na Slovenski oglaševalski zbornici dvomijo, da je bila odločitev vlade v interesu javnosti. "STA že skoraj 30 let skrbi za javni diskurz ter nadzor tudi nad družbenim okoljem, tudi političnega značaja. S tem, ko bi slovenski trg izgubil javni informacijski servis, bi se zagotovo zmanjšal pluralizem virov obveščanja, posledice pa bi čutila širša javnost," so zapisali v sporočilu medijem. Zato obsojajo odločitev vlade in jo pozivajo, da odločitev prekliče, saj "s tovrstnimi dejanji zgolj nadaljuje neupravičen napad na javne medije, tudi STA"

Profesor na fakulteti za družbene vede in strokovnjak za strateško komuniciranje in odnose z javnostmi, ki je bil soustanovitelj in prvi direktor STA, Dejan Verčič pa je v pogovoru za Radio Slovenija opozoril, da STA sodi med kritično infrastrukturo države, zato se mu zdi pomembno, "da se z njo ravna zelo skrbno, da se nam ne bi ponovila nesreča, kot se je zgodilo z Adrio Airways". Poudaril je, da je STA takšna, kot je danes, ena od boljših agencij v Evropi. "Opravlja kritično pomembno delo doma, kritično pomembno delo pri povezovanju Slovenije z mednarodnim okoljem, zato se ne bi smel nihče zlahka odločati o tem, kakšna bo njena prihodnost. Gradila se je 30 let, podre pa se lahko zelo hitro," je opozoril."Odgovornost je na obeh straneh, da razmislita, kako poskrbeti za nemoteno delovanje STA," je še dodal.

Novinar in dolgoletni urednik Ali Žerdin pa je na spletnem dogodku Združenja Manager ocenil, da smo prišli v situacijo, ko "vladajoča ekipa družbo regulira s komandnimi prijemi, ne pa z dialoškimi prijemi. Da bi dosegli družbeni konsenz, nujno potrebujemo mehanizme družbenega dialoga, javna občila oz. mediji pa so eden teh mehanizmov".

Odločitev odmeva tudi v tujini

Podporo neodvisni STA je danes izrazilo tudi Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA). Slovensko vlado so pozvali, naj zagotovi, da se končajo kakršni koli nadaljnji ukrepi proti STA, ki bi spremenili potek dela, ugled in poslovanje agencije. Množični mediji so temelj demokracije, tiskovne agencije pa hrbtenica svobodnih medijev, poudarjajo. "Še več, nacionalne tiskovne agencije predstavljajo enega najpomembnejših glasov svojih držav v svetu. Zato je ohranjanje svobode teh glasov, zlasti v kriznih časih, v kakršnih smo zdaj, najpomembnejše tako za medijsko krajino kot za ohranjanje demokratičnih družb," sta v izjavi poudarila predsednik združenja in direktor nemške tiskovne agencije DPA Peter Kropsch ter generalni sekretar EANE Alexandru Giboi.

Direktorica Evropske zveze novinarjev (EFJ) Renate Schroeder pa je opozorila, da ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije predstavlja veliko grožnjo medijskemu pluralizmu in medijski svobodi v Sloveniji, poroča STA. 

Dogajanja niso spregledali niti pri bruseljskem spletnem portalu Politico: "Znani slovenski pesnik, predsednik vlade Janez Janša, se je, kot kaže, spet lotil medijev, tokrat je ustavil financiranje Slovenske tiskovne agencije," so zapisali in ob tem namignili na Janševo pesniško ustvarjanje na Twitterju. 

Euroactiv je spomnil, da je Janša že večkrat izrazil nezadovoljstvo nad STA in RTV Slovenija, podobno tudi francoski Le Figaro. Podobno je v torek poročala avstrijska tiskovna agencija APA, ki jo je med drugim povzela avstrijska radiotelevizija ORF. Posvarili so, da lahko tovrstna poteza vlade ogrozi obstoj agencije. Hrvaška tiskovna agencija Hina, ki sta jo med drugim povzela portal Index in časnik Jutarnji list, piše o novem primeru spora med novinarji in Janšo. O dogajanju med vlado in STA sta pisali tudi srbski tiskovni agenciji Tanjug in Beta, še poroča STA

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1012)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciril Jenko
03. 12. 2020 18.11
+0
STA d.o. o se lahko likvidira. Vlada pa naj najame študenta, ki bo sprogramiral spletno aplikacijo kjer bodo organizatorji dogodkov prijavljali napovedi dogodkov. Mediji bodo potem na portalu videli kaj se bo dogajalo in se odločili česa se bodo udeležili. 2.500.000,00 eur pa naj se prekanalizura v zdravstvo.
severnik
05. 12. 2020 19.08
-1
JOCO7
03. 12. 2020 16.30
+1
Glavni razlog je prikrivanje direktorjeve (STA) astronomske plače. In vi mediji vidim, da to podpirate. To je res v posmeh tistim, ki res delajo, ustvarjajo... in plačujejo vedno višje davke. Zato je vedno več tistih, ki se pripravljajo na odhod iz države.
Ciril Jenko
03. 12. 2020 18.07
-2
Včeraj bi moral gledati fenomenalno dobro oddajo Kdo vam laže. Povedali vse o STA in Zlatanu. Zanimiva je bila tudi ta stara, ki ima 600 EUR penzije in meni, da je treba zlatanu plačevati prispevke ker je izdal CD. Hudo.
NPCL
03. 12. 2020 15.23
+5
levi lažnivčki hahaha
tovarišinajuriš
03. 12. 2020 12.35
-4
...to je vse zaradi tega,ker STA noče objaviti železniškega voznega reda za vlakec,ki je napolnjen z zvestimi Sektaši in ga Nj. Vel.Strojevodja I. Nedotakljivi vozi proti madžarski...čučuču...sedaj se trenutno vozijo v krogu...čuču...
mario64
03. 12. 2020 12.25
+6
komplet vpogled ne samo zakonskega dovoljenega!!!
EnKandidatDosmrtniMandat
03. 12. 2020 12.13
-7
Kaj ima nadzornik za govorit!? Če je stari odsluženi komunist tovariš Jansza ukazal, da lahko v Sloveniji obstajajo samo režimski mediji komunistične SDS, se bo tako tudi naredilo! DovolJJ demokracije! Želimo nazaj komunizem pod tovarišem Janszo!
Ciril Jenko
03. 12. 2020 18.14
-2
Kaj ima direktor d.o.o-ja za oporekat lastniku. Veselinoviću se je samo za zahvaliti za sodelovanje pa čao.
Jan zan 1234
03. 12. 2020 12.04
+5
Kako lahko ima nekdo....ki je placani iz proracuna....vec kot dve precedniske place....???? Hallloooo....?? Vse te agencije ukinit...takoj. in tudi narocnino rtv....banda pokvarjena!
Jan zan 1234
03. 12. 2020 12.19
+9
Vsi ki mi talate minuse...ste sigurno...prisesani na drzavne jasli...!!! Me ne moti...da mi jih talate...,zapomnite pa si eno...vsaka rit pride enkrat...na svoj wc...!! In tudi vase bodo...!! Enkrat boste morali zaceti delati....in za normalbe place...kot mi ostali...!!!
tovarišinajuriš
03. 12. 2020 12.38
-5
...ti slučajno govoriš o Nj. Vel. Vzvišenem I. Nedotakljevem ??? in dal ti bom minus čeprav si jasli polnim sam...
biggbrader
03. 12. 2020 12.01
+9
Zanimivo, da večina tipčkov, ki si naštelajo svoj mesečni dohodek (iz naših žuljev) preko 10 jurčkov na mesec, vse dela zakonito in transparentno. Samo njihovi računovodski podatki so vedno tajna !
Malin3
03. 12. 2020 11.45
+10
Kako malo slovencev na vodilnih mestih?
pijanec22
03. 12. 2020 11.42
+11
Levi so kao za malega človeka, zdaj pa na vse načine branijo nekoga s 8500 EUR plače za bedasto delo.
riss
03. 12. 2020 11.42
+5
A se bo ali ne bo zgodila praška pomlad tudi v enem najpomembnejšem mediju, ki sicer res ni javni?
Zbujen
03. 12. 2020 12.56
+4
Javen medij očitno ni, je pa po-ne-vem-kakšni-logiki državni in njegov obstoj zagovarja samo levo pol politike? Zakaj torej država potrebuje svojo novinarsko agencijo, ki novice medijem naprej prodaja? Zato, da določena politika drži cenzuro z uveljavljanjem Soroševe "politične koreknosti?"
riss
03. 12. 2020 11.28
+11
Naj ta problem, ki so ga povzročili na STA, (da se razumemo) sodo izbije dno, ki se imenuje še RTV SLO.
Kaktus111
03. 12. 2020 11.30
-7
In kaj lažete če pa sploh niste iskali poročila o stanju ................
riss
03. 12. 2020 11.26
+15
Naj bo ta STA in Zlatko bumerang levičarjem, ki nas molzijo vse od osamosvojitve na 45 let podlage. Tisti, ki kritizira preglednost in neke normalne plače, ki v javnih službah ne morejo biti več kot 2.000,00 € neto. A SMO SE RAZUMELI? To je bruto okoli 4.000,00 ali več. Zakonsko določiti najvišjo plačo. Vsi ti ali večina parazitov, če bi bili v svojem zasebnem podjetju ne morejo zaslužiti niti četrtino ali celo desetino, kar jim daja leva politična opcija skozi večino vladanja. Pa ljudje, podjetniki, da jim ostane 8.500,00 € za brutto plačo, morajo z ostalimi stroški povprečno narediti 100.000,00 € mesečnega prometa. Pa kdo je tukaj nor?
Kaktus111
03. 12. 2020 11.29
-7
Kaj se p izdiš pa tvoji so take zakone sprejemal ....... kje je pa zdaj pravna država .......????
slim386
03. 12. 2020 11.33
-7
Dajmo pogledat še malo kakšne so plače desnih podtaknjencev v nedavnih kadrovskih rošadah te vlade... in se boš takoj ugriznil v jezik
Ciril Jenko
03. 12. 2020 18.17
thc_4u
03. 12. 2020 11.18
+17
RtvSlo in Sta , molznica denarja!
slim386
03. 12. 2020 11.35
-6
A boš RKC tudi prištel zraven? Ali smo spet dvolični?
Zbujen
03. 12. 2020 12.58
+3
+ 27.000 NVO-jev, katerih glavna dejavnost je "kulturni performans" in izdajanje priročnikov.
AnnaDee
03. 12. 2020 11.12
+17
Kdaj bo ukinitev financiranja Ne Vladnikov sam Prašam..In par tisoč samo oklicanih Parazitov pardon ( NE ) Kulturnikov Kultura ala Veso, Fata in Čordić NE Hvala. Slovenija je DRŽAVA parazitov, verjetno je to posledica NOB ja in borbe za narod. Vsaka vas svojo svojo Fakuteto, vsaka ulica svojo občino, če je bemcinska ustanavljajo že pokrajino , za vsakm vogalom pa na tisoče kulturnikov, borcev za narod, malega človeka in otroke. UPAM DA JIM NAJDEJO SAJ ENO POŠTENO DEL NA TRGU. Začenši pri teh parazitih iz Agencije..
slim386
03. 12. 2020 11.37
+0
Tako je zraven še ukinitev financiranja največje NVO cerkve
biggbrader
03. 12. 2020 12.03
+6
Krščanska cerkev je SLOVENSKI zgodovinski spomin, simbol in tradicija.
mejacrnikal
03. 12. 2020 11.10
+15
se prevec je takih 'organizacij ' ki se napaja z nasim denarjem,zato pa vsi skocijo v zrak ko bi jim JJ pripru pipico.....kar naj jim pripre...izgubljamo miljarde na letni osnovi za take neumnosti
resslovenka
03. 12. 2020 11.16
-11
Naj JJ začne pri svojih. Najprej pri svojih. Če hoče že biti zgled vsem! 🙄
RedRooster
03. 12. 2020 11.08
+20
Direktor STA ima več kot 100 000 EU letne plače, ampak to je le ena izmed agencij, ki jih je več kot 20, poleg je potrebno prišteti še okoli 50 direktoriatov in morje uradov in če vzamemo, da je v direktoriatih 50 direktorjev, ki ima vsak svojo tajnico in še nekaj zaposlenih, človeku postane slabo, še posebej, če bi hotel naštevati imena vseh agencij, direktoriatov in uradov in kaj počnejo. Pa ni čudno, da ni denarja, gre za golo dejstvo, da se v državnih podsistemih vgnezdijo kukavice, ki lepo tiho živjo na račun naivnih državljanov in drezanje v njihova gnezda povzroči strašen odpor. Kaj mislite, da počne direktoriat za ustvajalnost ali agencija za javni nadzor nad revidiranjem itd...V naši državi živi ogromno ljudi, ki brez napornega dela ugodno živijo in v tišini svojega bivanja v bistvu izkoriščajo butasti sistem, medtem, ko raja hodi vsak dan v službo in naporno dela za malo denarja, da ohranja ta sistem. Ne vem, kdo ga bo prvi zamajal, ker vrana vrani ne izkljuje očesa...
Ve?ni optimist
03. 12. 2020 11.10
+12
mejacrnikal
03. 12. 2020 11.07
+11
kaj se to vse napaja na nas denar omg
kaktusar1
03. 12. 2020 11.00
-5
spet sam beli honorarci na tem portalu...
slim386
03. 12. 2020 11.44
-3
V času korone jim Jamusz izplačuje krizni dodatek in nadure v kleti trstenjakove
kaktusar1
03. 12. 2020 11.00
-10
to je zato, ker belčki mislijo, da je vse tako kot pri njihovi nori, ne poznajo pa očitno zakonov, čeprav so že 30 let pri koritu....
Ve?ni optimist
03. 12. 2020 11.05
+14
A mogoče nismo zato, da se ustvari red, .....