Slovenija

Opozicijo odprava praznika vznejevoljila. Koalicija: Uveden je bil v izdihljajih

Ljubljana, 17. 05. 2023 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaja Kobetič, U.B.
Komentarji
508

Državni vrh bije nove ideološke boje zaradi lani uvedenega in v torek ukinjenega praznika v spomin žrtvam komunističnega nasilja. Tega je Janševa vlada uvedla točno pred letom dni, vlada pa ga je še pred prvo obletnico praznovanja na predlog SD razveljavila. V koaliciji ob tem razlagajo, da SDS za uveljavitev ni opravila nikakršnih strokovnih razprav, prvak največje opozicijske stranke pa ob tem omenja novo državljansko vojno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nove napetosti na političnem parketu
    02:51
    Iz 24UR: Nove napetosti na političnem parketu
  • Iz SVETA: Ukinitev praznika
    03:16
    Iz SVETA: Ukinitev praznika

 

Sinoči, na predvečer nacionalnega dneva žrtev komunističnega nasilja, sta v političnem vrhu potekala dva dogodka. Na eni strani spominska slovesnost, ki so se je udeležili tudi vidni člani desne politične opcije, na drugi strani pa dopisna seja vlade, na kateri so prav ta praznik ukinili. 

Iz koalicijskih strank ob tem sporočajo, da so se za potezo odločili, ker je prejšnja vlada praznik uveljavila brez ustrezne strokovne ali javne razprave "Lahko se pogovarjamo o nekem takem prazniku, ampak ne na način, kot ga je sprejela prejšnja vlada," izpostavlja poslanec GS Lenart Žavbi. Ob tem koalicija izpostavlja, da je Janševa vlada praznik razglasila "v izdihljajih", saj je lanskega maja opravljala le še tekoče posle.

Prejšnja vlada je na seji 12. maja 2022 za praznik v spomin žrtvam komunističnega nasilja določila 17. maj, obeležili pa smo ga samo enkrat. 

"Zgodovina je resna stroka in je trdna stroka, ki temelji na dejstvih. In to, kar so oni tukaj izvedli, pač ne stoji na dejstvih, ampak na političnem obračunavanju in zlorabljanju zgodovine ali pa neke politične interpretacije zgodovine za lastne strankarske namene," je tudi prepričan Žavbi. Podobnega mnenja je poslanec Levice Matej Tašner Vatovec. "To neskončno vračanje v neko preteklost, ki razdvaja slovensko družbo, je po naši oceni nesmiselna. Zelo verjetno tudi namerno ustvarjanje konfliktov v družbi," ocenjuje. 

Janša z odzivom sprožil nove reakcije koalicije

"Pravi barbarizem," pa ob tem na potezo aktualne vlade odgovarja poslanec opozicijske SDS Branko Grims. A medtem, ko stranka odločitev o ukinitvi še ne leto dni uveljavljenega praznika enači z instant gverilsko akcijo, je šel njen predsednik Janez Janša še nekoliko dlje. Na Twitterju je namreč zapisal, da je "neokomunistična vlada s tem zavržnim dejanjem napovedala novo državljansko vojno".

Njegova izjava pa je sprožila nove odzive pri koaliciji. "Delimo zaskrbljenost, strah, zaprepadenost številnih naših državljank in državljanov. V letu 2023, ko na evropskih tleh divja vojna, pozivati, razmišljati o državljanski vojni, pomeni pozivati k nasilju, pomeni pozivati k orožju," je povedal poslanec vladajoče stranke Borut Sajovic.

Janez Janša na včerajšnji proslavi.
Janez Janša na včerajšnji proslavi. FOTO: POP TV

"Očitno ima ta gospod resne težave sam s sabo. Tovrstne izjave povedo predvsem zelo zelo veliko o njem," pa je dejal član SD Marko Koprivc.

Predsednik največje opozicijske stranke je svoj zapis na družbenem omrežju končal še nekoliko bolj opisno. "Ukinitev spomina na žrtve zločinov, ob hkratni rehabilitaciji in slavljenju množičnih morilcev, je zlovešča napoved aktualnega režima, da je pripravljen spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi," je zaključil. 

Njegovemu mnenju se sicer nekoliko bolj zadržano pridružuje tudi Grims, ki izpostavlja, da je "jasno, da je v Sloveniji demokracija ogrožena," temu pa dodal, da je glavni vir ogrožanja vlada Roberta Goloba.

Tašner Vatovec pa meni, da je take besede treba predati sodiščem. "Pač nimajo mesta v nekem javnem govoru, sploh s strani enega verjetno najvplivnejših in najvidnejših politikov v državi. Država ni samo slovenska demokratska stranka, prazniki ne morejo biti samo tisti, ki jih oni priznavajo ali pa uvajajo neke nove dneve spominov," je zaključil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (508)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
20. 05. 2023 20.15
+3
majski partizan janša je povojne poboje v celoti prilepil »komunistom«, čeprav po vojni pobiti niso bili pobiti zaradi antikomunizma, pač pa zato, ker so bili kolaboranti, ki so sodelovali s sovražnikom, mučili in izdajali partizane in pobijali civilno prebivalstvo. Danes to SDS in Janša banalizirata in predstavljata kot poboje »drugače mislečih.«
Jožajoža
20. 05. 2023 20.14
+4
Do pobojev ni prišlo zato, ker bi drugače misleči pisali pamflete proti komunistom, pač pa zato, ker so kolaboranti vzeli orožje v roke in se podredili tuji sili, ki je želela iztrebiti »podljudi« - Slovence.
User300173
18. 05. 2023 18.49
+11
Nevihta v kozarcu vode. En usekan politik se nekaj spomne in začne sinfati, vsi ostali pa kontra in tako nastane stala. Tip prav išče pozornost. Njemu je najtežje, ko ga noben ne povoha.
nikhrast
19. 05. 2023 16.23
-9
Prav imaš, Janša samo izziva, komuniste ne bo nikoli prepričal. Vsi pa vemo da so zmagali svoboda, demokracija in kapitalizem, to pa more hudo prizadeti nesposobneže.
nikhrast
18. 05. 2023 16.16
-15
Poglej koliko nostalgije po komunizmu, pa to je manjšina, starejši ki jih je povozil čas, zgleda da sta demokracija in kapitalizem tuja pojma za ta folk.
Iteb Tona
18. 05. 2023 14.12
+11
Duhovnik in pisatelj Franc Saleški Finžgar: »Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdno krščansko prepričanje, razumljiva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. To je bolečina vseh bolečin.«🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
punkracij
18. 05. 2023 12.28
-10
Četudi se sploh nebi nič dogajalo v naših krajih je potrebno rdeče sisteme obsoditi in jim reči NE ker niso demokratični in se na oblasti obdrzijo z nasiljem nad sodrzavljani.
štrekeljc
18. 05. 2023 13.52
+8
Saj več, v kateri stranki je največ komunistov in da je ta stranka edina, ki je v zgodovini samostojne Slovenije zganjala nasilje nad državljani?
joco99
18. 05. 2023 12.03
-7
slovenci hočejo zopet biti sluge juga
Maki3322
18. 05. 2023 11.44
+8
Deveti maj podpisana kapitulacije Hitlerjeve vojske in predaja orožja in do 15.5.1945 je padlo še 150 partizanov. Kdo jih je pobil belogardisti??? Niso pa pobili mladoletne, ki so bili pri belogardistih.
jutri_pa_res
18. 05. 2023 12.33
-7
Misliš spopade pri Borovljah, ko se Nemci in z njimi vred tudi naši kvizlingi niso hoteli predati partizanom (ki jih niso priznavali za legalno vojsko in zato niso upali na obravnavo po ženevski konvenciji), ampak so hoteli v Avstrijo in se predati Angležem. Partizani pa so jim na vsak način hoteli preprečiti prehod čez Dravo in jih sami zajeti.
štrekeljc
18. 05. 2023 11.33
+11
Kralj Peter II. Karađorđević je 12. september 1944 prek londonskega radia poslal v domovino naslednji poziv: »…. Vsem Srbom, Hrvatom in Slovencem ukazujem, da se združijo in pristopijo k narodno-osvobodilni vojski pod maršalom Titom… Vojski, ki je enodušno priznana od naših velikih zaveznikov….. Vsi tisti, ki se naslanjajo na sovražnika proti interesom svojega lastnega naroda in njegove bodočnosti, in ki se ne bi odzvali temu pozivu, pa se ne bodo mogli osvoboditi izdajalskega pečata niti pred lastnim narodom niti pred zgodovino.« Kolaborante je za narodne izdajalce razglasil tudi sam kralj Peter II
jutri_pa_res
18. 05. 2023 11.38
-11
Je pa Tito Churchillu v zameno za vojaško pomoč obljubil po vojni svobodne in demokratične večstrankarske volitve, čemur pa domači poznavalci komunistov niso verjeli.
štrekeljc
18. 05. 2023 11.32
+9
11. septembra 1944 je na londonskem radiu član kraljeve vlade dr. Alojz Kuhar med drugim dejal: »Vsi oni, ki se hočejo boriti za svobodo domovine in to mora biti danes največji vzor vsakega slovenskega človeka, pojdejo po najkrajši poti v OF, ki je v imenu Jugoslavije in zaveznikov postavljena, da vodi borbo za naše osvobojene…«
Jožajoža
18. 05. 2023 11.24
+4
Pri kralju banan Rastoderju spet odkrili kokain: 2,7 tone mamil v pošiljki iz Ekvadorja.breznik bo ostal brez " baban"
jutri_pa_res
18. 05. 2023 11.22
-9
Zakaj je RKC z Rupnikom na čelu podprla okupatorja? Za ta odgovor moramo najprej poiskati podatke, koliko župnikov je pomoril okupator in koliko partizani. Ampak se zgodovinarji ne vsedejo.
Cervantes Saavedra
18. 05. 2023 10.53
+10
Ta praznik je bil na hitro izumljen kot spomin na nekaj deset pobitih Romov s strani OF (osumljenih vohunjenja). V 2. svetovni vojni so iz Slovenije odpeljali v nacifašistična koncentracijska taborišča nekaj sto Romov (ničesar osumljenih, le rasno manjvredni). Skoraj nihče se ni vrnil. Pri iskanju na naših tleh so bili najbolj dragoceni katoliški "naši fantje" (domobranci). A je ta praznik zajemal spomin tudi na te Rome? In zakaj ne??
ArkaMast
18. 05. 2023 10.45
+3
Kdaj bo pa praznih vseh inkvizitorjev?
Paskakvali
18. 05. 2023 10.34
+6
Dolgoprsti Johan ima povsem svoje predstave o demokraciji......
Paskakvali
18. 05. 2023 10.31
+13
Politični zapornik.......hahaha......pa desident pa to......take bučke prodaja Janez...,
lizing
18. 05. 2023 10.30
+4
No nekaj za sigurno drži nekdanji sistem je bil balzam za ovaduhe in udbovce.Kje se najdete vsi,ki tako verjamete vanj? Verjetno ovaduhi tistih je bilo koliko si želel.
Paskakvali
18. 05. 2023 10.33
+8
Prvaki med ovaduhov so bili ravno domobranci in njihovi pomagači.......tudi brata če je bilo treba......
Cervantes Saavedra
18. 05. 2023 10.37
+10
za lizing: Eldorado za ovaduhe pri nas je bil čas 1941-1944. Kako bi sicer okupator sam našel na desetisoče rodoljubnih Slovencev, ki jih je zapiral, izganjal, pošiljal v taborišča, mučil, pobijal... Celo sami italijanski generali so se čudili vnemi slovenskih izdajalcev in jih opozarjali, kaj bo po vojni. - Hvala za namig, dragocen si.
Jožica55
18. 05. 2023 10.49
+5
Prav zaradi enega takega ovaduha je bil moj pokojni atek 3 leta v nemškem taborišču, vsak dan mučen in pretepen do neprepoznavnosti, pa vendar je ostal pokončen. Med drugim, NIKOLI NI BIL ČLAN PARTIJE !!!!!
lizing
18. 05. 2023 11.32
+2
Vidim ,da se najdete med njimi ja kaj čmo kar nekaj vas je bilo očitno.
Paskakvali
18. 05. 2023 10.28
+11
Janez se udeležuje raznih kongresov na katerih so skrajni desničarji in neonacisti.......torej?
Maki3322
18. 05. 2023 10.15
+7
Te izjave Janša bi morali kaznovati - po tej logiki bi morali Hitlerju postaviti spomenik in državni praznik. Zakaj pa so se domobranci borili na nasprotni strani skupaj z nacisti?
joco99
18. 05. 2023 10.24
-9
niso bile vse žrtve domobranci, ne potvarjajte zgodovine priznajte zločine in se opravičite nedolžnim pa bo mogoče konec delitve na leve in desne
Paskakvali
18. 05. 2023 10.27
+7
Velika večina je bila vsaj simpatizer domobrancev........isti šmorn.....
Cervantes Saavedra
18. 05. 2023 10.43
+5
za joco: Po tvojem načelnem mnenju bi se morali vsi, na obeh straneh (!???), opravičiti nedolžnim. Med le-temi seveda ne more biti takih, ki so bili v službi okupatorja s podarjenim orožjem (plačanci), ga informirali ali javno nastopali proti osvobodilnemu boju. To je bilo kaznivo tudi po Kaznenem zakoniku Kraljevine Jugoslavije.
joco99
18. 05. 2023 10.14
-12
bofur- rodil si se ob napačnem času na napačnem kraju