Slovenija

Predsednica: Populistično izkoriščanje migracijske problematike nas le razdvaja

Ljubljana, 22. 11. 2023 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., U.Z., STA
Komentarji
528

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po besedah poslanca SDS Branka Grimsa oprostila že tretjega obsojenega tihotapca migrantov, zato jo v SDS pozivajo, naj te odločitve pojasni. Prepričani so, da Slovenija s tem daje sporočilo, da bodo ujeti kriminalci oproščeni. Pirc Musarjeva odgovarja, da pri pomilostitvah deluje skladno z zakonom in se vedno opira na mnenje Komisije za pomilostitve. Zlorabo migracijske problematike in težkih osebnih zgodb v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk pa ocenjuje kot zavržno dejanje.

"Ljudje, ki služijo z nesrečo ljudi, so zadnji, ki bi lahko bili pomiloščeni," je poudaril. Poslanska skupina SDS je zato vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri želijo razpravo o izvajanju zakona o pomilostitvi. Ob tem predlagajo, naj DZ priporoči vladi, da v dveh mesecih pripravi spremembe zakona, s katerimi se bo zagotovilo preglednost postopka pomilostitev z obrazložitvami razlogov o pomilostitvah.

V SDS želijo tako preprečiti zlorabe in omejiti pomilostitve, da ne bo prihajalo do nepopravljivih posledic, so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco.

Branko Grims
Branko Grims FOTO: Bobo

Grims je ocenil, da je vlada Roberta Goloba migrantom poslala signal, naj pridejo v državo, ko je začela javno odstranjevati ograjo. Ob tem vlada financira tudi nevladne organizacije, ki dajejo migrantom navodila, kako najbolj učinkovito vdreti v državo, meni Grims. Po njegovem mnenju gre pri tem za obliko organiziranega kriminala.

"Nekateri tihotapci so na koncu obsojeni. Potem pa nastopi gospa Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije, in jih oprosti. Gospe in gospodje, to, kar se v Sloveniji dogaja, je preko vseh meja," je poudaril Grims.

Z meje je vlada umaknila vojsko in nato še policijo in tako po Grimsovih besedah onemogočila, da bi migrante zavračali že na sami meji. "Danes je policija samo še taksi služba ilegalnih migrantov, zato je prišlo nasilje do Ljubljane," je dejal.

Vlada je po njegovih navedbah v Bruslju podala soglasje k obveznim kvotam za migrante, za kar bi morala najprej dobiti soglasje v DZ, "temu se reče preprosto veleizdaja", je bil oster Grims.

Pirc Musarjeva: Zloraba migracijske problematike v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk je zavržno dejanje

Iz urada predsednice republike so sporočili, da predsednica republike pri pomilostitvah deluje skladno z zakonom. Postopek pomilostitve in pogoje zanjo določa Zakon o pomilostitvi (ZPom) ter 97. in 98. člen Kazenskega zakonika. Predsednica republike je do današnjega dne odločala o 27 pomilostitvah, od tega je 4 prošnjam ugodila, 23 pa jih je zavrnila. Ob tem se vedno opira na mnenje Komisije za pomilostitve, ki jo sestavljajo vrhunski strokovnjaki Nataša Posel, dr. Mile Dolenc in dr. Dragan Petrovec, so pojasnili. 

Pomilostitev je akt milosti, ki ga poznajo vse demokratične države, osnova kazenskega prava ter penološke stroke pa je resocializacija obsojencev po prestani zaporni kazni. Predstavlja del priprave zapornika na normalno življenje v družbi. Če zapornik na podlagi strokovnih mnenj izkazuje pripravljenost, da postane zgleden državljan že pred iztekom kazni in vseh stranskih sankcij, je pomilostitev smiseln ukrep.

Tudi pri zadnji pomilostitvi avstrijske državljanke gospe Ozgur Dogan se je predsednica za ta korak odločila po soglasnem pozitivnem mnenju vseh treh članov Komisije za pomilostitve, in sicer zaradi posebnih osebnih okoliščin obsojenke, ki je glavno kazen že prestala, sama pomilostitev pa se nanaša le na stransko kazen. 

Ob tem predsednica republike poudarja, da je zloraba migracijske problematike in težkih osebnih zgodb v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje. "Izrečene pomilostitve nikakor ne ogrožajo varnosti prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije. Varnost v državi zagotavljajo pristojne institucije in ne posamezne poslanske skupine v Državnem zboru. Vsaka pomilostitev je, ne glede na zagrešeno kaznivo dejanje, neizogibno povezana z obsojenimi posamezniki s kriminalno preteklostjo. Če te ne bi imeli, potem pomilostitve tudi ne bi potrebovali. Pomilostitev se torej uporablja v izjemnih okoliščinah in restriktivno,  če so v konkretnem primeru na strani storilca podane okoliščine, ki jih sodišče v okviru sojenja na podlagi zakona ni moglo upoštevati, so pa v korist obsojenca, ali okoliščine, ki nastanejo po tem, ko je kazen že izrečena in je sodba pravnomočna, v nekaterih primerih glavna kazen tudi že prestana, in če obstajajo okoliščine, ki narekujejo milejši odnos do storilca. Pomilostitev je predsedničina diskrecijska pravica, zato ni vezana na mnenja oziroma predloge, ki jih v pomilostitvenem postopku podajo pristojni organi, ji pa pomagajo pri sprejetju odločitve," so še zapisali.

Migracije so bile in bodo tudi v prihodnje stalnica, zato je pomembno, da se z njimi soočamo na odgovoren in človeški način, so poudarili. "To vključuje spoštovanje mednarodnih konvencij in sporazumov ter sodelovanje z drugimi državami pri iskanju trajnih rešitev. Kot družba se moramo osredotočiti na iskanje konstruktivnih rešitev, ki temeljijo na dialogu, sodelovanju in spoštovanju človekovih pravic. Populistično izkoriščanje migracijske problematike nas le razdvaja, škodljivo je za družbeno tkivo naše države in ne prispeva k trajnim rešitvam."

Napovedali so še, da bo Pirc Musarjeva nadaljevala z zavzemanjem za odprto, strpno in solidarno družbo, kjer se spoštujejo pravice vsakega posameznika, tudi pravica do osebnega dostojanstva in varnosti, ne glede na njegovo poreklo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (528)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
02. 12. 2023 11.29
Z populizmom in zavajanjem je prišla do položaja in to brez sramu
sloki77
30. 11. 2023 21.03
Gospodje v najboljših leti svojega življenja z telefonom v roki in minimalnem smislom, da se integrirajo v novo družbo ,ki je čisto drugačna kot njihova domača, želijo lepo uživati sadove za katere so Evropejci trdo delali več generacij. Najlažje je priti nekam kjer je vse urejeno. Zakaj ne gredo v Arabske države kjer se cedita med in mleko pa tudi kri če nisi priden.
sloki77
30. 11. 2023 20.56
Pa nisem noben desničarski skrajnež. Čista logika, ker v vzhodni Evropi ni toliko migrantov ,posledično ni tudi problemov kot jih imajo v Franciji, Švedskem ,Nemčiji, Belgiji, Italiji...
sloki77
30. 11. 2023 20.53
na You Tube vtipkajte sledeče in vam bo odprlo oči. polish pm immigration 14 sep 2023
martin celin
25. 11. 2023 17.57
+2
In potem se kdo čudi zakaj v Evropi zmagujejo desne stranke? Da pomilostiš kriminalca z belim blagom.
Senzor
24. 11. 2023 21.23
+5
Migracija ka politika je v EU zafurana. Naši politiki slepo sledijo bruseljskemu dogovoru migrantskih kvot, ne legalnih prišlekov brez dokumentov. Temu sledijo v NESVOBODI, SD in LEVICI.
Senzor
24. 11. 2023 21.17
+5
Predsednica za migrante in nevladnike. Kdaj bo predlagala vojsko na mejo.???
Senzor
24. 11. 2023 21.15
+6
Podpira parado ponosa ali evropsko dekadenco, ne podpira proteste upokojencev po boljših pokojninah.
Brus123
26. 11. 2023 19.39
+2
Senzor
24. 11. 2023 21.12
+7
Vsi politiki v Sloveniji izvajajo etnocid nad lastnim narodom, vključno s predsednico-ničvrednico. Adijo slovenska kultura, na površje prihaja migrantska kultura nasilja in kriminala.
totnhem
24. 11. 2023 18.55
+7
Ko bo ta predsednica prišla k sebi bo Slovenija raspadla na tri dele.
avgust.
24. 11. 2023 18.52
+5
Ga. predsednica bi mogoče lahko kaj konkretnejšega predlagala za razliko od populističnih floskul.
optimist11
24. 11. 2023 18.16
+7
žal, tudi to se zgodi , da moram podpreti Grimsa. Nelegalne prehode je potrebno zatreti, ne pa spodbujati. S takimi odločitvami pomagate desnici k vrnitvi na oblast. To bodo pokazale drugo leto EU volitve.
Raček Pujsaček
23. 11. 2023 20.48
+6
Od predsednice slo bi človk prigakoval da bo migracijska politika v moratoriju- mirovanju in migrantov v slo ne več! Zaradi vojne izrael & palestina! Še sami slo ne vemo kako bo! Mejo zapret! In narediti ozka🚪vrata! Tak je zdaj to
Litlmen
23. 11. 2023 17.18
+9
Kakšna velika volilna napaka
Jozaa
23. 11. 2023 16.34
-7
Ko bodo razno razni grimsi na smetišču zgodovine bomo sposobni iti naprej, do takrat pa nam preostane caplanje na mestu.
E.Nigma
22. 11. 2023 21.52
+2
Ni boljše delat, kot z 3 Pakistanci, 2 iz šri Lanke, Indijci ali kak drugi temni iz bližnjega vzhoda. Pa ti se ne premaknejo za nič kar ni njegovo delo. Ne vem zakaj bi se pa jaz ven metal. Plačana sma isto. Torej če je minimalno plačilo je minimalno delo. No placilno ni minimalno. Pa saj on tega ne razume niti. Ampak. Od zdaj naprej. Če stroj stoji, ni moje delo ga popraviti, čakam vzdrževanje za popravilo, na stolu seveda z telefonom v roki, kot tudi ne v tem času palete prelagat, ker to ni moje delo. Sem se je od njih nalezel. Če firmi to odgovarja zakaj pa ne. Saj vi se upam da z novimi prinašalci boste isto sodelovali. Proizvodnjo iz 100% z vašim trudom iz 130% postaviti na realnih 75%.
Iteb Tona
22. 11. 2023 21.54
-3
Sds je jezen na ga. MUSAR, saj je pomilostila tihotapce tujcev, ki so velika konkurenca sdsu pri tihotapljenju migrantov!!!!!!!!!!!! Tihotapi lahko samo sds po sdsovsko!!!!!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
E.Nigma
22. 11. 2023 21.57
+2
Ko sem prvikrat hotel enemu ali dvema pojasniti kaj sploh pomeni delo. Mi je odgovoril, da je v službi in da da službi svoj čas. In je tu na voljo. In zato je plačan. Malo je manjkalo da ga nisem za uho spekel. Ti bom jaz dal tvoj čas. No sem dal pobudo, grema te palete premakniti pa robo. Odgovor. Noooooo sit davn, sit davn, ajm tajrd.
Iteb Tona
23. 11. 2023 11.13
-3
Saj vemo katera politična stranka poneverja dokumente, tak, da verjamem, da jim ni težko ustvarit lažne profile, ala jerajeva-kot kopriva!!!!!!!! Res žalostno, kaj vse so sposobni napravit v sdsu, za blatenje drugih oz. za blatenje svojih konkurence!!!!!!!!! SO SRAMOTA SLOVENIJE!!!!!!!!!! No sedaj bi pa še tihotapili migrante, ker to je dovoljeno samo sds, katera je edina ki lahko počne , kar se ji zjlubi!!!!!! BOG NAM POMAGAJ PRED TAKŠNIMI PEZDETI!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Groucho Marx
22. 11. 2023 20.54
+6
Kako mali sivi škrat sovraži Slovenijo, da nam je namontiral tole pohlepno pokvarjeno bitje.
periot22
22. 11. 2023 20.51
+5
Predsednica migrantov sramota!
Bujar
22. 11. 2023 20.57
+4
Jožajoža
22. 11. 2023 20.50
-2
boli jih, da ni oprostila nobenega janšista.in tako je prav. dober janšist je zaprt janšist.
Groucho Marx
22. 11. 2023 20.58
+5
Kvadratni joža, pokliči sestro, da ti ugasne jožajožaTV in te da spat.
Jožajoža
22. 11. 2023 20.46
-3
njena pravica in njena stvar. kdaj bodo pokvarjeni komunisti,združeni v sekto sds spoznali, da smo jih 24. aprila nagnali na odpad zgodovine. poraza ne morejo prebolet.izvolili smo svojo vlado in svojo predsednico.,katerim je dalo pooblastilo 1,2 miliona slovencev