Slovenija

'Vršijo se nedopustni pritiski in poskusi razgradnje medijev s strani vlade'

Ljubljana, 22. 10. 2020 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
1217

Opozicijske poslanske skupine SAB, Levica, SD in LMŠ so podale zahtevo za sklic nujne seje odbora za kulturo glede prisilne izselitve kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi ulici 6 in nedopustnih poskusov razgradnje javnih medijev s strani Vlade. Predstavniki opozicije so poudarili, da želi vlada "zadušiti vse, dokler ne bo tiho vsa opozicija, tako družbena kot politična". Seja odbora za kulturo bo sicer na urniku državnega zbora predvidoma naslednji teden.

"Da je vladi boj z epidemijo ušel iz nadzora ni več skrivnost," je uvodoma dejal Marko Bandelli iz SAB in dodal, da se v državi "vršijo nedopustni pritiski in poskusi razgradnje medijev s strani vlade."

"Ga ni dneva, da ne bi bili priča konstantni želji te vlade, da ruši sistem. Poleg tega želi podrediti institucije," je izpostavil. "Lahko se zgodi, da bo RTV pristal v rokah vladajoče politike in s tem postal trobilo desne politične opcije. Z zamenjavo urednikov, ki naj bi bili naklonjeni kritičnemu poročanju o delu vlade, bi postali spomenik propadanju javnih medijev," dodajajo in poudarjajo, da opozicijske stranke na to ne bodo pristale. 

"Brez svobodnih in neodvisnih medijev ni demokracije," je še spomnil in poudaril, da ne želijo, da mediji postanejo politična trobila. "Pa ne le RTV, tudi drugi mediji v državi," je dodal in pojasnil, da si Janša želi podrediti vse medije v državi. 

"Zadušiš vse, dokler ni tiho vsa opozicija tako družbena kot politična"

Predstavnik Levice Primož Siter je medtem izpostavil problematiko deložacije kulturnih ustanov iz Metelkove 6. "Stavba na Metelkovi 6 je bila dolga leta dom kulturnih ustvarjalcev, ki so v slovenski prostor prinašali vprašanja, teme in družbene kritike, ki prestavljajo nujno kritično ogledalo," je poudaril, kar pa da "Janši ni pogodu in je po njegovem mnenju vredno zadušitve". 

"Zadušiš civilno družbo. Utišaš in zadušiš medije z vtikanjem v urednikovanje, z napadom na novinarje. Zraven utišaš še pravosodje, da je na koncu tiho vsa opozicija tako družbena kot politična," je boj za pravičnost razširil na celotno državo in dodal, da Janša politiko nadaljuje v slogu vzhodnoevropskih voditeljev, kot sta Aleksandar Vučić in Viktor Orban.

"Vlada si želi podrediti vse državne podsisteme"

Da vlada Janeza Janše trenutno krizo zaradi novega koronavirusa izkorišča za svoje "slabe namene", je dejal predstavnik SD Marko Koprivc. Poudaril je, da je vlada že prvi dan po nastopu vojno napovedala vsem demokratičnim medijem in da si želi podrediti vse državne podsisteme, predvsem tiste, ki so drugače misleči. 

Izpostavil je zamenjavo direktorja RTV Igorja Kadunca in dodal, da ne želijo braniti posamezne dotične osebe, pač pa, da močno nasprotujejo podrejanju slovenske javne televizije vladi. "Razlogi za zamenjavo direktorja so absurdni. Razlog je bil slabo finančno poslovanje televizije, medtem ko vlada Janeza Janše s predlogom sprememb medijske zakonodaje in zakonodaje o RTV skuša dobesedno finančno obglaviti to hišo, namreč jemlje sredstva, ki so nujno potrebna za nemoteno delovanje te hiše."

"Z vidika opresivnega razmišljanja Janše je povsem razumno, da izselitev podpira. Če na seji odbora za kulturo ne bomo uspešni, bomo uporabili vsa sredstva, ki jih imamo, da bomo prekinili delovanje te vlade," je še dejal. 

"Simoneti je prav to, kar si od njega želi predsednik vlade. Uničuje tisto, kar je do njega kritično," dodaja Aljaž Kovačič iz LMŠ in poudarja, da "gre za 100-odstotno politično odstavitev direktorja, ki jim ni po godu." Dejal je, da bi propadajočo stavbo na Metelkovi 6 lahko obnovili, a so se namesto tega odločili, da bodo kulturnikom in civilnodružbenim organizacijam raje "vzeli streho nad glavo". 

Seja odbora kulture bo na urniku državnega zbora predvidoma prihodnji teden. Na seji bodo poudarili dve ključni točki. Prva je klic vladi, da zadevo takoj prekliče, v kolikor tega ne bodo storili, pa bodo predlagali, naj kulturnikom in civilnodružbenim organizacijam v času obnove priskrbi nadomestne prostore, po obnovi pa jim prostore zagotovi na isti lokaciji. 

Opozicijske stranke zahtevale tudi sklic izredne seje DZ

Poslanske skupine LMŠ, Levica, SD in SAB so v ponedeljek na predsednika DZ Igorja Zorčiča naslovile zahtevo za sklic izredne seje DZ. Na včerajšnji novinarski konferenci so poudarili, da je ta potrebna zlasti zaradi spornega kadrovanja v državnih institucijah in gospodarskih družbah, in vlado pozvale, naj preneha "z vsem, kar dolgoročno škoduje državi". "Ta vlada je nesposobna, škodljiva in mora čim prej oditi," pravijo v Levici.

Izpostavili so, da je po njihovem mnenju delovanje vlade, vključno s spornim političnim kadrovanjem, v nasprotju z ustavnimi določbami, ki določajo, da je Slovenija demokratična in pravna država. Izpostavili so nižanje strokovnih standardov za opravljanje posameznih delovnih mest oz. funkcij in imenovanje "politično zvestih kadrov, ki bodo vplivali na postopke zoper posamezne politike in njihove politične stranke".

Kot primer so navedli kadrovske menjave na Nacionalnem preiskovalnem uradu in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ter na področju medijev. Poleg tega pa so opomnili, da je vladna koalicija "politično kadrovanje" začela že 13. marca, ko so med drugim z mesta generalne direktorice policije razrešili Tatjano Bobnar

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lumpx
27. 10. 2020 13.04
+1
Katere te medije? A mislite komunisticne cajtn ki so hujse od ruske Pravde za casa SSSR ali RTV SLO kumerovsko trobilo... ki jo MI prisilno placujemo ONI pa po narocilu fajonistov in levicarjev navija za uvoz ilegalcev na pleca Slovenskih delavcev in upokojencev.
mačo123
23. 10. 2020 08.16
+2
Če kupleraj ne dela,se ne menjajo rjuhe v posteljah,ampak se menja prostitutke.
Streznitev
23. 10. 2020 08.52
+3
To se je tudi zgodilo pred 7 meseci, ko so to same spoznale in se razbežale, sedaj pa hočejo nazaj.
zulj001
22. 10. 2020 21.41
+4
To je popolna resnica , podpornik LEVE politične opcije reper Zlatko je FIZIČNO NAPADEL televizijskega snemalca.
Streznitev
23. 10. 2020 08.55
+3
In mu ukradel kamero. RTV je bila prisotna, pa posnela, objavila pa meglo. Res objektivno, točno tako kot se promovirajo: Najbolj objektivne in verodostojne informacije iz Slovenije in sveta.
Carmencula
22. 10. 2020 21.19
+7
Bedniki, Luzerji...Slovenska sramota, samo to študirajo kako bi naredili (( veliko Albanijo in uničili Slovenski narod..
Streznitev
23. 10. 2020 09.01
+3
Tudi Venezuela jim je še kako sprejemljiva, so že bili na ogledih. Poslanca Združene levice Violeta Tomič in Miha Kordiš sta obiskala Venezuelo. Stroške potovanja so krili venezuelski davkoplačevalci. Bilo jim je neprijetno, ker tako zaostajamo za njihovim naprednim sistemom.
Perivnik
22. 10. 2020 21.19
+4
Fantje in dekleta, ki vas skrbi za medije, se zavedajte: prvič, da vas za to, da VAS SKRBI ni nihče ne prosil ne najel in drugič: pojdite delat v realni sektor, potem vas bo vsaj imelo kaj skrbeti - skrbelo vas bo, kako boste dosegli planirano in zahtevano realizacijo. In to samo zato, ker delati ne znate, zna vas samo skrbeti.
EEgon
22. 10. 2020 21.09
+3
Vse kar je zmožna Leva opozicija so tretjerazredne teme. In ta ustavna kobila (gimnastično orodje) naj bi vodila našo državo. Pa ne samo boj še Alah naj nam pomaga.
jernam
22. 10. 2020 21.04
+6
Neverjetno, kakšne klovne delajo tile iz sebe.
Kekec 007
22. 10. 2020 21.03
+2
Hahahaha bo dobski janez na metelkovi ko une ven stera vselil rumeno modro srajčnike. Parasvečkarska vojska. Kolko je peš od Metelkove , do Trstenjakove. Vprašam za prjatla.
lambert
22. 10. 2020 20.58
+4
Joj spokajte ... nihce vas ne poslusa se manj pa gleda ta trenutek ...
zulj001
22. 10. 2020 20.35
+12
Požareport poroča o grožnjah preko Anunimus-a koalicijskim poslancem SMC ,DESUS ,NSI ,in POSLANCEMA MANJŠIN pred glasovanjem o ustavnem sodniku in viceguvernerko ,ki ju predlaga Pahor . Na POP-tv ne duha ne sluha o tej barabiji zelo zanimivi !!!
drejc79 1
22. 10. 2020 20.35
-5
Ta država gre resno v propad. Odkar je krmilo prevzel Veliki vodja, tule kar mrgoli nekih anonimnežev, ki so zmagoslavno prilezli izpod kamnov in zdaj tule obsojajo vse kar ni njihovo in obožujejo SMC in DESUS, ki so se jim še lani posmehovali.
jg57
22. 10. 2020 20.32
+3
Vsak kupleraj je potrebno enkrat uredit.
User1536496
22. 10. 2020 20.31
+9
A zdej je pa rtv levo politicno trobilo, opoziciji res ni lahko, preveč očitno branijo svoje trdnjave, epidemija je samo v slo problem, ko pa Francija razglasi omejitev gibanja, je pa tišina v opoziciji, samo pljuvajo, predlogov za boljše rešitve, pa ni in ni....
bema1201
22. 10. 2020 20.26
+8
Ko zagledam tega Bandellija me takoj spomni na posnetek v medijih ko je bil še v vladi Bratuškove in so objavili njegovo zariplo nacejeno faco. Javna osebnost pa sega tako naceja take žolne res ne moreš resno jemat.
Streznitev
23. 10. 2020 09.05
+1
Bandelli maskota, najvišji intelekt opozicije, je pravilno, da je v prvem planu. Zanimivo pred dobrim tednom je podpiral Potrča in Wernerja danes je pa z masko. Mogoče pa to ni, je le nagobčnik.
Diegol14
22. 10. 2020 20.25
+10
dela se primte, banda levičarska.........
exdetektiv
23. 10. 2020 09.12
+1
MarKav
22. 10. 2020 20.24
+7
Kaj Zlatko napada medije v imenu vlade?
Streznitev
23. 10. 2020 09.08
Zlatožilko je sodelavec RTV in to je njegov način boja s konkurenco, ki bi posnela nekaj, kar bi bilo brutalno zavržno in neobjektivno.
krneki_123
22. 10. 2020 20.22
+13
Telebajski spet na delu. A lahko še nižje padejo? Skoraj gotovo. S takimi osebki na vodilnih položajih, si njihove stranke zabijajo žebelj za žebljem v krsto.
MB322
22. 10. 2020 20.21
-2
frufru... ti si res en plačan pajac.. res bi te rad razumel pa te ne morem...
Nidani
22. 10. 2020 20.14
-10
Sam gas, čimprej odstranit škodljivo vlado!
Ta beli
22. 10. 2020 20.09
+7
Janša želi ukinit prispevek RTV ne pa jo podredit ,ker so tam sami zapravljalci javnega denarja ,ki nič ne delajo pa dobre honorarje vlečejo . Bo tko kot na novi zelandiji ,ki jo majo levaki radi za zgled.