Gospodarstvo

Opozorila pred setveno sezono

Ljubljana, 25. 03. 2009 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kupujte taka pakiranja FFS, ki jih boste v celoti porabili, dosledno pa upoštevajte tudi navodila. Sredstvo nanašajte v mirnem dnevu, zgodaj zjutraj ali zvečer, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu.

Kmetijsko ministrstvo želi pred setveno sezono z različnimi akcijami ciljno javnost informirati o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS) in s tem zmanjšati možna tveganja, ki lahko nastanejo z nepravilno in neodgovorno rabo teh sredstev.

Fitofarmacevtska sredstva
Fitofarmacevtska sredstva FOTO: Kanal A

V priporočilih za pravilno uporabo FFS uporabnike pozivajo, naj za zatiranje bolezni in škodljivcev uporabljajo manj nevarna fitofarmacevtska sredstva in kupujejo taka pakiranja, ki jih bodo lahko v celoti porabili brez naknadnega skladiščenja ostankov. Sredstvo lahko uporabijo samo za bolezni in škodljivce, ki so navedeni na navodilu. Odmerek naj uporabniki predhodno natančno izračunajo in mešanico pripravijo glede na velikost tretirane površine, da ne bo nepotrebnega ostanka. Sredstvo naj nanašajo v mirnem dnevu, zgodaj zjutraj ali zvečer in pri tem uporabijo osebna zaščitna sredstva, ki so navedena na etiketi.

Odločitev o tem, kaj, na kakšen način in koliko bomo pridelovali, pa je na koncu prepuščena posameznemu kmetu. Zavedamo se praktičnega pomena t. i. večnamenskega modela kmetijstva v vsem njegovem širokem spektru. In ena od pomembnih nalog kmetijstva je vsekakor varovanje okolja in skrb za ohranjanje naravnih virov. Milan Pogačnik, kmetijski minister

Morebitne ostanke sredstev naj uporabniki varno in skrbno shranijo v originalni embalaži, nedostopno otrokom, v primernih temperaturnih pogojih. Vode za izpiranje škropilnic naj nikoli ne zlivajo v vodotoke, greznice, kanalizacijo ali druge odtoke, ampak naj jo poškropijo po isti površini, ki so jo škropili.

V zloženki z naslovom Registracija in uporaba fitofarmacevtskih sredstev, ki jo je ministrstvo pripravilo v nakladi 90.000 izvodov, so opisani vsi postopki za pravilno uporabo FFS. Kmetijski minister Milan Pogačnik pa je prodajalce FFS pozval, naj zloženke v svojih trgovinah postavijo na vidno in dostopno mesto poleg artiklov FFS ter naj zloženke prodajalci izročijo kupcem ob nakupu FFS.

Vse kmetije, ki se ukvarjajo s pridelavo koruze, pa bodo prejele knjižico Navodila za setev tretiranega semena koruze, ki jo je natisnilo ministrstvo v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Kmetijska svetovalna služba pa na terenu že predava o dobri kmetijski praksi pri setvi tretiranega semena, lastnikom podtlačnih sejalnic in ostalim zainteresiranim pa demonstrirajo tudi preureditev podtlačnih sejalnic.

Letos pa bo ministrstvo preko tiskanih oglasov in televizijskega spota k pravilni uporabi FFS nagovorilo tudi širšo javnost oziroma vse tiste, ki se ukvarjajo s pridelavo na vrtovih.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JADE7
25. 03. 2009 16.42
sami sebe bomo pomorili.....
xyz.G
25. 03. 2009 16.11