Slovenija

Opozorilna stavka policistov: 'Zaenkrat smo prisotni, a nas v kratkem morda ne bo več'

Obrežje, 03. 02. 2020 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.V./ U.Z./ STA
Komentarji
89

Sindikat policistov Slovenije je izvedel opozorilno stavko. Kot že ves čas zatrjujejo, so stavko izvedli zaradi vladnega neizpolnjevanje zavez iz stavkovnega sporazuma iz leta 2018, in to kljub temu, da je vladi mandat prenehal. V drugem policijskem sindikatu pa stavkovnim aktivnostim nasprotujejo. Zaradi stavke so na mejnih prehodih Gruškovje in Obrežje nastali krajši zastoji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Štiriurna opozorilna stavka
    03:06
    Iz 24UR: Štiriurna opozorilna stavka
  • Iz SVETA: Opozorilna stavka policistov
    04:05
    Iz SVETA: Opozorilna stavka policistov

Stavkovne aktivnosti, usmerjene proti vladi, so potekale na postajah mejne policije Obrežje in Gruškovje. Že pred stavko so v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) zatrjevali, da za sindikat dejstvo, da je vladi prenehal mandat, ne predstavlja nikakršne ovire. S stavko so namreč želeli javnost in odgovorne opozoriti, da so "razmere v policiji na kritični točki", prihodnja vlada pa da bo morala pristopiti k rešitvi odprtih zadev.

Predsednik sindikata SPS Kristjan Mlekuš je na Obrežju ponovil, zakaj so se odločili za stavko, hkrati pa izpostavil kadrovsko podhranjenost policije, ki "dosega kritično točko", policiji pa da grozi kadrovski kolaps, "ki se bo odražal na varnosti prebivalcev Republike Slovenije". Glede sporazuma iz 2018 je ponovil, da "niso izpolnjene strokovne analize delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, odprto je vprašanje bruto bruto zadeve in povečanega obsega dela, nerešen pa je tudi karierni sistem, kot eden ključnih in temeljnih zavez vlade v odhajanju, ki je obljubila, da ga bo izpolnila, a ga ni". Na naši spletni strani smo sicer pred nedavnim razkrili 100 najbolje plačanih policistov in policistk.

Stavka je potekala v dveh fazah. Prva v notranjosti države, druga na mejnih prehodih Gruškovje in Obrežje. V notranjosti države so bili po besedah Mlekuša prisotni na kritičnih cestnih odsekih, predvsem tam, kjer so najbolj ranljive skupine ljudi (v okolici vrtcev, osnovnih šol, domov upokojencev ...). "Ljudem nudimo pomoč in jim dajemo vedeti, da se z našo prisotnostjo lahko počutijo varno, hkrati je pa naše sporočilo to, da zaenkrat smo prisotni, a nas zaradi neodgovorne politike do policije v kratkem morda ne bo več," je povedal vodja sindikata in dodal, da so na mejnih prehodih policisti delali striktno po schengenskih standardih.

Zakaj stavkajo, ko pa je vladi prenehal mandat?

Mlekuš je zavrnil očitke, da današnja stavka ni imela pomena. Kot pravi, je vlada, ki odhaja, podpisala stavkovni sporazum z vsemi polnimi pooblastili. "Takrat so bili znani vsi finančni in drugi učinki, zato tukaj ne vidimo težav, da naše prve tri zahteve do sedaj ne bi bile realizirane". Je pa priznal, da bo glede kadrovske krize treba počakati na novo vlado, ki bo "morala zagrizti v kislo jabolko". V SPS bodo tako počakali do formiranja nove vlade, nato pa se bodo odločili o potencialnem zaostrovanju stavkovnih aktivnosti.

Mlekuš je zavrnil kritike, da je sindikat politično angažiran, saj da je bil doslej v konfliktu z vsemi vladami in strankami, tako levimi kot desnimi.

Ministrstvo: Za opozorilno stavko ni bilo utemeljenih razlogov

Na notranjem ministrstvu so ponovili, da za stavko ni utemeljenih razlogov, saj da so od podpisa stavkovnega sporazuma 27. decembra 2018 uspeli realizirati večino stavkovnih zahtev. Glede ostalih so pojasnili, da je primerjalna analiza vrednotenj delovnih mest za uniformirane poklice v pripravi. Urejanje kariernega sistema v policiji pa "je kompleksna problematika, ki jo je treba rešiti celovito". Še vedno potekajo pogajanja, pri čemer se po navedbah ministrstva predstavniki SPS za razliko od drugega policijskega sindikata že več kot pol leta sploh ne udeležujejo sestankov delovne skupine za pripravo priporočil za izvajanje kariernega sistema v policiji. 

Na ministrstvu pravijo, da so pred napovedano opozorilno stavko sindikatu predlagali sestanek, a so jih iz sindikata obvestili, da se ga ne bodo udeležili.
Vse ostale točke sporazuma je po njihovih navedbah vlada izpolnila. Se pa vlada in sindikati ne strinjajo, ali so v 15 milijonov evrov, ki se letno namenijo za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela po projektu Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij, vključeni tudi prispevki delodajalca ali ne. V tožbi, ki jo je na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani vložil SPS, še ni bilo odločeno.

Na ministrstvu so ob tem opozorili, da plače policistov rastejo. Od sklenitve sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev konec decembra 2018 do danes se je povprečna bruto plača policistov povečala z 2161,61 evra na 2495,14 evra oziroma za 15,43 odstotka. Z nakupom ustrezne opreme, novih tehničnih sredstev, policijskih vozil, tudi novega transportnega helikopterja, pa zagotavljajo kar najboljše pogoje za ustrezno usposobljenost in opremljenost policistk in policistov, so zapisali. Dodali so še, da si prizadevajo za povečanje zanimanja za poklic policista s številnimi promocijskimi dejavnostmi ter celoletno javno objavo prostih delovnih mest za kandidate za policiste - nadzornike državne meje. Pravkar so objavili tudi nov razpis za zaposlitev kandidatov za policiste in vpis v višješolski študijski program policist.

Razprtije med sindikatoma

Pri odnosu do napovedane stavke sicer med obema policijskima sindikatoma zeva razdor. V Sindikatu policistov Slovenije (PSS) so se sicer večkrat opredelili do stavke. Najprej so sporočili, da je gre za stavkovno pravico, ki jo ima SPS, nato da v opozorilni stavki, zaradi nekomunikacije s SPS, pa tudi padca vlade, ne bodo sodelovali, saj je "nesmiselna", nazadnje pa so so včeraj na svojem Facebookovem profilu povedali, da jih sindikat SPS tik pred zdajci vendarle pozval k sodelovanju in k neoviranju stavke.

V PSS to razumejo kot provokacijo SPS, ob enem pa so spomnili na leto 2013, ko je "stavkal zgolj PSS, medtem ko so sami vlagali ogromne napore v diskreditacijo PSS in se o stavkovnih zahtevah PSS celo na skrivaj pogajali z izbranimi predstavniki političnih elit." V PSS so poudarili, da še vedno ne vedo, kaj SPS sploh zahteva ter da domnevnih kršitev sporazuma v danem trenutku še ne vidijo. Po njihovem mnenju je stavka preuranjena in v dani situaciji nesorazmerna.

V posredovanem pozivu je sicer SPS pozval sindikat PSS, naj ne ovira stavke, na kar pri slednjem odgovarjajo, da se tovrstnih taktik ne želijo posluževati, češ da so  takšna ravnanja nezakonita in niso v naravi PSS. "Če bi do kakršnih koli poskusov oviranja stavke prišlo, pa smo prepričani, da se lahko kadarkoli obrnete na vodstvo policije, ki vam bo zagotovo pravilno pravno svetovalo oz. vas pri skupnih aktivnostih tudi nadalje vodilo v želeno smer, tako kot do sedaj." So s tem želeli namigniti, da stavko podpirata tudi generalna policijska uprava in njena direktorica Tatjana Bobnar? Na GPU in Bobnarjevo smo v povezavi s tem tudi naslovili novinarsko vprašanje.

Kot so povedali, sta stavkovni odbor sindikata in vodstvo policije dolžna sodelovati zaradi zagotovitve minimuma delovnega procesa. "V tem delu morata izmenjavati informacije v zvezi morebitnih kršitev tako opravljanja zakonsko predpisanih nalog, kot morebitnih kršitev v obliki oviranja pravice do stavke. Sodelovanje je pomembno, da tudi v času stavke ni bistveno ogroženo uresničevanje interesov delodajalca oziroma Policije, in da stavka poteka skladno s predpisi," so povedali.

Izpostavili so še, da policija podpira oba sindikata pri zahtevah, ki so povezane z uresničevanjem stavkovnih zavez iz Sporazuma o izvrševanju stavkovnih zahtev. Po njihovem mnenju sporazum prinaša nekaj dobrih rešitev, ki bodo zagotovo izboljšale tako status oziroma položaj poklica policista, kot tudi organizacijske odnose v sami Policiji, kot je na primer uveljavitev kariernega sistema. "Sicer se ve, da so sindikati samostojna in neodvisna združenja, ki so organizirana za uresničevanje in zaščito pravic zaposlenih in imajo na voljo več sindikalnih aktivnosti, med njimi tudi stavko," so še dodali.

Številni zaposleni v policiji, v komentarjih na Facebooku sindikata pozivajo k enotnosti in izražajo obžalovanje zaradi nasprotujočih si delovanj SPS in PSS.

Kristjan Mlekuš, prvi mož Sindikata policistov Slovenije.
Kristjan Mlekuš, prvi mož Sindikata policistov Slovenije. FOTO: Aljoša Kravanja

"Ne bojim se notranjih postopkov"

Na vprašanja glede spornega zapisa na Facebooku, v katerem je zaradi ameriškega atentata na iranskega generala Kasema Soulejmanija ostro napadel ameriško prisotnost na Bližnjem vzhodu in zahteval izstop Slovenije iz zveze Nato, je potrdil, da je bil z njim opravljen pogovor v sklopu notranjega nadzora. "Policija bo svoje postopke izpeljala, jaz pa se jih ne bojim, saj mislim, da nisem storil nič narobe."

Mlekuš namreč še vedno stoji za tem, da je zapise objavil kot občan in ne kot policist ali funkcionar sindikata. "Če začnemo tako, da se nam omejuje svoboda govora, ki je ena temeljnih človekovih pravic, zagotovljena z ustavo RS in mednarodnimi pravnimi aktivi, potem ne vem, kaj sledi. Morda bodo vzeli volilno pravico," je še povedal Mlekuš in pojasnil , da bo oddelek za notranjo varnost poročilo podal generalni direktorici policije, ki bo nato sprejela svojo odločitev.

Na generalni policijski upravi so potrdili, da so z Mlekušem opravili svetovalni razgovor, ga opozorili na neprimernost njegovega ravnanja ter mu svetovali, naj se v bodoče "izogiba ravnanjem, ki bi predstavljala tveganje za krnitev integritete ali krnitev ugleda policije". Kot kaže pa se jim zapisi ne zdijo toliko sporni, da bi proti zaposlenemu uvedli postopke in sprejeli sankcije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naglič
04. 02. 2020 19.11
+2
Nič vas ne nucamo. Za pisanje glob za napačno parkiranje ste prekleto dobro plačani!
Transformerji
04. 02. 2020 13.15
+2
Zaenkrat smo prisotni, a nas v kratkem ne bo več. Kje vas ne bo več? To je pomembno. Ne boste več iskali tiste, ki v teglcih gojijo travo? Ne boste več lovili političnih, gospodarskih kriminalcev? To že do sedaj niste uspešno delali. Boste prenehali nadzorovati meje, pa vedno več migrantov prebegne, bi pa pohorsko gardo kaznovali? Vas ne bo več na cesti? To je pa zame super - se bom spravil na eno lokalno, ravno, ko bo prazna, pa da vidim, če mi 5. prestava še vedno deluje!
Kopriva60918022
04. 02. 2020 12.25
+0
prej kot knovs bi rabli komisijo za nadzor policije. policaj, policaju pihat ne bo dal, pa če bo na 100 metrov smrdel po alkoholu. vrani vrani ne izkljuje oči
Kopriva60918022
04. 02. 2020 12.21
kako policaja v tej državi ni sram??
proofreader
04. 02. 2020 11.13
+2
Podpiram stavko in poostren nadzor na uradnih in neuradnih prehodih meje. Vlada naj ne popušča, da bo čimdlje trajal ta poostren nadzor.
jur?ek007
04. 02. 2020 10.58
-1
Idite, nestanite..
Rookoko
04. 02. 2020 10.38
+7
'Zaenkrat smo prisotni, a nas v kratkem morda ne bo več' Kaj boste pustili službo? Na prostem trgu 90% policajev nebi preživelo...to velja za celotni JS
Kopriva60918022
04. 02. 2020 12.20
majmun11223344
04. 02. 2020 10.36
+1
Banda, kot da kaj delate, kot da ste sposobni za opravljanje dela😂 Dokazi negre, patruljirajo negre, merjenje hitrosti, kot roboti, samo ne tam kjer se red divja, ne glede da vas par ulic opozarja na to. Siskota niste znali ulovit, a objavljal vam je slike kje je😂😂😂 Večjo plačo bi, no, no, zniuat vam bi jo bilo potrebno, žal ste nesposobna organizacija, ki se posmehuje ljudem, ki lovijo babico ker je ukradla jogurt, a oni z Miljoni pa vam dišijo, ker bo kaj padlo. Bivši ptujski policist, mafija. Žena mafija, niste uspeli dokazat nič!!!! Sicer pa vam je en primorski policist lepo parkrat povedal kao hudo ste nesposobni. Kaj ste naredili, kaznovanje.... Banda.
Kopriva60918022
04. 02. 2020 10.02
+6
imam prijatelja policista ki se več prevozi pijan kot trezen.ker se pač lahko. Njegova celotna družina ni nič boljša, ko vidijo priimek sploh ne dajo pihat. kako bo policist v tej državi cenjen, če za njih zakoni ne veljajo ??
DR.Fejsbuk
04. 02. 2020 09.47
+4
Kak evro bi v fond za plače lahko prispeval še DARS, ki mu prisotnost do zob oborožene policije močno dvigne kredibilnost racij ob, skozi počivališča speljanem prometu ob kontrolah navadnih vinjet, kjer je vse skupaj še najbolj podobno odredu SS-ovcev, ki kontrolirajo delovne prepustnice jevrejem v varšavskem getu!
krnekilojz
04. 02. 2020 09.45
+9
Policisti, dokler boste delali, kot delate vas ljudstvo ne bo podpiralo! Ko boste začeli zapirati resne kriminalce in vam ne bo višek dela po grmovju se skrivati, takrat vas bo ljudstvo podprlo!
DR.Fejsbuk
04. 02. 2020 09.43
+5
ali so roparje "blindiranega" kombija v celju, dvige na bankomatih z propanom namesto z kartico in še nekaj misterioznih zločinov, ki jih ne storijo ravno odvisniki, ki za seboj puščajo debele sledi, že razrešili???
proofreader
04. 02. 2020 11.14
+5
Ne ljubi se jim. Raje počivajo v zasedah in čakajo pridelovalce konoplje.
Kopriva60918022
04. 02. 2020 09.11
+3
da jih sram ni. upam da jih čimprej zamenja pametnejši in treznejši kader
rottwailer
04. 02. 2020 08.54
+8
Vzeti gospodom policajem ki so na vodilnih mestih in so preveč plačani za svoje nedelo ter dati kadru ki dela na terenu v nemogočih pogojih in nevarnostih po življenju
DR.Fejsbuk
04. 02. 2020 08.26
+15
Torej marca pričnejo groziti dohtarji, aprila učitelji, profesorji pa bojo raje tiho, ker ne znajo dovolj dobro skriti izplačil fiktivnih potnih nalogov!
DR.Fejsbuk
04. 02. 2020 08.28
+11
Dohtarjem iz tega naslova (podkupovanja, provizije, privatna praksa med dobro plačano službo...),pač ni nič nerodno!
DR.Fejsbuk
04. 02. 2020 08.23
+15
policija štrajka, muslimani gradijo džamije v ljubljani, pravoslavci se nam režijo, nato nas zasmehuje, ciganje rajajo, geji so glasni kot vrane na polju, vlada raje odstopi, kot da bi prijela za palico, zato lahko rečem samo, bog se nas usmili!
Sergej Žunko
04. 02. 2020 08.57
+3
hahahahaha 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
majmun11223344
04. 02. 2020 10.39
-1
mesu bog nogometa, kdo pa je tebe tako poškodoval, das I tako nastrojen proti vsem, saj si sam balkanec, ali si kaj drugega. Načeloma ljudje sovražimo tisto kar smo mi sami. Kaj grema na pijacko😍 Mucek😍😍😍
DR.Fejsbuk
04. 02. 2020 10.52
+3
Asimilacija je pravilo obnašanja v družbi, v katero se priselimo! Slovenci z asimilacijo običajno nimamo težav, zato morda malo manj razumemo ljudi, ki bežijo iz svoje domovine, da bi drugje potem živeli enako mizerno življenje, zavrto z okovi vere in tradicije, kot so ga prej doma, osebno tudi ne razumem ljudi, ki morajo stalno opozarjati na svojo spolno usmerjenost, še manj pa sistem, ki dovoljuje določeni etnični skupini, da počne, kar se ji zahoče! Če sem zato nestrpen, pa bodi tako! Pijačo pa najraje pijem s prijatelji!
periot22
03. 02. 2020 21.55
+17
Glavno da so vsakodnevno ob 14 uri na avtobusnih postajah in za grmovjem in prežijo za delavci ki delajo do 14 ure!!!!!!!!!!
periot22
03. 02. 2020 21.52
+6
24 ur kaj vam je zmanjkalo oblacil da voditeljico Petro oblačite v eno in isto majico!
DR.Fejsbuk
04. 02. 2020 08.24
+1
Bolj je problem gospa Petra! pride čas, ko si vizualno bolj za na radio!
Belibog
03. 02. 2020 21.16
+13
Če hočjo štrajkat naj gredo mejo čuvat in nobenga emigranta čez pustit, raje svoj narod v glavo j...., plače tud nimajo slabe proti ostalim s srednjo tehnično šolo, ki imajo 715 EUR neto oni pa 1000EUR
Mirko Igor
03. 02. 2020 20.44
+11
Povprečna bruto plača policista je skoraj 2.500 eur. Halo.
Sergej Žunko
03. 02. 2020 21.15
+9
ja ne, pa se pritožujejo, veliko več jih je pri nas teh ki trdo delajo za minimalca tudi sobote in nedelje ....