Slovenija

Po požaru na Viču: je obvestilo veljalo za celotno Ljubljano ali zgolj za bližnjo okolico?

Ljubljana, 11. 09. 2020 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
19

Tudi po drugem požaru na avtoodpadu na ljubljanskem Viču so se pojavile težave pri obveščanju javnosti. Iz opozorila, naj zaprejo okna in ostanejo v zaprtih prostorih, ki so ga posredovali medijem, smo namreč razbrali, da le-to velja za celotno Ljubljano. Ljubljanski Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo pa sedaj pravi, da je opozorilo veljalo zgolj za območje v bližini požara.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Že drugi požar na avtoodpadu
    02:25
    Iz 24UR: Že drugi požar na avtoodpadu
  • Iz SVETA: Na odpadu ponovno zagorelo
    03:06
    Iz SVETA: Na odpadu ponovno zagorelo

 

V četrtek zvečer so na avtoodpadu na ljubljanskem Viču znova zagorele gume in drugi kosovni material. Požar je 110 ljubljanskih gasilcev gasilo do jutranjih ur. Zaradi dimne mase, ki se je začela spuščati, je bila aktivirana tudi enota ELME – ekološki laboratorij z mobilno enoto, ki je izvajala monitoring ozračja. Veter je dim zanesel čez celotno območje Ljubljane, zato je Regijski center za obveščanje Ljubljana izdal opozorilo, naj prebivalci zaprejo okna in ostanejo v prostorih. 

A številni Ljubljančani za opozorilo niso vedeli. Za pojasnila, kako poteka obveščanje javnosti, ki se jih lahko sprejme ob dogodkih, kot je bil včerajšnji požar na Viču, smo se obrnili na Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo MU MOL. 

Tu pravijo, da je bilo prvo opozorilo posredovano bližnjim prebivalcem ob 23.30 z dvakratnim obvozom območja in obveščanjem prek zvočnikov na intervencijskih vozilih, nato je bilo ob 00.05 v objavo prek državnega Regijskega centra za obveščanje posredovano sporočilo z navodili. Sledila so sporočila še ob 00.20 na Facebookovi strani Gasilske brigade Ljubljana, ob 09.23 prek regijskega centra za obveščanje in ob 10.15 na Facebookovi strani GBL. Naj ljudje zaprejo okna in zunaj nosijo maske, so zjutraj opozarjale tudi radijske postaje. 

A vse skupaj vendarle ni doseglo večjega števila meščanov. 

Opozorilo za celotno Ljubljano ali le za območje v bližini požara? 

Prav tako na Oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo MU MOL danes pravijo, da "opozorilo ni bilo izdano za celotno Mestno občino Ljubljana, temveč za območje v bližini požara, kjer je bil zaznan dim". 

A poročilo Uprave za zaščito in reševanje se je zjutraj glasilo: "Zaradi dima, ki ga je veter zanesel čez celotno območje Ljubljane, naj prebivalci zaprejo okna in ostanejo v prostorih." Zapis Gasilske brigade Ljubljana na Facebooku pa: "Po podatkih Ekološkega laboratorija z mobilno enoto, ki izvaja meritve onesnaženja zraka na širšem območju kraja dogodka, naj bi se dim nad Ljubljano zadrževal predvidoma danes do 12. ure. Prebivalcem sporočamo, naj zjutraj ne zračijo stanovanj in naj ob izhodu na prosto uporabijo osebna zaščitna sredstva za zaščito dihal (maske)." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz zapisanega lahko torej razberemo, da je bilo opozorilo namenjeno vsem Ljubljančanom. 

Na avtoodpadu na Viču je znova zagorelo.
Na avtoodpadu na Viču je znova zagorelo. FOTO: Damjan Žibert

O ukrepih odloča vodja intervencije 

Kakšna je nevarnost za prebivalce, sicer oceni vodja intervencije, ki v takih primerih prihaja iz Javne gasilske službe MOL. "Za ocenjevanje ravni nevarnosti in na tej osnovi tudi ukrepe za varovanje zdravja osebja na intervenciji, prizadetih in ogroženih prebivalcev in okolja uporabi svoje znanje, izkušnje, opazovanje vremenskih razmer ter način gibanja dima, z opazovanjem morebitnega akutnega vpliva na zdravje osebja na intervenciji in po potrebi aplikacijo NevSnov." Opira se tudi na podatke mestnega in državnega monitoringa kakovosti zraka in državno enoto Ekološki laboratorij z Mobilno enoto, organizirano pri Inštitutu Jožef Stefan. 

Vodja intervencije lahko, če oceni, da obstaja nevarnost za akutne posledice na zdravju ljudi, uporabi tudi ukrep evakuacije ali zaklanjanja v zaprtih prostorih - kar pomeni, da se ljudje ne izpostavljajo dimu neposredno, gredo v notranje prostore in zaprejo okna in vrata. Sirena pa se sproži le v primerih "akutne hude nevarnosti za zdravje okoliških prebivalcev". 

Vodja intervencije lahko pri obveščanju uporabi intervencijsko osebje oziroma policiste in gasilce, ki obveščajo od vrat do vrat, prek zvočnikov na intervencijskih vozilih, prek državnega Regijskega centra za obveščanje, "prek katerega prenese sporočilo za javnost medijem in prek katerega ljudje izvedo informacije, ko tja pokličejo, prek FB strani Gasilske brigade Ljubljana, prek proženja siren državnega sistema javnega alarmiranja, ki ga izvede državni Regijski center za obveščanje s hkratno objavo sporočila za medije." 

Uprava za zaščito in reševanje razvija sistem za "množično, lokacijsko specifično obveščanje prek SMS-sporočil", kar v tujini že poznajo. 

Zapleti pri obveščanju javnosti so se pojavili že konec avgusta, ko je prav tako zagorelo na avtoodpadu na ljubljanskem Viču. Zagorelo je ponoči, ko je večina prebivalcev že spala, hkrati pa je po zelo vročem dnevu večina zvečer, ko so temperature končno malo padle, zračila svoja stanovanja. Izdano je bilo opozorilo za okoliške prebivalce, naj se zunaj stavb umaknejo z območja, ki je neposredno izpostavljeno dimu oziroma se umaknejo v objekt in zaprejo okna. Policisti so takrat na terenu izvedli primarni obhod bližnjih hiš, ostalo javnost pa so obvestili prek Facebookove strani GBL - kljub temu, da je bilo to obvestilo objavljeno sredi noči. "Glede na razvoj dogodkov, omejitev požara ter dejstvo, da med osebjem na terenu ni prihajalo do akutnih zastrupitev oziroma znakov zastrupitve, odločitve o širšem alarmiranju nismo sprejeli," so takrat odgovorili na Oddelku za zaščito, reševanje in civilno zaščito MU MOL. 

Kaj so pokazale meritve kakovosti zraka? 

Institut Jožef Štefan, kamor spada omenjeni Ekološki laboratorij z Mobilno enoto in ki je izvajal monitoring onesnaženosti zraka, je dopoldan ob 9.30 sporočil, da koncentracija prašnih delcev ni več presežena ter da je bila presežena zgolj kratkotrajno v času požara. Še vedno pa priporočajo temeljito umivanje zelenjave in sadja pred zaužitjem. 

Oddelek za zaščito, reševanje in civilno zaščito MU MOL pa pravi, da so na merilni postaji Ljubljana-Center danes ponoči med 1.00 in 4.00 zabeležili presežene vrednosti delcev PM10, "kar očitno lahko pripišemo požaru", so sporočili. 

Tri merilne postaje za merjenje kakovosti zraka ima v Ljubljani tudi Agencija za okolje in prostor (Arso), merilni postaji za Bežigradom in na Celovški cesti sta avtomatski. In ti dve postaji nista zabeležili vpliva požara na kakovost zraka, so nam sporočili. 

Podatki merilne postaje na Celovški cesti od 11. ure včeraj kažejo, da dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10  (ki je sicer 50 µg/m3) ni bila presežena. Za Bežigradom pa je bila presežena danes zjutraj ob 9.00, ko je bila zabeležena vrednost 59 µg/m3. 

Ob požaru je bil sicer aktiviran ekološki laboratorij z mobilno enoto, ki je v bližini požara izvedel monitoring ozračja - in na podlagi njihovih podatkov je Regijski center za obveščanje Ljubljana izdal opozorilo, naj prebivalci zaprejo okna in ostanejo v prostorih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
13. 09. 2020 21.33
Ti naši gasilci so preveč efektivni. Mi naredimo kres, gume ovo tretje, a oni pridejo in še predno pogori kres, pogasijo. Naravno, da moramo zakuriti še enrkat, hehe.
ni_mi_vse_eno
13. 09. 2020 21.30
Plastika lepo gori. Sedaj se je naredil novi prostor in skladiščenje se lahko nadaljuje. Izvoz v tuje države nas namreč stane veliko več, hehe.
TistoPravo
12. 09. 2020 21.25
Kaj če bi vedeli, da je ta dim bil že dobro viden še sredi dneva okrog 18h iz nadmorskega višine tisoč metrou 30km iz Lj..kdo je tukaj čakou, da bo to nočna intervencija
Portolonca
12. 09. 2020 08.33
+6
Ljubljana je najlepše mesto za Kriminalce, Lopove, Barabe in Srbijance, Balkance tu imajo Komunisti, in Balkanski kriminalci za bivšo Jugoslavijo in predvsem Slovence pa je to mesto sovraštva, razdora smradu in mentalne pohabljenosti..Če bi lahko bi Slovenci ta del izrezali in poslali v 3 PM..pa ne gre.. V Ljubljani imajo Kriminalci poligon trenirajo pa v Pravosodju, in celotnem javnem sektorju..
Portolonca
12. 09. 2020 08.34
+0
Vsak Petek pa trening na trgu..na Peciklih..
Dobra
11. 09. 2020 21.14
+4
Ljubljana, najlepše mesto na svetu. Za Electo in njene lastnike.
kaplan1
11. 09. 2020 19.54
+12
Mene pa inšpektor zajebava, ker imam v delavnici kantico olja narobe skladiščeno.
kaplan1
11. 09. 2020 19.51
+10
Lastnika te svinjarije,ki ga kompletna javna uprava že leta neuspešno preganja,poiskati,njemu in rodbini pobrati vse premoženje in jih izgnati iz SLO,pa bo hitro konec požarov.
8866688
11. 09. 2020 19.28
+8
Dobro da imamo Jankovića, je vse urejeno, nje.
Neutrino
11. 09. 2020 18.36
+5
Tale Laško piksna se mi zdi prav primerna za na Triglav namesto Aljaževega stolpa. Bi pasala k tisti fotografiji z častno prešvicano vojsko.
Helix Nebula
11. 09. 2020 18.17
+18
Azijci ne odkopujejo več smeti zadnih par let, jih pa morejo naši sežigat. To je EKO vizija Slovenije. Filtrirane Sežigalnice se pa ne sme zgradit ker to ni dost EKO... Jah pa smo spet pri isti temi kot vetrnice ki pobijajo ptice
LOS - T
11. 09. 2020 18.06
+29
Zakaj vsako prvo soboto treniramo sirene, če jih pol ne uporabimo ko bi blo treba? Kako naj človk ki ne gleda teh gasilskih in drugih posebnih strani ve, kar nas je 99%, ve da je nekaj narobe?? Matr kiri nesposobneži...jaz pa zjutraj v avtu voham in gledam kaj se mi smodi, radia ne poslušam, šele popoldne sem zvedu kaj je bilo.
GOTOVI STE
11. 09. 2020 18.05
+20
Zalostno da ne znate dati pravih navodil. Pojdite raje kopat jarke!
Jan088
11. 09. 2020 18.05
+24
V svetlobni dobi digitalizacije, gasilec obvešča iz oldtimerja TAM-čka po zvočniku... pa FB strani? Koliko sledilcev pa imajo? Se ne da npr poslati SMS sporočilo uporabnikom na doličenim baznim postajam? Če grem čez mejo lepo dobim obvrstilo... AMATERJI... pa 2x ste padli na istem izpitu (isti dogodek na istem mestu) - to leti na CIVILNO ZAŠČITO - URSZR in ne gasilce, ki so spoštovanja vredni!
LOS - T
11. 09. 2020 18.27
+9
Maš prav, dans je možno da na vse mobije pošljejo sms, ne pa da hodjo peš okol in vpijejo v troblje!
Popeye
11. 09. 2020 17.40
+12
Vlada ne dela!
zabica_mala
11. 09. 2020 17.02
+30
Pri nas je tako smrdelo da nas je zbudilo. Nobenega obvestila nikjer
robert hrovat
11. 09. 2020 16.55
+33
Vse skupaj je že malo sumljivo, v pol leta je bilo več požarov na avtoodpadih in smetiščih kot v več letih poprej... pa nobene kazenske ovadbe... čudno
big brother
11. 09. 2020 16.29
+7
Problem so ognjemeti trije na leto in 2 dni pirotehnike, to ni problem