Slovenija

'Opravičilo ali sodišče'

Ljubljana, 01. 02. 2008 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Simič je vložil 12 tožb. Vse je pripravljen umakniti v zameno za opravičila, razen zoper Perića.

Generalni direktor Davčne uprave RS (Durs) Ivan Simič je v času od lanskega septembra do letošnjega januarja vložil 12 tožb zoper posameznike in medije, ''ki so o njem neresnično govorili in pisali''. Skupni znesek tožb znaša 236.000 evrov, je povedal.

Simič poziva, naj mu kdo pove, kaj je storil nedovoljenega.
Simič poziva, naj mu kdo pove, kaj je storil nedovoljenega. FOTO: Kanal A
Nisem storil nič narobe, nisem vplival na nikogar, nisem posegal v davčni postopek, nisem preprečil razširitve davčnega pregleda in sem se od pregleda distanciral. Edino, kar sem zahteval, je bilo da se pregledi vršijo zakonito in ne glede na to, za koga gre. Ivan Simič

Najbolj zajetna je tožba zoper davčnega inšpektorja Đorđa Perića in sicer v višini 100.000 evrov. Kot je pojasnil Simič, je ''Perić po neuspešnem kandidiranju za generalnega direktorja Dursa želel postati direktor davčnega urada Ljubljana oziroma njegov namestnik''. Ker mu ni ustregel, "se je zgodilo, kar se je zgodilo," je dejal Simič. Spomnil je, da je Perić zoper njega vložil kazensko ovadbo, za katero sploh ni vedel. "Naj mi kdo pove, kaj sem storil nedovoljenega," je dejal.

Simič je zoper Perića vložil še eno tožbo v višini okoli 10.000 evrov, preostalih 10 v nižjih zneskih pa zoper poslanca Milana Cvikla in Bredo Pečan, nekdanjega generalnega direktorja Dursa Stojana Grilja in davčnega inšpektorja Janeza Vrhunca ter zoper medije Vest, Dnevnik, Mladina, Delo, Mediaprojekt in Pro Plus. O njem so ''govorili oziroma poročali, da je koruptiven, se ukvarja z davčnim svetovanjem, je preprečil davčne preglede, ..." Poleg tega je vložil še kazenske ovadbe zoper predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa ter zaposlenega pri tej komisiji Bečira Kičanovića "zaradi zlorabe položaja".

Opravičilo na kosilu?

Če se bodo omenjeni opravičili, je Simič pripravljen tožbe umakniti. Izjema je Perić, s katerim se "nimamo kaj pogovarjati in se vidimo na sodišču", je dejal. "Bodite prepričani, da bom pripeljal veliko število prič, ki bodo povedale, da nisem vršil nobenih pritiskov," je dejal.

Simič je tako danes vsem toženim z izjemo Periča poslal vabilo na kosilo prihodnjo sredo v Ljubljani, da se pogovorijo o njihovih izjavah. "Vsem bom dal možnost, da se mi v sedmih dneh od dneva kosila opravičijo," je dejal. Opravičila naj bi bila po njegovih pričakovanjih objavljena v v medijih, v katerih so objavili svoje izjave. Zoper tiste, ki bodo to storili, bo Simič tožbe umaknil. Simič je poudaril, da mu ne gre za denar. V primeru zmage bo tako vso odškodnino nakazal za nakup opreme za Pediatrično kliniko. "Če se vsi opravičijo, bom imel stroške samo jaz," je dejal ter povedal, da je za sodne takse odštel 2.490 evrov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

est
02. 02. 2008 08.50
V demokraciji-kakršna koli že je- pa moraš za svoja dejanja in besedičenja odgovarjati.V 5-10 letIh bomo (bojo) to že izvedeli. RESNICA PA JE ENA SAMA.Tudi sam, sem jo moral kar nekaj let dokazovati in verjemite mi ni lahko. Veliko sreče g.Simič.
krainburger
01. 02. 2008 22.40
srb toži srba - brata!
megla007
01. 02. 2008 19.53
Najbolj, da tožimo vsakega, ki nam reče pejt v PM, ali nas samo malo bolj postrani pogleda, nam pokaže srednji prst,... Največ pomeni tisto, kar vejo tvoji RESNIČNI prijatelji in pa ti sam. Za ostalo se je pa spljoh nepotrebno bremeniti.
Jethro
01. 02. 2008 17.35
Temu se reče seznam tožb...dokler bo vse sprocesirano bo že zastarelo...in zgodba bo končana, pa če resnična ali lažna. Dober trik, ni kaj. LP
DarthRevan
01. 02. 2008 17.04
O tem ali mene resnica zanima ali ne, bom sodil sam, hvala.
racingmike
01. 02. 2008 16.56
Nisem nič rekel da je kej dobil. Vse kar pravim je, da je že čas, da začnejo politiki in mediji odgovarjat za lazne izjave in namirno blatenje konkurence. Po tvojem tonu sodeč pa zgleda, da te resnica niti nezanima. Končno prihajajo časi ko Vas bo morala. Pa lep dan.
DarthRevan
01. 02. 2008 16.46
Racingmike, nobene odškodnine še ni dobil. Morajo najprej tožbe prit na vrsto in biti sprocesirane.
racingmike
01. 02. 2008 16.43
Tako se dela!! Še premala odškodnina. Vsi tisti, ki so ga blatili naj dokažejo svoje izjave. NAJ SE DOKAŽE KDO LAŽE IN KDO KRADE. Novinarji naj že enkrat začnejo odgovarjati za svoje nepreverjene ali ponavadi po nareku lažne obtožbe.