Slovenija

Optimistično poročilo IMF

Washington, 14. 04. 2000 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v Washingtonu objavil poročilo o napovedi svetovnih gospodarskih gibanj v letu 2000 in 2001, ki je tokrat prvič po treh letih optimistično.

Svetovna gospodarska rast naj bi letos dosegla 4,2 odstotka, v letu 2001 pa približno 3,9 odstotka. Ob tem IMF opozarja, da bo največ odvisno od položaja ameriškega gospodarstva, kjer lahko velik padec vrednosti delnic povzroči krizo svetovnih razsežnosti.

Poročilo IMF ugotavlja, da je ameriški dolar verjetno nekoliko precenjen v primerjavi z evrom, in da si bo treba za izpolnitev napovedi o svetovni gospodarski rasti prizadevati za brzdanje prevelike porabe v ZDA in hkrati za promocijo trajne gospodarske rasti v Evropi in Aziji. IMF ugotavlja, da so inflacijski pritiski v Evropi zanemarljivi, in da bo morala biti Evropska centralna banka previdna z obrestnimi merami, razen če ne bo prišlo do rasti inflacije.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.