Slovenija

Opuščanje priporočil proti raku ima lahko bistveno hujše posledice kot koronavirus

Ljubljana, 25. 05. 2020 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred začetkom evropskega tedna boja proti raku deležniki izpostavljajo pomen skrbi za zdravje tudi med in po epidemiji novega koronavirusa. Na onkološkem inštitutu pozivajo k skrbi za zdrav življenjski slog, proti zdravju škodljivim razvadam in k udeležbi na presejalnih programih ter svarijo pred odlašanjem z obiskom pri zdravniku.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Onkološki inštitut Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ministrstvo za zdravje in Državni program obvladovanja raka opozarjajo, da opuščanje priporočil proti raku lahko privede do bistveno hujših posledic, kot jih prinaša novi koronavirus.

"Še toliko bolj je pomembno, da posamezniki upoštevamo priporočila za zdravo življenje brez raka tudi v tem času, ko nas je morda bolj kot raka strah koronavirusa in ko morda nočemo obremenjevati zdravstvenih delavcev zaradi bolezni, ki niso povezane s koronavirusom," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Urška Ivanuš.

V času epidemije je število onkoloških obravnav upadlo, kažejo podatki slovenskega registra raka. Iz podatkov NIJZ o izdanih napotnicah izhaja, da je bilo v aprilu izdanih manj napotnic za onkološko obravnavo;  tako napotnic za prvi pregled, še večji upad pa je zaznan pri izdanih napotnicah za kontrolni pregled, praktično pa se je ustavilo napotovanje bolnikov na onkološko genetsko svetovanje in testiranje.

Bolnica z rakom
Bolnica z rakom FOTO: Dreamstime

Pred evropskim tednom so deležniki še opozorili, da se breme raka v Sloveniji iz leta v leto povečuje. Letno zboli okrog 15.200 ljudi, umre pa približno 6200 bolnikov. Od leta 2009 je rak v Sloveniji vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu. Rak je tudi vodilni vzrok prezgodnje smrti, saj povzroča okrog 44 odstotkov vseh smrti pred 65. letom, so zapisali.

Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji ocenjuje, da lahko z upoštevanjem 12 enostavnih priporočil Evropskega kodeksa proti raku preprečimo okrog 40 odstotkov vseh smrti zaradi raka.

V kodeksu prebivalce pozivajo, naj opustijo kajenje. Opozorili so tudi na pomen vzdrževanja primerne telesne teže, telesne dejavnosti in zdravega prehranjevanja. Svetujejo opustitev alkohola ter prebivalce opozarjajo, naj poskrbijo za primerno zaščito pred sončnimi žarki. Ženske pozivajo, naj otroke dojijo in naj ne uporabljajo hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav. Starše pa pozivajo, naj otroke cepijo proti hepatitisu B in HPV. Prebivalce še spodbujajo, naj se redno udeležujejo presejalnih programov.  

Od rojenih leta 2016 bosta do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolela eden od dveh moških in ena od treh žensk. 

 

Za rakom vsako leto zboli več kot 15.000 Slovencev, več kot 8.000 moških in skoraj 7.000 žensk, umre pa jih več kot 6.000, približno 3.500 moških in 2.700 žensk.  

 

Med nami živi že več kot 100.000 ljudi, ki so kadarkoli zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. 

 

Najpogostejši raki pri nas (kože, prostate, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
25. 05. 2020 21.33
Zanimivo, da se nekateri ne strinjate. Preizkusite. Ob naslednji gripi vzemite strup. Zagotovo vam bo pomagal k zdravju. Samo verjemite, da bo virus gripe prej umrl, kot bo strup pokončal vas in boste ozdraveli.
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2020 20.55
-2
Hehe, mogoče pa obratno. Vzamete strup, kemoterapija in upate, da boste ozdraveli. Kot, da vam je že kdaj strup pomagal k zdravju.
Freedomforall
25. 05. 2020 19.55
+6
30 procentov manj odkritih prinerov raka v zadnjih dveh mesecih.
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2020 20.56
+1
METKA102
25. 05. 2020 17.55
+19
Moja zgodba izpred dveh mesecev in pol: Na nogi sem opazila spremembo znamenja, ki je tam že zelo dolgo. Poklicala sem v ZD, moja zdravnica mi je odgovorila, da dermatologi ne delajo in, da naj s telefonom slikam zadevo in jo merim in opazujem nekaj mesecev, če bo kakšna sprememba. Ker pa se je sprememba že zgodila, sem našla kirurga, ki mi je tvorbo izrezal in poslal na histološki pregled. Izvid: karcinom. In ja, naj bi to nekaj mesecev opazovala in slikala. Če so vsi dobili take napotke, potem ni čudno, če bo čez nekaj časa hudo, zelo hudo.
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2020 21.02
-1
Iodovo tinkturo, lugolova raztopina. S to zadevo se običajno zdravi kožnega raka. Kemoterapija je strup. Živelo znanje.
luna.3
25. 05. 2020 17.25
+15
V času korona virusa niso sprejemali rakavih bolnikov na preglede, bolniki so v stresu, saj tudi po večkratnem telefonarjenju niso dobili pozitivnega odgovora. Šele sedaj se odpira možnost pregleda in nadaljnjega zdravljenja, tako da res, na te bolnike se je pozabilo. Upajmo, da se ponovno vzpostavi normalno delovanje OI, saj do pandemije nismo imeli pripomb.
ochi
25. 05. 2020 16.17
+25
ravno stres od te pandemije bo povzročil več smrti kot virus sam.
Rafael Kramar
25. 05. 2020 17.42
-11
Ja vežde! Koga ima pa za stresat pandemija? Saj dobite in plače in socialke, ne glede na pandemijo!?
mobi7
25. 05. 2020 16.16
+18
Z obsedenostjo za korona virusom so vsi pozabili na rakove bolnike in vsem, ki so umrli v tem času prepisali smrt za korona virusom...sedaj pa kar naenkrat društva za boj proti raku kot tudi NIJZ opozarjajo kako hude posledice ima lahko opuščanje z obiskom pri zdravnikih... Sedaj so šele ugotovili, da je treba pomagati tudi takšnim z to boleznijo.. res žalostno...
pojtrarara
25. 05. 2020 17.04
+11
točno tako - res žalostno - pa ravno oni so tisti, ki so ustavili celotno zdravstvo in da ljudje do zdravnika niso mogli, še zdaj ne morejo, kot pred vso to norijo... tu se dela mnogo večja škoda mnogo. In očitno ne vladi, ne dohtarjem ne nijz ni mar... saj poznajo samo še to korono in nič drugega.
mertseger
25. 05. 2020 15.53
+11
Se pravi 500 na mesec. Če jih bo bilo samo 10% več ker se ni izvajala nobena diagnostika bodo presegli tiste zaradi korone. Ampak statistike teh slednjih ne bo nikjer sploh pa ne v novicah.
Uporabnik458403
25. 05. 2020 15.45
+13
Vec mesecne cakalne vrste ocitno nimajo posledic na rakova oboljenja. Ocitno koronavirus pa jih ima, ker ljudje niso prisli na regled in posledicno so manjsi prihodki iz zdravstvene blagajne.............