Slovenija

Oranje – Najlepša stvar na svetu

Murska Sobota, 05. 09. 2009 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Marjan Maučec
Komentarji
42

V Prekmurju so priredili 56. svetovno prvenstvo v oranju. Kenijski traktorist je dejal, da je oranje zahtevno opravilo, a vendarle eno najlepših stvari na svetu.

V Prekmurju so priredili 56. svetovno prvenstvo v oranju. Kenijski traktorist je dejal, da je oranje zahtevno opravilo, a vendarle eno najlepših stvari na svetu.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozek12
07. 09. 2009 19.23
Danes se bova šla z punco eno najlepših stvari na svetu,jesensko globoko oranje.
Tonček Balonček
07. 09. 2009 09.02
TA TEKMOVANJA V ORANJU SO V BISTVU BREZ ZVEZE, KAJ IMA ORANJE AN SLOVENSKIH KMETIJAH S TISTIM V KENIJI ALI tEXASU? NIČ! Orači tekmovalci bi za uspeh pri oranju s plugom krajnikom potrebovali poseben tekmovalni plug in se pri oranju z obračalnim plugom na tekmovanjih orje drugače (»na klin«) kot se doma na naših kmetijah. Zatro tudi ni akkšnega posebenga zanimanja za regijska tekmovanaj, na gorenjsekm so se npr. prijavili štirje!
elan5
06. 09. 2009 21.09
Vsako leto so tekmovanja v Slo. v oranju. Najprej regijska, potem pa še državno. Kdo ima veselje in nekaj znanja DOBRODOŠEL. Letos je bilo državno v sklopu sverovnega v torek in sredo v Tešanovcih.
elan5
06. 09. 2009 21.05
Nekaj besed o oranju. Plugi so v glavnem Norveški. Kverneland. In, če z tem nisi natreniran, boš zoral slabše kot z IMT-jem ali slavoncem. Ta plug da ogromno, vendar tudi ogromno zahteva. Ima dosti stvari za nastavit. Za odpiranje brazd, zapiranje,oranje, do razora. Za tekmo ni boljšega pluga. Naše TV. hiše ta samo eno-SRAMOTA.
Tonček Balonček
06. 09. 2009 17.18
-1
Zakaj bi meščani kupovali domačo hrano, kmetje pa kupujejo tuje seme, pralne stroje, obleke in čevlej, jverujejo v tujega boga in se vozijo v tujih avtomobilih, še na počitnice hodijo na Hrvaško. Pravkar smo zlomili komunizem in se odločili za trg, Sam sem v živilstvu, predvsem na področju mlekarstva, vinarstva in žitarstva delal več kot dvajset let in vem kaj se je vse dogajalo in kaj se še, imejte za norce koga drugega, mene pač ne! Te pravljice o samooskrbi in zdravi hrani nam prodajate že celo večnost, pa ni nič od tega, noben kmet, ki ima "jajčka, mleko, meso, domač krug, klobase itd." na trgu ne bo preživel drugače kot z nategovanjem, morda turizmom, ekstenzivno pa nikaor ne more imeti konkurenčnih ce. Ali pa naj s evse naše kmetijstvo spremeni v delikateso, potem bi mogoče šlo! PlOa zakaj naj mi kupujemo domače, kmetje pa Westfalio, Alfa Laval, tuje sperme, Fendt, danska sirišča, italjansko travo in ameriške kondome ter nemške detergente, turizem segredo pa v Vatikanu, Kim seeju, na Višarjih ter v Fatimi in Jeruzalemu. Mi pa naj ne bi hodili na Hrvaško. Zanalašč bom šel na Trsat in še v Međugorje!
vikica11
06. 09. 2009 16.51
Ste opazili kako so se slovenski mediji, predvsem radio in TV odzvali na svetovno prvenstvo v oranju, kjer je bilo udeleženih kar 30 držav. Z niti eno vestjo, celi dan. Pa je marsikoga zanimalo kako poteka, in kako so se odrezali naši tekmovalci. Sramota. Iz vsake gasilske veselice znajo narediti novico, iz tega pa nič.! ! !
luksy_
06. 09. 2009 14.32
In vi mislite da je sedeti na traktoru celi dan, kot če bi sedel v udobnem naslonjalu v službi? Mogoče je res lažje, tistim ki imajo velike in novejše traktorje. Mi pa še vedno obdelujemo zemljo z 30 let starimi traktorji. In to nam je v veselje. Pa kaj če majo hidravlične pluge? V vseh športih je tako. Imaš mogoče ti doma najboljše tekaške čevlje kot jih imajo profesionalni tekači? Nimaš jih. Tako tudi nimamo takih plugov doma. Tako pač je. Je pa lepo, da se še najdejo taki dogodki pri nas, predvsem pa ljudje ki si v današnjih časih upajo kaj takega organizirati. Vsaka čast tudi obiskovalcem, ki ji res ni bilo malo. P.S. Zamislite se, kako pišete o hrani ki jo jeste. Kupujete predvsem proizvode drugih držav, imate se pa za slovence, kupujete pa proizvode vseh držav razen slovenije? Povrhu tega pa še kritizirate proizvodnjo le tega? Namesto da bi bili ponosni na Slovenijo jo blatite na vsakem koraku.. Lp
kletar7
06. 09. 2009 14.11
SDS-MAFIJA kar se glede CO2-ja tiče je kmetijstvo zmanjšalo na minimum saj se je produktivnosti na enoto zvišala za več ko 20%!!! kaj pa je industirja nardila v tej smeri??? skoraj nič!!! in živinoreja spusti okol 5% vsega co2-ja kar je napram industrijo in prometu kaplica v morje!!! pa kot je mesojed reko da kdo bi 20 let starim delal cel dan, da boš pol zvečer celi zlaman. zakaj pa pol vi kupujete nove avte sej se tut z starim lahk vozite, pa firme zakaj kupujejo nove stroje če so pa ja stari vrei!!! zato da se poveča storilnost in zmanjšajo stoški!!! tak da tist ki ni izkuso kmetijsta ne ve kak to vse poteka in da ni vse tak rožnato in da nas sam država plačuje!!
mesojed
06. 09. 2009 13.41
ah ja ni vazn kakšn clanek se objavi iz kmetjstva vedno pride do tega kak smo kmetje na dobrem ka dobivamo subvencije pa da mamo velik traktorjev.Kot je ze kletra7 omeniu so subvencije zato da so cene zivil nižje kot bi dejansko lahko bile, primer ce nebi blu subvencji bi lahko dal za kruh enkrat več ko pa je zdej pa ne sam kruh,kar se tice traktorjev a je kdo naredo analizo straosti teh traktorjev niso vsi novi,Ce si kmet kupi nov traktor tako, lej ka ma denarja ka si kupuje nov traktor pa tak naprej, me zanima kdo bi sel odelovat 3 in pa več hektarsko njivo z 20 let starim traktorjem.
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 13.11
tukaj bi moral definitivno posredovati velik borec proti globalnemu segrevanju Janša,ki je celo oklepnike naročil brez motorja,da bi narava ostala neokrnjena......dobro vemo koliko CO2 spusti v zrak samo ena krava in kljub temu dobivajo kmeti lepe subvencije,...
kletar7
06. 09. 2009 12.48
tonček balonček ne piši bedarije če ne poznaš kako svtari v resnici stojijo. Če samo pogledamo kok je cena izdelkov padla, cene vhodnih surovin (nafta, elektrika, mehanizacija) pa se vsako leto dvigujejo. Vsi sam gledate kok kmet dobi subvencij pa nevem ka, vbistvu pa sploh neveš zaka so subvencije. Subvencije so sam nadomestilo za prenizko ceni kmetijskih izdelkov, čez par let pa bojo itak ukinjeje in takrat se bo precej spremenilo, saj bo cena hrane zelo porasla in pol pa nč jamrat zaka take cene, ker kmet ne bo sam za to delal, da si bo krajšal dolgcajt. Če pa maš tak rad uvoženo hrano pa kr izvoli po njej, sam še dober da neveš kaka je kvaliteta, ker itak bojo vse države sam klump izvozile. tak da ne se oglašat če ne poznaš stvai!!!!
Tonček Balonček
06. 09. 2009 12.45
Boš ti hudiča pekel dober kruh iz ene moke, ki ima alfa amilaze 10x preveč in gluten tak, da še za piškote ni dobra! Priznaj, da moko zase kupiš pri Katiću ali v Zabovcih, svojo pa prodaš Mlinopeku ali Intesu! Junvca in pujsa zase krmiš "integralno", kar je pa za trg, futraš iz vreč in z briketi! Tako dse delo, sicer "se ne splača"! Če bi delavci porejemali takšne subvencije kot jih "kmetkje", bi živeli precej drugače, vendar jih je preveč!
tonajs
06. 09. 2009 12.28
tonček balonček moko pa še marsikaj druzga si sami pridelamo pri hiši je pa treba DELAT
delavec99
06. 09. 2009 12.20
vi sploh veste kolk imajo spedenane pluge,,,vse v hidravliki in merilnikih....itd naj zaorje z slavoncom dvobrazdnim ,pa se bo izkazalo kdo je mačo v oranju !!! do takrat ..pa malo morgen...
Gremo_vozniki
06. 09. 2009 12.20
@Tonček Balonček Če vi kupujete izdelke tujega proizvajalca je to vaš problem.
prst.v.rit
06. 09. 2009 10.48
kmečka pamet
cebelca-hihi
06. 09. 2009 10.36
hehe jaz sem pa šla gledat oranje in je blo zakon seveda ob zelenem jurčku hehehe
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 10.23
kruh si v dobrih časih lahjko brezplačno prevzel v vsaki kanti za smeti,teh časov ne bomo nikoli pozabili,celo slončki so takrat leteli..
ORF1
06. 09. 2009 10.04
Tonček Balonček
06. 09. 2009 09.30
tonajs, a ne opaziš, kako se primitivno izražaš, te ni nič sram?i