Slovenija

Krajevne nevihte tokrat predvsem v družbi močnih nalivov

Ljubljana, 25. 07. 2023 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Rok Nosan, STA, Tina Hacler, 24UR ZVEČER
Komentarji
685

S prehodom hladne fronte se je zaključilo še zadnje dejanje vremenske epizode, ki je prve dni tega tedna znova zaznamovala z močnimi neurji, silovitimi sunki vetra in točo. Po Sloveniji je znova povzročila veliko gmotno škodo, burno vremensko dogajanje pa se bo dokončno umirilo šele danes. Dopoldne bodo padavine povsod ponehale, od zahoda se bo delno zjasnilo, dosegla pa nas bo hladnejša zračna masa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Lučka Kajfež Bogataj in Srečko Šestan o vremenu
    01:33
    Iz 24UR ZVEČER: Lučka Kajfež Bogataj in Srečko Šestan o vremenu
  • Bliskanje nad Ljubljano
    00:20
    Bliskanje nad Ljubljano
  • Iz 24UR: Pojasnila o letošnjem poletju
    02:20
    Iz 24UR: Pojasnila o letošnjem poletju
  • Vremenska napoved, 25.07.2023
    03:00
    Vremenska napoved, 25.07.2023

Noč na sredo je prinesla še zadnje dejanje vremenske epizode, ki nam je v ponedeljek in torek prinašala močne nevihte ter obsežna neurja, in sicer prehod hladne fronte. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preko Alp nas bo dosegla hladnejša zračna masa, zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Na višini okrog 1500 m se bo prehodno ohladilo pod 10 stopinj Celzija. Padavine se bodo v drugem delu noči odmikale proti jugu in ponehale v sredo dopoldne. Popoldne bo sicer lahko znova nastalo nekaj krajevnih ploh in neviht, ki bodo potovale iz severozahodne smeri, piše Meteoinfo Slovenija

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v oddaji 24UR ZVEČER razložil, da je bilo najhuje na Celjskem in na Goriškem, kjer je klestila toča in veter. Svetovno priznana klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je dodala, da živimo v najbolj vročem obdobju zgodovine in verjetnost za ujme je povečana, pri nas v podobi neviht in neurij, v Grčiji pa požari in suše. "To je naša nova realnost, podnebne spremembe so tu in bodo ostale. Lahko se nanje prilagodimo, ne popolnoma sicer."

Hitro gibanje nevihtnih celic

V torek zvečer so potegnili tudi črto pod zadnjih 24 ur burnega vremenskega dogajanja. Pojasnili so, da je od zahoda čez območje Slovenije potovalo več superceličnih neviht in pozneje tudi nevihtnih linij, skupno kar šest.

Nevihtno nebo, pogled s Krima
Nevihtno nebo, pogled s Krima FOTO: bralec Mitja

Močne in po obsegu precej velike supercelične nevihte so predvsem predelom zahodne Slovenije in Furlanske nižine prinašale debelo točo, intenzivne nalive in silovite sunke vetra, medtem ko so današnje nevihtne linije težave povzročale predvsem z močnimi nalivi in sunki vetra, so našteli.

Vetrovni stržen zahodnih smeri, ki je v času potovanja neurij pihal v višinah, je omogočal hitro gibanje nevihtnih celic v smeri od zahoda proti vzhodu ter njihovo organizacijo, medtem ko sta topla in vlažna zračna masa v nižjih plasteh ter toplo Jadransko morje nevihte na svoji poti stalno oskrbovala z energijo, so pri omenjenem vremenskem portalu zaključili svoj povzetek.  

Verjetno razlivanje manjših rek

Arso je sicer obnovil tudi hidrološko opozorilo. V noči na sredo bo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda.


Zaradi velike predhodne vodnatosti bodo najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke v severni, severovzhodni in tudi osrednji Sloveniji. Na teh območjih so možne hudourniške poplave, opozarjajo. 

Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo FOTO: Arso

Arso ljudem svetuje, naj bodo pozorni na vremensko dogajanje in naj sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo aktivnosti na prostem v času, ko je vremensko dogajanje najbolj burno. Stanje bodo spremljali tudi na agenciji in po potrebi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, je napovedal Brane Gregorčič.

Previdnost je v takih razmerah potrebna tudi med vožnjo. Prilagodite hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti, v primeru slabše vidljivosti ročno prižgite luči, svetujejo na Prometno-informacijskem centru. Zaradi posledice neurja so zaprte ceste Dolenja Trebuša– Čepovan zaradi podrtega drevja ter Dolenja Trebuša - Spodnja Idrija zaradi podrtih elekrtičnih drogov pri Gorenji Kanomlji, Čepovan - Most na Soči in Čepovan - Lokve

Cesta v Dolu pri Ljubljani v naselju Klopce
Cesta v Dolu pri Ljubljani v naselju Klopce FOTO: Bralec

Zaradi posledic neurij motnje v železniškem prometu

Zaradi posledic neurij so se pojavile tudi številne motnje v železniškem prometu in posledične zamude. Na posameznih odsekih prog so bile popolne prekinitve prometa, nepričakovane zapore posameznih tirov in vpeljave počasnih voženj za zagotavljanje varnosti.

Vlak iz Kopra za Bled se je zaradi podrtih dreves na progi tako denimo moral ustaviti in vrniti v Anhovo, nam je sporočil bralec. 

 Vlak iz Kopra za Bled se je moral vrniti v Anhovo.
 Vlak iz Kopra za Bled se je moral vrniti v Anhovo. FOTO: Bralec

Okoli poldneva je direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan za STA zatrdila, so se razmere umirile in se promet bolj ali manj odvija normalno, prihaja pa še do večjih zamud, saj traja še nekaj časa, da se redni železniški promet znova vzpostavi.

Aktualno stanje v prometu in obvestila lahko potniki spremljajo na spletnih straneh SŽ pod kategorijo pomoč uporabnikom in stanje v prometu. Na voljo jim je tudi brezplačna telefonska številka 080 81 11.

"Potnike sproti obveščamo na svojih spletnih straneh in po potrebi organiziramo nadomestne avtobusne prevoze, se pa včasih zgodi, da je tudi vzporedna državna cesta zaprta, kot je bilo danes na Štajerskem, ko teh prevozov nismo mogli organizirati," je povedala.

Zjutraj so iz SŽ sporočili, da je zaradi odstranjevanja posledic neurja med Ponikvo in Grobelnim namesto vseh vlakov med Poljčanami in Celjem organiziran avtobusni prevoz. Ob tem avtobus zaradi plazu ni pobiral potnikov med Ostrožnim in Dolgo Goro.

Opozorili so, da z avtobusi ni mogoč prevoz oseb na invalidskih vozičkih, prav tako ni mogoč prevoz koles in živali. Zamude lahko sicer nastajajo tudi pri nadomestnih prevozih. Zamude prav tako nastajajo pri mednarodnih povezavah.

Ponekod prekinjena dobava elektrike

Zaradi močnega neurja včeraj in danes so se pojavljale okvare električnega omrežja in posledično prekinitve dobave električne energije na nekaterih mestih distribucijskega območja Elektra Primorska. V torek popoldne je bilo brez električne energije še 1521 odjemalcev na Tolminskem (Kneške Ravne, Trebuša), Kanalskem (Lig, Kambreško, Kanalski vrh, Levpa, Kal nad Kanalom), v Goriških brdih (Vedrijan, Krasno, Vrhovlje) in na Goriškem (Čepovan, Lokovec).

Večina poškodb je nastala na nadzemnih vodih, kjer je zaradi orkanskega vetra prihajalo do pretrgov vodnikov in rušenja drogov, so pojasnili pri Elektru Primorska. Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, napake bodo poskušali odpraviti do večera, kjer to ne bo uspelo, bodo delo nadaljevali zgodaj zjutraj.

Gasilci iz PGD Dolsko so takole odstranjujejo podrto drevo, ki je padlo na cesto Senožeti–Ribče.

Podrto drevo na cesti Senožeti–Ribče
Podrto drevo na cesti Senožeti–Ribče FOTO: Ivan Marjanović

Močan nevihtni pas je z močnim vetrom pustošil na območju Nove Gorice. Veter je podrl več dreves in električne drogove, odnašal pa je tudi vrtno pohištvo. 

Veter je drevesa podiral tudi v okolici Tolmina. 

Pustošilo je tudi v naselju Predmeja v občini Ajdovščina. 

Neurje je znova zajelo tudi del Savinjske regije. Nevihtni sistem so spremljali močni sunki vetra, siloviti nalivi, lokalno pa tudi toča, je poročal Meteoinfo Slovenija.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Velenje je zajelo silovito neurje z močnim vetrom in nalivi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Takšna toča je okoli 8. ure zjutraj klestila v kraju Pameče pri Slovenj Gradcu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posledice je neurje pustilo tudi na Pobrežju v Mariboru. 

Posledice neurja na Pobrežju v Mariboru
Posledice neurja na Pobrežju v Mariboru FOTO: Bralec

Umik stran od dreves in električnih vodov

Glede na posnetke naše bralke se je pri Goriških brdih okoli 8. ure zjutraj pojavil poličasti oblak. "'Shelf cloud' ali poličasti oblak je nizek oblak, ki se najpogosteje pojavlja na sprednji strani nevihtne linije ali supercelične nevihte, in sicer v smeri, v katero se nevihta premika. Takšen oblak je pogosto znak močnega nevihtnega piša, zato je dobro, da se čim prej umaknemo na varno, in sicer stran od dreves, električnih vodov in drugih predmetov, ki bi nas lahko ob nevihti poškodovali," je pojasnil naš hišni prognostik Rok Nosan.

Janković izpostavil pomen odtokov

Vremenskih razmer se je na redni novinarski konferenci dotaknil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Povedal je, da so neurja v zadnjih dneh v Ljubljani na srečo povzročila malo škode. Dodal je, da takšne količine vode nismo več navajeni, in opozoril, da je treba pred podvozi ob veliki količini vode počakati, in ne zapeljati vanjo, saj je to "res nespametno". 

V Ljubljani je bilo najhuje v prejšnjo sredo, ko je veter odnesel del strehe Plečnikovega stadiona, na avtomobil prevrnil drog javne razsvetljave in podiral drevesa. Janković je dejal, da je prva intervencija zaključena, gasilci pa so že odstranili vsa drevesa na cestah in poteh. Pojasnil je, da gasilci poskrbijo za prehodnost poti, ne glede na to, kdo je lastnik drevesa. "Nadaljnjo sanacijo svojih dreves na svojih zemljiščih bomo uredili, zasebniki pa svoje gozdove oziroma drevesa, ki so se porušila," je povedal.

V zadnjem času so očistili nekaj odtokov na cestah, med drugim na Dolenjski in Opekarski cesti. Sicer pa kanale in odtoke čistijo, če jih o tem obvestijo občani. Meni, da ob taki količini vode ne pomagajo niti rešetke, saj voda prinese veliko količino zemlje in listja, čiščenje rešetk pa je prepuščeno posameznikom.

Dodal je, da na novo zgrajeni črnovaški cesti z vodo ob neurjih niso imeli težav, saj so odtoki in kanali urejeni.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je v ponedeljek izdal odredbo o povečani stopnji pripravljenosti, ki velja do četrtka zjutraj. Opozoril je, da je treba upoštevati vsa navodila pristojnih služb, ki so na terenu, torej civilne zaščite, gasilcev in policistov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (685)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
26. 07. 2023 10.53
-1
Točo lahko precej dobro preprečimo z določenimi kemikalijami. Z uporabo drugih kemikalij pa lahko dosežemo nasproten učinek. V Italiji so nesli velike kose toče na analizo in so dokazali, da vsebujejo določene kemikalije, ki jih naravna toča ne vsebuje, zanesljivo pa ne v takih količinah.
User2502728
25. 07. 2023 21.58
+1
pri nas grmi in bliska…kot lani…kot predlani. Kot leta 1900, 1800 in 1700 pa tud leta 1 👌🏼
inside1
25. 07. 2023 21.58
ponekod bo neki dežja, ne bo pa to spet tako obsežno kakor strašijo že celi dan. mislim, da so to krepko pretiravalo, da bo cela slovenija "padla", saj lokalno je res ponekod bilo, to pa je tak vedno......
?ebula
25. 07. 2023 21.58
+1
Žal ne moremo nič.
proofreader
25. 07. 2023 21.40
-4
Šarec je aktiviral protitočno obrambo? Ali se še vedno z žičkami ubada. ❤️
LjudskiPevec
25. 07. 2023 21.33
+1
Me zanima kaj bo naslednja epizoda po teh nevihtah. A bo kje počl? ☢️
proofreader
25. 07. 2023 21.38
-1
UtisanBimbambom
25. 07. 2023 21.38
+0
Se je to ze kdaj zgodilo po nevihti? Poznas zgodovino? Kje je pocl? Da vidim.
Gutenberg
25. 07. 2023 21.47
+0
Poču bo men film od vseh teh nebuloz teoretikov zarot ...
jank
25. 07. 2023 21.30
+6
Vse o tem ve historični klimatolog in prva violina ter konultant za klimatske nespremembe v SDS mag. Branko Grims.
avgust.
25. 07. 2023 21.54
G. moderator, a to pa ni za brisat? Zanimivi kriteriji.
proofreader
25. 07. 2023 21.27
+0
Kakšno je trenutno stanje?
Natodefinkica
25. 07. 2023 21.24
-3
vvvilice
25. 07. 2023 21.21
+2
Globalni segrevanje?
UtisanBimbambom
25. 07. 2023 21.34
-2
Vladimir Bog
25. 07. 2023 21.19
+2
Strah me je zadnje epizode, ki grozi. Dovolj imam neprespanih noči, ko se skrivamo pod posteljo; res ni prostorno in me potem ves dan boli hrbet. Zadnjo noč sem moral skrivališče deliti s starejšo hčerko, pri tem pa mi nikakor ni šel iz glave striček Joe.
UtisanBimbambom
25. 07. 2023 21.20
-2
BeliRisko
25. 07. 2023 21.05
+3
Že piha nekaj!
blue_cat
25. 07. 2023 20.49
+0
Zgleda, da neu nič
Blue Dream
25. 07. 2023 20.43
PomisliNaSonce
25. 07. 2023 20.36
-3
S skrajnih severa in juga...s skrajnega severa in juga
reaf
25. 07. 2023 20.26
+11
Protitočne obrambe skorajda nimamo, no en avion v Mariboru, ki so ga zanesenjaki v aeroklubu kupili sami... država ni prispevala niti 5%!!! To ti je ta naša država, za izbrane NVO-je pa milione 💰 Zapdnji naj ugasne luč ...
štrekeljc
25. 07. 2023 21.41
+4
reaf, v Googla odtipkaj Erar NVO in videl boš, katere NVO prejemajo milijone. ZAVOD SV. STANISLAVA 45.684.286,50 EUR, ZAVOD ANTONA MARTINA SLOMŠKA 45.435.091,62 EUR. Ne verjameš? Prepričaj se sam in potem UTIHNI!
Sandi11
25. 07. 2023 20.22
+10
Nisem presenečena, da se to dogaja.
avgust.
25. 07. 2023 20.16
+17
Sedaj, ko imamo ministrstvo za podnebje, smo imeli lani najobsežnejši požar, letos pa rekordna neurja. Mogoče bi ga morali ukiniti.
_Heisenberg_
25. 07. 2023 20.12
-3
naj pada toca....gtemo ze enkrat v lakoto in naj bo Fallout v reali...
Gutenberg
25. 07. 2023 21.49
-1
Blokarju v socialnem najemniškem stanovanju s piciklom - kot edinim prevoznim sredstvom - v kolesarnici je vseeno za vse: točo, veter, poplave, polomljena drevesa, neprehodne poti, razkrite strehe, uničene posevke ... In vse je zarota in krivda nekoga drugega ...
medzimurac
25. 07. 2023 20.10
+8
2 dni vročinski val,ste smešni ima logike 🤣🤣🤣
_Heisenberg_
25. 07. 2023 20.14
+2
Pazi globalno segrevanje....aja sedaj sonpodnebne spremembe ,ker segrevanne ni vec v postev 😜🖐