Slovenija

Močan veter ovira promet, smučišči Vogel in Kanin ne obratujeta

Ljubljana, 23. 02. 2019 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
7

Veter in burja sta še vedno močna, sunki burje na Primorskem še lahko presežejo hitrost 100 km/h, zaradi česar je tudi danes za jugozahod države razglašeno oranžno vremensko opozorilo. Arso opozarja tudi na veliko požarno ogroženost.

Agencija RS za okolje (Arso) svari pred okrepljenim severovzhodnim vetrom in močno burjo. Dopoldne bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem še lahko presegali hitrost 100 kilometrov na uro (km/h), zaradi česar je za jugozahod Slovenije tudi danes razglašeno oranžno vremensko opozorilo.

Oranžno vremensko opozorilo za jugozahod države
Oranžno vremensko opozorilo za jugozahod države FOTO: meteo.si

Na nekaterih cestah na Primorskem zaradi burje delna zapora prometa:

Zaradi burje je na hitri cesti Nanos–Vrtojba med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase osem ton. 

Zaradi močnega vetra je promet oviran tudi na dolenjski avtocesti med Ljubljano in Grosupljim, poroča Prometno-informacijski center.

Zaradi močnega vetra so imeli ponoči polne roke dela predvsem gasilci. Podrta drevesa čez cestišče so odstranjevali v Pečovniku (občina Celje), na Hradeckega cesti v Ljubljani in na cesti Črni vrh–Idrijski log. O vetrolomu poročajo iz Grosuplja.

Kopico težav pa močan veter povzroča tudi na Hrvaškem. V Splitu so ponoči denimo izmerili rekordne sunke vetra.

Ob 6.17 je na Cesti 6. maja na Vrhniki veter na cesto in pločnik podrl zaščitno ograjo delovišča. Odstranili so jo gasilci PGD Vrhnika.

Ob 8.31 je na Prečni ulici v Pivki močan veter poškodoval obrobe na strehi osnovne šole. Posredovali so gasilci PGD Pivka, ki so poškodovano strešno obrobo začasno popravili.

Ob 9.04 je na Kolodvorski cesti v Pivki zaradi močnega vetra na cesto in parkirišče padlo nekaj opečne kritine. Posredovali so gasilci PGD Pivka, ki so kritino pospravili in zavarovali parkirišče.

Ob 12.40 so zaradi močnega vetra omejili tudi ladijski promet v Luki Koper, ki pa so ga ob 14. uri sprostili, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Primorskem velika požarna ogroženost naravnega okolja

Za danes in nedeljo je razglašena tudi velika požarna ogroženost za širše območje Primorske, od ponedeljka pa bo opozorilo veljalo za celotno državo, še opozarja Arso. V času velike požarne ogroženosti je prepovedano požiganje, odmetavanje gorečih predmetov in snovi, kurjenje in izvajanje ognjemetov. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v tem času izvajala poostren nadzor.

Več o vremenu v vašem kraju najdete tukaj.

Manjši požari trave in podrasti se sicer v zadnjih dneh že vrstijo. Ob železniški progi v občini Borovnica sta na primer v petek zvečer na dveh ločenih lokacijah goreli suha trava in grmičevje na površini približno 30 kvadratnih metrov. Suha trava je ponoči gorela tudi v občini Kočevje in ob Rosni poti v Ljubljani, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veter medtem moti tudi tiste, ki na belih strminah preživljajo počitniške dni. Smučišči Vogel in Kanin tako zaradi vetra danes celo ne obratujeta, vetrovno je prav tako na višjih delih smučišča Krvavec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igi74
23. 02. 2019 15.58
+5
Tista slika na naslovnici je poleti po nevihti. Na padlem drevesu so listi in cesta je mokra....pejte ven pa slikajte drevo k je danes padu pol pa pište traparije....
batman
23. 02. 2019 14.05
+4
Kar je manj kot100km/h sploh ni omembe vredno. V Vipavski dolini komaj čakamo da pride malo burje pa jo noče bit. Očitno se je izneverila. Se ravno odpravljam na sprehoh da se malo prezračim in uživam v rahli sapici. kdor si upa naj pride v Vipavsko dolino in se mi pridruži. ČAKAM
korintos23
23. 02. 2019 14.31
+1
Bil pred leti tam z motorjem, je bilo prav veselo! hahaha
Nekdo tam
23. 02. 2019 13.34
+1
Včeraj ste pisali za severovzhod Slovenije in Prekmurje,izdali oranžno opozorilo in ni bilo nobenega močnega vetra,tudi v višji legah ne(Pohorje)....
putinj
23. 02. 2019 12.28
+0
zato pa BUKOVNIK lavfa 😎
kapetan
23. 02. 2019 12.06
+11
V Vipavski dolini vsi cakamo kak sunek burje a ga ocitno ne bo. Se promet na sreco poteka normalno. Vreme lepo malo pihlja in ribici šli lovit ribe. Normalen vsakdan. Lep dan skratka. Uzivajte vsi.
Ramzess
23. 02. 2019 12.01
+4
Veter na višinah torej in primorskem.