Slovenija

'Termin pregleda je bil julij letos, potem pa so rekli, da je junij 2023'

Ljubljana, 21. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
152

Na portalu eNaročanje sta starša otroka na prvi pregled pri ortodontu naročila v ZD Ravne na Koroškem, saj je prvi okvirni termin tam julija letos, medtem ko se drugje čaka tudi tri leta in več. A sledil je šok, prostega termina ni, v ZD pa pravijo, da gre za napako na portalu. To pa zanikata tako NIJZ kot resorno ministrstvo, kjer poudarjajo, da termine, tako točne kot okvirne, pošilja izvajalec zdravstvene dejavnosti s pomočjo svojega informacijskega sistema. Zdravstveni inšpektorat je lani sicer obravnaval 32 prijav, povezanih s čakalnimi seznami.

Najverjetneje ga ni med nami, ki se ne bi vsaj enkrat pritoževal nad čakalnimi dobami v zdravstvu. Še posebej jezni smo, ko gre za naše otroke, ki bi jim radi čim prej zagotovili ustrezno obravnavo, pa je na začetek zdravljenja ali celo prvi pregled treba čakati več mesecev, morda celo več let.

Ena takih šibkih točk slovenskega zdravstva je otroška ortodontija. Čakalne vrste so namreč občutno nad dopustnimi, saj lahko pacient na prvi pregled čaka tudi več let. Tudi zato starši, ko naročajo otroka na ortodontski pregled, ne gledajo na bližino zdravstvene ustanove, ampak na to, da bodo čim prej na vrsti, pa četudi bi morali otroka peljati na drug konec države.

NIJZ nima pooblastil preverjati in ukrepati v primeru suma na neupravičeno preskakovanje čakalnih vrst. Če od ustrezne inštitucije dobimo zahtevo za preverjanje suma o preskakovanju čakalnih vrst, inštituciji lahko posredujemo natančno zgodovino aktivnosti v omenjeni čakalni vrsti. 

Tako je bilo tudi v primeru, ko sta starša prejela napotnico za otroka za prvi pregled pri ortodontu. Ker se lahko na zdravstveno storitev pacienti sedaj naročijo preko spleta, sta tako naredila tudi starša. Na portalu narocanje.ezdrav.si sta vpisala potrebne podatke, potem pa med vsemi regijami iskala zdravstveno ustanovo, kjer je bila čakalna doba najkrajša. Čakalne dobe se sicer gibljejo med tremi in štirimi leti, morda je kakšna ustanova, ki ima prost termin leta 2022. 

Potem pa presenečenje. ZD Ravne na Koroškem ima prost termin, sicer okvirni, v prvi polovici julija 2020. Omenjena informacija je bila kot zadetek na loteriji, sta si mislila starša in vsa zadovoljna, da jima je uspel veliki met, na prost termin prijavila otroka. Ker je šlo za okvirni termin, je bil zraven dopis, da gre le za okvirni termin in da bo zdravstvena ustanova pacienta o točnem datumu obvestila po pošti. In ker po tednu dni obvestila o točnem datumu od ZD Ravne na Koroškem ni bilo, sta se starša odločila, da pokličeta omenjenega izvajalca zdravstvene storitve. Na telefon se ni nihče oglasil, zato sta napisala elektronsko pošto. Ko sta prejela odgovor, sta bila šokirana. Odgovorna oseba za naročanje Andreja Mori jima je namreč sporočila, da e-naročanje ne deluje ter da čakalna doba ni pravilna, na vrsto bi otrok lahko prišel šele junija 2023, torej tri leta pozneje, kot sta otroka naročila.

Še zdaj lahko na spletu najdemo informacijo, da je okvirni termin na prvi ortodontski pregled v ZD Ravne na Koroškem julija letos.
Še zdaj lahko na spletu najdemo informacijo, da je okvirni termin na prvi ortodontski pregled v ZD Ravne na Koroškem julija letos. FOTO: cakalnedobe.ezdrav.si

Kako se lahko dogajajo takšne nepravilnosti, ali gre za zavajanje zdravstvenih izvajalcev, se sprašujeta starša. Elektronsko naročanje je bilo namreč uvedeno prav zaradi transparentnosti čakalnih dob in zaradi onemogočanja preskakovanja le-teh. Pozanimali smo se pri odgovornih.

Najprej nas je seveda zanimalo, kaj na to porečejo v ZD Ravne na Koroškem, kamor sta starša naročila otroka na pregled, ki bi moral biti v prvi polovici julija letos. Sabina Hovnik iz omenjenega ZD je na vprašanje, ali so imeli težave z e-naročanjem, kot je staršema pojasnila Morijeva, odgovorila negativno. Na vprašanje, zakaj sta starša prejela tak odgovor odgovorne osebe za čakalni seznam, pa je rekla, da se je sestra v ambulanti napačno izrazila. "Sistem deluje in je postavljen za stalne ambulante – ambulante s stalnim izvajalcem, s stalnim in rednim urnikom izvajanja. Žal v našem primeru ni tako. Kot že rečeno, pri nas lahko razpišemo termine za največ dva meseca vnaprej; ko so termini zasedeni, sistem ne najde novega termina in izpiše okvirni termin. Paciente, ki pokličejo v ambulanto, sestra obvesti o realnem terminu izvedbe in si zainteresirane zabeleži v zvezek za naročanje," je sporočila. Na vprašanje, zakaj sestra sama ne obvesti staršev o točnem terminu, kot je zapisano na spletu, pa nam ni odgovorila.

Ortodontsko zdravljenje se opravi na podlagi napotnice, zato lahko zavarovane osebe to storitev na podlagi izdane napotnice uveljavljajo tudi v drugih državah članicah EU in zahtevajo povračilo stroškov. Povračilo se opravi v višini povprečne cene takšne storitve v Republiki Sloveniji. ZZZS

Je pa pojasnila, da se na portalu eNaročanje in portalu čakalnih dob objavijo podatki, ki se avtomatsko pridobijo iz aplikacije Isoz21, za katero skrbi odgovorna oseba za naročanje. "Izvajalci zdravstvenih storitev imamo v aplikaciji Isoz21 možnost uporabe čakalne vrste ali čakalne knjige. V našem zavodu zaradi sistema dela uporabljamo čakalno knjigo. To pomeni, da se zavarovanci lahko naročijo na točen datum in uro izvedbe storitve, če in ko so termini na voljo. Če govorimo konkretno za dejavnost ortodontije, imamo v našem zavodu za izvajanje dejavnosti zunanjega izvajalca. Pri nas dela tri- do štirikrat na mesec s tem, da nam termine za izvajanje sporoči za največ dva meseca vnaprej. Ko sestra v ambulanti generira razpoložljive termine, se le-ti na portalu izpišejo kot prosti termini za točno določen dan in uro. Ko pa se termini zasedejo in novi termini niso generirani, se na portalu izpiše okvirni datum (včasih je sistem izpisal prvi dan po zadnjem razpisanem terminu, zdaj pa se izpiše prva oz. druga polovica meseca)," je pojasnila.

Sistem eNaročanje, pa tudi elektronsko naročanje pacientov na zdravstvene storitve, deluje, pa so jasni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Mesečno tako nastane okrog 400.000 e-napotnic in več kot 500.000 e-naročil (rezervacij terminov)," pojasnjujejo in poudarjajo, da so za pravilnost terminov odgovorni izvajalci zdravstvenih storitev. "Lokalni informacijski sistemi izvajalcev zdravstvene dejavnosti sproti pošiljajo podatke o prostih terminih v centralni sistem eNaročanja. Centralni sistem teh podatkov ne spreminja, pač pa le prikaže prejete podatke. Če so torej prikazani termini morda nepravilni, je take poslal izvajalec zdravstvene dejavnosti s pomočjo svojega informacijskega sistema. To velja tako za točne kot tudi za okvirne termine," pojasnjujejo na NIJZ.

Ortodont

Slednjemu pritrjujejo tudi na ministrstvu za zdravje, kjer pojasnjujejo, da podatke, ki so objavljeni na spletni strani eNaročanje, posredujejo izvajalci zdravstvene dejavnosti. "V skladu s četrtim odstavkom 16. člena Zakona o pacientovih pravicah so izvajalci zdravstvene dejavnosti dolžni v svojem informacijskem sistemu zagotavljati ažurne in resnične podatke o prostih terminih oziroma okvirnih terminih in številu uvrščenih na čakalni seznam ter druge podatke, ki jih posredujejo v zbirko eNapotnica in eNaročilo," so poudarili in dodali, da je točnost objavljenih čakalnih dob v izključni pristojnosti posameznega izvajalca zdravstvene dejavnosti, saj jih centralni sistem objavlja točno take, kot jih od izvajalca prejme, poizvedba pa se pri javnih zavodih izvaja vsako uro.

"Ob uvrstitvi na čakalni seznam se pacientu določi termin (z datumom, uro in minuto, predvideno za izvedbo zdravstvene storitve, pri operativnih postopkih pa na dan natančno), za operativne postopke in druge zdravstvene storitve, kjer je čakalna doba več kot štiri mesece, pa lahko okvirni termin (na mesec natančno oziroma pri operativnih postopkih na tri mesece natančno)," pojasnjujejo na zdravstvenem ministrstvu.

Kot dodajajo, mora zdravstvena ustanova pacientu, ki ima določen okvirni termin, termin pri operativnih postopkih določiti najpozneje 30. dan pred izvedbo zdravstvene storitve, pri vseh drugih zdravstvenih storitvah pa najpozneje 90. dan pred izvedbo zdravstvene storitve, pri čemer je termin določen znotraj okvirnega termina. "Izvajalci zdravstvene dejavnosti so dolžni voditi ažurne in resnične podatke o prostih terminih in čakalnih dobah," so jasni na pristojnem ministrstvu, kjer pacientom, ki zaznajo nepravilnosti, priporočajo prijavo na Zdravstveni inšpektorat RS in tako prispevajo k izboljšanju kakovosti podatkov. 

Na zdravstvenem inšpektoratu so v prvi polovici letošnjega leta prijeli šest prijav, ki so se nanašale na uvrstitev pacienta na čakalni seznam, leta 2019 pa je bilo takih prijav 32, pojasnjujejo. Pacienti, ki se odločijo morebitne kršitve prijaviti, morajo inšpektoratu podati čim več podatkov (podatke o pacientu, kdaj se je pacient naročil, kam se je naročil, kakšna je bila stopnja nujnosti). "Če želijo, da se preveri konkreten vpis, morajo dati soglasje, da se osebni podatki lahko uporabijo v postopku zdravstvenega inšpektorja. Inšpektor na podlagi podatkov pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti preveri vpis konkretnega pacienta in na podlagi ugotovitev ustrezno ukrepa. Brez navedenih podatkov ni možno ugotoviti, ali je šlo pri pacientu za nepravilen vnos na čakalni seznam," pojasnjujejo.

Ortodont

Milena Pečovnik, zastopnica pacientovih pravic, pojasnjuje, da so določila Zakona o pacientovih pravicah jasna, saj 14. člen govori o tem, da ima pacient pravico, da se njegov čas spoštuje. "Zdravstvene storitve, kjer gre za nujno medicinsko pomoč, izvajalci opravijo takoj. Pri zdravstvenih storitvah, kjer ne gre za takšno njuno medicinsko pomoč in jih ni možno opraviti takoj, izvajalec le-teh uvrsti pacienta na čakalni seznam, pri čemer upošteva strokovne standarde glede stopnje nujnosti. Izvajalci so dolžni poskrbeti za najkrajši možni čakalni čas, skladno s pogoji financiranja tudi za čakalno dobo v okviru razumnega časa. Podrobneje ureja postopek uvrstitev na čakalni seznam Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah, ki v 7. členu določa, med drugim, da se pacienta o okvirnem terminu obvesti v treh dneh po uvrstitvi na čakalni seznam in kadar ima pacient določen zgolj okvirni termin, se ga ponovno obvesti v treh dneh po določitvi termina. Navedeni pravilnik določa kot najdaljšo dopustno čakalno dobo za posamezne zdravstvene storitve v 1. odstavka 16. člena za začetek ortodontskega zdravljenja šest mesecev," je pojasnila in poudarila, da se lahko pacient za pomoč obrne na zastopnika pacientovih pravi. "Verjamem, da je problematika ortodontskega zdravljenja oz. dolgotrajnosti čakanja na začetek ortodontske obravnave, izredno pereča. Začne se pri razpisanih specializacijah za to strokovno področje na Zdravniški zbornici Slovenije in še in še. Tudi sami zastopniki na te kršitve večkrat opozarjamo, smo pa na žalost neuspešni," dodaja.

Zaradi dolgih čakalnih vrst in večletnemu čakanju na začetek zdravljenja, se številni starši zato odločijo za zdravljenje v tujini. Kot pojasnjujejo na ZZZS, je do ortodontskega zdravljenja v tujini v breme ZZZS upravičena zavarovana oseba na podlagi izdane slovenske napotnice v katerikoli državi članici EU (skladno s 44.c členom ZZVZZ pripada zavarovancu povračilo stroškov v vrednosti storitve v Sloveniji brez potnih stroškov) ali v primeru presežene dopustne čakalne dobe v Sloveniji (skladno s 44.b členom ZZVZZ krije ZZZS zavarovancu vse dejansko nastale stroške, vključno s potnimi stroški).

Zobni aparat

"Stroške čezmejnega zdravljenja zavarovana oseba plača sama, nato pa v Republiki Sloveniji zahteva povračilo stroškov. Stroški se povrnejo v višini povprečne cene teh storitev v Republiki Sloveniji, vendar ne več kot znašajo dejanski stroški. ZZZS povrne te stroške v celoti oziroma v ustreznem odstotnem deležu iz prvega odstavka 23. člena ZZVZZ, razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev pa zavarovana oseba uveljavlja pri zavarovalnici, s katero ima sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zavarovana oseba, ki koristi zdravstvene storitve v drugi državi članici v skladu s 44.c členom ZZVZZ, se potni stroški in stroški nastanitev ne povrnejo," pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS.

Če izvajalec ne sporoča podatkov, se v skladu z Zakonom o pacientovih pravicah z globo od 400 do 4.100 evrov kaznuje za prekršek pravna oseba, ki opravlja zdravstveno dejavnost, z globo od 400 do 2.100 evrov samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja zdravstveno dejavnost, z globo od 100 do 1.000 evrov pa odgovorno osebo pravne osebe in odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja zdravstveno dejavnost. Ministrstvo za zdravje

V primeru preseganja najdaljše dopustne čakalne dobe ali preseganja razumnega časa pri vseh izvajalcih zdravstvenih storitev v Sloveniji ima zavarovana oseba na podlagi 44.b člena ZZVZZ in v skladu s pravnim redom EU pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v drugi državi članici Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije, oziroma do povračila stroškov teh storitev, če ji je bila v Sloveniji pri vpisu v čakalni seznam določena čakalna doba, ki presega najdaljšo dopustno čakalno dobo, pa v Sloveniji ni drugega izvajalca, ki ne presega najdaljše dopustne čakalne dobe, oziroma če ta ni presežena, če ji je bila določena čakalna doba, ki presega razumen čas. "Najdaljše dopustne čakalne dobe so določene s Pravilnikom o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah, ki ga je sprejel minister za zdravje. O tej pravici odloča Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije na podlagi vloge zavarovane osebe," pojasnjujejo na ZZZS.

Zavarovane osebe v tujini na podlagi 44.c člena ZZVZZ ne morejo uveljavljati storitev, ki spadajo v osnovno zdravstveno dejavnost in ki jih lahko opravi njihov osebni zobozdravnik, temveč samo storitve za katere je osebni ali napotni zdravnik izdal napotnico (npr. endodontsko zdravljenje, oralna kirurgija, ortodontsko zdravljenje). Predmet povračil torej niso storitve, ki jih zagotavljajo osebni zobozdravniki brez napotnice, ker so te z zakonom izrecno izločene iz postopkov povračil, še pojasnjuje Kos.

ZZZS je sicer leta 2018 odobril 104 vloge za povračilo stroškov zobozdravstvenih storitev, najpogosteje so bile storitve opravljene na Hrvaškem, zavarovanim osebam pa so iz tega naslova povrnili 41.613,70 evrov, od 104 odobrenih vlog se je 47 vlog nanašalo na ortodontsko zdravljenje. Za primerjavo, v letu 2018 so zavarovane osebe v Sloveniji obiskale ortodonta 218.454-krat v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomek0
21. 07. 2020 16.07
+1
Na to ste mogli razmisljat ko ste za vstop v eu glasovali , želeli ste poslušajte
RamzesII
21. 07. 2020 16.06
"ampak na to, da bodo čim prej na vrsti, pa četudi bi morali otroka peljati na drug konec države" Pa ne enkrat, če ga sprejmejo, bo to večkrat oz. dokler traja zdravljenje.
Prinašalec
21. 07. 2020 14.34
+10
Imajo preveč dela, z lenarjenjem.
Antikomunist-forever
21. 07. 2020 14.22
-8
Ne pozabit na volitvah računa izstavit levi nenasitni gardi. In novim obrazom.
Periot222
21. 07. 2020 15.43
+2
123soba
21. 07. 2020 14.08
+20
Bi blo dobr, da bi še tile ortodonti dobili naslednjo plačo čez par let...
cicyy
21. 07. 2020 13.35
+7
Ehh.. Stomatolosko cakam že 4 leta... Pisala meile nihče ne odgovarja... Sem znorela in koncno dobila odgovor da sem 14 na vrsti, pomeni še kaksne dve leti za čakat.
Zver23
21. 07. 2020 13.35
+14
To je pa nase zdravstvo
mehanic
21. 07. 2020 13.19
+2
Jest mogja sinkota peljem privat, res da je treba plačat, ampk ni enormnih čakalnih vrst, in dela zeloo lepo, tk da pri 5 letih gre sam v zobozdravstveno ambulanto brez težav.
mmickica
21. 07. 2020 15.22
+2
Zakaj pa, ce lahko gres v tujino in dobis ves demar nazaj?
batom@pinkponk.com
21. 07. 2020 12.59
+23
največji zajeb pa je, ko ista zavarovalnica, ki sicer ponuja obvezna zavarovanja, zraven trži še posebna zavarovanja s sloganom "nič vrst za vas" ali "preskočite vrste" ipd.
94001
21. 07. 2020 12.49
+9
To ni nič novega. Mi čakamo že od leta 2018. Imeli smo ravno datum, ko se je pričela korona zato smo imeli preklic. Sedaj noben ne ve kdaj bomo spet imwli datum. Pravijo, da bodo obvestili. Ortodonta zamenjati ne smemo, saj propade enkratna napotnica in je konec. Druga ti ne pripada.
Karantanija
21. 07. 2020 12.36
+3
Ko gre nekaj narobe, gre narobe vse.
lakala28
21. 07. 2020 12.31
+27
Kot vidim, se je vlada uspešno spopadla s čakalnimi vrstam iv zdravstvu. Ali jih sploh ni, ker jih itak ni oz. datumov za pregled ni, ali pa so taki, kot v Burkine Fasso. Hvala, jajo, res si car. Še vedno pa iščem odgovor, zakaj se je cena testiranja na Covid-19 dvignila iz 65 EUR na 92 EUR? In to ob ceni 2,5 EUR za material. Po moje je vmes količinski "popust", tako kot vedno, ko jajotova vlada kupuje in naroča.
lignj
21. 07. 2020 12.16
-1
uf ko gledam te čakalne vrste za ortodonta danes se mi prav smeji kako sem še jaz pred približno 10 leti uspel priti na vrsto.. sicer je tudi bilo za čakat ampak ne tako dolgo kot danes... mam pa recimo še danes na notranji strani zobov napeljane žičke, da lahko zobje ostanejo v pravilnem položaju.
Sem se skril za Vzdevkom
21. 07. 2020 12.08
+9
Deluje in videti je tako, kot da je večji del zdravstva nateg...plačujemo ne majhen del v zdr.blagajno iz dohodkov, potem še dodatna zavarovanja, pa zavarovanja kar tako in še doplačila pri obravnavah in zdravilih... izgleda, da so ta plačila večinoma za plače in tekoče stroške kot so elektrika, voda...ostalo za samo zdravljenje pa je treba doplačat.
Nightrider
21. 07. 2020 12.22
-6
Pozanimaj se koliko placujejo v drugih drzavah. Pac gres samoplacnisko in si takoj na vrsti
Uporabnik1921539
21. 07. 2020 11.47
+13
Tezava nasega zdravstva je podeljevanje koncesij.Ce si privat-zgradi si svojo ordinacijo,opremi jo s svojimi aparati in najdi si paciente,ki ti bodo placali storitev v celoti...Me prav zanima....Ce delas/morda si samo zaposlen v ZD,oa delaj tam.
srbin333
21. 07. 2020 11.43
+5
Čim je umski bolnik na vladi se je zdravstvo ustavl!!! Jst sm čaku na rendgen 4 tedne??? Po kolkih dneh se kost zaraste???
bimmbolina
21. 07. 2020 11.40
+2
K sreči prav veliko okoli zdravnikov niti nimam. No, z zobozdravnikom iz mladosti niti nimam dobroh izkušenj. Pa je bil privat. Imam pa sedaj super osebnega zdravnika, super zobozdravnico (s koncesijo) in zaradi nekaj posegov obiskujem tudi stomatološko v Ljubljani. OK, je čakalna vrsta za prvi pregled, samo jaz imam res dobro mnenje o zdravnikih tam. Zato sem tudi sina prijavila tja za ortodonta. O privat zobozdravnikih pa, slišala sem že veliko zelo slabih izkušenj.
bimmbolina
21. 07. 2020 11.45
+2
In še to, na stomatološki so mi sami predlagali, naj dam vlogo na ZZZS. Sami so napisali dopis, katerega sem le preposlala. Sicer sem čakala kakšno leto, a vseeno sem dobila odobreno. Če mi material ni všeč lahko malenkost doplačam. Tako da, jaz jih lahko le pohvalim. Ja, so čakalne dobe, žal. Ampak imamo pa super strokovnjake.
majmun11223344
21. 07. 2020 11.34
+22
Vprašajte se zakaj so takšne dolge čakalne dobe. Pol pa pametujte in nakladaj te. ZZZS določi število storitev v letu,ki so ovrednotene z točkami, toliko denarja dajo nič več nič manj, ko se doseže število točk, si opravil, konec za tebe. Torej svoj bes in nezadovoljstvo zlivajte na ZZZS ko bodo zagotovili več denarja za storitve se bodo tudi čakalne dobe zmanjšale. Do takrat pa zzzs določi koliko lahko na mesec in na leto se opravi storitev. Nič več in noč manj
Nightrider
21. 07. 2020 12.24
+2
Izabela42
21. 07. 2020 14.19
+5
Kako bi bilo fino, da bi lahko vsi na tak način delali. Sorry, hočeš registrirat avto? Saj nima veze če si plačal (obvezno zdravstvo plačuješ iz plače), za ta teden smo že dosegli maksimum strank. Kaj nas državljane briga njihov sistem, če si obvezno zdravstveno in dodatno zdravstveno zavarovan je to njihov problem, plačali smo. Tiste njihove cene so pa smešne, malo poglejte ko dobite kak poračun iz bolnice, za tiste njihove cene bi lahko najmanj 3 obdelali še zraven. Tako da vprašanje, kdo koga tu rubi.
Uroš
21. 07. 2020 11.33
+5
Res si bolan. V clanku ti pise kaksen je problem. In to brez privatizacije. In ce tak sostem ostane se naprej pac taksen ostane. Privatizacija ga ne bo poslabsala. Al kaj bi ti raje? Da je se vedno en Mercator v katerem pac dobis kar dobis ali da tekmujejo med sabo in je ponudba za potrosnika vedno boljsa?
KojotFranci
30. 07. 2020 09.58
Oglej si, kako deluje privatno zdravstvo v ZDA (2 leti sem živel tam in poznam zadevo iz prve roke), potem pa pametuj o dobrobitih privatnega zdravstva.
Uroš
21. 07. 2020 11.30
+2
To ti je rezultat 30 letnega podpiranja levih vlad. In za to se kolesarji borite. Svaka vam cast.