Slovenija

Ortoped Bešič Loredan iz novogoriške bolnišnice prejel izredno odpoved

Nova Gorica, 16. 11. 2021 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ortoped Danijel Bešič Loredan, ki je v novogoriški bolnišnici vodil ortopedski oddelek, delal v ambulanti in operiral, je prejel izredno odpoved delovnega razmerja. Razlog za odpoved naj bi bilo njegovo nasprotovanje premeščanju ortopedskih bolnikov zaradi širjenja kapacitet za covidne potrebe. V. d. direktorja šempetrske bolnišnice Ernest Gortan je zato proti njemu sprožil določene pravne postopke.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

Bešič Loredan, ki prav tako ni prenehal operirati, je tudi povedal, da gre za umazano, podlo igro vodstva bolnišnice, ki je v teh razmerah nepotrebna. Dejal je, da je vodstvo novogoriške bolnišnice že tretjič v dveh letih zaprlo ortopedski oddelek in poleti ni bilo nobenih pogovorov, kaj se bo zgodilo s covidnimi bolniki, če pridemo do tega, kjer smo danes. O izredni odpovedi je prvi poročal časnik Delo

"Jaz sem vztrajal, da zaprtje oddelka ortopedije ni možno, če hočemo zdraviti bolnike z oznako nujno oz. zelo hitro. Bolnišnica je nujno rabila covidne postelje. Boli pa me dejstvo, da je v novi bolnišnični stavbi 60 ali več praznih postelj in bi jih s povsem drugačno organizacijo dela namenili covidnim bolnikom z istim številom zaposlenih in bi ostale dejavnosti lahko v 30 odstotkih opravljale svoje delo," je pojasnil Bešič Loredan.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Aljoša Kravanja

Po njegovih besedah je svet novogoriške bolnišnice pred kratkim potrdil novega direktorja in izrazil upanje, da ga bo čim prej potrdila tudi vlada in bo novi direktor postavil neko novo ekipo, ki bo regionalno novogoriško bolnišnico postavila na raven, ki si jo zasluži, predvsem pa poskrbela za bolnike v teh najtežjih časih.

Dodal je še, da bo pravno dokazal, da je postopek izredne odpovedi njegovega delovnega razmerja nezakonit. V četrtek je Bešič Loredan vabljen na zagovor v bolnišnico.

Strokovna direktorica novogoriške bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v ponedeljkovi izjavi za medije povedala, da so oddelek ortopedije preselili v šesto nadstropje, kjer se nahaja še nekaj drugih bolnišničnih oddelkov. Kader so racionalizirali, da so ga lahko usmerili na covidni oddelek, je še dejala.

Gortan: Proti Bešič Loredanu določeni pravni postopki zaradi nespoštovanja zahtev vodstva

"Združevali smo dejavnosti operativnih strok v 6A in 6B oddelku. Vsi predstojniki so se tega sklepa držali razen oddelka za ortopedijo oz. njegovega predstojnika Bešič Loredana. Ta je oporekal, češ da razmere v glavni stavbi niso dovolj varne za paciente," je pojasnil Gortan.

Dodal je, da je izdal tudi sklep, da se ti pacienti preselijo v bolnišnico v Valdoltro, vse s ciljem, da sprostijo njihov oddelek za ortopedijo, vendar se tudi to po njegovih besedah ni realiziralo. "S tem samovoljnim ravnanjem je doktor Bešič Loredan ogrozil sposobnost bolnišnice, da se učinkovito sooča z epidemijo covida-19. Zato sem bil pač kot v.d. direktorja prisiljen začeti določene pravne postopke proti njemu," se je na Bešič Loredanove trditve danes odzval Gortan.

"Sicer pa ne bi rad komentiral določenih postopkov, ki še tečejo," je še povedal Gortan. Pojasnil pa je, da so Bešič Loredana najprej pisno opozorili, nato je prejel opozorilo o kršitvi z vabilom na zagovor, ki so mu ga želeli vročiti osebno v sami bolnišnici. Vendar ga tistega dne ni bilo v službo, niti ni upravičil svoje odsotnosti. Zato so mu to poskušali vročiti na domačem naslovu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (497)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
17. 11. 2021 10.10
+7
Ko je vodstvo bolnišnice zahtevalo premestitev ortopedskih bolnikov drugam, je direktno vplivalo na na to, da ti bolniki ne bodo ustrezno obravnavani v doglednem času. Sploh, če so v bolnišnico prišli z napotnico nujno. Že odziv vodstva, na početje d. Loredana, ko je še zadnji dan operiral tri bolnike z nujno napotnico, je katastrofalen. Ne bi smel biti prioriteta samo covid, temveč tudi vsi bolniki, z vsaj nujno napotnico, ki potrebujejo takojšnje ukrepanje. Tako oblast, z sodelovanjem vodstev bolnišnic, zaradi nedodelanega sistema vodenja krize, spravljajo v obup tudi vse ostale ljudi, ki so potrebni nujne pomoči. Samo spomnite se dveh primerov iz bližnje preteklosti, opečeni otrok in mladenič z zlomom, ki nista bila obravnavana s pravočasno pomočjo.
Baloncek66
17. 11. 2021 09.32
+7
Pa kam drvimo!? Zdravniku,katerih je tako veliko premalo za posteno delo grozijo z odpovedjo, Vizjaka pa za tako sramotno delovanje scitijo iz vseh strani. PRI NAS,ZA POSTENJAKE NI VEC PRIHODNOSTI,POSTAJAMO KRIMINALNA DRZAVA .
silva-d
17. 11. 2021 08.29
+2
bo že službo dobil,ne jamrat
apofiss
16. 11. 2021 21.53
+5
Situacijo v kateri smo bi enostavno rešili 15 mesecev nazaj s tlakovci, steklenicami in palicami. Teh nekaj sto policajev v oklepih bi odpihnili kot list papirja in politikom dali vedeti, da uresničevanje globalne agende ne bo pilo vode. Tako pa nas do konca leta čaka cepljenje otrok starih 5+ in pa tudi obvezno pikanje za vse državljane. Moč je v ljudstvu, ampak ocigledno ne takemu kot smo Slovenci. Slavi, sklavi, podložniki, konjušari, beta fantki, loleki.
beware1
16. 11. 2021 21.38
+13
To moram povedati. Bili smo sužnji( Slovenci in poleg živeči narodi) od vekomaj. Okupirali so nas Kelti, Benečani, Turki, ruski ujetniki so nam pod avstroogrsko monarjijo zgradili gorske prelaze in železniško povezavo s takratno Evropo in tako imamo še zmeraj. Pod italijansko nadvlado, smo v Istri in okolici dobili cestno in želežniško povezavo- famozna kolesarska steza. V bivši Jugi smo dobili tovarne, stanovanja in delovna mesta. Imeli smo javno zdravstvo za katerega smo plačevali pošteno in pošteno vrnjeno. In kaj imamo sedaj, po osamosvojitvi!??@!. Bili smo na dobri poti, toda TI isti LEADERJI, kateri so nas domnevno dvignili, nas sedaj na" fini" način pokopavajo in zavajajo. Zdravniki, miličniki, itd so bili spoštovani, dandanes, po letu 1991 je vse skorumpirano in kako naj navaden živelj to razume??? Če nisi za, si proti in odstavljen. Preživel sem komunizem in socializem, toda jan.izem nas pelje v pogubo. Sedaj kar delite minuse, samo prej vprašajte starše, dedke in babice, kaj o tej situaciji menijo.
yanay
17. 11. 2021 09.27
+4
Ravno to izkorišča Janez, preveč smo se navadili na neobičajne zadeve. Zato mu, takorekoč, uspeva skoraj vse, česar se loti. Večina na forumu nas robanti čez Janeza, vendar se ne zganemo dovolj, da bi mu stopili na prste. Čas je, da občuti težo množice na svojih prstih!
User1280007
16. 11. 2021 21.28
+15
Pa je Janezova politika skurila še enega, zdravnika in podaljšala čakalne dobe. Loredan bo kot kirurg ortoped s večletnim izkušnjami bo lahko izbiral med ponudbami.
vvvilice
16. 11. 2021 21.27
+1
Priznam, da ne poznam razmer v tej bolnici. Izkušnje predvsem iz zadnjega leta in pol kažejo, da je potrebno večino takih novic "obrniti", da dobimo resnico. Komentarji to tudi nakazujejo.
Karolina Šmalc
16. 11. 2021 21.04
+18
To je vedno bilo tako, tistega, ki štrli iz množice se odstrani, tudi na škodo množice (beri pacientov)
MUNGATUMBA
16. 11. 2021 20.56
+0
Sam brez panike ! Pekmandelc in Polž Lazar z našimi zavarovalnicami NIMATA problemov. Režeta si kahonas v tujin..
Teta Pina
16. 11. 2021 20.55
+13
Sposoben kader bo dobil priložnost drugje škoda le za bolnike, ki ne bodo deležni ustrezne in profesionalne obravnave. Sicer pa v šempeterski bolnišnici je strokovnega kadra za pprste ene roke, da o vodstvu ne gre igubljati besed. Nesposobneži vodijo bolnišnico že dolga leta. Ampak saj gre za proračunski denar. Koga briga.
ElectroVoice
16. 11. 2021 20.35
+16
Ernesta Gortana na zavod, Loredana pa na njegovo mesto. Če so s dovolili to veleneumno in bedasto svinjarijo me ne bi presenetilo, če bi še kje spoštovani dr. Erik Brecelj dobil kaj takega, ki je zame že leta narodni heroj...
Geres
16. 11. 2021 20.16
+22
Bolnica v Šempetru ni ravno znana po vrhunskih kadrih. Dr. Besic Loredan pa je bil eden izmed vrhunskih strokovnjakov. Še tega bomo izgubili. Kdaj bomo davkoplačevalci dobili besedo? Izgleda smo dobri samo za plačevat. Če bi ruknil avto in bi ti zavrovalnica rekla, da boš za popravilo na vrsti čez eno leto, bi bil to kot prvo škandal, kot drugo bi zavarovalnico takoj zamenjal. ZZZS pa je nedotakljiv in ne moreš odpovedati pogodbe, ne glede na to, da smo plačuješ, ko kaj rabiš pa si kot berač. Plačujemo Švico, imamo Zimbabve - zdravstvo funkcionira samo za posvečene.
ElectroVoice
16. 11. 2021 20.36
+3
niktalop
16. 11. 2021 20.10
+13
Če bo hotel bo odpuščeni zdravnik na sodišču zlahka dosegel vrnitev na delo.
Pomnim
16. 11. 2021 20.04
+23
Problem s posteljami ni od včeraj. Pokljukar bi ga moral videti in ukrepati že avgusta. Vsi smo videli trende, le Pokljukar, Janša in njuna "strokovna" ekipa ne. Uprave bolnišnic, ki danes odpuščajo zdravnike, ker ti ne zdravijo covid bolnikov in ne dajejo covidu absolutne prednosti, so navadni kriminalci, odloki gor ali dol. Tudi druge bolezni in nevzdržna stanja še vedno obstajajo. "Nueremberg" se bo moral ponoviti! Delal sem po ukazih ne more biti izgovor! Pokljukar, zahtevam tvojo razrešitev iz krivdnih razlogov. S teboj pa demontažo kompletne Janševe klike.
slayer2
16. 11. 2021 20.15
+3
Strokovno Združenje
16. 11. 2021 19.57
+12
Koordinator strokovnega odbora Strokovnega združenja izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije, ki je tudi zaposlen v tej bolnišnici je tudi prejel že opomine pred odpovedjo delovnega razmerja - zaradi dveh fiktivnih razlogov oz. dveh konstruktor zoper njega. Očitno so podobni opomini in ustrahovanje pravilno mislečih zaposlenih v tej ustanovi modus operandi.
rekapaka
16. 11. 2021 19.49
+26
Upam, da bo dr. Bešič Loredan po volitvah novi zdravstveni minister, pa da počisti to zdravniško nesnago s podkupljenimi podporniki vred za vse večne čase
mihec1969
16. 11. 2021 19.34
+25
Velika skoda za bolnico.Ortopedije v Sempetru ne bo vec.A bomo vsi hodili v Valdoltro?
User1832247
16. 11. 2021 19.08
+26
eden ki ima kohones in se ne pusti z.oblečenim ptičom!
User1553709
16. 11. 2021 19.03
+6
A kdo ve ker šef je najbl z.ajeban?
User1553709
16. 11. 2021 19.04
+6
24urbutalci
16. 11. 2021 19.00
+29
Odškodnino, ki jo bo navedeni zdravnik iztožil, naj namesto državnega proračuna plača vodstvo novogoriške bolnišnice.