Slovenija

Ortuna prevzel poveljstvo na Kosovu

Priština, 18. 04. 2000 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
V.A./Reuters
Komentarji
0

Eurokorpus je s španskim generalom Juanom Ortunom danes prevzel vodstvo mednarodnih mirovnih enot na Kosovu. V Prištini pa je sinoči prišlo do več incidentov, v streljanju je bil ubit tudi eden izmed poveljnikov nekdanje Osvobodilne vojske Kosova.

Zamenjave poveljnika sta se udeležila tudi poveljnik sil zveze NATO v Evropi general Wesely Clark in komisar za zunanje zadeve in varnost Evropske unije Javier Solana. Ob zaključku svojega mandata je nemški general Klaus Reinhardt opozoril, da lahko sovraštvo med Srbi in Albanci obnovi medetnične spopade. Reinhardt je svoje šestmesečno poveljevanje silam KFOR označil za uspešne,svojemu nasledniku pa zaželel veliko sreče in vztrajnosti, saj je prepričan, da je kljub stabilnosti na Kosovu potrebno še marsikaj postoriti.

Novi poveljnik Kforjevih enot je 60-letni španski general Ortuna, ki je hkrati tudi poveljnik Eurokorpusa. Korpus sestavljajo vojaki 5 evropskih držav.

Sinoči so v središču Prištine neznanci z raketometom napadli edini multietnični radio Kontakt. Kfor je že sprožil preiskavo, v bližini napada pa so v nekem avtomobilu odkrili orožje in strelivo. Nedaleč stran pa so neznanci ustrelili Besima Malo, nekdanjega poveljnika uradno razpuščene Osvobodilne vojske Kosova.