Slovenija

Prepovedal vstop v šolo učencema, ki naj bi spolno napadla učenki, zdaj je obtožen nevestnega dela

Ljubljana, 28. 11. 2018 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker je ravnatelj ljubljanske osnovne šole zaščitil osnovnošolki, ki sta se izpovedali, da sta ju spolno napadla osnovnošolca, se je znašel na sodišču. Inšpektorat za šolstvo mu očita, da je učencema s prepovedjo vstopa v šolo kršil njuno zakonsko pravico do šolanja. Inšpektoratu je sledilo tudi tožilstvo. Imamo torej sistem, ki v osnovnih šolah ščiti spolne napadalce in ne žrtev?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ravnatelj na sodišču, ker je zaščitil žrtvi spolnega napada
    04:15
    Iz 24UR ZVEČER: Ravnatelj na sodišču, ker je zaščitil žrtvi spolnega napada
  • Iz 24UR ZVEČER: Dušan Merc o kazenski ovadbi
    12:49
    Iz 24UR ZVEČER: Dušan Merc o kazenski ovadbi

Zgodba sega v junij leta 2013, ko so učenci ljubljanske osnovne šole šolske hodnike zamenjali za vodno mesto Atlantis. Bil je športni dan tik pred zaključkom šolskega leta. In prav na ta dan naj bi se zgodila dva spolna napada, dva devetošolca naj bi napadla dve učenki. Ravnatelj osnovne šole je za to izvedel tri dni kasneje in napadalcema prepovedal vstop v šolo. A ker je želel zaščititi učenki, žrtvi spolnega napada, se je znašel na sodišču. 

Dušan Merc je obtožen kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Okrožna državna tožilka, ki ji je obtožni predlog sicer spisala njena predhodnica Karmen Erčulj že avgusta 2014, ravnatelju očita kršenje Zakona o osnovni šoli. "Kljub temu da je v času, ko je ravnatelj učencema prepovedal ponoven vstop v šolo obstajal določen sum, da sta kršila pravila obnašanja šole in celo sum kaznivega dejanja, saj sta oškodovanki opisali njuno spolno nasilje, ocenjujem, da bi moral obdolženi ravnatelj varnost oškodovank in drugih učencev OŠ zagotoviti na drugačen način," ocenjuje. 

Odvetnik Dušana Merca, Andrej Razdrih, pa pravi: "Moj varovanec je ravnal pravilno, profesionalno, visoko etično. Ta postopek se je začel povsem po nepotrebnem zaradi osebne užaljenosti in zafrustriranosti šolskega inšpektorja, ki nima pojma o pedagogiki.

Ravnatelj Dušan Merc se je znašel na sodišču, ker je želel zaščititi žrtvi spolnega napada.
Ravnatelj Dušan Merc se je znašel na sodišču, ker je želel zaščititi žrtvi spolnega napada. FOTO:

Janez Kostanjevec, inšpektor za šolstvo, se je leta 2014 podpisal pod kazensko ovadbo, na katero se sklicuje Erčuljeva. Med drugim je zapisal: "Nesprejemljivo je, da se ravnatelj, ki je po zakonu prvi pristojen za varovanje pravic vseh otrok, tudi tistih, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja, odloči za takšno samovoljno ravnanje, ki nima nikakršne pravne osnove."

V svojem osem mesecev trajajočem izrednem nadzoru osnovne šole Prule je inšpektor izvedel za izpoved učenk. Najprej eno, nato še drugo naj bi 15-letnik najprej utrudil, tako da ji je v bazenu glavo večkrat držal pod vodo, nato pa jo odpeljal do drugega 15-letnika, čemur je sledil spolni napad.

Prav tako je bil inšpektor seznanjen s tem, da se je vse skupaj zgodilo v četrtek. V petek in v ponedeljek sta se v času rednega pouka fanta iz deklet javno norčevala, v torek pa se je nato eno dekle dokončno zlomilo in se izpovedalo Mercu. Sledila je prepoved vstopa domnevnima napadalcema in kazenska ovadba obeh.

Do konca šolskega leta so ostali le še trije šolski dnevi, en dan pouka in valeta, nato pa zaključni izlet in zadnji dan podelitev spričeval. Ravnatelj ni želel, da bi se morebitni spolni napad ponovil ali sram obeh žrtev še poglobil, zato je domnevnima napadalcema prepovedal vstop v šolo. 

Razdrih dodaja: "Moramo vedeti, da tem ni bila kršena pravica do izobraževanja, onadva sta končala šolo, dobila sta spričevalo, imata opravljeno osnovno šolo. V tistem trenutku pa je bilo treba zaščititi žrtve."

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so posredovali odgovor inšpekcije: da so inšpektorji pri nadzoru samostojni in da Kostanjevca ni več med zaposlenimi. Morda res ni več zaposlen na inšpektoratu, a ostaja na ministrstvu, natančneje v strokovnem svetu za šport, katerega tajnik je.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
07. 12. 2018 18.10
+1
Nič novega pod soncem. Program se širi, faktografija se širi, analizo, sintezo, povezovanje strokovnih področij pa se išče kot igle v senu. Država kaj kmalu lahko preneha 'dihati', ker je zasuta z birokracijo, neživljenjskimi postopki in ljudi brez hrbtenice, ki ne upajo reči 'bobu bob'. #pravica
Geodet
29. 11. 2018 21.03
+2
Res smo dežela cvetk.....
Ramzess
29. 11. 2018 16.23
-32
Vse temelji na 'naj bi' in besedi učenk, brez dokazov, kazen vseeno sledi ter izključitev iz šole. Morda je ravnal prav, morda ni, a verjel je zgolj na besedo, brez potrditev le teh. Že zaradi tega se zadeva lahko obrne v drugo smer.
trdovrat
29. 11. 2018 17.07
+23
Ramzes, govoriš kot da bi ravnatelj samo na podlagi dveh besed sprejel tak ukrep! Da ima Slovenija na odločujočih mestih take ljudi, kot je tale ravnatelj, ne bi bili prodani ničvredni sužnji tujim valptom! SMRT FAŠIZMU
dannyer
29. 11. 2018 17.52
-26
da prav to se je zgodilo ravnatelj ej poslušal samo nju ona dva pa ne in si je na podlagi tega ustvaril mnenje in se postavil na njuno stran brez dokazov ni poklical starše ni poklical policije prav zaradi tega strašnega ravnanja bi moral izgubiti službo on nima pravice obsoditi človeka brez dokazov saj ni bog al isodnik ali kralj ali lord . on bi moral tudi nju poklicati na zagovor da preveri lai je šlo za kar koli drugega od je ze ljubezenski ali žaljenjem podcenjevalnem ali je šlo za maščevanje itd poznaš to to je pravi pedegoški proces ne pa da poslušaš enega kako bi se sedaj ravnatelj počutil če bo sodnik samo inšpektorja poslušal njega pa ne tuki po čivkal o pravicah. razumeš če ne ti pa ni pomoči .
trdovrat
29. 11. 2018 18.37
+17
Danči, ravnatelj je ODGOVOREN za RED na šoli! Ne verjamem, da se je odločil za ta ukrep brez predhodne seznanitve z vsemi dejstvi! Mogoče na vaši šoli niste imeli resnih učiteljev, (vsaj tako zgleda- po tvojem pisanju sodeč), pa imate bivši učenci težave z razumevanjem!
dannyer
29. 11. 2018 18.51
-18
Koliko mi je znano se je ravnatelj odločil po njunem obisku in ni poklical fanta na zagovor. Postavi lse je na eno stran. Niti ni jasno ali je vprašal druge učence če kaj vedo je to res kaj trdita glede žaljenja na hodniku. nevemo ni iformacij. NI poklical starše da bi obvestil o incidentu. ni poklical policije ker domneva da je prišlo do sp napada izven šole. ni upravil dela za katerega je plačan. na sodišču pa ne poteka noben proces. Lahko bi. sedaj brez dokazov ?????????????????? hmmmmmmm V naši šoli je učitelj in ravnatelj ravnal pri hudih dejanij tako, da je poklical vpletene in se pogovoril. tudi z starši. ali pa mediacija pri kakšnih manših primerih. Pri hujših pa je prišla policija ker je nea oseba imela drog in še hladno orožje. Če bi imeli njega za ravnatelja bi ziher poslušal tistega,ki prvi pride prej melje.
Anubis
29. 11. 2018 19.46
+18
Dokazi? Zakaj neki pa bi si takšno podlo stvar nekdo izmislil?! Sramota kakšni komentarji se pišejo tukaj! V Sloveniji imamo vse mogoče primere verbalnega in fizičnega nasilja med učenci (pred kratkim je bilo po 24 ur), a tega pa ne bi verjeli ker ni posnetka (dokaza). Zamislite se nad seboj! V šolah pa itak primankuje avtoritete in večina otrok tako misli, da jim noben nič ne more in da lahko delajo kar hočejo!
dannyer
29. 11. 2018 22.10
-14
zato ker živimo v realnem svetu in ne v pravljici in prav statistično se dekleta v kakšnih primerih zatečejo k lažem in manipuliranja to so dejstva iz drugih primerov .če pa ti ne poznaš prave pa statistike si pač pravno ne pismen. živimo v času ker se to uporablja za orožje za pridobivanje ciljev ene to delajo namenoma druge pač v jezi tretje pa rečejo kar neki. za to je treba primer resno vzeti preiskati in potem soditi ne pa da obsodimo že preden se ka jzgodi pa kje smo v kameni dobi enako kot pri kovenagu so ga obsodili sedaj vemo da je nedolžen še več 4 se je zdelo to super pa da jse ti zresti ma lpa pogle jka se doaja po sloveniji in po svetu no ali pa pojdi v svojo jamo , potem pa zakaj bi si kdo ka jizmislil da bi neko ga prizadel ali mu vrnil milo zadrago se je že zgodilo in si še bo. očitno v sloveniji. ( po tvoje mse metka pa janez skregata metka je jezna in gre k ravnatelju ter izreče besedo. jaezek pa je takoj kriv v njegovih očeh.?? me spominjana sovjetsko zvezo ko so ljudje klicali kdo ni pravi komunist priedjo ponjega in te ni več zato pa imamo pravno varnost za civilizirano državo in ne bana republiko če ti to ni jasno si res bogi.
Bjonda13
29. 11. 2018 15.51
-11
Lepo, da ravnatelja kujete v zvezde. Tudi jaz bi ga, če bi imel do vseh učencev in do svojih zaposlenih tako zaščitniški odnos ... ampak, ker sama nimam ravno prijetnih izkušenj ... ga pač ne morem kovati v zvezde ... je prav, da zaščiti žrtev, ni pa niti približno podkovan na področjih, ki niso njegova. In najbolj pameten ...
FAUSTOS1
29. 11. 2018 14.55
+42
končno eden ki se je uprl totalni nedisciplini na šolah za katero so soodgovorni šolski inšpektorji saj vedno zagovarjajo le učence tudi ko ti kršijo vse družbene norme
topo
29. 11. 2018 14.18
+12
Prvo bi morali vedeti od kod in od koga izvirata tista fanta za mene divjaka če sta to res napravla in naš sistem gre v popolno napačno smer zato bodo morali starši žrtve uzeti stvar v svoje roke.
AxisDeus
29. 11. 2018 13.55
+29
Groza, kakšni komentarji, upam da nekateri nimate in nikoli ne boste imeli otrok, kaj šele hčera - čeprav verjetno ni šlo za kako hudo obliko (ali pa - podatkov za ugotavljanje je pač premalo), je to pomembno sporočilo fantoma, da njuno početje ni v redu in ne bo tolerirano! Ker če bi ravnatelj lepo po slovensko gledal stran in za to okrivil "mladostno razposajenost", bi se mladima dalo sporočilo, da sta nedotakljiva in da je neprostovoljno šlatanje kogarkoli, moških, žensk, pač nenapisano dovoljeno, dokler ni preveč očitno (pa še iz takih rastejo ljudje, ki potem v lokalih in na veselicah pijani otipavajo punce - ne vem, ko je eden enkrat poskusil mojo, sem bil besen in se mi nikakor ni zdela "lahka" stvar, prav tako bi ponorel, če bi kdo enako pred mojimi očmi poskusil z mojima sestrama), in delajo vsesplošen nemir, ker pravila zanje ne veljajo. Verjamem, da je ravnatelj imel tehten razlog, da se je odločil za tak ukrep, da pa je zbirokratizirana družba, ki je skrita pod navidezno politično korektnostjo in praznimi floskulami o varovanju osebnih podatkov v času, ko moraš za vsak premik izpolnit obrazec, tako "ogorčena" me pa sploh ne čudi. Želeli smo, imejmo. Za premislek pa: znanko je več let v otroštvu zlorabljal partner babice. Ko je potožila o tem doma, staršem in v šoli, so vsi, kot nekateri tukaj, govorili, da si izmišljuje in pretirava, da ga ne mara in je nanj ljubosumna, tudi center in policija so po nekaj formalnih izjavah in sila površno zaključili, da gre za otroka z bujno domišljijo in nič drugega. Punca je na koncu pubertete padla pod pritiskom, se začela drogirati, rezati, danes pa je ven in noter iz raznih psihiatričnih bolnišnic. Ker se ni zanjo nihče postavil. Nadlegovalcu se ni zgodilo nič, zdaj je pokojni ...
santamaura
29. 11. 2018 12.38
+10
Po mojem bi moralo biti tako. Če sta učenki ravnatelju povedali za fizični napad in spolno nasilje, bi moral ravnatelj takoj poklicati policijo in prijaviti sum kaznivega dejanja. Ali je to naredil ?? Ne vem - Če bi - Potem mu verjetno ne bi bilo potrebno prepovedati vstopa v šolo osumljenima učencema, saj imamo za to druge organe, ki naj bi o tem odločali. Tako je pa vse skupaj čudno - Ena borba med ravnateljem in inšpektorjem, kdo je bolj pameten. Kaj pa sam incident na bazenu? Kaj je res in kaj ni - Aja, to v tem primeru sploh ni važno . Glavno, da ravnatelj premaga inšpektorja na sodišču, ker je on odgovoren za šolo, učence in učitelje Samo v razmislek - Ne dolgo nazaj, ko se je v šolah še vedelo kaj je dolžnost in kaj pravica je ta pravi ravnatelj takšen primer razrešil v nekaj sekundah. Temu se je reklo vzgojna batina. Če si bil kriv itak, če ne pa za vsak slučaj, da ti ne bi kaj takega na misel prišlo
dannyer
29. 11. 2018 18.53
+1
Lepo napisano vsaj eden ,ki malo razmišlja z glavo in ne z ???
IvekKu
29. 11. 2018 12.37
+10
Na koncu bodo še morebitne posiljevalce ali nadlegovalce nagradili!!
dannyer
29. 11. 2018 12.50
-2
Lej saj to je problem dokazi so pokazali, da 10 % krivcev ni nikoli obsojena zaradi lažnih obsodb. postaja to zelo čuden primer. in to me moti da gredo množični krivci na prostost nedolžni pa notri.???
IvekKu
29. 11. 2018 12.37
+4
samo v Sloveniji!!!
dannyer
29. 11. 2018 12.51
+3
v angliji so pakistanci bili pridni žrtve pa so mediji imenovali za nestrpne pa govorimo o cifrah med 1,000,000 do 5,000,000 po besede scotland yarda. mediji so branili storilce tako kot še videl nisem. in to v zadnjih 25 letih. ne vidim da bi koga ganilo to v sloveniji
dannyer
29. 11. 2018 12.33
+0
Ravnatelj je imel dober namen sam je ravnal prehitro enako kot oseba, ki naredi prometni prekršek. On ima moč da bi domnevna storilca najprej izprašal potem ju ločil in dal v drug razred. Poklical starše ter policijo ta bi potem povedla ali je kaj ali ne. sedaj nevemo nič niti postopki ne tečejo proti fantoma.??? le zakaj. Ravnatel se je postavil na eno stran drugo pa ni slišal. Nihče od nas ne ve kaj se je zgodilo ali če se je sploh kaj. Verjetno se je nekaj pol kot pravita, da je bil povod, da sta šle k njemu in potožile. Ravnatelj je ukrepal in ni poklical fanta na razgovor. Stem pokazal pridite k meni ne glede ali je res ali ne pa bo vaš problem rešen. To pa je tisto kar me moti in je psledično lahko zelo škodljivo. Mi tukaj nemoremo soditi ali obsojati lahko se samo nestrinjamo ali strinjamo z načinom izvedbe. Jaz sem mnenja, da ni ravnal povsem prav. Razen če za izlet niso mogli zagotoviti še nekoga za dodatno varovanje. Tukaj bi starši vrjetno sami rekli, da nebosta šla zaradi tega primera. Nauk zgodbe je da se nesmemo prenagliti in takoj pristati na eno stran to ravno ni pedegoško. Celo pristransko.
Preprosti
29. 11. 2018 12.55
+5
Moje mnenje, v spodnjem komentarju ne spremeni mišljenje. Izredno pogrešam v našem sistemu, ker postopki padajo zaradi procesnih napak čeprav vemo da je nekdo naredil "karkoli" in sploh ne pride do vzgojne sankcije. Namesto da zaščitimo žrtev neposredno ščitimo povzročitelja. Sprožilcu ki je odreagiral pač kot je pa ga ustrahujemo in kot takšno sporočilo širimo ostalim deležnikom.
dannyer
29. 11. 2018 13.12
+0
problem torej vidiš da postopek zakon in ustava ščiti vse ljudi enako pred pregonom represivnega organa. zaščite so ker država mora dokazati da si ti nekaj naredil dokler ti ne velja rek da si nedolžen večina procesov pa pada na veliki nagi in ta mkamor je elita zravn. zakoni sozato jasni da zaščiti človeka pred lažnimi obtožbami. ki se širijo kot gobe po dežju. Žrtev ki naj bi bila napadena lai zlorabljena priajjvi stvari policiji ta preišče dokaze, ki so na njej po napadu. preverijo če je napadalec kaj ustil. mora ga upisat če ga pozna lai ne kakšen je bi lbarva las oči vonj je imel tatu je govoril z naglasom itd. potem dokaze dobi tožilec, ki osumljenca pa aretirajo. toda tudi on ima pravico do obrambe saj smo pravna in demokratična dražava odvetnik ga bo branil če so dokazi jasni in neizpodbitni in če ima na vesti še kaj dobi kazen . če niso jasni ali pa ,da dokazov ni človeka ne zapreš. ( pa še za razmislek 3 igralci lakrosa so bili zaprti zaradi jenega dekleta ta je zlagala postopek na koncu se je skesal in pogodila z tožilcem 10 mesecev pogojne za njo oni pa uničeno življenje se ti zdi fer.) Vemo v kakšnem svetu smo živeli ko dokazi niso bili pomembni pomisli na sovjete, s korejo, iran, N Nemčjo. so ti ti vzor? meni ne. Zaradi DNK dokazov iz zaporov izpuščajo ljude po zda ki so bil ipo 10 in več v njem. na zadnje celo nekega fanta a kaj ko je bil na stolu . Zato je pomemben duo proces preisave, ki jo vodi policija ne čustva in kaj druga ampak dokazi dokazi in šeenkrat dokazi.
Ramzess
29. 11. 2018 16.27
+2
Preprosti
29. 11. 2018 12.29
+13
Edino kar lahko rečem "čestitke ravnatelju". Da ne bo pomote, sem oče dveh šoloobveznih otrok. Prevečkrat sem videl, kako starši apriori ščitijo svoje otroke in posledično jim zameglijo um kaj je prav in kaj narobe. Žal nikjer v sistemu se ne moremo pogovarjati samo o pravicah. Zaradi takšnega načina razmišljanja začutim stisko učiteljev, da prevečkrat podležejo grožnjam staršev. Večina staršev pa ne razlikuje, da učitelji poučujejo, starši pa vzgajajo. Da bi bili starši dečkov zreli, bi otrokoma preprosto rekli, da kar sta skuhala bosta tudi jedla v prevodu z razlogom nista šla na izlet in dobila prepoved. Takšne stvari se ne počnejo. Jaz bi se z mojim otrokom pogovoril o njegovem početju in mu razložil, da je pač kasnejša posledica kot je izrekel ravnatelj.
26277
29. 11. 2018 12.14
-6
Zanimivo...največji zločini nad ženskami, so se zgodili zaradi vere,...in tle neki bluzite.
morituri
29. 11. 2018 13.43
+2
Tako zelo si pameten kot ta inšpekto! Bravo!
Hitri Jezek
29. 11. 2018 12.10
+11
če sem jaz oče deklet nabutam oba frajerja zdaj ko sta polnoletna.
kratko in jasno
29. 11. 2018 12.20
+6
nič ne bi, tako kot tudi drugi, ko se znajdejo v podobnih situacijah ne morejo nič. Pa vsak ima svojega otroka rad, samo ko si nemočen, si nemočen.... si prepuščen bebavemu sistemu sestankov in govorilnih ur prez efekta. Žal!
26277
29. 11. 2018 12.31
-2
Poglej članke, na tej famozni strani in beri med črticami...k...in jasno.lp
Apostol1
29. 11. 2018 12.33
+3
Hitri Jezek........Ne bom rekel da to ne bi bilo vzgojno , žal je pa zelo veliko možnosti ,da bi jih ti dobil ne frajerja.
kratko in jasno
29. 11. 2018 12.43
+0
26277, sej bo, ne rabiš se razburjati in pod vsakim mojim komentarjem kikirikati, ... boš že osvojil tehniko branja med vrsticami... :-)
26277
29. 11. 2018 12.44
-2
Mejduš
29. 11. 2018 12.07
+9
To da je inšpektor bil proti tem ki je ravnatelj kaznoval,to pomeni da je inšpektor podobno počel z dekletom.
kratko in jasno
29. 11. 2018 12.14
+5
26277
29. 11. 2018 11.45
+6
Kratko in jasno.....samo keš velja. JASNO. Lp
kratko in jasno
29. 11. 2018 12.13
+1
26277
29. 11. 2018 12.26
-1
26277
29. 11. 2018 11.27
-27
Prvi in večinski krivec, glede nadlegovanja in spol...nasilja nad ženskami je vera...bilo katera. Lp
26277
29. 11. 2018 11.36
-14
26277
29. 11. 2018 11.37
-11
borigi
29. 11. 2018 12.01
+7
ne bom ti dal minusa vendar se s teboj ne strinjam, ravno tako se verjetno drugi tudi ne. ne glede kaj te uči vera ali politika ali karkoli, še vedno se posameznik sam odloča kako bo njegovo obnašanje do nasprotnega spola!
26277
29. 11. 2018 12.09
-1
Hvala za odgovor, pač sva drugačnega razmišljanja. Lp
dannyer
29. 11. 2018 12.55
+1
26277 uf zelo zapletena debato si odprel. delno imaš prav tako rkc in koran nista ravno prijazna do njih. čeprav jih sedaj 3 val feminizma brani kar je čudno. druga pa je še en del ki ga vidimo v manj razvitih državah moški so jemali ženske kot plen. to še danes vidijo ljudje v afriki arabiji in druga plemena tudi indija in seveda evropejci . zelo zanimivo debata bi to bila ker je res zelo kompleksan je pa lepo da jo je nekdo odprel
morituri
29. 11. 2018 13.46
+2
morituri
29. 11. 2018 13.47
+2
26277, nihče ne razmišlja tako butasto kot ti.
Maja Rakovec
29. 11. 2018 11.21
+85
Sram me je , ko slišim, da se te stvari še vedno dogajajo po naših šolah. Nadlegovanje fantov sem doživljala kar nekaj let v osnovni šoli. Enkrat samkrat sem se zatekla v šolo in povedala namestniku ravnatelja kaj se dogaja, da ne morem v miru priti domov. Njegov odgovor je bil da sem si sama kriva. Zakaj, ker fantje odraščajo in ne vedo kaj je prav in kaj ne. Sram je lahko naše šolstvo da po toliko letih še vedno ščiti zlorabe namesto, da bi odraščajočim fantom JASNO postavila meje. Tudi punce odraščajo in verjemite, da jim taki dogodki pustijo pečat za vedno. Spremeni se tudi odnos do moških, vedno jih nekje v sebi čutiš kot nekaj gnusnega. Še bolj boleče pa je zavedanje, da te stvari vedo MNOGI v šoli. Od otrok do zaposlenih. Zakaj vam to pišem, ker je moja mati po toliko letih ravno zaradi tega primera nazorno izvedela kaj se je dogajalo z menoj v šoli, ker sem mati trem otrokom tudi enemu fantu in ker globoko upam, da se kaj takega ne bi zgodilo mojima puncama. ZATO KER V PRAVNI DRŽAVI BI MORALI NAJPREJ SODITI SPOLNEMU NADLEGOVANJU, KER MISLIM DA JE PRAVICA DO SEBE DO TEGA DA SE TE NEKDO NE DOTIKA PRVA PRAVICA VSAKEGA DRŽAVLJANA. In globoko upam da boste tožbo proti spoštovanemu g. Mercu umaknili in začeli sodit mladoletnim spolnim prestopnikom. Ali pa jih kot družba (strokovno) naučili kaj se z njimi dogaja in kaj kljub podivjanim hormonom smejo početi in česa ne. Žal mi je za vsa dekleta, ki morajo preživljati pekel v šoli zaradi spolnega nasilja. Kje je g.Merc ravnal narobe. NIKJER. Narobe je ravnal RAVNATELJ MOJE OŠ PRED VEČ KOT 25 LETI IN NAJBRŽ ŠE MNOGI DRUGI, SAJ SE PRAV ZARADI NJIH SPOLNO NADLEGOVANJE NAD DEKLETI, KI ODRAŠČAJO ŠE VEDNO DOGAJA. IN KAJ IMAJO DEKLETA OD TEGA, DA SE IZMISLIJO ZGODBE O NADLEGOVANJU.PRAV NIČ, RAZEN JEZE IN SOVRAŠTVA NAD SAMO SEBOJ, DA SE NI ZNALA BRANITI IN SE ZAŠČITITI. EN NAPAD NA OTROKA JE PREVEČ PA VERJEMITE DA SE DOGAJAJO DNEVNO. IN VERJEMITE VSI DVOMLJIVCI DA NOČETE SLIŠAT MOJE ZGODBE. HVALA g. Merc
borigi
29. 11. 2018 11.58
+11
No ja, ni prav da se je tebi dogajalo kot pišeš, vendar za to ni krivo šolstvo pač pa celotna družba! prepričan sem, da si ti vzgojila svojega sina tako, da on tega nebi storil. Prav tako sem bil tudi sam vzgojen, da mi kaj takšnega, če bi mi že prišlo na misel, nikoli nebi kaj takšnega izpeljal. spomnim se sošolcev, ki so imeli ideje o raznih čudnih stvareh in vem da je eden od sošolcev celo nagovarjal druge, da bi zadržali to ali ono punco, no z njim smo opravili drugi fantje...
Maja Rakovec
29. 11. 2018 12.34
+5
NI SE ZGODILO MENI. ZGODILO SE JE MNOGIM IN NI PRAV, DA SE JIM ŠE VEDNO DOGAJA PRAV V TEM TRENUTKU, KO MIDVA RAZPRAVLJAVA O TEM. DOGAJA SE JIM V ŠOLI, NA HODNIKU NA POTI IZ ŠOLE. IN VELIKO ODGOVORNIH VE KATERIM DEKLETOM IN S STRANI KOGA. ZATO SEM JEZNA, KER PUNCAM SPLOH NE BI BILO TREBA SPREGOVORIT, KER SO ODRASLI TISTI, KI BI JIH MORALI ZAŠČITIT. IN NA KONCU SO NAPADALKE ONE SAME. DOKLER SE BO OBSOJALO ŽRTVE IN VLAČIL KOT LAŽNIVKE SE TA ZAČARANI KROG NE BO NIKOLI KONČAL.
joze-j
29. 11. 2018 13.12
+2
Šolstvo je še kako del družbe in jer sokrivo.
PickaKadicka
29. 11. 2018 11.21
+61
Bolano, res. PA da ti grejo starši fantov tožit in prijavljat, pa kakšno g. moraš to bit, da to narediš. Js se pogreznem v zemljo, da bi oj otrok to naredu.
kratko in jasno
29. 11. 2018 11.17
+42
če pa kaj ne prenesem je to slepo sledenje nekim bedastim predpisom na račun sprenevedanja! Tem dvem fantom kršena pravica do šolanja, punci bosta že preboleli malo šlatanja, Rešilcu na nujni vožni dajmo poslat kazen, zakon je zakon, prehitro je pelu, pa kaj pol če je nekdo umiral-dokaži da je res, hišo prodamo na dražbi ker je nekdo dolžan 100 eur, dolžnik je dolžnik in zakon je jasen zaseg in prodaja premoženja, obsojen politik nič hudega, mandat je mandat v zakonu piše, da do 6 mesecev si lahko obsojen ( pa kaj pol če »malo obsojen« )... še sreča da imamo super zakone, drugač bi bla kriza, tako se pa vsaj ve, da je pravica posameznika, ki se mu kaj očita , brezpogojno več vredna od pravice žrtve, dolžnika, volivca
26277
29. 11. 2018 11.20
-25
kratko in jasno
29. 11. 2018 11.29
+21
26277, človek znaš brat med vrsticami s sarkastičnim prizvokom ? vidim, da niti ne :-) lp
26277
29. 11. 2018 11.39
-16
26277
29. 11. 2018 11.42
-15
poper00
29. 11. 2018 11.47
+11
Potem pa jih ne komentiraj.Drugače pa ti je že kratko in jasno razložil.
26277
29. 11. 2018 11.52
-11
Par dni nazaj sem napisal....boj se človeka, ki pride iz d....izbrisano, je jasno?
26277
29. 11. 2018 11.54
-7