Slovenija

'Oskar' za kuharsko knjigo Aniti Šumer. 'Z okrašenim kruhom nekaj sporočamo'

Stockholm, 05. 06. 2022 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Anita Šumer, ki jo javnost med drugim pozna po peki kruha z drožmi, je za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Podelitev nagrad je bila na Švedskem, Šumerjeva pa si je prvo mesto prislužila v konkurenci 1558 knjig iz več kot 200 držav.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako iz kruha narediti umetnost?
    01:56
    Iz 24UR: Kako iz kruha narediti umetnost?
  • Iz SVETA: Anita Šumer o nagradi
    02:39
    Iz SVETA: Anita Šumer o nagradi

 

Nagrajena knjiga je njena tretja, vsebuje pa vrsto tehnik za krašenje kruha in trikov pri peki. Nominirana je bila v kar petih kategorijah. Je pa tokrat prvič, da je slovenska kuharska knjiga osvojila naziv Best of the Best na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards.

Edouard Cointreau, predsednik tekmovanja, je poudaril, da je bila knjiga prepoznana kot najboljša kuharska knjiga leta 2021 zato, ker gre za odlično delo več ustvarjalcev, ki blesti tako na vsebinskem kot na umetniškem in oblikovnem področju. "Anita Šumer postaja svetovno prepoznavna, saj živi za svoje poslanstvo in vizijo. Navdušila je tudi britansko založnico Anne Dolamore iz založbe Grub Street, ki je po mojem mnenju ena največjih poznavalk avtorjev kuharskih knjig na svetu. Knjigo bi priporočil vsem ljubiteljem knjig, strastni peki pa je resnično ne smejo spregledati," je še dodal Cointreau.

Etnolog in raziskovalec kulinarične dediščine dr. Janez Bogataj pa izpostavlja, da kruh v zgodovini človeštva ni bil zgolj živilo, temveč je imel simbolni pomen v medsebojnih odnosih, šegah in navadah, skozi leta pa je žal izgubil značaj daru. "Knjige Anite Šumer ne smemo razumeti le kot oživljanja zgodovinskih spominov, ampak na njihovih spoznanjih iskati nove ustvarjalne izzive. Z okrašenim kruhom predvsem nekaj sporočamo, ustvarjamo vezi med kruhom in človekom, ki so v sodobnosti pogosto pretrgane ali celo pozabljene," je še dodal.

Nagrajena knjiga poudarja estetiko – ne glede na to ali je kruh pečen s kvasom ali drožmi.  V njej je pet tehnik krašenja kruha, pa tudi različne tehnike zavijanja kruha. 

Šumerjeva je nad dosežkom seveda navdušena, dejala je, da je vesela, da je komisija tekmovanja prepoznala "ves trud, znanje, preplet tradicije in inovativnosti ter veliko ljubezni, ki jih je celotna ekipa vložila v ta umetniški projekt".  Knjiga ima sicer tudi dobrodelno noto, saj je del sredstev od prodaje namenjen neprofitni organizaciji Lunina vila, ki nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lajalica
05. 06. 2022 13.46
+1
Hvala bogu, nekdo ki si zasluži... za razliko od tv instant "kuharjev", ki potem izdajo še knjjigo... ala Ana...
Silmarillion
05. 06. 2022 10.56
+1
Slike so lepe, knjiga super...Je pa res, kar menijo nekateri...Danes je hrana izgubila svoj pomen, poglejte na Instagram, kaj vse se počne iz nje in ja...to niti umetnost več ni. Vse te stvari iz Instagram so tako zanič (enkrat sem probala nekaj speči), da se res vidi, da lačni nismo bili nikoli. Hrana je postala simbol oči, ne želodca.
thedutchman
05. 06. 2022 10.47
-3
in pol se mi čudmo,da je rusu odklenkal,dejmo se še mal norca iz kruha delat pa ga mal iz želetko rezat pa dodajat POPOLNOMA NEPOTREBNE BARVE,to ni nobena umetnost to je OBJESTNOST,upam da se avtorica zadavi iz dotičnim pobarvanim kruhom ker očitno lačna ni nikoli bila
Uporabnik1543374
05. 06. 2022 09.34
+4
Dinho8O
05. 06. 2022 09.33
-4
Zakaj je oblečena kot menih?
Jožefa Marovt
05. 06. 2022 09.32
+3
Walter Pravicek
05. 06. 2022 08.45
+4
Če je govor o"moderni"peki z drožmi,gre to daleč nazaj v leta moje mladosti-nekaj se je pred zamesitvijo dalo na stran za drugo peko.To so droži.V vinskih sodih pa je to pal na dnu soda.Vsekakor se je kvas kupoval malokdaj.In ni ga bilo za dobiti.Kava?Ja proja se je imenovala.A kruh je bil,kot je danes le na vaseh hrustljav,z luknjicami,ter je"vzdržal"več dni.Nič se ni okisal.