Slovenija

'Navodila Janše in Hojsa ustvarjajo konflikte in nevarne situacije'

Ljubljana, 27. 05. 2021 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
633

V Protestni ljudski skupščini so prepričani, da je Policija v petek, 21. maja, na protestu v Ljubljani uporabila prekomerno in nesorazmerno silo zoper popolnoma mirne in nenasilne protestnike, pri tem pa je prekoračila svoja pooblastila in hkrati kršila več zakonov in pravilnikov. S tem je sprožala konflikte in ustvarjala nevarno atmosfero za vse udeležence, zato so vložili pritožbo zoper delo Policije, kazensko ovadbo specializiranemu tožilstvu zaradi prekoračitve pooblastil ter poziv varuhu človekovih pravic.

Več videovsebin
  • Sašo Pjevac o svoji izkušnji
    08:19
    Sašo Pjevac o svoji izkušnji
  • Izjava Dejana Kobana
    06:00
    Izjava Dejana Kobana
  • Izjava Tee Jarc
    05:19
    Izjava Tee Jarc

"Petkovi protesti so bilo vedno mirni protesti. 57 tednov smo znova in znova dokazovali, da samo izvršujemo svojo ustavno pravico do mirnega združevanja, protestiranja, izražanja mnenj in da nikakor ne želimo ustvarjati konfliktov. In tudi prejšnji petek je bilo tako. Tisti, ki je ustvarjal konflikt, je bila zagotovo policija. Policija je namerno vstopala med protestnike in protestnice, nas grabila, začenjala konflikte in nas agresivno želela odpeljati, kar je privedlo do nemirov," je pred stavbo notranjega ministrstva pojasnila Tea Jarc, ki pravi, da je bila prejšnji petek tudi sama deležna policijske represije. 

Kot je povedala, represija policije, navodila, ki jih dajeta Janez Janša in Aleš Hojs, ustvarjata nemire, konflikte in nevarnost za vse, ki želijo mirno protestirati. "Danes bomo trije prestavniki, ki smo bili prejšnji petek deležni te represije, na pristojno ministrstvo vložili kazensko ovadbo. Ne samo na MNZ – na oddelek za pritožbe, ampak tudi na državno tožilstvo in varuhu človekovih pravic. Vsem inštitucijam bomo preposlali popis dogajanja, sike in videe, ki govorijo o tem, da je policija uporabila prekomerno silo in prekoračila svoja pooblastila," je napovedala.

Opisala je svojo izkušnjo, pridružila pa sta se ji tudi Sašo Pjevac in Dejan Koban. Njihove zgodbe lahko slišite na posnetkih.

V Protestni ljudski skupščini so že pred tem pisno pojasnili, da je Policija v petek ob 19. uri z uporabo sile iz sredine množice na Trgu republike odvlekla mladega palestinskega protestnika, ki je bral palestinsko poezijo in popolnoma mirno sodeloval na novinarski konferenci in protestu, na kateri so pripadniki palestinske skupnosti in slovenski protestniki vseh generacij (od otrok do starejših občanov) zgolj izražali svoje nasprotovanje nasilju nad civilisti v Palestini s petjem, slogani, transparenti, pisanimi baloni in plesom. 

Okoli 20. ure je znova povzročila konflikt, ko je želela odvzeti prostost protestnici, katere "zločin" je bil lepljenje lista A4 na steber z lepilnim trakom. "Ta poteza je sprožila prerivanje med Policijo in protestniki ter stopnjevanje situacije, na katero je Policija odgovarjala samo še z večjo agresijo, namesto da bi poskušala situacijo umiriti. V posledičnem kaosu so policisti na tla podrli več nenasilnih protestnikov, starejši protestnik je bil poškodovan, dva protestnika, ki sta poskušala preprečiti nasilje, pa so z uporabo prekomerne sile zvlekli s trga in ju pridržali za več ur." 

Poudarili so, da protestnice in protestniki nikoli niso izzvali nasilja ali se zatekli k njemu. Policija je sama izzvala izgrede in konfliktno situacijo, zaradi katere je bila dvema osebama odvzeta prostost, po eno osebo pa je moralo priti reševalno vozilo. 

Po mnenju pravnikov iz družbe Čeferin in Pravne mreže za varstvo demokracije, ki protestnike zastopajo, gre za kršenje več zakonov in določil, in sicer na področjih:
– neprimernega policijskega postopka,
– identifikacije policistk in policistov,
– prekoračitve pooblastil,
– prekomerne uporabe sile,
– zlorabe uradnega položaja in
– nespoštovanja človekovega dostojanstva. 

Policija očitke zavrača

Policija se je že v ponedeljek odzvala na očitke o uporabi prekomerne sile in jih zavrnila. 

Poleg tega je več nevladnih organizacij, med njimi Slovenska filantropija, Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut, v sredini izjavi za javnost opozorilo, da je policija na petkovem protestu v Ljubljani in tudi že pred njim legitimirala in oglobila pretežno tujce, kar da pomeni nedopustno etnično profiliranje. K ukrepanju so pozvali varuha človekovih pravic, kjer že preverjajo sume morebitnega spornega ravnanja policije.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so v odzivu izpostavili, da je bil petkov protestni shod, tako kot večina tovrstnih shodov v zadnjem času, neprijavljen. Ker ni organizatorja shoda, ki bi bil dolžan zagotoviti ustrezno varnost vsem udeležencev, je tako za varovanje javnega reda in miru po zakonu dolžna poskrbeti policija. Po navedbah policije so na dosedanjih protestnih shodih posameznikom zasegli predmete, ki jih na javne shode ni dovoljeno prinašati, med drugim razne palice, pirotehnična sredstva, orodje in podobne nevarne predmete.

Kljub opozorilom, da vse to ni dovoljeno, je bila po pojasnili PU Ljubljana tudi na petkovem protestu v množici prižgana bakla in prinesene daljše palice, ki so jih zasegli. "Policija ne more in ne sme tolerirati takih kršitev, ne glede na to, kdo jih je storil. Prav navedbe, ki namigujejo, da bi morala policija tuje državljane drugače obravnavati, pomenijo etično profiliranje in opredeljevanje glede na rasno, versko, narodnostno ali kakšno drugo pripadnost, česar pa policija absolutno ne podpira. Zoper vse kršitelje bo vedno ukrepano na enak način," so poudarili.

Zagotavljajo, da policisti enako ravnajo proti vsem kršiteljem in ne ukrepajo, če ni kršitev. "V vseh svojih pozivih javnosti pred dosedanjimi zbiranji smo posebej izpostavili, da je javno zborovanje in izražanje stališč ustavna pravica državljanov, ki je ne omejujemo ali ji nasprotujemo. Pozivamo pa, da vsi udeleženci svoje pravice uveljavljajo mirno in strpno ter varno za vse. Izkušnje iz leta 2012 in nedavni novembrski protest je lahko primer, kako hitro lahko pri navidezno miroljubnih protestih pride do nasilnih dejanj, ki ogrožajo življenje in premoženje ljudi," so opozorili.

Poudarili so še, da so policisti dolžni ukrepati ob dogodkih z elementi prekrška ali kaznivega dejanja ter posredovati in vzpostaviti javni red in mir. "Postopki so izpeljani korektno, tako kot to od policije zahtevajo zakon in pooblastila, ki so jim zaupana. Postopki policije so konstantno pod nadzorom različnih inštitucij, ki so pristojne za nadzor nad delom policije in do sedaj niso ugotovile grobih kršitev, ki jih policiji očitajo protestniki," so še dodali na PU Ljubljana.

Kot pravijo, se zavedajo in tudi spoštujejo ustavno zagotovljene pravice svobodnega izražanja misli, govora in javnega nastopanja ter tudi pravico do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. A te pravice ne dovoljujejo kršitev javnega reda, kaznivih ravnanj ali ogrožanja varnosti ter zdravja ostalih udeležencev.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (633)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pika Poka2
28. 05. 2021 15.36
+1
Ne upoštevajo navodil policije pol pa cvilijo. Na koncu pa so še šokirani.
Stane Adami?
28. 05. 2021 09.12
+2
papi1
28. 05. 2021 08.25
-1
Prebivalci Ljubljane, nikoli niste in ne boste ljudstvo Slovenije, vedno uvoz. Koliko vas, ki mahate s SLO državljanstvom se je opredelilo za Slovenca? Nihče, torej nehajte bluzit! Bolj boste delali nered v Sloveniji bolj boste s strani Slovencev osovraženi.
papi1
28. 05. 2021 08.14
-1
Dejte no, dejte mehkužci. Če imate prašnike, da hodite delat nered na ulice, potem bodite pripravljeni tudi kaj pokasirat. Malo poglejte kaj delajo s protestniki po EU in nehajte že jokcat! Korajža pa taka.
Nimasmisla
28. 05. 2021 08.09
+1
a že kurbljajo vodni top
APOKALIPSA21
27. 05. 2021 21.03
+4
JUTRI VSI SNEMAT PROTEST Z TELEFONI, KAMERAMI SKRATKA Z VSEM Z KAR SNEMA. PA DA VIDIMO KORENJAKE POLICAJE. GOSPODJE POLICAJI VPRAŠAJTE SE ALI SE SPLAČA PONIŽEVATI LJUDI, KI SE BORIJO TUDI ZA VAŠO BODOČNOST, BODOČNOST VAŠIH DRUŽIN. PUSTITE TE OHOLE POLITIKE, KER SEDAJ KO VAS RABIJO STE DOBRI, KO STE SE PA BORILI ZA PLAČE STE PA MORALI STAVKAT. JANŠA IN HOJS VAS IMATA TAKO RADA, DA STE VI IN VAŠI NASLOVI DOSEGLJIVI ZA VSE MEDIJE IN DRŽAVLJANE. TI PODATKI SE NE POZABIJO DA VIDIMO JUTRI JANŠEV VALCER. jUTRI SE IGA NA PREŠERNOVEM TRGU JANŠEV VALCER. GO HOM JJ
User300173
27. 05. 2021 20.31
+3
Pacient stopnjuje represalije in jih v bodoče še bolj bo. Narod, kateri 70% sovraži PV, ta oblast mora sestopiti. Sam ne bo prostovoljno odstopil, k temu ga je potrebno prisiliti ali enostavno vreči dol. Protesti ob petkih so prava reakcija na klero-fašizem. V čim večjem številu se udeležiti protestov, samo v množici je moč proti takim uzrupatorjem oblasti. Beseda pri njih ne zaleže.
lado-a1
27. 05. 2021 20.01
+5
Ne vem čemu presen ečenje nad ravnanjem teh dveh pacientov. Tako je pač vsakokrat: ko zmanjka pameti, sledi nasilje. Če ni pameti je pač nasilje. Takoj!
rogla
27. 05. 2021 18.43
+3
Prepovedano je delati proti državi in državljano. Prav to počne bolani Janša.
Burkež
27. 05. 2021 16.07
-11
Burkež
27. 05. 2021 16.07
-13
Podpiram vlado, še bolj trdno prepričani gremo na volitve... Kaj nam bojo ti lewakarski zadetki diktirali, kako živet
Burkež
27. 05. 2021 16.04
-16
Lewakarji na vsak način probajo zrušiti vlado, a glej ga zlomka, ta vlada trdna, ku skala... Vlada, podpiramo vas in samo recite, kdaj pridemo na ulice, samo postavite kraj in uro in podporniki vlade se odzovemo na kontra protestu... Pridemo vas podpret, kamorkoli... 😂😂😂😁😁😁😀😀😀
yanay
27. 05. 2021 16.41
+16
Burkež
27. 05. 2021 16.02
-14
Če je zbiranje po Zakonu prepovedano, prosim pravna država - - VODNE TOPOVE, GUMIJEVKE IN RAZGNAT PROVOKATORJE...
Sredina
27. 05. 2021 15.37
+10
ce je vedno z enimi in istimi problem, pol dvomim da je policija kriva, ampak ti posamezniki, ki provocirajo iz tedna v teden in preizkusajo potrpljenje policistov, potem pa zrtve spilajo...
lado-a1
27. 05. 2021 20.03
Cene Urban?i?
27. 05. 2021 15.17
+15
V SFRJ smo lahko javno protestirali, pod demoNkratičnim JJ, pa to ne gre.
ivancek123
27. 05. 2021 15.32
-14
lahko demonstriraš, nesmeš pa napadati policistov in uničevat javno lastnino
Sredina
27. 05. 2021 15.48
+15
56 petkov potekajo protesti kljub epidemiji, zaprt ali preganjan ni bil absolutno nihce, in tebe ni sram takih lazi pisat...
Burkež
27. 05. 2021 16.05
-14
Pepe Bolcev
27. 05. 2021 15.14
+12
Domobrancki se imate cas, da se posipate s pepelom. Od jutri naprej bo druga zgodba.
Luka64
27. 05. 2021 15.02
-19
Tovarišica Jarc, pa sej si sama priznala, da ne veš kdo te je udaril. A te ni kolegica zato, ker si ji spelala moža, pa še dnar si ji dolžna za bicikl, ki ti ga je posodla. Eto ti, ti pa ne veš, zakva te je po rebrih. Jutr te bo pa po buči, boš morda k pameti prišla.
bysaRD
27. 05. 2021 14.52
+23
Dol z Janezom Janšo in njegovo slinasto hordo!
za svobodo
27. 05. 2021 14.48
+23
TooSick
27. 05. 2021 14.37
+18
A sm ze povedu mogoce, da so te jansisti oz te desni skrajnezi najvecja greznica k je hodila po slovenskem ozemlju. Nit en si ne zasluz, da bi dihu ta dragocen zrak...ajde gremo na vlak pa za madzarsko izdajalci.