Slovenija

Oškodovanci še čakajo

Ljubljana, 03. 11. 2005 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./T.S.
Komentarji
0

Oškodovanci ropa v SKB banki bodo do sefov po neuradnih podatkih lahko prišli šele v petek.

Policisti nadaljujejo z iskanjem treh roparjev, ki so v noči na torek oropali trezor SKB banke
Policisti nadaljujejo z iskanjem treh roparjev, ki so v noči na torek oropali trezor SKB banke FOTO: POP TV


Policijska preiskava: Zaenkrat nič novega

Vaša mnenja, vprašanja in komentarje lahko izrazite v forumu eTrenja na temo Največji rop na Slovenskem!

Po besedah tiskovnega predstavnika ljubljanske policijske uprave Center Petra Kralja preiskava ropa intenzivno poteka. Zaenkrat še nimajo osumljencev, še vedno pa velja poostrena kontrola na vseh mejnih prehodih. Na primeru dela 50 kriminalistov, ki pa sodelujejo tudi z varnostnimi organi sosednjih držav. 

Policija naproša vse, ki bi kar koli vedeli o ropu, da informacije sporočijo na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00. 

Sefi 'na ogled' v petek 

Kriminalisti so preiskavo v prostorih trezorja Aurum v poznih popoldanskih urah končali. Po neuradnih informacijah pa naj bi oškodovanci do svojih v celoti ali deloma izpraznjenih sefov lahko prišli šele v petek. Na SKB nam te informacije še niso potrdili. 

Šele po ogledu sefov bo namreč znano, koliko jih je bilo v celoti izpraznjenih in kakšen je dejanski plen. Na osnovi ogleda bodo lahko oškodovanci na policijo podali prijavo o ukradenih dragocenostih.

Glede obravnave vloma v 420 sefov Kralj pojasnjuje, da bo policija obravnavala le tiste posamične primere, kjer bodo oškodovanci sami vložili prijavo, torej bodo sami izrazili željo po sodelovanju s policijo. Vsekakor si želijo sodelovanja čim več oškodovancev, saj bi jim podatki o ukradenih dragocenostih lahko zelo pomagali pri iskanju roparjev.

So izkoristili pomanjkljivo varovanje?

Strokovnjaki in oškodovanci dvomijo v zanesljivost varovanja, banka trdi drugače
Strokovnjaki in oškodovanci dvomijo v zanesljivost varovanja, banka trdi drugače FOTO: POP TV

Kot kaže, so bili roparji trezorja SKB banke dobro obveščeni, saj so izkoristili zelo ohlapne varnostne ukrepe. Kljub temu da vodstvo banke zanika vsakršne pomanjkljivosti v varnostnem sistemu trezorja Aurum, so mnogi oškodovanci prepričani, da je bilo dosedanje varovanje sefov neprimerno. To so izrazili tudi v peticiji, v kateri zahtevajo poostreno varovanje sefov ter nadzor nad policijsko preiskavo največjega ropa v zgodovini Slovenije. Hkrati najemniki zahtevajo, da predstavniki najemnikov sefov kontrolirajo delo znotraj prostora s sefi in obenem varujejo skupno premoženje. 

Po besedah neimenovane najemnice, naj bi bilo varovanje trezorja pomanjkljivo. Pri vstopu v notranji del stavbe je namreč prostor, kjer se nahajata varnostnika, vedno odprt, kar je zagotovo ena izmed šibkih točk. Zaradi podobnih trditev in nezadovoljstva komitentov banke, ki so bili v ropu oškodovani, so v javnosti vse glasnejše zahteve po odstopu predsednice uprave SKB banke, Cvetke Selšek. Banka namreč vztraja pri trditvah, da je bilo varovanje v skladu s standardi, tudi požarnimi, je dejala Selškova.

Banka bo predvidoma ob 16. uri dovolila dostop strankam do sefov. Prednost bodo imeli tisti komitenti, ki so bili v ropu oškodovani
Banka bo predvidoma ob 16. uri dovolila dostop strankam do sefov. Prednost bodo imeli tisti komitenti, ki so bili v ropu oškodovani FOTO: POP TV

Sporno je predvsem dejstvo, da so roparji praznili sefe kar sedem ur, saj je bila policija o vlomu obveščena šele po 6. uri zjutraj. Razlog za to naj bi bil v tem, da sistem varovanja ni predvidel dodatne komunikacije navzen, če bi šlo kar narobe. Kot je za časnik Finance povedal Ingo Paš z Zbornice za zasebno varovanje, mora biti varnostno-nadzorni center ločen od objekta varovanja, kar pa v primeru SKB ni bilo tako. Luknjo v varovanju je posredno potrdila tudi direktorica sektorja splošni posli v banki Vojka Loparnik Klešnik, ki je poudarila, da je najverjetneje zatajil človeški dejavnik: “Varnostniki se menjajo na 12 ur. Eden od njiju bi moral biti na obhodu, pa sta bila ob ropu slučajno oba v prostoru.”

Jim je pomagal kdo od uslužbencev?

Varovanje prostorov SKB banke opravlja podjetje PCA, banka pa je njegova glavna stranka. V podjetju so morebitno vpletenost varnostnikov v rop odločno zanikali.

Prav tako so v javnosti vse glasnejša namigovanja, da bi lahko roparjem pomagal kdo izmed zaposlenih. Namreč kar nekaj sefov je bilo odprtih selektivno, zato obstaja možnost, da jim je informacije o vsebinah sefov priskrbel kdo od bančnih uslužbencev. Kot je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal predstavnik policije, zaenkrat še ne morejo izključiti možnosti, da v rop nista vpletena varnostnika ali kdo z banke.

V noči na torek je bilo vlomljeno v 420 sefov, ki jih je policija zapečatila. Med zahtevami v peticiji uporabnikov in najemnikov sefov je tudi zagotovitev čimprejšnjega dostopa do sefov, zato bo banka strankam dostop do njih omogočila predvidoma danes popoldne.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0