Slovenija

'Oskrbovalke dodatka za delo v rizičnih razmerah letos nismo dobile'

Ljubljana, 07. 05. 2021 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
61

Zaposlenim v javnem sektorju, ki naj bi delali v tveganih razmerah v času epidemije, pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah. Dobivajo od 500 vse do 2000 evrov na mesec. Na drugi strani denimo oskrbovalke na domu, zaposlene na CSD, tega dodatka v letu 2021 še niso dobile, kljub temu da delajo tako v sivih kot v rdečih conah. Za oskrbovance hodijo v zdravstvene domove, lekarne, trgovine. Kdo dodatek dobi, kdo ne in zakaj je tako?

Pred nedavnim smo se spraševali, ali so izplačila dodatkov za delo v rizičnih razmerah upravičena. Visokih zneskov namreč ne dobivajo le tisti, ki so na terenu, ampak denimo tudi pravniki in finančniki na ministrstvih. "Rekorder v Slovenski vojski je januarja prejel celo 2200 evrov bruto dodatka. Medtem pa se morajo številni zadovoljiti z drobtinicami, le nekaj deset evri dodatka, pripoveduje ogorčeni vojak. V zasebnem sektorju pa takšnih dodatkov praviloma sploh ni," smo poročali na naši televiziji.

In če smo se spraševali, koliko je kdo dobil dodatka, sta na mestu tudi vprašanji, kdo ga ni dobil in zakaj je tako. Na nas se je namreč obrnila oskrbovalka na domu, zaposlena na Centru za socialno delo (CSD), in zatrdila, da socialne oskrbovalke niso dobile dodatka za delo v rizičnih razmerah v letošnjem letu. "In ga verjetno tudi ne bomo, saj nas mečejo v isti koš kot vse zaposlene na CSD, ki pa so že več kot eno leto zaklenjeni v ustanove in niso ogroženi. Tako nam je pojasnil sindikat," je dejala oskrbovalka, ki je želela ostati neimenovana, ob tem pa zagotovila, da so dodatek decembra 2020 še prejele.

Oskrbovalke se sprašujejo, zakaj so jim dodatek ukinili, ko pa na terenu delajo tako v sivih kot v rdečih conah, saj za oskrbovance hodijo v zdravstvene domove, lekarne in trgovine.
Oskrbovalke se sprašujejo, zakaj so jim dodatek ukinili, ko pa na terenu delajo tako v sivih kot v rdečih conah, saj za oskrbovance hodijo v zdravstvene domove, lekarne in trgovine. FOTO: Thinkstock

Oskrbovalka se sprašuje, zakaj so jim dodatek ukinili, ko pa na terenu delajo tako v sivih kot v rdečih conah, saj za oskrbovance hodijo v zdravstvene domove, lekarne in trgovine. "Ker so bile gostilne zaprte, je bila naša malica običajno kar na parkirnem prostoru. Delo v sivi in rdeči coni je treba opraviti, ampak v kakšnih pogojih! Po predpisih se preoblečemo pri avtu – pred obiskom oskrbovanca in po njem – in šele nato, ko smo preoblečeni in razkuženi, lahko sedemo v avtomobil in se odpeljemo. Ne glede na temperaturo in vreme v zimskih mesecih. Ampak po mnenju nekaterih oskrbovalci nismo ogroženi, ker smo zaposleni na CSD," je poudarila.

V SZSVS seznanjeni s stanjem in neizplačili dodatkov za delo v rizičnih razmerah

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) so z načinom dela socialnih oskrbovalk dobro seznanjeni. Potrdili so, da so navedbe o neizplačanih dodatkih za delo v rizičnih razmerah socialnih oskrbovalk resnične. "Ravno zaradi njihovega načina dela, ki je izjemno naporno, smo si že ves čas od začetka epidemije prizadevali za vzpostavitev dostojnih pogojev za njihovo delo, kar zajema tako zagotovitev nujne osebne zaščitne opreme – ponekod so z opremo še vedno težave – kot tudi plačilo za opravljeno delo, vključno z dodatki za delo v rizičnih razmerah. Mi zato vsekakor nismo nikdar rekli, da naj jim dodatki ne bi pripadali, ravno nasprotno," je zagotovila predsednica SZSVS Irena Ilešič Čujovič.

Razlog za neizplačilo dodatkov: zapleteno financiranje, zaradi česar prihaja do zamud

 Po navedbah Ilešič Čujovičeve je razlog, zakaj socialne oskrbovalke niso dobile izplačanih dodatkov v letu 2021 – izplačil za letošnje leto ni prejel noben delodajalec v dejavnosti socialnega varstva –  zapleten način financiranja teh dodatkov, zaradi česar izplačilo zamuja več mesecev. 

Zamude pri izplačilih dodatkov se zaradi drugačnega načina financiranja ne dogajajo samo v socialnem varstvu, ampak tudi v zdravstvu ter v vzgoji in izobraževanju. V teh dejavnostih delodajalci ne prejemajo sredstev neposredno iz državnega proračuna, temveč denimo preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in drugih ustanov, je pojasnila Ilešič Čujovičeva. "Dodatki se po interventnih zakonih sicer izplačujejo iz proračuna, a ta način financiranja ni dobro predviden. Prepričani smo, da bi se zamudam kljub temu dalo izogniti," je poudarila Ilešič Čujovičeva in ob tem dodala, da je, preden pristojna ministrstva prikimajo izplačilom dodatkov v omenjenih branžah, vmes toliko vmesnih členov in birokratskih postopkov, da ni čudno, da prihaja do velikih zamud.

Zamudam pri izplačilu dodatkov bi se dalo izogniti, so prepričani v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije.
Zamudam pri izplačilu dodatkov bi se dalo izogniti, so prepričani v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. FOTO: Shutterstock

Pingpong ministrstva: na eni strani obljube, na drugi kazanje s prstom na druge, na tretji izgovarjanje na zakon

Da je taka ureditev "nedopustna in za delavce katastrofalna", so v SZSVS večkrat opozorili resorna ministrstva, pa tudi na Odboru za nadzor javnih financ v Državnem zboru 23. aprila 2021 in na pogajanjih v javnem sektorju. "V ponedeljek smo od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) prejeli zagotovilo, da bodo dodatki z ministrstva delodajalcem nakazani najkasneje 10. maja 2021, nato bo sledilo izplačilo delavcem," nam je obljubo ministrstva prenesla Ilešič Čujovičeva.

Mi tega zagotovila od predstavnikov MDDSZ nismo dobili. Na vprašanje, ali bodo socialne oskrbovalke letos dobile izplačane omenjene dodatke tako kot lani, so nanizali vrsto utemeljitev, zakaj jih niso. Ena med njimi je denimo: "Pomoč družini na domu spada v pristojnost občin, saj občina izbere izvajalca storitve, da soglasje k ceni in z višino subvencije uravnava ceno storitve za uporabnika."

A Ilešič Čujovičeva je pojasnila, da socialne oskrbovalke izvajajo pomoč na domu pri različnih delodajalcih, ki pa so vsi upravičeni do proračunskega denarja za dodatke. "Podobno kot ministrstvo za delo bi morale biti prejemniki sredstev tudi občine," je poudarila.

Nadalje so se na ministrstvu za delo sklicevali na 56. člen Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 (ZZUOOP). Ta določa, da so zaposleni v mreži javne zdravstvene službe in socialnega varstva, ki delajo neposredno v okolju s covidnimi pacienti oziroma uporabniki, pri katerih obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom ali je ta potrjen, upravičeni do dodatka za neposredno delo s covidnimi pacienti, ki znaša 30 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. To velja za rdeče in sive cone v različnih delovnih okoljih, na primer v covidnih intenzivnih enotah, urgentnih centrih in ambulantah, pri izvajalcih socialnega varstva na področju institucionalnega varstva itd. "V skladu z navedenim členom so izvajalci pomoči na domu sicer upravičeni do prej navedenega dodatka, a le če delajo z uporabnikom, obolelim za covidom-19, ne pa tudi do dodatka za delo z uporabnikom, pri katerem obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom," so pojasnili na MDDSZ.

Izvajalci pomoči na domu so upravičeni do dodatka, a le če delajo z uporabnikom, obolelim za covidom-19, ne pa tudi do dodatka za delo z uporabnikom, pri katerem obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom.
Izvajalci pomoči na domu so upravičeni do dodatka, a le če delajo z uporabnikom, obolelim za covidom-19, ne pa tudi do dodatka za delo z uporabnikom, pri katerem obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom. FOTO: Dreamstime

Na ministrstvu še utemeljujejo, da je bilo organiziranje bele, sive in rdeče cone v institucionalnem varstvu vezano na specifično stanje v domovih za starejše, posebej po prvem in drugem valu epidemije: "Pri sivi in rdeči coni gre za območji, kjer je v domovih delo posebej težavno in nevarno. Zato tudi odločitev o enakem dodatku za neposredno delo z  uporabniki v sivi in rdeči coni. Iz 43. člena ZZUOOP še posebej izhaja, da je zahteva za ločevanje uporabnikov povezana z izvajanjem tistih storitev in programov socialnega varstva, ki zagotavljajo tudi nastanitev, česar pa pri pomoči na domu ni."

 'Socialne oskrbovalke bi morale dobiti več dodatka'

Predsednica SZSVS je za konkretni primer socialnih oskrbovalk pojasnila, da se skupaj z delodajalci CSD zavzemajo, da jim pripada dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače za ves delovni čas. Za delo v rdeči coni, torej z okuženim oskrbovancem, pa jim pripada še 30 odstotkov urne postavke dodatka. "Po našem prepričanju bi jim moral dodatni, 30-odstotni dodatek urne postavke pripadati tudi za delo z oskrbovanci, pri katerih obstaja sum na covid-19, kar smo zagovarjali v pogajanjih za interventne zakone PKP, nazadnje pa smo na vlado naslovili predlog za umestitev v PKP 9," je bila jasna Ilešič Čujovičeva.

Predlogi SZSVS vladi

SZSVS je vladi predlagal spremembo določbe 56. člena ZZUOOP, saj meni, da je iz njega neupravičeno izključen določen profil zaposlenih, ki delajo z osebami, pri katerih obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom.

Kot primer navajajo zaposlene na triažnih točkah v zdravstvenih domovih, ki so namenjene temu, da v zdravstveni dom ne vstopajo pacienti s sumom na covid-19 ali s simptomi, značilnimi zanj, in laboratorijev, kjer analizirajo odvzete vzorce brisov za ugotavljanje okužbe s covidom-19. "V zdravstvenih domovih so zaposleni na triažni točki izpostavljeni predvsem zaradi velike frekvence pacientov, med katerimi se najdejo tudi taki, ki kažejo vidne znake okužbe in pri katerih se okužba kasneje tudi potrdi. Nadalje v veliki meri v zdravstvene domove prihajajo uporabniki, ki se telefonsko ali elektronsko predhodno ne najavijo, ampak se želijo osebno naročiti na pregled, prihajajo po različne informacije ali pridejo na covidni bris, zaradi česar ima triažna točka vse karakteristike sive cone. V laboratorijih pa zaposleni rokujejo neposredno s kužnimi in potencialno kužnimi vzorci brisov, ki kljub skrbnemu ravnanju lahko pomenijo tudi vir okužbe," je konkretno razložila Ilešič Čujovičeva. 

V SZSVS ob tem zavzemajo stališče, da je po zakonu prav tako neutemeljeno izvzeto delo v sivih conah pri izvajanju zdravstvene oskrbe na domu pacienta oziroma uporabnika pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev, ki se opravljajo na domu uporabnika in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Odgovora, ali bodo socialne oskrbovalke prejele dodatek za delo v rizičnih razmerah, od ministrstva za delo nismo dobili.
Odgovora, ali bodo socialne oskrbovalke prejele dodatek za delo v rizičnih razmerah, od ministrstva za delo nismo dobili. FOTO: Thinkstock

'Sporno je, da zaposleni nima pravice do pritožbe zoper sklep o višini dodatka'

Dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije je bil uveden z Zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Prejeli naj bi ga zaposleni v javnem sektorju, ki so nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja covidne epidemije.

Sindikati, združeni v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja (KSJS), so  opozorili na problem, ki vključuje element neenakopravnosti. Prepričani so, da so po ZIUZEOP obseg sredstev za financiranje dodatka, njihova razdelitev na neposredne proračunske uporabnike in kriteriji za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom s sklepom vlade določeni enostransko in nanje sindikati niso imeli nobenega vpliva: "Zlasti sporno je, da zaposleni nima pravice do pritožbe zoper sklep o višini dodatka, katerega višino enostransko določi predstojnik," je poudaril Generalni sekretar KSJS Bojan Hribar.

V KSJS so zato takoj, ko je vlada sprejela sklep, zahtevali pojasnila o podlagah za omenjene odločitve o finančnih dodatkih za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije.

Ob tem so opozorili, da se med zaposlenimi, njihovimi predstojniki in delodajalci pojavljajo zelo različne interpretacije in razumevanja vladnega sklepa. Nezadovoljstvo med javnimi uslužbenci povečuje tudi neenotna praksa pri izplačevanju dodatka za delo v rizičnih razmerah, saj ni jasnih kriterijev in meril, ki bi jih bilo mogoče preveriti, so prepričani v KSJS. "Sklicali smo tudi novinarsko konferenco o tej tematiki, s katero smo opozorili na pomanjkanje socialnega dialoga v javnem sektorju, ki je privedlo tudi do nedoslednosti, samovolje in zavlačevanja pri izplačilu dodatkov k plačam v času epidemije," je izpostavil Hribar.

Po njegovih besedah v KSJS že ves čas epidemije poudarjajo, da pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah vsem javnim uslužbencem, ki v času epidemije ne opravljajo dela na domu, temveč na delovnem mestu. "Izplačilo smo dlje časa poskušali doseči v socialnem dialogu, vendar žal v pomembnem delu javnega sektorja – policiji, zdravstvu, socialnem varstvu, vzgoji in izobraževanju – brez uspeha. Delodajalci v javnem sektorju namreč povsem arbitrarno, 'po svoje' določajo, kdo in za koliko ur oziroma odstotkov delovnega časa si dodatek 'zasluži'," je še poudaril Hribar.

A na koncu ostaja vprašanje: zakaj ministrstvo za delo sploh utemeljuje neizplačila rizičnih dodatkov socialnim oskrbovalkam, ko pa so jih lani že prejele? Ministrstva so potemtakem zakon kršila v vsakem primeru – ali lani, ko so oskrbovalkam oziroma zaposlenim v drugih branžah zagotovila te dodatke, ali pa letos, ko enakih dodatkov delavci niso dobil.

Vprašanja o neizplačanih dodatkih smo naslovili tudi na ministrstvo za zdravje. Odgovore smo dobili šele šest dni po objavi članka. Podobno kot na ministrstvu za delo, so tudi oni razlagali, kdaj in kdo po zakonu dobi rizični dodatek. Na vprašanje, kdo ga v zdravstveni dejavnosti v letošnjem letu še ni prejel, lani pa ga je, so nam odgovorili, da nam to lahko pojasnijo posamezni izvajalci oziroma delodajalci. "Ministrstvo za zdravje redno izplačuje sredstva po zahtevkih, ki jih prejme s strani izvajalcev," so zatrdili.

 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
08. 05. 2021 09.56
+2
vladni demografski sklad ne bo na noben način krpal luknje pokojninske blagajne,temveč bo z enim zamahom privatiziral 8.6 milijarde državnega premoženja.edino kar si želi vlada je podrediti premoženje,nadzorne svete in uprave.od tega ne bodo imeli nič ne upokojenci in ne mladi.ista zgodba se je naredila že s slabo banko v kateri sestavi je bil tudi šircelj,ko so imeli v upravi ogromne plače.premoženje se je pa prodajalo za drobiž ,pa seveda tudi znancem.isto se bo naredilo s termami olimie ,ki so že plasirane na slabi banki.
jahta
07. 05. 2021 20.33
+1
Tipično sprenevedanje ministrstva za delo,oni niso za nič odgovorni! Zanima me koliko od njih je dobilo dodatek in s čim so to upravičili? Saj ti podatki so javni ?!
luciferaza060606
07. 05. 2021 19.27
+2
Policjoti so dobili po 2000 ojrov dodatka, za vas ga je zmanjkalo na žalost. On preganjajo protestnike, vi pa morate skrbet tza covid bolnike namesto zdravnikov v bolnicah! tako je bilo in bo!
luciferaza060606
07. 05. 2021 19.25
+1
Kaj ga pa rabjo, saj so ga zdravniki dobili X5, ki so ga tudi vnašali virus v domove!
cebelica-maja
07. 05. 2021 17.59
+1
Odogovor Ministrstva za finance, je da nimajo več denarja.
periot22
07. 05. 2021 16.28
+1
OSKRBOVALCI BI MORALI DOBITI DODATEK VSAJ STE JIH ZAPOSLENI OKUZILI!
Nimasmisla
07. 05. 2021 16.12
+2
So ga pa razni pisarniški stari mački tak je to
yanay
07. 05. 2021 15.07
+3
"Vprašanja o neizplačanih dodatkih smo naslovili tudi na ministrstvo za zdravje, a odgovorov še nismo prejeli." Na ministrstvu pametnega odgovora verjetno niso sposobni dati. Težko bo pojasniti, zakaj so zdravnikom izplačali enormne dodatke, medicinskim sestram, negovalkam in drugim osebam, ki so dnevno prisotne pri negi najbolj ogroženih oseb, pa par sto € ali pa celo nič. Če bi vlada resno mislila s temi dodatki, bi morala že takoj opredeliti, kdo vse so upravičeni do njih. Tako so pa vse prepustili raznim vodjem, ki pa te dodatke delijo povsem po domače. Prav bi bilo, da se osebe, ki dodatkov niso dobile, pa so po vseh pravilih upravičene do njih, večkrat in zelo glasno oglasijo. Vsi, ki odločajo, tihe miške z lahkoto spregledajo!
bogam
07. 05. 2021 14.10
+2
Kot na vseh ostalih, pod Janšo in janšisti tudi na tem področju vlada razsulo. Sem pa siguren, da bi vsaj pri dodatkih bilo enako pri vseh vladah. Dodatkov, najvišjih možnih, se odpovedujejo samo bedaki. Ni jih dosti, so pa.
Dr.Rugelj
07. 05. 2021 14.00
+10
Marsikje še niso dobili tega dodatka - še posebno manjše ustanove še za lani niso dobili nič !..pa kljub temu, da se je delalo v rdeči coni in potrjeno okuženimi !...toliko o poštenosti te smrdljive VLADE - važno je le, da enormne dodatke dobivajo zdravniki , ki sploh niso na delovnem mestu in se hodijo samo registrirati v službo ! ...POKLJUKAR kaj boš pa naredil v tem primeru ???...nič , ker vrana vrani ne izkljuje oči !!
tech
07. 05. 2021 13.42
-2
Kaj niso v CSD-jih že vsi precepljeni. Kaj se ne baje cepimo lih zato, da ni več rizičnih razmer?
Fifi Garbo
07. 05. 2021 13.34
+6
Janez kupuje glasove. Sramota. Ne pozabite tega na volitvah.
brezvode
07. 05. 2021 13.29
+7
Na volitvah ne pozabite na take packarije
Gašper Rozenstein
07. 05. 2021 13.28
+8
glavno da so dobili policisti in leni dohtarji...
lizing
07. 05. 2021 13.22
+8
To pa je svinjarija do neba.
Trgo_mk3
07. 05. 2021 13.22
+9
Dodatke ponavadi prejmejo ravno tisti ki si dodatka ne zaslužijo. Tudi dobrota človeka je prevečkrat izkoriščena za sebične namene.
c00kies
07. 05. 2021 13.15
+7
naša mati tudi delajo v domu starostnikov v rdeči coni kot medicinska sestra in še ni dobila dodatka o katerem pišete, dela pa nočne, popoldanske, jutranje izmene, za praznike, za vikende, kakor se jim kolcne, pa se lahko pritoži le na sončno upravo
borisss
07. 05. 2021 13.14
+9
Glavno da puklasti in podrepniki kradejo da se kar kadi
4krogci
07. 05. 2021 13.12
+10
Glejmo na to v stilu: kdor dela, ta dodatka ne dobi.
srecnii
07. 05. 2021 13.04
+8
Država je taka, deli bonbončke, ki jih sploh ni in nekdo jih bo moral še naredit....se ve kdo spet bodo čistilke krive