Slovenija

Oslovski kašelj: v lanskem letu 120 primerov, januarja letos pa že 76

Koper, 02. 02. 2024 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.K., STA, A.K.
Komentarji
269

Zgolj v prvem mesecu letošnjega leta smo zabeležili 76 primerov oslovskega kašlja, v celotnem lanskem letu pa jih je bilo 120. Kljub temu je to še vedno manj kot denimo leta 2018, ko smo zabeležili 213 primerov. Razlog za povišanje primerov v zadnjih dveh letih bi lahko bilo tudi dejstvo, da je bilo v času pandemije covida-19 število primerov zaradi "omejitve kroženja drugih povzročiteljev okužb dihal" nižje. V UKC Ljubljana so bili sicer v zadnjem mesecu hospitalizirani trije otroci z oslovskim kašljem, med njimi dva dojenčka.

V januarju letos smo imeli v Sloveniji 76 prijavljenih primerov oslovskega kašlja, v celotnem letu 2023 pa 120 prijavljenih primerov. Podatki kažejo na večjo pojavnost oslovskega kašlja v primerjavi s prejšnjimi meseci, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

Kot so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, sta bila med hospitaliziranimi otroki z oslovskim kašljem, ki so jih v zadnjem mesecu obravnavali na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, dva dojenčka, ki proti oslovskemu kašlju nista bila cepljena, in en otrok, ki je bil cepljen osnovno, ni pa bil cepljen ponovno.

"Bolezen pri vseh poteka tipično s hudimi napadi kašlja, zaenkrat brez dodatnih zapletov. Pri vseh treh je bila bolezen prepoznana v fazi, ko antibiotično zdravljenje ni več učinkovito za omilitev bolezni, približno od dva do tri tedne po začetku bolezni," so navedli. Antibiotično zdravljenje namreč po njihovih navedbah pomaga pri omilitvi bolezni v prvem tednu, ko še ni napadov kašlja in imajo bolniki samo blage respiratorne simptome, ki se ne razlikujejo od virusnih okužb dihal.

Oslovski kašelj
Oslovski kašelj FOTO: Shutterstock

Otroke sicer zdravijo simptomatsko, s kisikom po potrebi, dojenčke pa opazujejo zaradi možnih zapletov - denimo zaradi napadov s pomodrevanjem, ki bi trajali dolgo časa, s padcem zasičenosti kisika v krvi in padcem pulza. V tem primeru bi bila potrebni premestitev v intenzivno enoto in mehanska ventilacija, so dodali.

Je pa pri trenutnemu naraščanju primerov treba upoštevati dejstvo, da je v času pandemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov, število primerov upadlo. Kot je razvidno tudi iz spodnjega grafa, se je pojavnost oslovskega kašlja prehodno zmanjšala, v letu 2021 so zabeležili le šest primerov. Nato pa je število primerov začelo znova rasti, v letu 2022 so jih zabeležili 51, lani pa 120. To je še vedno manj potrjenih primerov kot pred pandemijo covida-19, leta 2018 je NIJZ namreč zabeležil 213 primerov, leta 2019 pa 129 primerov. 

Graf: Število prijavljenih primerov oslovskega kašlja v Sloveniji
Graf: Število prijavljenih primerov oslovskega kašlja v Sloveniji FOTO: NIJZ

"Med pandemijo covida-19 je zaradi ukrepov za omejevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 bilo omejeno tudi kroženje drugih povzročiteljev okužb dihal v populaciji, kar bi lahko vplivalo na nekoliko večjo pojavnost oslovskega kašlja (o kateri poročajo nekatere države v zadnjih mesecih) po pandemiji covida-19," so pojasnili na NIJZ. 

V začetku januarja je NIJZ sicer poročal, da je bilo v letu 2023 zabeleženih 94 primerov oslovskega kašlja, zdaj pa so podatek popravili. "Primeri, ki smo jih prejeli za leto 2023, so bili prijavljeni z zamikom, zato je prišlo do razlike," so pojasnili.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob robu posveta o dostopnosti do ambulant na primarni ravni medijem povedala, da težavo glede oslovskega kašlja "že naslavlja NIJZ". Ob tem je poudarila pomen cepljenja in preventive, ki je pomembna za zaščito. Pa tudi zato, ker je preventiva v zdravstvu vedno cenejša kot kurativa, je dejala.

Lani se je proti oslovskemu kašlju cepilo več kot 1000 nosečnic

Na NIJZ pravijo, da je najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. "Cepljenje zmanjšuje tveganje za okužbo in zmanjšuje resnost bolezni pri cepljenih posameznikih. Zaščita po cepljenju, kot tudi po preboleli bolezni s časom upada." NIJZ zato poudarja, da je pomembno, da otroci prejmejo vsa cepljenja v skladu s programom cepljenja. 

Precepljenost predšolskih in šolskih otrok je v času pandemije covida-19 upadla. "Poleg oteženega izvajanja cepljenja v pandemiji zaradi karanten, izolacij, šole na daljavo, spremenjenega delovanja zdravstvenega sistema in posledičnih zamikov pri izvajanju cepljenja je pandemija vplivala tudi na odnos določenih posameznikov do cepljenja, kar se pozna na precepljenosti," so pojasnili na NIJZ.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko je bila med letoma 2013 in 2020 precepljenost predšolskih otrok s tretjim odmerkom cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, okužbam s hemofilusom influence B (HIB) in hepatitisu B med 93,4 odstotka in 95,3 odstotka, je v letu 2021 padla na 86,4 odstotka, v letu 2022 pa je bila 89,2-odstotna.

Po navedbah NIJZ se je cepljenje proti oslovskemu kašlju v Sloveniji začelo leta 1959 in je vključeno v obvezni program cepljenja. Predšolski otroci dobijo tri odmerke cepiva v prvih dveh letih življenja, nato v 2. razredu osnovne šole, ob sistematskem pregledu v srednji šoli pa sledita poživitvena odmerka.

Cepljenje proti oslovskemu kašlju (s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju) je priporočljivo tudi za nosečnice (v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja) po 24. tednu nosečnosti, v vsaki nosečnosti ter pri odraslih enkrat v odrasli dobi (samoplačniško). Po podatkih elektronskega registra cepljenih oseb se je v Sloveniji proti oslovskemu kašlju v letu 2023 cepilo več kot 1000 nosečnic, poroča NIJZ. Precepljenost predšolskih in šolskih otrok pa je sicer v času pandemije covida-19 upadla.

V Srbiji od jeseni zaradi oslovskega kašlja umrli štirje dojenčki

"V zadnjih mesecih je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) o povečanem številu prijav oslovskega kašlja poročalo tudi več evropskih držav," piše NIJZ.

Predvsem balkanski mediji že nekaj časa poročajo o velikem porastu primerov oslovskega kašlja. Od lanske jeseni so v Beogradu štirje dojenčki tudi umrli, eden je še vedno v smrtni nevarnosti. V srbski prestolnici so od junija zabeležili skoraj 600 primerov okužb, decembra pa so razglasili tudi epidemijo oslovskega kašlja. 

Spomnimo, kaj sploh je oslovski kašelj?

Oslovski kašelj je zelo nalezljiva bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo od štiri do osem tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke do šestega meseca starosti, pa tudi majhne otroke. Pri otrocih so značilni napadi suhega, dražečega kašlja, ki včasih spominja na oslovsko riganje in med katerim bolnik težko vdihne ter hlasta za zrakom, pordi ali pomodri.

Pri dojenčkih, mlajših od treh mesecev, lahko bolezen poteka neznačilno; opazimo lahko le dihalne premore brez kašlja. Pri cepljenih otrocih in odraslih je kašelj lahko blag, neznačilen in ga zato pogosto ne prepoznamo. Na oslovski kašelj moramo pomisliti pri vsaki osebi z dolgotrajnim kašljem, ki je edini ali prevladujoči simptom bolezni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miškolin1890
02. 02. 2024 21.09
-1
V Avstraliji so izvajali coconing, to pomeni, da so cepili vse osebe, ki so prišle v stik z novorojenčkom, ampak so še vedno zbolevali, saj cepivo NE preprečuje prenosa okužbe. Pravzaprav je še nevarnejše, saj cepljene osebe ne razvijejo simptomov bolezni, četudi so okužene, in okužbo prenesejo naprej brez da bi se zavedale, da so kužne. Berite študije!
VoxP
02. 02. 2024 21.02
-1
EVO PA IMAMO - IMAJO DOHTARJI ŠE EN IZGOVOR KAKO PRITI DO DODATKOV PRI PLAČI. ZDAJ JE TO ŽE POSTALA MODA. OČITNO SE NEKOMU ZELO TOŽI PO KOVID ERI. LJUDJE STE ŽE TAKO NATEGNJENI DA NISTE VEČ SPOSOBNI MISLITI Z LASTNO GLAVO. KATERI MESEC JE? PA SE VAM ZDI NENORMALNO DA SE V ZIMSKEM ČASU POJAVLJAJO NAHODI IN PREHLADI? OČITNO RES. VI BI RADI POLETJE CELO LETO POTEM PA KAR V AFRIKO SE PRESELITE IN SE CEPITE RAJE ZA EBOLO - AH SH*IT ZA TISTEGA HUDIČA ŠE NISO ODKRILI CEPIVO!!!! VERJETNO BO VZROK V TEM DA ČRNA CELINA NIMA DOVOLJ CVENKOV ZA PLAČILO
Čombe
02. 02. 2024 19.29
-1
Pri polni zavesti izjavljam, da svojega otroka ne bom cepil, in se popolnoma zavedam da nosim vso odgovornost za njegovo zdravje in zdravje otrok okoli njega. S tem podpisom izjavljam da sem premoženjsko odgovoren in da bom poravnal kakršnekoli stroške nastale če moj otrok zboli in bo potreboval oskrbo. :) pa da vas vidimo junake anticepilce :)
Čombe
03. 02. 2024 12.59
Ja ja kar šopajte minuse, otrok ne bi cepili, zdravljenje pa naj plačujejo drugi...
Diavolo 666
02. 02. 2024 18.04
+1
Zakaj je bil leta 20 in 21 upad bolanih ? Aja , bilo je obdobje ko je vsak simptom bil covid in nisi mogel do zdravnika ... Zdaj pa covida ni več , so se vrnile vse ostale bolezni - samo do zdravnika še pa vedno ne moremo , lol
Rožice so zacvetele
02. 02. 2024 18.34
+4
Diavolo, zato, ker je folk malo pazil, ni bilo toliko druženja in kašljanja, kjerkoli se je komu zahotelo.
NotMe
02. 02. 2024 18.52
+4
A pomislit, da če smo bili zaprti se ni prenašal ne cov, ne gripa, ne tole, pa ne gre?
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.40
-19
Natoforever je našel en članek, kjer ga ne minusirajo in je čisto vzhičen.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.51
-15
Hitreje menjaj račune, na vsake 2 minuti en minus pa sploh noben ne bere članka več.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.36
-20
Sami glupci v tem forumu 🤣. Cel dan že pišejo. Kaj a nimate življenja?
Posteni
02. 02. 2024 18.57
+0
Čombe
02. 02. 2024 16.53
+17
To bo še veselo 😆 komaj čakam da udarijo nazaj bolezni, ki so bile že skoraj pozabljene pri nas zaradi precepljenosti, naprimer zanima me kako bo mamica pojasnila otroku da je invalid ker je pač nekje prebrala da so cepiva škodljiva 😁😁 jaz sem za to da anticepilci sami nosijo stroške zapletov, zakaj bi jaz plačeval za bebavost drugih?
3tmb
02. 02. 2024 17.09
-25
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.47
-16
Koga briga za kaj si ti? Pojdi na en satanistični metal koncert in tam to povej v mikrofon.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.55
-8
Čombe
02. 02. 2024 16.35
-11
Velika zmaga anticepilcev 🤣
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.45
-20
Vaša zmaga je, da ne fašete strdkov. Tam 50/50 kaže da je šansa.
Posteni
02. 02. 2024 18.59
+1
Hm.. 50 % pravs.. zanimivo..torej polovica bi nas mogla bit pod ruso js pa nobenga takega ne poznam.. menji dilerje..
Čombe
02. 02. 2024 19.31
+1
haha sanjaj :) kje je stotisoče mrtvih potem .)
Ivar The Boneless
03. 02. 2024 12.38
+1
Nidani
02. 02. 2024 16.34
-13
Anticepilci, lahko naštevat neomejeno razlogov, rezultat je tu! In da se za lastne otroke ne bojite? Zaradi bebavega prepričanja? Ne vem no... 🥴
Natoforever
02. 02. 2024 16.23
+15
Jaz grem stavit da anticepilci preberejo za vsako cepivo 50.000+ strani analiz, mnenj, zdravniskih potrdil, da potem po 3 mesecih branja zavrzejo cepivo. NOT. Gredo oni lepo bliznjice pa to na portale 😁😁😁😁
real....
02. 02. 2024 16.34
-19
Ah dej dej kaj bos ti stavil ne...ves niti kaj pomeni anticepilec!
real....
02. 02. 2024 16.40
-18
So taki kateri zalijo druge z iq..sobne in ravno to prikrivajo pri sebi si mogoce med njimi?!
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.48
-16
Je je. Se vidi po nicku. Takega bi inel nekdo v OŠ v puberteti.
Brusnjak Franc
02. 02. 2024 16.13
+18
Vedite da je cepljenje največji dosežek znanosti,nihče drug ni preprečil toliko bolečin trpljenja in smrti.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
02. 02. 2024 16.17
-21
Haha a so vam tako povedali v reklami? Kako se pa to ve, kako je kaj taklega prispelo v vaše glave? So vas precej nafilali z reklamo saj vi ste pametni in pametni ne mislijo oni ZAUPAJO HAHAHA!
Natoforever
02. 02. 2024 16.19
+22
Strikec..ti si mamim najvecji zaklad 😁😁😁
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.45
-18
Natoforever
02. 02. 2024 15.50
+24
Internet je omogocil tistih z IQ sobne..da postanejo geniji 😁😁😁😁
STRIKE-ONE 333 V.I.P
02. 02. 2024 15.52
-20
Ti pa res nisi nekdo ko bo drugim meril IQ. To ste itak že pokazali ko ste se na LASTNO odgovornost piknili z EXSPERIMENTALNIM MRNA zvarkom ker so vam na tv rekli da je velika možnost da boste umrli od virusa z 0.013% smrtnostjo! HAHAH ti boš o pameti buahahahaha pravi se je najdel.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.42
-18
Meni ga je uradni IQ test. Tebi ta nebi pomagal in 80 nebi presegel.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.50
-14
Drugače pa bi, če si tako pameten napisal tistim*
Natoforever
02. 02. 2024 15.49
+18
A veš kaj je zanimivo. Da je anticepilec, zemljoravnaš, chentrailec, in 150+ drugih zarot, tudi podpirnik ruSSije...pa kje se vi najdete 😁😁😁..ponavadi na 3 izmene, najvec trgovska srednja..pa analize na insajder, FB in YT. 😁😁😁
real....
02. 02. 2024 16.00
-20
Cepiva za otroke in ljudi morajo biti preverjena in varna ti bi se pa tudi z kaksnim zvarkom nepreverjenim zgleda nasprecal sam,da se spreca kje se ti najdes hehe?!
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.43
-19
Zemljoravnaš? Kdo pa je to tu? Glede chemtrailov se da že debatirati, samo ti si prepen, da bi se poglobil. Vidi se v tvojem pisanju huda negptovost in iskanje po pptrditvi na nekem random forumu 🤣.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.51
-15
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.56
-9
STRIKE-ONE 333 V.I.P
02. 02. 2024 15.47
-24
To je članek za ovce, da jim potrdijo da so se pravilno odločili. Oni pa naj se kar veselo pikajo z genskimi mrna zvarki in govorijo vsem kako so pametni.
Natoforever
02. 02. 2024 15.50
+18
STRIKE-ONE 333 V.I.P
02. 02. 2024 15.51
-18
Niti z sputnikom se nisem in se nebi čeprab je tisto vektorsko ne pa mrna. Ampak to moreš bit en navaden spos.... ki takoj laufa po 10 inekcij ker so mu na tv rekli da bo umrl če se ne pikne!
Rdečimesečnik
02. 02. 2024 15.44
-22
Proti Proticepilci so zgroženi plešite
Tavžntroža
02. 02. 2024 15.18
+17
Vsaka žrtev oslovskega kašlja in drugih otroških bolezni je na vesti anticepilcev.
Arhaist
02. 02. 2024 15.20
-20
Še vedno ne poznate definicje kdo je anticepilec.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.44
-17
Nope, na vesti cpvid profiterjev, ker jim zaradi laži med c19 zdaj noben več ne verjame, no vsaj če ima 3 cele sive celice.
Arhaist
02. 02. 2024 15.17
-16
Aha se je treba cepit, včeraj je bil AI aktiven in vsem dajal minuse ki so govorili resnico o vseh zvarkih, sej cepiva niso nikoli in nikoli ne bodo cepiva...
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.39
-16
To ni AI. To je Janšistična falanga, ki brani Ja ševo tiranijomed c19. Realno, če bi jih kdo lqhko prenašal in bral bi jim navadni ljudke natalali minusov za 5 let.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.58
-11
To so tisti penzionerji, ki so na balkonu včeraj ploskali Ruparju 🤣. Še tam so jih ven zabrisali.
TVmindcontrol
02. 02. 2024 15.06
-24
Moj otrok je imel težke reakcije po cepljenju. 2 leta muk in trpljenja. Na koncu sem ugotovil, da jih cepijo s poceni nekvalitetnimi cepivi za 13 evrov, ker naši stroki je vseeno za nas, kar mora danes bit vsem jasno. No po letih pritozb pregledov testov ima moj otrok privat cepljenje s cepivom za 80e vi pa cepite svoje otroke z industrijskim odpadkom
TVmindcontrol
02. 02. 2024 15.08
-16
Samo enkrat me je zdravnik vprašal, kar si mislim o cepljenju. Ne rabiš imet nobelove nagrade, da skuziš da sistemu ni mar za tebe in tvoje otroke
Watcherman
02. 02. 2024 15.13
+21
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 17.39
-13
TVmindcontrol
03. 02. 2024 09.19
Super kontra argument. Verjetno sem si to domišljal, ko sem preživel 3 mesece v bolnišnici z otrokom.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 14.57
-18
Convid ne trudi se. Tukaj je leglo Janšiszev odkar je slavnostno izgubil na volitvah. Kaj boš njih prepričeval? Ti bi še drek jedli, če bi jim JJ rekel in hodijo na proteste z Ruparjem. Toliko o inteligenci. Sam sem nad njimi obupal že davno. Do smrti bodo ovce brez primere v EU.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 15.02
-23
Ima pa vsak iz kleti po 5 računov, da z minusi ustvarjajo javno lažno sliko podpore kaplarju.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 15.03
-25
jazpatipažidanamarela
02. 02. 2024 14.41
+22
Če kdo ne ve kako izgleda oslovski kašelj in zakaj se mu tako reče. Ker oseba ponavadi otrok kašlja kot bi osel rigal, za druge otroke je to smešno, za otroka je to tako kot bi si hotel pljuča izkašljati.
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 15.00
-24
Si si pogledal kako iugled amožganska kap?
Ivar The Boneless
02. 02. 2024 15.00
-21