Slovenija

Osnovna šola uvedla kodeks oblačenja in strožja pravila obnašanja

Rogatec, 12. 04. 2024 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Lokajner Andoljšek
Komentarji
415

Ena od slovenskih osnovnih šol je v letošnjem letu uvedla kopico novih pravil, med drugim jim ta velijo, kakšno oblačenje je na njihovi šoli dovoljeno, zaposlenim pa pravila omogočajo tudi pregled torb in osebnih predmetov, če obstaja sum, da bi bili ti lahko nevarni. Ravnateljica šole poziva tudi starše, da se s svojimi otroki večkrat pogovorijo, kaj je v šolskem okolju primerno in kaj ne.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Dan Podjed o pravilih oblačenja v šolah
  05:39
  Iz 24UR ZVEČER: Dan Podjed o pravilih oblačenja v šolah
 • Iz 24UR ZVEČER: Pravila oblačenja v šolah
  02:49
  Iz 24UR ZVEČER: Pravila oblačenja v šolah
 • Iz SVETA: Šola uvedla kodeks oblačenja
  02:52
  Iz SVETA: Šola uvedla kodeks oblačenja

Na Osnovni šoli Rogatec so v mesecu marcu uvedli več novih pravil, ki otrokom zapovedujejo primerno obnašanje in oblačenje, šolskim delavcem pa omogočajo odvzem mobilnih telefonov, pametnih ur in tudi pregled osebnih stvari, če na šoli posumijo, da bi lahko prinesen predmet škodoval komu od otrok ali zaposlenih. 

Osnovna šola Rogatec
Osnovna šola Rogatec FOTO: VIZ Osnovna šola Rogatec

Po besedah ravnateljice šola sicer ni izstopala po neprimernem obnašanju, so pa zaznali nekaj izjem, ki so izstopale. V pravilnik so tako vključili, da morajo učenci v šolo hoditi primerno oblečeni, na oblačilih ne sme biti nespoštljivih ali žaljivih zapisov v slovenskem ali tujem jeziku. Zgornji del oblačil mora segati do pasu, spodnji deli oblačil pa morajo popolnoma prekriti zadnjico. Določili so tudi, da mora dolžina nohtov po presoji učitelja omogočati varno izvedbo predpisanih vaj in nalog šolskega procesa.  

Pravila šole po novem dovoljujejo tudi pregled osebnih predmetov učencev, da bi preprečili prinašanje nevarnih predmetov, prepovedanih substanc ali orožja. Do primera, da bi morali otroku pregledati torbo, od uvedbe pravil še ni prišlo. Je pa to odločitev moralo potrditi tudi ministrstvo, da so pravilo lahko uvedli. Sprememba bi bila dobrodošla še pred koncem lanskega leta. 

"Pred novim letom so bile popularne razne petardice, pa nisem imela pravne podlage, da bi otrokom pregledovala torbe, januarja pa smo prejeli okrožnico, da po določenem protokolu to lahko speljemo, če sumimo, da je v torbi nekaj, kar v šolsko okolje ne sodi,"  je povedala ravnateljica Osnovne šole Rogatec Alenka Virant

Ravnateljica Osnovne šole Rogatec
Ravnateljica Osnovne šole Rogatec FOTO: VIZ Osnovna šola Rogatec

Postopek pregleda mora potekati transparentno, s tem se ohranja zaupanje med šolo, učenci in starši. Postopek bo izvedla ravnateljica ali njena pomočnica, otrok pa si lahko sam izbere zaupnika, odraslo osebo, zaposleno na šoli, ki je lahko priča pregledu. V kolikor bi potrdili, da je učenec prekršil pravila, pa imajo temu namenjene vzgojne ukrepe. 

Pri pravilih šolskega reda ministrstvo šolam prepušča proste roke in jim zaupa, da pravila določijo sami. Kot je povedala ravnateljica, razume, da so si mnenja tu različna in da vsak razmišlja na drugačen način. "Bi pa morala biti mojem mnenju takšna pravila na vseh osnovnih šolah. Nisem starokopitna, a se mi takšno obnašanje, kot ga zdaj videvamo, ne zdi etično in primerno za šolsko okolje."

Kot nam je pojasnila Virantova, je ideja o spremembi in dopolnitvi pravil šolskega reda prišla s strani razrednikov. V lanskem šolskem letu so namreč med razrednimi urami s svojimi učenci izvajali delavnice, pri katerih so se pogovarjali o pravilih, obnašanju in kaj bi si na šoli želeli spremeniti. Podali so svoja mnenja, ki so bila naklonjena strožjim pravilom obnašanja in oblačenja v šolskem prostoru. "Prekratke majice, majice z neprimernimi napisi, vse to so učenci sami opazili, da se jim to ne zdi primerno," pove ravnateljica. 

Na šoli niso pričakovali toliko pozitivnih odzivov

Takoj, ko je ravnateljica svetu staršev predstavila novi pravilnik, je naletela na pozitivne odzive. Kasneje so bila pravila sprejeta s sklepom šolskega sveta in so še isti dan stopila v veljavo. Kot pravi ravnateljica, se otroci pravil dosledno držijo. "Pozitiven odziv je torej prišel s strani učencev, učiteljev in tudi staršev," je dodala.

Ravnateljica prizna, da je pričakovala več negativnih odzivov, a prejema številne klice s pohvalami enakomislečih ravnateljev. Povedala je še, da bi, če bi naletela na negativen odziv staršev, vztrajala in poskušala svoja stališča čimbolj pojasniti, kasneje pa bi presojo prepustila vsakemu posamezniku. Poudarila je, da vse spremembe uvajajo za dobro otrok. "Želimo razviti neko spodbudno okolje, kot najbolje vemo in znamo, saj se s temi stvarmi vsakodnevno soočamo. To so otroci in če jim pri teh letih ne daš mej in ne pokažeš prave smeri, se v odrasli dobi lahko srečajo s čim veliko težjim," je povedala.

Virantova pa je starše pozvala, naj se s svojimi otroki več pogovarjajo o tem, kaj je primerno in varno ter kaj ni. "Šola je vzgojno izobraževalni zavod, a vzgoja je primarna in osnovna naloga staršev. Dogaja pa se, da šolniki vedno bolj vzgajajo otroke," je zaključila.

KOMENTARJI (415)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štrekeljc
13. 04. 2024 16.20
-1
Zdaj lahko čakamo samo še to, da bodo katolibani zahtevali, da si dekleta čase zakrivajo z ruto.
XVXC
13. 04. 2024 14.52
+8
Veliko so pa krivi tudi starši da je v šolah čedalje slabše z disciplini, ker zagovarjajo svoje otroke in jim dajejo slab vzgled... Nekateri starši so sami sebi namen, važno, da so lepi, se delajo lepe in iščejo za sebe pozornost, za otroke se pa ne pobrigajo...
Ramzess
13. 04. 2024 19.17
+1
Kdo bo pa branil otroke, če ne starši, sistem jih ne bo.
XVXC
13. 04. 2024 14.13
+9
Pišem kot starš. Rad bi zapisal par besed v razmislek staršem v Sloveniji !!! Na srečo sem starš dveh že odraslih otrok, vedno sem se trudil jima dati tisto, kar je največ vredno - sebe in čas, ki smo ga preživeli skupaj !!! Vse igrače so z leti postale stare, vsa kolesa so obležala. Čas, ki smo ga preživeli skupaj, pogovori, pesmi, ki smo jih peli, igrali se s sosedovimi otroci, se pogovarjali, je bil vreden VEČ kot najdražje igrače, pet dopustov letno najnovejši mobiteli, kolesa, motorji. Vem, da sem svojim otrokom dal to, kar se ne da kupiti z denarjem !!! Dala sva jim z ženo sebe in svoj čas !!! Dragi moji, zamisliti se bomo morali kot družba !!! Globoko zamisliti vsi !!! Je mar res najpomembnejše, da ima Vaš otrok najboljše igrače, nosi najboljše znamke oblačil, ima vsako leto nov mobi, ima vse kar trg ponuja, vsaka dva meseca dopust, ga vozimo v najboljših avtomobilih - časa zanj pa NIMAMO, prepuščen je vzgoji interneta, ker nimamo časa, saj vsi po vrsti pehamo za denarjem in materialnimi dobrinami, s katerimi hočemo otroku omogočiti ves ta luksuz in lažni blišč !!! Premislimo, je to res najboljše, kar mu lahko damo ??? Če vprašate mene NI !!! S tem ga ne naučimo kaj je pravo življenje, kaj je sreča, kaj je veselje, kaj je dobrota, !!! Naučimo ga živeti !!! Več imamo, bolj s(m)o depresivni !!! LP
Betuul
13. 04. 2024 10.38
-2
In OŠ Rogatec je šola s tradicijo👍! Od tam so sami 👨🏻‍🎓👩🏼‍🎓študirani pol ven pridejo!
Betuul
13. 04. 2024 10.34
+5
Sploh ni jasno; zakaj si morajo učenci med seboj groziti!! To nestrpnost bi morali učitelji zavirati in mlade prav vzgajati doma in učitelji enotno!!! Ja zdaj tist z odvetnikom na šolo? Odvetnik nima na šolah kaj iskati!!!In “pametni “starši naj obiščejo šolskega psihologa!!! In zakaj na neko šolsko uro ne povabijo na predavanje kakšnega mobi operaterja ! Imamo zelo izkušene operaterje in bi lahka kakšno uro na šolah razkirali še za to!! Svet gre naprej?
Ramzess
13. 04. 2024 11.33
-8
Učitelji morajo otroke pripraviti za oboganje sistema in služenju sistemu, pedagodika jim je španska vas, očitno, čeprav uradno prihajajo iz pedagoške šole.
Slovenski vitez
13. 04. 2024 09.23
+12
Bravo !!! Za pretep ali grožnjo pa takojšna izključitev iz šole naj se doma obadajo
Alternativasmopikasi
13. 04. 2024 09.19
+22
Uporabo telefonov, pametnih ur, tablic,... pa bi tako morali v OŠ prepovedat z zakonom.
Ramzess
13. 04. 2024 11.34
-7
Potem takem tudi prenosnike in računalnike, ker vplivajo na indokrinacijo otrok.
Alternativasmopikasi
13. 04. 2024 09.18
+12
Uporabotelefone in pametne ure pa bi tako morali prepovedati z zakonom.
jafalical
13. 04. 2024 09.05
+10
Prav je da so dolocili kodeks oblacenja,vsaj zdaj,ni prepozno,ceprav ta ze obstaja 10letja,pa vendar zacne se z vzgijo doma,vzgoja kot vzgled v vsem. nekateri starsi se z otrokom ne ukvarjajo,se sami nedozoreli,ne da bi mu razlozili zakaj v solo tako oblecen? Starsem se ne da vzeti cas,pogledat otroka,pregledat torbo.Nekatere punce grejo v solo oblecene,kot da so najbolj pridne,pred solo se preoblecejo v...
?rnobelo
13. 04. 2024 08.52
+11
Na naši šoli je kodeks oblačenja v pravilih že več kot 10 let, pa tega nihče ni obešal na veliki zvon. Pregledovanje torb so pa v letošnjem šolskem letu tako ali tako morale v šolski red dodati vse šole.
Betuul
13. 04. 2024 09.36
+1
Ker ni bilo okrožnice vsaj enkrat tedensko ; je zihr kaj učencem za dodati! Ja tudi mobiji! Okrožnica
štrekeljc
13. 04. 2024 17.22
+0
NAŠI šoli? Ste tam sami helikopterski starši, da ste si celo šolo prisvojili?
Sredinc
13. 04. 2024 08.02
+13
pravilno…12-15 letnice z majcko do popka in pirsingom do bokov…na mladih svet stoji ja 🤪
Betuul
12. 04. 2024 21.58
+9
Ubogat! Otroci! Kdor ne uboga, ga tepe nadloga! Je bil moto v naših starih časih! Pa tudi nič sramotno; če te je učitelj za par mint poslal vzgojno v kot! Ko smo imeli 50let OŠ smo se spomnili ravno tega in przv prijetno nasmejali!
ReAnDa
12. 04. 2024 21.35
+2
Glede na to, da ima vsaka šola svojo himno in zastavo, potem je to na področju večih držav z imenom Združene države Slovenije. In kot v ZDA so pravila, ob primerjavi pravil posameznih držav, neenotna. In to spodbuja tudi k porastu tarnanja, neenotnosti, nezaupanja, nezdravemu tekmovanju, povečanje občutka manj vrednosti, zelena luč za individualno izpostavljanje, elitizem, egoizem...
avgust.
12. 04. 2024 21.32
+18
Bilo bi lepo, če bi bili tudi ostali ravnatelji tako pogumni. Karkoli v tej smeri pričakovati s strani države ali vlade, bi bilo utopično, saj delujejo skoraj samo še v smeri propagande LGBT.. . Torej ravnatelji in ravnateljice, naj vam bo ta gospa za zgled.
ReAnDa
12. 04. 2024 21.24
-5
Ga. ravnateljica ali solistka. Pričakuj porast pramenov in pobarvanih las z različnimi barvami. Zgledi vlečejo.
Googlebot
12. 04. 2024 20.40
+20
Ja v VB ali pa na japonskem imajo uniforme. Tako da so učenci vsaj vizualno enakopravni. Pri nam pa se že tukaj delajo razlike.
Betuul
12. 04. 2024 20.31
+24
Lakiranje nohtov; šminkanje :okol okov in žnable in rinke v nos toooo odpade! Mobi in računalniki čez teden manj ! Če pa ne zaleže pa prek operaterja varnostno kodo!!
Ali63
13. 04. 2024 08.07
+11
Tudi fantje v ohlapnih trenerkah so neprimerno oblečeni. Trenerke so za športne dejavnosti, ne pa za v šolo.
štrekeljc
13. 04. 2024 13.05
+0
Cryptofag
12. 04. 2024 20.29
-9
Tovarsice so tudi v miničih, mrezastih nogavicah, dolgimi kremplji in nalispane
Betuul
12. 04. 2024 20.29
+24
V naših letih so vzgajali : učitelji in starši enotno; če smo imeli verouk; župnik in starši enotno!Otroci smo morali ubogati! Ugovarjanje nam sploh ni padalo na um!
Uporabnik1812060
12. 04. 2024 20.28
+22
Čestitam za potezo v dobro smer vsem vpletenim, učencem za odlično pobudo, učiteljem, ki so poslušali in predlog sprejeli ter staršem, ki so prepoznali koristi in bili za spremembe v dobro otrok! Bravo!