Slovenija

Osnovnošolci 'vdrli' v redovalnico in si spremenili ocene, lani tudi zaključne

Ljubljana, 03. 02. 2023 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
358

Skupina učencev Osnovne šole Savsko naselje je pridobila podatke za vstop v spletno redovalnico in si spremenila ocene. Do uporabniškega imena in gesla so prišli maja lani, vodstvo pa je ugotovilo, da sta si dva devetošolca lansko leto spremenila tudi zaključni oceni, zdaj pa že obiskujeta prvi letnik. O dogodku so zato obvestili tudi MOL in ministrstvo za šolstvo, kriminalisti pa zadevo še preiskujejo. Ocene, ki so jih učenci spremenili v letošnjem šolskem letu, so medtem že popravili v zakonito stanje in sprožili disciplinski postopek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Hren o zaščiti informacijskih sistemov
    05:42
    Iz 24UR ZVEČER: Hren o zaščiti informacijskih sistemov
  • Iz 24UR: Osnovna šola pod drobnogledom
    01:51
    Iz 24UR: Osnovna šola pod drobnogledom
  • Iz SVETA: Učenci 'vdrli' v redovalnico
    03:57
    Iz SVETA: Učenci 'vdrli' v redovalnico

Za dogodek so izvedeli v ponedeljek, je povedala ravnateljica šole Verica Šenica Pavletič. "Ko smo za učence pripravljali polletna obvestila o ocenah, je eden od učiteljev ugotovil, da pri enem učencu ocena ni takšna, kakršno mu je dal," razlaga. Učitelj je zato preveril zgodovino vnašanja ocen in ugotovil, da je bila ocena spremenjena prek profila njegove sodelavke. V ponedeljek je tako o dogajanju obvestil pomočnika ravnatelja. 

Ko je pregledoval še ocene drugih učencev, je ugotovil, da je pri še enem učencu zapisana ocena, ki je ni vnesel sam, pač pa je bila vnesena pod imenom sodelavke. 

Program Lopolis, ki ga na šoli uporabljajo za vodenje dnevnika in redovalnice, sta pregledala še ravnateljica in pomočnik ravnateljice ter spremembe ocen ugotovila pri še enem učencu. Ker je pomočnik ravnateljice Primož Bevc tudi računalničar, je učiteljici blokiral dostop do redovalnice in jo o tem tudi obvestil. 

Na zagovor sta poklicala tudi učence. "Takoj jim je bilo jasno, da smo jim prišli na sled. Niso tajili. Takoj so povedali, kaj so storili," je dejala ravnateljica. Kot je izpostavila je poneverjanje ocen hujša kršitev in kaznivo dejanje, zato so o tem obvestili tudi policijo. Šolo sta obiskala dva kriminalista, ki sta o posledicah dejanja obvestila tako učence kot starše. 

Osnovnošolci za računalniki (Slika je simbolična)
Osnovnošolci za računalniki (Slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Spreminjali tudi zaključne ocene, kar bi lahko vplivalo na vpis v srednjo šolo

V letošnjem šolskem letu so v redovalnico posegali štirje učenci devetega razreda. Dva učenca sta si spremenila po eno oceno pri enem predmetu, en učenec je po eno oceno spremenil pri štirih predmetih, eden pa si je ocene spremenil pri šestih predmetih, in sicer po dve oceni pri dveh predmetih in po eno oceno pri štirih predmetih. 

Kot je dodala ravnateljica, so bili pri tem zelo spretni, saj so ocene spremenili zgolj za eno oceno, na primer iz dve na tri ali pa so zgolj pobrisali kakšno negativno oceno. 

Učenci so tudi priznali, da je do posegov v redovalnico prišlo ob koncu šolskega leta. Glede na izpisek iz Lopolisa se je prvi poseg v redovalnico zgodil že 26. maja. "Dva učenca lanskega devetega razreda sta spremenila zaključni oceni, prav tako sta ocene, ki so vplivale na zaključno oceno, spreminjala dva učenca osmega razreda," je povedala, a dodala, da gre za prve informacije in da zadeve še niso natančno preučili. 

O vsem dogajanju je takoj po pridobljenem poročilu obvestila tudi Mestno občino Ljubljana in Ministrstvo za šolstvo. Kot pravi, bo pogovor z njimi potekal naslednji teden. "Predvsem glede učencev, ki so danes že v prvem letniku srednje šole," je pojasnila. Vprašanje je, kako ocene, ki so bile spremenjene lansko šolsko leto, spremeniti v zakonito stanje. Tu bi bila zadeva lahko precej kompleksna, saj bi zaključne ocene lahko vplivale na to, ali je posameznik zbral dovolj točk za vpis.

Ravnateljica predvideva, da bo treba narediti preklic ocen, čeprav za zdaj še niso prepričani, kako točno bodo postopali. "Ne vem, kdo se bo moral ukvarjati z učenci, ki so zdaj že v srednji šoli. Jaz ali kriminalisti," je še povedala in dodala, da zadevo še preiskujejo.  

Ocene letošnjega šolskega leta so medtem že popravili v zakonito stanje. 

Učenci do uporabniškega imena in gesla prišli že maja lani

Otroci so povedali, da so do gesla prišli maja. Vodstvo šole je tako stopilo v kontakt z vodstvom informacijskega sistema Lopolisa, ki ga upravlja podjetje Logos.si iz Kranja, in jih prosili za izpisek vseh posegov v redovalnico od maja dalje. 

In kako so sploh prišli do uporabniškega imena in gesla? Kot pojasnjuje ravnateljica, so se prav maja lani pripravljali na selitev prostorov. "Učenci naše šole se veselijo prenove, veselili pa so se tudi odhoda na novo lokacijo in so želeli pomagati pri selitvi," pripoveduje. "Pomoč so ponudili tudi učenci višjih razredov. V trenutku nepazljivosti naše učiteljice, ki je, predvidevamo, ravno vnašala ocene in za trenutek odšla na stranišče oziroma zapustila učilnico, so v razred vstopili učenci. Priložnost je bila mamljiva," pravi.

 Ker je imela učiteljica na računalniku odprto redovalnico, so učenci s klikom na ikono očesa ob geslu lahko pogledali geslo. "Tako so lahko slikali uporabniško ime in geslo, to so povedali tudi sami. Situacija je bila mamljiva in postregli so si," je dodala. 

Povedala je še, da se učiteljica zaveda, da se to nikakor ne bi smelo zgoditi. "Kot šola to jemljemo tudi na svoja pleča in tudi učiteljica je pripravljena vso odgovornost prevzeti nase," pravi. Pojasnila je, da imajo na šoli tudi pravila o uporabi IKT, kjer je jasno zabeleženo, da je učitelj dolžan in odgovoren skrbeti za gesla, uporabniška imena in varstvo osebnih podatkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (358)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_en_moz
05. 02. 2023 20.28
Podpiram inovativnost in vso podporo, če bi učencema uspelo vdreti v sistem. Tako pa gre za navadno krajo in vse te kradljivce je treba sankcionirati. Res pa je, da imajo ti tiči veliko vzornikov na visokih položajih. Je pomislil kdo, da je nekdo z premalo točk ostal pred vrati šole????
periot22
05. 02. 2023 09.31
+3
Ker ste učitelji nepismeni se vam to dogaja se bo treba naučiti pisat v zvezek!
Matiy
05. 02. 2023 09.04
+2
Učenci pa plešejo in pojejo Kaj, nam pa morejo morejo, morejo, NČ nam ne morejo pa smo vesel..
ŽigaLausegger
04. 02. 2023 20.00
-1
Kamere v učilnice... Posnetke hrani šola zaupno in v primeru incidentov se takoj najde krivca. Se strinjamo, da se to sploh ne bi zgodilo, če bi imeli kamere?
ŽigaLausegger
04. 02. 2023 20.01
+1
Poleg tega bi se mularija v šolah začela obnašati, poklic bi postal spoštovan in mogoče, vsaj mogoče bi kdo spet želel delati v šolstvu. :)
ŽigaLausegger
04. 02. 2023 19.55
+0
Prav da so si. Če je pa to tako lahko naredit, potem pa naj bo. :)
ipissimus
04. 02. 2023 14.28
+2
No zdaj vidimo kam nas pelje digitalizacija da že osnovnošolci znajo vdreti v sistem.Fizična redovalnica je še vedno zakon kot je bilo nekoč pa naj potem popravljajo če znajo.
mmickica
04. 02. 2023 15.18
+2
Ko sem jaz hodila v gimnazijo, smo si fizicno popravljali ocene v redovalnici. Se tezje te dobijo.🙉
velikauharica
04. 02. 2023 14.21
+3
V naših časih je bila izključitev. Potem se čudimo zakaj odrasli kradejo milijone.
velikauharica
04. 02. 2023 14.20
ipissimus
04. 02. 2023 14.17
ljubljanska klasika za ta konc
vezuv_
04. 02. 2023 12.51
+2
MOje skromno mnenje: Kaj naj rečem, kakšen je ta učitelj, ki si ne zna zapomniti enega gesla, ampak ga kar shrani na računalniku za avtomatsko prijavo. Sama na mojem računalniku nimam shrenjenega nobenega gesla, še za dostop do davčne ne. Če si pa učitelj gesla ne more zapomiti,je pa že katastrofa.
Nebodijetreba
04. 02. 2023 20.53
+2
Vezuv, se zavedaš, kakšno sporočilo daješ mladini? Ali kdaj pustiš na domačem dvorišču odklenjen avto?
RecMiG
04. 02. 2023 12.29
+1
Pa saj to ni nič strašnega. Kar poglejte kako je biden o svoji izobrazbi in pameti lagal, pa so sedaj to odkrili in je še vedno lahko predsednik. Pač so želeli iz limon narediti limonado.
pesnitev
04. 02. 2023 11.08
+1
Ocene, ki jih učitelj dodeli učencu, so znak, koliko je učitelj učenca motiviral in ga naučil, nič drugega. Omejitve pri vpisu na sredno šolo pa so največji nonsens našega šolskega sistema, saj s tem v kali uničiš otrokovo željo po dosegu določenega poklica in ga tako zafrustriraš za vse življenje. Kdo je rekel, da so učitelji pametni? Redkokateri so, a jih sistem ograjuje od uporabe svoje pameti! Enako otroke, ki so včesih le predmet mrcvarjenja, namesto da bi jim šola pomagala do boljšega razumevanja sveta!!!
Rafael Kramar
04. 02. 2023 11.34
+6
Ja, učitelj je kriv, da imaš zabite pamže...
Ramzess
04. 02. 2023 11.50
+2
"namesto da bi jim šola pomagala do boljšega razumevanja sveta" Ko bi vsaj, potem pa skozi leta samoučenja in raziskovanja ugotovi nekdanji učenec, da so ga učili laži.
Rudolf Maister
04. 02. 2023 10.32
+1
Haha. Vneseš up. ime in geslo in greš srat. Res mislijo kot da smo vsi nori
Rafael Kramar
04. 02. 2023 12.24
kapljač1
04. 02. 2023 10.07
+3
Iznajdljivega otroka je treba znati vzpodbujati ! Zatirati kreativnost otrok je šele zločin !
Important notice
04. 02. 2023 12.24
+2
Vpisovanje ukradenega gesla ne spada pod kreativnost in iznajdljivost. To zna vsak butl! Če bi bilo kreativni in iznajdljivi, potem jim ne bi bilo treba popravljati ocen.
ćžšq
04. 02. 2023 10.03
+2
Dobro so nas naučili, kaj nam zdaj morejo...nič...
visoki
04. 02. 2023 10.03
+3
sem že imel primer,ko mi pride ženska in mi pove,da so ji ukradli denarnico iz odprtega avta in odprtega okna s torbico na zadnjem sedežu in v denarnici njen pin,hallo
DAN ODPRTIH VRAT
04. 02. 2023 09.35
+0
Herba
04. 02. 2023 09.24
+0
Geslo jim je ponudila na krožniku in naj ona prevzame odgovornost. Če pustiš odklenjen avtomobil in ključe v njemu, je kaznivo, pa naj bo tudi to ...
ćžšq
04. 02. 2023 10.06
+8
Odvisno kdo gre mimo avtomobila, poštenakar ali baraba.?
Herba
04. 02. 2023 11.01
+0
Seveda je važno, kdo gre mimo, je pa vseeno kznjivo.
ipissimus
04. 02. 2023 14.37
-1
Kot prvo kaj se ima sploh mimoidoči za vsesti v tuj avto če je odklenjen, se pravi ni napravil kaznivo dejanje tisti ki ni vozila zaklenil ampak tisti ki se je vsedel v njega.
ipissimus
04. 02. 2023 14.41
+1
Podobno je tukaj pri popravljanju ocen, kaj se ima učenec za dotikat tujega računalnika ? si avtomatsko kriv ne tisti ki je pustil prižgan in logiran računalnik.
Težeklojz
04. 02. 2023 15.39
-2
Pravtako pa je kaznivo tak avtomobil odpeljati. Če ni tvoj.
jaka
04. 02. 2023 08.54
+6
To je hud udarec za Branimirja Štruklja, saj če si morajo osnovnošolci sami pisati ocene, potem učiteljev sploh ne rabimo.
jaka
04. 02. 2023 08.53
+1
Zaključno spričevalo je upravna listina in ko je pravnomočno izdana, je pač veljavna. Bolje, da ne praskajo po zgodovini, ker se bodo še bolj osmešili. Edini odgovoren pa je imetnik dostopa, ki kljub temu, da se šolajo na daljavo, vlečejo vse možne koronske in nekoronske dodatke ne znajo shraniti enega gesla za dostop do občutljivih podatkov. To je namenska groba huda malomarnost na delovnem mestu in je zrela za kazenski pregon. Otroci so pa otroci in njihovo osnovno poslanstvo je, da najdejo vse možne vrzeli v njihovi vzgoji.