Slovenija

Ostali brez vsega: podor jim je vzel streho nad glavo in uničil gostilno

Podljubelj, 13. 06. 2019 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mineva en teden, odkar je skalni podor v Podljubelju uničil gostinski objekt ter poškodoval še eno hišo. K sreči pri tem nihče ni bil poškodovan, a posledice naravne nesreče so bile vseeno tragične za družino Švab-Govekar, ki je ostala brez strehe nad glavo in posledično v hudi bivanjski ter finančni stiski.

"Mineva en teden, odkar nas je doletela huda naravna nesreča," je svoj zadnji zapis na družbenem omrežju Facebook začel Luka Švab. Skalni podor je namreč družini uničil 30 let trdega dela, odrekanja in predanosti. "Nepredstavljiva situacija, za katero sem upal, da je nikoli ne bom doživel, ampak narava ne izbira."

Družina je ostala brez restavracije Školjka, ki je večini članov zagotavljala vir dohodka. A to še ni vse. Podor, ki se je zgodil 4. junija, je poleg kuhinje v restavraciji razmajal tudi njihovo družinsko hišo in poškodoval hišo Lukove babice. Zaradi resne nevarnosti so bili vsi evakuirani. "Po informacijah strokovnjakov obstaja velika nevarnost, da se kadarkoli lahko sproži še mnogo večji podor, ki bi bil za vse, ki bi bili v eni ali drugi hiši, usoden," pravi Luka.

Skalni podor 4. junija je družini Govekar-Švab vzel streho nad glavo in uničil družinsko gostilno.
Skalni podor 4. junija je družini Govekar-Švab vzel streho nad glavo in uničil družinsko gostilno. FOTO: Luka Švab

Nesreča pa ni prišla z jasnega. Že 18. marca letos je ogromna skala poškodovala hišo in restavracijo, vendar so, kot pravi Luka, nemudoma poskrbeli za sanacijo in varnostne ukrepe ter v dobri veri, da je stanje stabilno, vztrajali naprej. Toda narava jim je znova zagodla pred prvomajskimi prazniki, ko se je sprožil plaz na cesti proti mejnemu prehodu Ljubelj. Ker je bila cesta dalj časa zaprta, so utrpeli znaten izpad dohodka in prišli v rdeče številke v samem začetku sezone. In spet so vztrajali, vse dokler junijski podor ni pomenil konca.
 
"Danes je jasno, da nadaljevanje naše zgodbe ni več mogoče, da se moramo za lastno varnost umakniti, odpustiti smo morali vse zaposlene. Gledati svoj dom in 30-letni družinski posel izza varnostne ograje, je notranja bolečina, ki se je ne da opisati z besedami in želim si, da je nikomur ne bi bilo treba doživeti," je strt Luka.

Kuhinja gostilne je povsem uničena.
Kuhinja gostilne je povsem uničena. FOTO: Luka Švab

Kot je povedal, bi bila sanacija skalovja za hišami zelo draga, kar sto tisoč evrov, pri čemer strokovnjaki ocenjujejo, da gre za tvegano sanacijo, katere uspeh ni zagotovljen. Restavracija, v kateri so sicer tudi živeli Luka in njegovi starši, ter stara hiša, v kateri je prebivala Lukova babica, gresta v rušenje, ker sta objekta preveč izpostavljena, nam je povedal. "Kamni še vedno padajo. Ob vremenskih spremembah je velika nevarnost večjih podorov."

Kam in kako naprej?

Podor ni razbil samo bivalnih objektov, ampak pa tudi družino. Luka, ki je v gostilni pomagal staršem, sedaj začasno biva v Ljubljani. Njegova mama in babica sta pri Lukovi teti, oče pa pri svoji mami. Kako naprej? Starša si bosta morala najti službo, a prva stvar je nedvomno rešitev stanovanjskega problema. "Najprej streha nad glavo, ker trenutno živimo pri sorodnikih. Na občini smo vložili vlogo za dodelitev začasnega stanovanja. Smo tukaj, zdaj, na točki, ko je treba naprej, ko si moramo zgraditi nov dom, moja starša najti novo zaposlitev in se ne predati." Občina je sicer družini Švab po prvem skalnem podoru marca namenila 3500 evrov pomoči, na odziv občine po uničujočem podoru še čakajo.

Sredstva se za novi dom se zbirajo na računu Rdečega križa Tržič:
TRR: SI56 0510 0801 0063 548
Namen: Družina Govekar

Fizične osebe pa lahko nakažete svoje prispevke tudi neposredno na:
Luka Švab
Podljubelj 262
4290 Tržič
TRR: SI56 0510 0705 0856 835
Odprt pri Abanka d.d.

Tisti, ki so vedno pomagali, potrebujejo pomoč
"Večkrat sem doniral kakšen evro v humanitarnih akcijah za ljudi, ki so jih prizadele takšne ali drugačne nesreče, ker življenje ni vedno pravično, ker sem upal, da sem s tem dal tistemu, ki se mu je “sesul svet”, občutek, da ni sam in ker sem vedno rekel, tudi jaz bi si želel, da bi to nekdo storil zame. Pred nekaj dnevi smo prav jaz in moja družina postali tisti, ki se jim je “sesul svet”, tisti, ki potrebujemo pomoč," je zapisal Luka Švab.

Sanacija je za družino prevelik finančni zalogaj. Upajo, da jim bo na pomoč priskočila občina in ponudila začasno stanovanje.
Sanacija je za družino prevelik finančni zalogaj. Upajo, da jim bo na pomoč priskočila občina in ponudila začasno stanovanje. FOTO: Luka Švab

Na klic na pomoč se je odzvalo veliko ljudi, potekali bodo pa tudi dobrodelni dogodki, na katerih se bodo zbirala sredstva. V nedeljo, 16. junija, bodo sredstva zbirali na 3. teku na stari Ljubelj, v soboto, 22. junija, pa v Naklem na 2. prehodnem pokalu v Inline hokeju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?iAlarm
13. 06. 2019 20.54
-55
da sem lastnik gostilne pod takšno skalo bi jo imel zavarovano za najvišjo premijo......seveda kekci sedaj cvilijo in upajo na zamaške od države........
pravica5
14. 06. 2019 07.18
+19
se vidi v katerem času si ostal, ubogi revež
Rde?iAlarm
14. 06. 2019 08.22
-10
seveda sprejemaš socialno zato ti država plačuje zavarovanje.....takšni najbolj jamrajo.......
Capo dei Capi - novi profil
13. 06. 2019 20.41
+19
Podporniki odstrela medveda in volka........ na RTV-ju....... vas režejo k salamo... Z argumenti in dokazi...... Zdrava pamet vedno zmaga... :)
BožjiSvetovalecPolde
13. 06. 2019 20.15
+24
Bo vlada imela posluh za te ljudi ?
BožjiSvetovalecPolde
13. 06. 2019 20.16
+88
V času, ko je Belo krajino že drugič v letu dni prizadelo neurje s točo in Belokranjci prosijo za pomoč, predvsem za strešnike, da lahko prekrijejo preluknjane strehe, in ko vlada Marjana Šarca Črnomaljcem ni poravnala niti škode po neurju z 8. junija 2018, plačala ni niti stroškov za odvoz smeti za migranti, celo stroškov zaradi petih lani utopljenih v Kolpi ne, je našla nove milijone evrov za migrante, ki nezakonito vstopajo v Slovenijo.Vladni urad za migrante objavil naročilo za prevajanje in tolmačenje 28 jezikovnih kombinacij
Rde?iAlarm
13. 06. 2019 20.55
-43
dej s temi migranti si že pase.......vsaj počakaj do naslednjih volitev čez 3 leta.......
AshBurton
13. 06. 2019 20.12
+43
Res zalostno, da ti nesreca uzame dom in biznis! Nikjer nisem videl ali so to imeli zavarovano...logicno je, poslopje ki jim je vir zivljenja na rizicnem terenu!