Slovenija

Ostre besede ustavnih sodnikov v ločenih mnenjih glede novele Zakona o RTVS

Ljubljana, 02. 06. 2023 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustavno sodišče je objavilo ločena mnenja glede odprave zadržanja novele Zakona o RTVS. Sodniki poudarjajo, da sodišče ni v krizi. A so tudi kritični. Rok Svetlič pravi, da so izigrali zakon in da novela v delu ne bo dočakala ustavne presoje. Špelca Mežnar pa ob kritiki obstrukcij meni, da je standard za imenovanje ustavnih sodnikov prenizek.

Prva seja novega sveta RTVS bo v ponedeljek.
Prva seja novega sveta RTVS bo v ponedeljek. FOTO: Bobo

Ustavno sodišče je minuli teden sprejelo sklep o umiku začasnega zadržanja izvajanja dela novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). S tem je dalo zeleno luč za konstituiranje novih organov upravljanja. Prva seja novega sveta RTVS bo v ponedeljek.

Danes pa so objavili še ločena mnenja sodnikov. Pritrdilna ločena mnenja so podali sodniki Katja Šugman Stubbs, Špelca Mežnar in Rajko Knez, odklonilno pa Rok Svetlič.

Katja Šugman Stubbs je podala pritrdilno ločeno mnenje.
Katja Šugman Stubbs je podala pritrdilno ločeno mnenje. FOTO: Bobo

Sodniki so se v ločenih mnenjih dotaknili zlasti vprašanja možnosti odprave začasnega zadržanja in kakšno vlogo so imeli pri tem časovni pritisk, posledice njihove odločitve, pa tudi pritiski javnosti.

Sodnica Šugman Stubbsova tako navaja, da v pravnem svetu ne more biti nobenega dvoma o tem, da sme sodišče odpraviti začasno zadržanje, to je vsaj dvakrat v preteklosti tudi že storilo. Vprašanje je samo, pod kakšnimi pogoji. Ob tem poudarja, da je razumljivo, da mora sodišče bdeti nad okoliščinami, ki vplivajo na tehtanje škode na eni in na drugi strani, ter reagirati, če oceni, da so se te okoliščine v tolikšni meri spremenile, da se tehtanje prevesi v nasprotno smer.

Ustavna sodnica Špelca Mežnar
Ustavna sodnica Špelca Mežnar FOTO: Bobo

Na vprašanje, ali je hitrost odločanja lahko dejavnik, ki vpliva na izdajo ali odpravo začasnega zadržanja, pa pravi, da sama po sebi gotovo ne. Vendar pa je bila, kot poudarja v svojem mnenju Knez, časovnica hitrega odločanja del tehtanja, "kajti ugotovili smo hujše škodljive posledice v obeh primerih – tudi z zadržanjem, ne le v primeru odreka zadržanja". Zato je ustavno sodišče intenzivno odločalo, je navedel.

Obenem sta Mežnar in Knez opozorila, da je ustavno sodišče z začasnim zadržanjem ustvarilo stanje, v katerem je za nedoločen čas podaljšalo "mandate" (v. d. položaje) vodilnim na RTVS, ki so jim sicer na podlagi novega zakona že prenehali, ne da bi hkrati položaje teh oseb pravno uredilo. Pobudniki ustavne presoje (vodilni na RTVS) so se tako znašli v situaciji, ko so prav zaradi odločitve ustavnega sodišča svoje delo lahko opravljali dlje, kot je to predvidel zakonodajalec, hkrati pa ni bila vzpostavljena možnost ustavnoskladnega nadzora nad tem, ali nosilci svoje funkcije opravljajo odgovorno, izhaja iz njunih ločenih mnenj.

Rajko Knez
Rajko Knez FOTO: Bobo

Knez sicer opozarja, da lahko z zakonskimi prenehanji mandatov nastanejo hujše škodljive posledice za njihove nosilce, vendar pa lahko nastanejo še hujše škodljive posledice, ko v času "trajanja mandatov, ki se nadaljujejo z izvrševanjem funkcije vršilca dolžnosti, ne bi bilo zadoščeno varovanju institucije javne RTV, če bi te odgovorne osebe ravnale v škodo ali v nasprotju z njenimi ustavno in zakonsko določenimi interesi".

Svetlič: Pobudo za presojo členov o predčasnem prenehanju mandatov bo treba zavreči

Sodnik Svetlič pa ob tem izpostavlja, da pobudnikom z odpravo začasnega zadržanja nastanejo nepopravljive posledice, saj jim mandati nepovratno prenehajo. Ko se bodo namreč konstituirali novi organi, vrnitev mandatov ni več mogoča. "Posledično so pobudniki glede ustavnosodnega varstva mandatov izgubili pravni interes, saj se jim pravni položaj ne more več izboljšati," opozarja. Tako bo zdaj ustavno sodišče "moralo ugotoviti neobstoj pravnega interesa in pobudo v bistvenem delu zavreči", je prepričan.

Rok Svetlič je podal odklonilno mnenje.
Rok Svetlič je podal odklonilno mnenje. FOTO: Damjan Žibert

"Vsebinska odločitev v najpomembnejšem delu pobude zdaj ni več mogoča," meni Svetlič, saj je sklep o umiku zadržanja "de facto ustvaril isti učinek, kot bi ga vsebinska odločba, v kateri bi bilo ugotovljeno, da presojani zakon v delu, ki določa ex lege prenehanja mandatov, ni v neskladju z ustavo". Odprava začasnega zadržanja je tako izigrala določbe Zakona o ustavnem sodišču, meni. Pobudnikom pa je ustavno sodišče torej onemogočilo sodno varstvo, pravi.

"Ne glede na to, kako bo ustavno sodišče vsebinsko rešilo primer, bo ostal grenak priokus. Kajti molk ključnih ustavnih vprašanj, o katerih ne bo nikoli odločeno, bo ostal oglušujoč," je zapisal Svetlič.

Sodniki: Odločitev je možno sprejeti, le ne zelo hitro

Sodniki sicer zavračajo interpretacije obrazložitve sklepa o razveljavitvi zadržanja, iz katerih izhaja, da ustavno sodišče ni zmožno doseči odločitve glede ustavnosti novele Zakona o RTVS. Menijo namreč, da bodo to odločitev lahko dosegli, najverjetneje celo v razumnem roku, vendar pa lahko ta rok pomeni več let. "Govoriti o krizi ustavnega sodišča, ker trenutno nismo sposobni doseči večine, je nepotrebno. Ustavno sodišče bo o pobudi slej ko prej odločilo," je denimo zapisala sodnica Mežnarjeva.

Če trenutna nesposobnost ustavnega sodišča zagotoviti vsebinsko odločitev ni posebej kritična, pa tega nikakor ni mogoče trditi za apologijo obstrukcije, je dodala. Po njenih besedah je ustavno sodišče le po spletu čudežnih naključij tokrat zmoglo doseči kvorum za odpravo začasnega zadržanja. "A žal je treba priznati, da je bila nevarnost obstrukcije prvič v zgodovini te institucije še kako realna," je opozorila Mežnarjeva. Dodala je, da Zakon o ustavnem sodišču sodniku prepoveduje, da bi se vzdržal glasovanja.

Ob tem pa Mežnarjeva izpostavlja pomen integritete sodnikov. "Edini zakonski in ustavni pogoj za ustavnega sodnika poleg starostnega je ta, da gre za 'pravnega strokovnjaka'. Ta standard je postavljen prenizko. Izkušnja s pretečo obstrukcijo nas je naučila, da je treba pri izbiri ustavnih sodnic in sodnikov dosledno vztrajati tudi pri (nezapisani) zahtevi po visoki moralni integriteti. Za razliko od ustavnega prava se spodobnosti ne da priučiti," je bila ostra.

Sodniki so bili tudi sicer kritični do burnih odzivov, komentarjev in pritiskov javnosti. "Pričujoči primer je žalostna slika stanja, ko skušajo nepravni vplivi skozi vse pore prodreti v proces ustavnega odločanja," je denimo izpostavila sodnica Šugman Stubbsova.

Svetlič pa je bil kritičen do vlade in državnega zbora, ki "sta se vključila v tekmo taktičnih izločanj sodnikov, kar se prav tako ni zgodilo še nikoli". "Številnih grobih izjav glede ustavnega sodišča in zagotovil, da bo oblast dosegla svoje na tak ali drugačen način, ni štel nihče več," je navedel.

Trije evropski poslanci iz vrst SDS in SLS, Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič iz objavljenega Svetličevega stališča razberejo, da so bili ustavni sodniki v procesu odločanja deležni političnega pritiska. Zato bodo o tem obvestili predsednico Evropske komisije ter komisarja za pravosodje, komisarko za vrednote in preglednost, predsednico Evropskega parlamenta in predsednika Evropskega sveta ter jih pozvali k odzivu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pekoči paradižnik
03. 06. 2023 14.43
+5
Odpravo začasnega zadržanja zakona so za nedopustno označili tudi nekdanji ustavni sodniki: jambrek, jerovšek, m. zupančič, ki so za prav takšno odpravo glasovali že leta 1996. Toliko o verodostojnosti izjav bivših sodnikov iz janšističnega gnezda.
iskriv
03. 06. 2023 13.16
+4
Opozicijski EU poslanci ( Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič ) se zelo trudijo , da očrnijo Slovenijo takoj , ko ni nekaj po SDS-ovi volji ! Poden od podna ! Ali so toliko neumni , v kar dvomim ali pa so toliko zlobni , da mislijo , da je EU večkrat reagirala zaradi napadov SDS na RTV Slovenja , prvič zaradi prekinitve plačevanja , drugič zaradi politizacije in uvedbe enoumja in s tem rušitve demokratičnih norm in pravice ljudi do poštenega in objektivnega obveščanja , drugih političnih struj , ampak ne , vse zaradi SDS in NSI !
SDS_je_poden
03. 06. 2023 13.03
+5
Sekta gre spet cmerat v Bruselj. Bahahaha
pekoči paradižnik
03. 06. 2023 12.36
+5
Odprava zadržanja bo omogočila konec diktature janšizma na RTV.
pekoči paradižnik
03. 06. 2023 12.36
+4
Najbolj mi je všeč, ko nekdo pade v jamo, ki jo je sam izkopal, za drugega,... še je nekaj pravice.
son?ek11
03. 06. 2023 12.18
+4
In sedaj so se tomcevka, zverina in bogovic odlocili, da bodo Evropi povedali, kako se je odločilo US!! Prav!! Pa bodo tudi povedali, da je bil grah nelegalno postavljen na položaj in s tem tudi vsi ,ki jih je nelegalni grah nastavil
Ižanec
03. 06. 2023 12.07
+2
A SE VE KDO JE POSTAVIL SVETLIČA??? SDS
son?ek11
03. 06. 2023 12.14
+3
Seveda se ve, saj je bil postavljen v času zadnje janezove oblasti. Pokronal ga je pa sam presvetli maneken
son?ek11
03. 06. 2023 11.29
+3
Sodnica Šugmanova ima zeloooo prav, ko pravi, da so kriteriji za položaj ustavnega sodišča veliko prenizki!!! Res je !! Včasih ni mogel biti vsak ustavni sodnik, ki bi se ga maneken spomnil!!!
son?ek11
03. 06. 2023 11.34
+3
Ja, včasih smo imeli ustavne sodnike, kot so dr. Perenič, dr. Čebulj, dr Ribičič, .... ti sodniki so vlivali zaupanje!! Pa sedaj?
pekoči paradižnik
03. 06. 2023 12.23
+5
.... se vnaprej ve za rezultat glasovanja 6 : trem janševcem. To je zaskrbljujoče,... je nataša obljubila, da bo naredila vse, da se ta polarizacija na US prekine,.... v njenem mandatu se bo zamenjalo 5 ustavnih sodnikov,.... zato se je pacient tako trudil, da bi njegov alter ego zmagal na predsedniških volitvah.
proofreader
03. 06. 2023 09.36
-8
Kdaj se vrne Marcel, da pokritizira Šarca in nakupovanje orožja?
vito
03. 06. 2023 09.27
+1
O jajotovi izjavi da se po odlocitvi US hladna vojna lahko spremeni v vročo, pa nič?
proofreader
03. 06. 2023 09.08
-9
Nova24 se bo očitno dvignila gledanost.
pekoči paradižnik
03. 06. 2023 12.24
+4
... zaposlenost se jim bo povečala, to je zagotovo,.... o gledanosti pa nisem prepričan.
proofreader
03. 06. 2023 09.06
-7
Koliko sodnikov ima pionirsko rutico v predalu?
pekoči paradižnik
03. 06. 2023 12.25
+3
trije imajo partijsko knjižico z rumeno črto ves čas pri sebi,... v glavi.
proofreader
03. 06. 2023 09.06
-7
Levičarji bi pač radi 100% lev medijski prostor in ne trpijo nasprotnega mnenja. Le tako lahko manipulirajo z javnim mnenjem v svojo korist.
pekoči paradižnik
03. 06. 2023 12.26
+4
Diktatura janšizma na RTV se končuje, nastopa čas svobode in poštenja....
sc0rpion
02. 06. 2023 21.59
+0
Bojim se, da je trenutni ugled Ustavnega sodišča najslabši v vsej zgodovini Slovenije. Pri ljudeh nima več zaupanja.....
pekoči paradižnik
03. 06. 2023 12.27
+3
največ zaslug za to imata janšizem in izdajalski predsednik države, ki je predlagal kandidate, ki si jih je janšizem izbral.
Banion
02. 06. 2023 21.40
+9
edina pametna je da so kriteriji za izbor prenizki
dpmem
02. 06. 2023 21.17
+4
to ni ustavno sodišče!!! to je politično sodišče!!! Pravo mora imeti prvo in zadnjo besedo, ne pa politika!!!
pekoči paradižnik
03. 06. 2023 12.29
+1
ko razsodi v prid janšizma in pacienta je višek demokracije,... ko njim sodba ni pogodu, je krivosodje, politično, ugrabljeno, pokupljeno in kar je še teh janšističnih floskul.
natmat
02. 06. 2023 21.12
+9
Naj delajo vsa sodišča z vrhovnim vred v IMENU LJUDSTVA!!!In ljudstvo je jasno in glasno povedalo kaj si želi!!
ThorStorm793
02. 06. 2023 20.51
-4
Levi si želijo pod vsako ceno rtv, da bodo še bolj prali možgane že opranemu ljudstvo.
Julijann
02. 06. 2023 20.50
+5
US ni sodišče, ki brani ustavo, ampak je sodišče, ki brani politične interese.
jank
02. 06. 2023 21.08
+8
Ja, sedaj ni sodišče, ker ni izpolnilo pričakovanj janševikov.
ArkaMast
02. 06. 2023 20.43
+6
Zadnja poteza US je pohvalna.