Slovenija

Ostro nad ZZZS: 'Želijo si statusa zabijalca zadnjega žeblja v krsto javnega zdravstva'

Ljubljana, 13. 03. 2023 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
79

Potem ko je generalna direktorica ZZZS dejala, da klicni centri ne morejo reševati problematike, ki je nastala zaradi omejitve števila pacientov pri določenem zdravniku, je predsednik sindikata PRAKTIK.UM v ostrem odzivu zapisal, da se v ZZZS "sklicujejo na lastno domišljijo, da je mogoče storitve opravljati kakovostno tudi ob višji glavarini". Ob tem pa izpostavlja problematiko zaupanja pacienta v zdravnika. Poudarja, da pacient potrebuje občutek, da bo "obravnavan kot oseba, ne kot produkt na proizvodni liniji."

Klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema je dosegljiv na telefonski številki 080 18 01 in je med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za osebe brez zdravnika.
Klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema je dosegljiv na telefonski številki 080 18 01 in je med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za osebe brez zdravnika. FOTO: Shutterstock

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine PRAKTIK.UM so se odzvali, kot so zapisali, na "nevzdržno izjavo" direktorice ZZZS Tatjane Mlakar, ki jo je podala za 8. marec. Dejala je: "Noben klicni center ne bo rešil težave, ki je nastala po tem, ko je bil v letu 2019 uvrščen dogovor o najvišjem limitu glavarinskih količnikov 1895, ki je zavezujoč za izbrane osebne zdravnike. Vemo, da je več zdravnikov, ki imajo več opredeljenih pacientov, in storitve kljub temu izvajajo kakovostno."

Kot je v ostrem odzivu na izjavo dejal predsednik sindikata Igor Muževič, "ZZZS bi si na vsak način rad pridobil status zabijalca zadnjega žeblja v krsto javnega zdravstva. Tokrat se sklicujejo na lastno domišljijo, da je mogoče storitve opravljati kakovostno tudi ob višji glavarini."

Ob tem dodaja misel, da tudi kirurgi lahko kakovostno in strokovno neoporečno amputirajo ude vsem poškodovancem, ki pridejo k njim. "Problem, ki ga ZZZS v svojem birokratskem vztrajnostnem momentu ne zmore ponotranjiti, je samo eden. Tako poškodovanci kot kirurgi bi namreč raje videli, da se jim poškodovani udi ohranijo, ne pa amputirajo. Za to pa je potreben čas."

Kot primer navede, da zgolj 50 odstotkov bolnikov jemlje zdravila skladno z navodili zdravnika. Ob tem izpostavi problem zaupanja do osebnega zdravnika. "Kako naj zdravnik, ki nima časa, s profesionalnimi motivacijskimi prijemi, ki so del kurikuluma naše specializacije, vpliva na koristno ali škodljivo vedenje svojih bolnikov?"

"Koliko duševnih motenj, zasvojenosti, škodljivih navad itd. ostane povsem neprepoznanih, ker gre za tabu teme, ki jih bolniki pri svojem zdravniku odprejo zgolj v primeru zadostnega zaupanja in ustrezne količine razpoložljivega časa v ambulanti? In koliko od kompleksnejših ter bolj občutljivih težav se v ambulanti, ki deluje po tekočem traku, sploh lahko ustrezno obravnava?" se sprašuje Muževič.

"Bolnik potrebuje zaupen odnos, čas in občutek, da s svojo težavo vstopa v varen prostor, kjer bo obravnavan kot oseba, ne kot produkt na proizvodni liniji," še poudarja. 

Kot še pojasnjuje, so družinski zdravniki rešitve, ki bodo stabilizirale in okrepile družinsko medicino, predani strateškemu svetu in uživajo podporo vseh največjih zdravniških organizacij. "Zato nikakor ne bomo dali priložnosti nekaj glasnim posameznikom, ki so že od prej znani po povzročanju škode v zdravstvu, da spremenijo naše delo v mesoreznico zdravstvenih tegob bolnikov. To funkcijo že sami izvrstno opravljajo," zaključuje. 

Tatjana Mlakar, generalna direktorica ZZZS.
Tatjana Mlakar, generalna direktorica ZZZS. FOTO: Bobo

'ZZZS naj ažurno sledi in prilagaja informacije'

Kot smo poročali prejšnji teden, je ministrstvo za zdravje pozvalo ZZZS, naj bolj ažurno sledi in prilagaja informacije glede razpoložljivosti zdravnikov, "saj so trenutno največja težava pri delovanju klicnega centra očitno prav neažurni podatki ZZZS". Na Ministrstvu za zdravje so namreč vzpostavili klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema, ki je dosegljiv na telefonski številki 080 18 01 in je med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za osebe brez zdravnika. Že kmalu po vzpostavitvi centra se je po navedbah ministrstva pokazalo, da seznami ZZZS, ki kažejo, kateri zdravniki še opredeljujejo paciente, niso ažurni.

Generalna direktorica ZZZS je ob tem napovedala, da bodo najkasneje do 24. marca začeli dnevno posodabljati podatke o razpoložljivih zdravnikih. Ob tem je pa dejala: "Tovrstno dnevno posodabljanje dejansko ne bo rešilo izhodiščnega problema, zaradi tega ne bomo imeli več prostih zdravnikov, ampak samo večkrat ažurirane podatke."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frotirka
13. 03. 2023 17.57
+1
Nehajte plačevat zdravnike za delo na daljavo in za nasvete in diagnoze po mailu. Potem bo tudi do zdravnika lažje priti. Ker tudi če imaš srečo in imaš izbranega zdravnika, se velikokrat vse reši po mailu…
zibertmi
13. 03. 2023 17.46
+2
Vodilni v zdravstvenih ustanovah so v povprečju bolje plačani kot ostali direktorji v javnem sektorju. Plače direktorjev manjših zdravstvenih domov pa so višje od plače prvega moža UKC Ljubljana.
Pika005
13. 03. 2023 16.48
+2
Vsi zdravniki v zasebni sektor, pa boste videli, kak bo vse šlo. Ampak k njim pa potem samo s polno denarnico.
zibertmi
13. 03. 2023 17.44
+0
z lahkoto lahko gredo,samo v svoje ordinacije ne ,da to opravljajo v solidarnostno zgrajenih in vzdrževanih ZD ali bolnicah,na naših aparaturah
zibertmi
13. 03. 2023 17.45
+3
Nekateri izmed njih so si v zadnjih mesecih zaradi uspešnega vodenja prislužili še najmanj eno plačo v obliki nagrade za delovno uspešnost. Pri direktorici celjskega zdravstvenega doma Alenka Obrul je tako znašala 8.304 evre bruto, pri direktorici zdravstvenega doma v Postojni Ireni Vatovec pa 7.500 evrov bruto. Obe sta podpisnici pisma.
zibertmi
13. 03. 2023 16.04
-3
na trstenjakovi užaljeni pravijo da če nekomu stopiš na žulj sledijo žaljivi komentarji.saj pri vas razen komentarjev po nareku šefov niti ne smete dajat niti drugače ocenjevat,v naših krajih se je nekdo precej trudil,da bi se včlanil v neko politično stranko,uspelo se mu je pridružit sds,pa čeprav vedno udriha čez to stranko in tako je tudi ostalo.ko so taki komentarji prišli do vrha stranke,je področni šef dobil nalogo o izbrisu iz članstva,pa se je zalomilo,član je podal odgovor,da bo v tem slučaju obelodanil namere sds,ki jih kujejo na odporih glede nadaljevanja operacij proti obstoječi vladi.stvar se je zamrznila
Nebodijetreba
13. 03. 2023 16.01
+4
Ne vem, zakaj ne pregledajo opravljenega dela posameznih zdravnikov, ker je le-to med posameznimi zdravniki zelo različno. Glavarina je larifari, saj nekateri leta ne obiščejo zdravnika. Verjamem pa, da marsikateri zdravnik te sreče nima.
borjac
13. 03. 2023 14.16
+5
Neverjetno kako inteligenten kader imamo mi Slovenci v vodstvih Zdravstvenega sektorja, vsi vse vedo, Direktorica ZZZS k upravlja z 4.5 milijardami evrov ona vse ve vse obvlada, sedaj deli nasvete, kritizira novega ministra, pa novo Zdravstveno reformo, čeprav je ni še prebrala, tale direktorica Mlakarjeva ZZZS-ja , bi bila lahko, če vzamemo v poštev da upravlja z 4.5 milijardami Slovenskega denarja, torej ona bi bila lahko kakšna direktorica v BMW-ju, ali si vi predstavljate, da bi ta TETA vodila BMW, vsekakor bi jo Nemci takoj poslali v Romunijo upravljati kakšno servisno delavnico, pa vsi ti zdravniški sindikalisti, polni nasvetov, najboljši nasveti pa so seveda, da bi oni imeli plače cca 15 tisoč evrov na mesec, pa še kakšne račune v Hong Kongu, za zasebne nakazane denarce, pa še država da bi plačala stroške delovanja teh računov, kajti oni ne zmorejo vsega , so vsi izgoreli, jaz mislim, da so izgoreli zaradi močnega sonca na Havajskih plažah, ubogi dr. Bošnjak, naš Pater dr. Tonin je ugotovil da je dr. Bošnjak pravzaprav žrtev sistema v zdravstvu, in Pater dr. Tonin pravi da bodo pošiljali v parlament koristne predloge za delovanje Zdravstvenega sistema, ampak če bo Tonin pošiljal take predloge, da opravičujejo dr. Bošnjaka, ki je požrl kar nekaj denarja JAVNEMU zdravstvu, in ima lonec poln zlatih cekinov na Kitajskem, potem ne jokat Tonin če tvoji bistroumni predlogi ne bodo v kategoriji "pametnih" predlogov, je pa slišati da ima NSi en kup predlogov, saj so jih zbirali celi 2.5 leti, ko so bili na oblasti, vendar takrat niso predlogov poslali v Parlament, so raje počakali na Golobovo vlado.
Janez Novak 1
13. 03. 2023 14.02
+5
naj bo še tako azurna tabela zdravnikov, ki sprejemajo ali pa ne sprejemajo, Tatjana ima prav - zdravnikov ne bo nič več ali manj, morda bo kdo ujel kakšno prosto mesto pred nekom drugim!! Zdravniki pa imajo tudi prav - obravnavajo lahko končno št pacientov - dolgoročno, če ne želijo izgoreti. Rešitv pa ja znana. Vsak zdravnik bi moral imeti dve sestri in administratorja pa čim manj birokarcije, tako kot delajo v privat ambulantah. A glej ga zlomka, tudi sester ni več, ki bi delale za manj kot minimalca...
Pika005
13. 03. 2023 17.04
+1
Podatke pošiljajo izvajalci, zzzs jih samo objavlja. Prej je bil namen tega zbiranja podatkov zgolj zaradi izračuna glavarin, zato ni bilo potrebe po tako sprotnem pošiljanju. Kar čez noč pa to postane glavni vir podatkov o prostih zdravnikih, in zdaj je zzzs tisti, ki da nima ažurnih podatkov? Mreža javne zdr.užbe je v domeni MZ in ne v domeni zzzs. Zzzs je blagajna, ki v skladu s ZZVZZ in Splošnim dogovorom pripravi plan razporejanja sredstev, ki so omejena. Razčistite to, kdo je kje za kaj pristojen in kake pristojnosti ima gen.dir. Zzzs. Razčistite, kaj je skupščina zzzs, kaj tam sprejemajo. Na kratko od mene: v okviru razpoložljivih sredstev in izvajalcev peljati program. Pa poglejte še, koliko pravic je dodanih v obveznem zav. in to samo s 1.3. letos veliko novega s področja med.pripomočkov po Naročilnici. V zadnjih 10 letih so se pravice širile, ne krčile, to je zasluga zzzs! Dostopnost (mreža javnih izvajalcev) pa je v pristojnosti MZ!
Uporabnik1884443
13. 03. 2023 14.01
+3
Plačevanje po količini dela v zdravstvu verjetno ni najbolj optimalen način, je pa dovolj za pogovor predstojnika s podrejenim o uspešnosti dela zdravnika.
milan36
13. 03. 2023 13.59
+5
To je tisti zdravniški sindikalist, ki je svoje clane pozival, da naj vsi dajo odpoved, odprejo sp in sklenejo z zdravstvenimi domovi pogodbe, saj bodo tako več zaslužili. S tem je zapravil vso kredibilnost svojega sindikata in poklica.
zaba67
13. 03. 2023 13.37
+3
če bi bile v javnem sektorju plače po učinku, boi zmanjšali birokratizacijo in delali kot je treba...preveri naj se samo štempljanje na urah....sestra zdravnico in nazaj grede kontra...tako vska dela 1 uro manj...
zaba67
13. 03. 2023 13.35
tudi pri kirurgih dejansko razlike nekdo določeno operacijo izvaja 2 uri nekdo 3 in kdo celo 4 ure...pri splošnih zdravnikih pa najbrž nekdo dela za eno napotnico in 3 recepte in vpis v kartoteko 5 minut nekdo pa 8 minut...
kapljač1
13. 03. 2023 13.23
+1
zibertmi
13. 03. 2023 13.23
-2
za na trstenjakovo je vsak komentar dober .če ne vsebuje njihove stranke ali ivanija.on je nedotakljiv
Perivnik
13. 03. 2023 13.44
+3
Zibertmi - Ko vam kdo stopi na žulj, začnete žaliti s komentarji. Drugega očitno ne znate? Pridite s konkretnimi argumenti. Slovenski državljani so že dovolj "zakisani" in ne potrebujejo še dodatnih nebuloz.
zibertmi
13. 03. 2023 15.50
+0
meni nihče ne stopa na žulj.mi gre pa strašno na živce ,da sektaši ne vidite 5 cm od svojega nosa in janez ,kljub dokazom z dejstvi in datumi ni nikoli nič kriv
zibertmi
13. 03. 2023 15.50
+1
in njegovi podporniki seveda ne moreti bit boljši
nostalgik
13. 03. 2023 13.15
+0
SKUP AMATERJEV Z USTANOVITVIJO KLICNEGA CENTRA MORAJO TAKOJ ODSTOPITI Z DIREKTORICO ZZZS-a, ZA NJIH SO DELAVNA MESTA V KANALIZACIJA LJUBLJANA
pekoči paradižnik
13. 03. 2023 13.20
+0
vsi morajo odstopiti in mesto prepustiti janševcem in bo takoj vse v redu,... si to hotel povedat?
Uporabnik1884443
13. 03. 2023 13.33
+4
Blage veze nimaš. Še vedno tumpaš v meglo. Glavno da si proti JJ, če pacienti nimajo zdravnika pa te ne zanima.
Uporabnik1884443
13. 03. 2023 13.36
+3
Edine, ki poznajo probleme v nulo, je ZZZS, ti bi jih pa odrezal. Damo jim malo večje pristojnosti, pa bodo vse uredili
Uporabnik-1469529
13. 03. 2023 12.51
+1
Dobro bi bilo,če bi se g.Muževič malo pogledal v ogledalo.On je prvi ,ki je zabil žebelj v krsto javnega zdravstva.Njegovo pismo zdravnikom,v katerem piše kako naj zdravniki odprejo svoj s.p. zapustijo zdravstveni dom in potem z njim sklenejo pogodbo o upravljanju dejavnosti je dobro poznano.Ampak on ni nič kriv!!! On samo malo svetuje.
srečen
13. 03. 2023 12.02
+6
V nasem ZD je cca 1400 pacientov na zdravnika in nobeden ne sprejema novega. Vsak dan, pa je sigurno kdo v mrliški vežici. Ti najbrž niso imeli zdravnika v našem ZD. Pri nas nobeden ne umre🤣
Voluhar7
13. 03. 2023 11.56
+7
Lobiji so preveliki, da bi si kdo upal kaj posegat. ….
roten
13. 03. 2023 11.50
+9
daj še ZPIZ malo preglejte in njihove mahinacije mi samo nad bogovi- lopovi pisarniški
Diabloss
13. 03. 2023 11.41
+9
SDS pravi, da bo vse takoj v redu ko bodo oni na oblasti.
sumtonni
13. 03. 2023 12.15
+3
SDS je bila 12 let na oblasti,skoraj polovica,pa ni naredila NIČ.
son?ek11
13. 03. 2023 11.31
+6
Seveda, po sds- jevsko so se vse tegobe začele 24.4.2022, in to čez noč, prej pa maj bi bilo vse idealno. Malo Morgan!!! K temu velikemu s.ran.ju je v največji meri pripomogla janezova vlada in to 3x!!!!!! Seveda pa tudi ostale v teh 30 letih. To je rezultat minulih vlad!
Mehtilda
13. 03. 2023 12.18
+7
soncek, mah...SDS res ne morem ne gledat, ne poslušat, toda težave z zdravstvom so se začele zdavnaj in občutek imam, da je tukaj res nek lobi najbolj kriv, noben očitno noče sprememb. Vsi se pritožujejo, ob kakršnihkoli predlogi za reševanje pa upor, ne ..to se ne da..ne to ne gre. Nihče noče reševanja. Sicer pa, zakaj bi, čakalne dobe so dolge, ko ti res "zagusti" greš k privat zdravniku , plačaš, vsi so blazno prijazni in ustrežljivi, ti si zadovoljen. Za znoret, res...