Slovenija

'Otroci Kekca ne doživljajo več kot pastirja v gorah, ampak le še kot junaka'

Ljubljana, 24. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
41

Vandotov pastirček Kekec je literarni lik, a ga večina bolj pozna kot filmskega junaka. Čeprav je dopolnil 100 let, zaradi svojih številnih dobrih lastnosti ni utonil v pozabo. Kako ga otroci dojemajo danes in ali je še vedno njihov junak ter s katerimi novimi liki se poistovetijo otroci?

"Kaj mi poje ptičica, ptičica sinička? Dobra volja je najbolja, to si piši za uho … " ali "Jaz pa pojdem in zasejem dobro voljo pri ljudeh, v eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh." Kekčeve pesmi, ki so nas vedno spravile v dobro voljo, ko smo gledali filmske prigode dobrodušnega mladega pastirja. Melodije, ki se ne ustavijo v času, ki jih poznamo stari in mladi. In ne glede na to, ali Kekca bolj poznamo iz knjig ali filmov, postal je slovenski simbol.

Prvi slovenski mladinski celovečerni film Kekec je bil posnet leta 1951. Z dvema nadaljevanjema, Srečno, Kekec, 1963, ki je bil prvi barvni slovenski film, in Kekčeve ukane, 1968, je Kekec postal nacionalna znamenitost.
Prvi slovenski mladinski celovečerni film Kekec je bil posnet leta 1951. Z dvema nadaljevanjema, Srečno, Kekec, 1963, ki je bil prvi barvni slovenski film, in Kekčeve ukane, 1968, je Kekec postal nacionalna znamenitost. FOTO: Slovenski filmski center
Josip Vandot se je rodil leta 1884 v domačiji Pri Turnu v Kranjski Gori kot deseti otrok v družini. Oče, načelnik železniške postaje v Kranjski Gori, se je poročil z domačinko Robičevo Nežo, ki je imela izredni govorni dar. Josip, za domače Joža, je bil zvest poslušalec materinih zgodb in zaljubljen v domači kraj in alpsko pokrajino. To je že v rani mladosti dalo pečat njegovemu značaju in izoblikovalo tudi njegove junake. V svojih spominih na otroška leta je zapisal: "To so bili moji najlepši časi, ko sem živel kot pastir na planinskem pašniku, strmel v gore in poslušal doma zgodbe o pogumnem Kekcu, hudobnem Bedancu in druge štorije." Nataša Kokošinek, Občinska knjižnica Jesenice

Kekec se je rodil v domišljiji Josipa Vandota leta 1918

Vandot je v otroškem časopisu Zvonček popisoval njegove prigode vse do leta 1924, potem ga je nadomestil z drugimi otroškimi junaki, je pojasnil literarni zgodovinar z ljubljanske filozofske fakultete Miran Hladnik.

Lik Kekca naj bi Vandot ustvaril po Mežnarčevem Gregcu, pastirčku iz Kranjske Gore. "O tem nam je pripovedovala Marica Globočnik (1. 2. 1918 – 21. 9. 2016), po domače Smerinjekova, iz Kranjske Gore, ki je kot amaterska igralka odlično upodobila lik Pehte," je povedala vodja domoznanske dejavnosti v Občinski knjižnici Jesenice Nataša Kokošinek.

Filmski Kekec pa se je pojavil, kot je predstavljeno v Wikipediji, leta 1951, torej 33 let za Vandotovim literarnim junakom, je povedal Hladnik. "Medtem se je zgodila druga svetovna vojna, v kateri je žalostno končal svoje življenje tudi pisatelj Vandot in po kateri ni bilo nič več tako kot prej, zato tudi filmski Kekec ni mogel biti gola kopija literarnega Kekca. Režiser Jože Gale je za prvi slovenski celovečerni mladinski film precej svobodno uporabil in predelal Vandotovo literarno predlogo," je razložil. Najbolj očitna razlika, ki jo opaža Hladnik, je, da je bil literarni Kekec sam proti vsemu svetu, medtem ko so v filmu vaščani na njegovi strani in se mu ponoči z baklami odpravijo na pomoč.

Medtem ko se Kekec kot knjižni junak bori proti svetu, je filmski nekoliko drugačen – na svoji strani ima vaščane, ki mu pomagajo.
Medtem ko se Kekec kot knjižni junak bori proti svetu, je filmski nekoliko drugačen – na svoji strani ima vaščane, ki mu pomagajo. FOTO: Nuša Stegnar

Čeprav so današnji časi povsem drugi od časa, v katerem je živel Kekec, pastirček še vedno osrečuje, navdušuje in zabava bralce in gledalce. Kako je to mogoče, Hladnik ne ve, domneva pa, da je to zato, ker se je srečno združilo več momentov: "Lepota alpske pokrajine, junakova dobrodušnost, vedrina in pretkanost, njegova pesem, ki gre v uho, zvesti pes, pravšnja mera skrivnostnosti, grozljivosti in čudežnega, srečen konec … "

Da Kekca ni povozil čas, opažajo tudi v Mestni knjižnici Kranj, saj ostaja zelo priljubljen literarni junak med slovenskimi otroki. "Večina ga spozna in vzljubi nekje od petega leta, ko ga spoznajo prek slikanic, slikopisov in filmov. Nekaterim ga predstavijo starši že prej, ostali ga vzljubijo v vrtcu. Pozneje, v četrtem, petem ali šestem razredu pa berejo Vandotova besedila v celoti," sta pojasnila Maja Kenda in Jure Bohinec iz kranjske knjižnice.

Kekec je prvi slovenski film, ki je dobil mednarodno nagrado, zlatega leva, v kategoriji otroških filmov na Beneškem filmskem festivalu leta 1951. Filmski strokovnjaki so pohvalili izbiro filmske zgodbe in naravno igro otrok.
Kekec je prvi slovenski film, ki je dobil mednarodno nagrado, zlatega leva, v kategoriji otroških filmov na Beneškem filmskem festivalu leta 1951. Filmski strokovnjaki so pohvalili izbiro filmske zgodbe in naravno igro otrok. FOTO: Nuša Stegnar

Ker se je Vandot rodil v Kranjski Gori, je tudi Kekec 'uradno' doma v Kranjski Gori. Zato smo tudi v kranjskogorski knjižnici, ki sodi pod jeseniško, vprašali, ali je še vedno ukoreninjen v otroških srcih? Vodja knjižnice Petra Divjak opaža, da ga otroci, ki ga poznajo, z lahkoto vzamejo za svojega, tako kot ga je že vrsta generacij pred njim: "Seveda pa je to odvisno predvsem od staršev. Otroci še vedno radi posežejo po slikanicah in filmih o Kekcu. Klasična izdaja pa ostaja bolj ali manj na knjižničnih policah, razen ko jo otroci potrebujejo za domače branje."

Kaj je Kekec simboliziral včasih, kaj danes?

Največja razlika je v dojemanju Kekčevih vrlin in sposobnosti, menita Kenda in Bohinec. Včasih je bil Kekec klen slovenski fant, ki se ni ustrašil nikogar. Nerešljivi problemi zanj niso obstajali. Lotil se jih je s svojo bistroumnostjo, vztrajnostjo in pogumom. "Videli smo ga kot junaka z vrlinami superjunaka in vendar nasmejanega ljubitelja živali in narave. Enako smo občudovali njegov čut za pravičnost in pomoč v stiski. Kekca smo nasproti Bedancu in Pehti doživljali kot pravljični boj med dobrim in zlim," sta pojasnila Kenda in Bohinec.

Danes so bolj v ospredje stopili njegova nagajivost, humor, neustrašnost, neubogljivost in svobodno odločanje. "Bedanc in Pehta sta karikaturi, ki ju zlahka užene, izgubil je pravljičnost in s tem so se tudi njegove moči zmanjšale. Nekaj je k temu pripomogla še Kekčeva dežela v Kranjski Gori, ki jo obiskujejo organizirano z vrtci in šolami ter s starši. Otroci ga ne doživljajo toliko kot pastirja v gorah, ampak le še kot junaka," vidita razliko Kenda in Bohinec.

'Čeprav se Kekec z lahkoto kosa z novimi liki, se otroci danes težko istovetijo z njim'

Zanimalo nas je, kateri liki se lahko primerjajo s Kekcem? Kenda in Bohinjec menita, da sta mu po poklicu in junaškosti blizu Peter Klepec in Martin Krpan, od tujih Tom Sawyer, Vike Viking. Sicer pa so danes popularni Harry Potter, pet prijateljev, Pika Nogavička, nabriti mulc, Nikec, Grimmovi in Andersenovi junaki Pettersson in Findus … "Po popularnosti se Kekec z lahkoto kosa z njimi," sta dodala Kenda in Bohinec.

V nasprotju s sodobnimi računalniškimi, filmskimi in animiranimi junaki ima Kekec večjo pozitivno sporočilno vrednost.
V nasprotju s sodobnimi računalniškimi, filmskimi in animiranimi junaki ima Kekec večjo pozitivno sporočilno vrednost. FOTO: Nuša Stegnar

Hladnik meni, da ima Kekec žensko konkurenco, saj kolikor mu je znano, deklice trenutno občudujejo Ano in Elzo, ki sta nadomestili Barbiko in Heidi. Kot zmagovalca med tujimi junaškimi konkurenti, predvsem za starejše otroke, je tudi tudi on izpostavil Harryja Potterja.

Divjakova je izpostavila, da tako kot marsikje drugod tudi na tem področju globalizacija terja svoj davek. Zdi se ji, da kar nekaj slovenskih otrok bolje pozna tuje junake od naših.

A čeprav ni junaka, ki bi resno ogrožal vedrega pastirja, se otroci danes z njim težko istovetijo tako kot nekdaj, opažata Kenda in Bohinec. Poplava superjunakov jih namreč sili v nadnaravne, velikokrat tudi nezemeljske moči, orožja … "Sama Kekčeva pamet, telesne spretnosti in običajne človeške pozitivne vrline ne morejo premagati računalniških, filmskih in animiranih junakov, ki presegajo meje domišljije in dobrega okusa. Nasprotno pa seveda ti junaki šepajo v pozitivni sporočilnosti in globini, za kar pa je Kekec mojster," menita Kenda in Bohinec.

Podobno opaža Hladnik. Filmske in knjižne junake želijo izriniti liki iz računalniških igric. A kljub temu meni, da ni bojazni, da bi bila Kekčeva slava ogrožena.

Da Kekec ostaja brezčasni junak, pripomorejo tudi vzgoja, pripovedovanje in prenašanje literarne kulture na mlajše generacije. V vseh treh knjižnicah ga redno vključujejo v ure pravljic, kvize in prireditve. Vse zato, da bo slovenski simbol junaštva, ali kot pravi Divjakova, "pozitiven, navihan, pogumen fant, ki zna misliti s svojo glavo", še naprej ostal nesmrten.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OlalaKokoĐambo
25. 02. 2019 10.35
-5
Kekec je kot Jansa....Vzor in zgled mladini kako z postenim in domoljudnim delom prides zelo dalec..kekec je junak tako kot Janez. ...in na koncu svizec zvije cokolado
Ve?ni optimist
25. 02. 2019 08.31
+26
Sami lepi spomini na KEKCA. Me zanima, če še zna kdo pričarati to čarobnost v nekem preprostem filmu. Gremo mi po svoje je imelo nek čar, ampak pol so že začeli s sexizmom in pokvarili otroško čarobnost.
User1538643
25. 02. 2019 09.34
+0
Victorinox
24. 02. 2019 20.51
+35
Krasen film. Mladina ni več kot je bila. Dečki in dekleta potrebujejo igro zunaj, gibanje v naravi, v gorah in tak film bi morali večkrat gledati.
tron3
24. 02. 2019 17.40
+31
Pisec članka se sploh ne zaveda, da njegova generacija nima nič, razen Turške kave seveda!!!
Modrijas
24. 02. 2019 15.35
-56
nas pravi junak je janez jansa
flojdi
24. 02. 2019 16.46
+36
Kollerik
24. 02. 2019 17.39
+38
štrekeljc
24. 02. 2019 20.36
+9
flojdi
24. 02. 2019 14.59
+21
. itak da je lahko junak. včas so si pastirčki lahko pogreli bose noge v kakcu pasene kravice, dons pa vsi na xKurilih
JApajaDAja
24. 02. 2019 14.46
-31
za otroke zna biti junak...za odrasle je pa sinonim za slo nesposobne politike!
Teofil
24. 02. 2019 19.41
+5
Bravo točno to, glej ga Kekec= Mirko,Borat ali Kahl; pa se to Špela Pretnar je zakon za vse tele Kekce
janezpodre
24. 02. 2019 14.37
-23
Mene bolj zanima /kot mora vsakega poštenega Slovenclna/,kakšne politične farbe je bil Kekec, ko je odrastel. Če bi povprašal Kučana bi verjetno rekel, da je bil rdeč, če pa Janšo, bi najbrž modro odgovoril- ko je bil mlad, je bil rdeč, nato bel, na koncu pa črn.
Apostol1
24. 02. 2019 13.40
+81
Naslov ,da otroci danes Kekca doživljajo , kot junaka in ne kot pastirja je je precej butast , ker tudi mi , ki smo starejše generacije smo kot otroci Kekca vedno doživljali kot junaka in ne kot pastirja , vsi smo vedeli ,da je pastir in to je bilo bolj poudarjeno v knjigah kot pa v filmih ,samo to je bila absolutno nepomembna stvar pri Kekčevih dogodivščinah in vragolijam ,ki ji je počel , delovalo je kot neopazna kulisa brez katere pač ne gre. Vsekakor pa je zgornja filozofija v članku bolj pogrevanje že davno poznanih dejstev ,kot pa neko globokoumno razmišljanje ,strokovnjakov z diplomami, če boš vprašal povsem navadnega človeka ,kaj lahko pove o Kekcu ,kot literarnemu liku ali liku iz filmov , bo povedal enako kot pa ti strokovnjaki , verjetno z manj izbranimi besedami in na krajši način ampak enako razumljivo ali še bolj kot pa tule ti strokovnjaki . Spoštujem izobrazbo , modelov z dr. nazivi , ki nakladajo pa ne.
Samo?lovek
24. 02. 2019 13.45
+63
Tokrat deliva mnenje. Tudi jaz sem vedno Kekca doživljal kot junaka, ne pa kot "zgolj" pastirja.
0OO7
24. 02. 2019 16.30
+25
RupniK
24. 02. 2019 13.30
+62
Lep film in eden redkih tistega časa, ki ni bil politično obarvan.
Eastman
24. 02. 2019 13.45
-22
Kaj da ne v SDS vidijo v Kosobrinu Milana Kučana... majhnega palčka, ki se v vse vtakne :)
RupniK
24. 02. 2019 13.58
+18
Te vidiš samo ti, zato tudi taka obsedenost z njimi. Škoda tudi, da ne vidiš podobnosti z ostalimi na "levi"strani.
Krajnc22
24. 02. 2019 13.23
-16
Cudno da ni ze postal keķić
BobbyP
24. 02. 2019 12.32
+5
Kekec je krasno domišljijsko literarno delo. Odlično branje in gledanje za otroke, da se v njih vzbudi prepričanje o pogumu, inteligenci in dobroti. Skratka alegorija klenega Slovenca, ki jo predstavlja mali pastir. V bistvu pa gre bolj za manipulacijo in indoktrinacijo črede ovac. 🙄
ValterUdovernik
24. 02. 2019 12.44
+7
Lepo povedano, sledita samo se zaplankanost pa alkoholizem in je slika popolna.
Apostol1
24. 02. 2019 13.44
+10
boobyp .... Lepo povedano , veliko bolje kot pa zgoraj v članku in ravno na to sem opozoril v svojem komentiranju, opis Kekca na kratek način . edino zadnji stavek je pa povsem nepotreben.➕➕➕👍
SERAPHIN
24. 02. 2019 12.26
+25
slovenci pa ne dozivljajo balkan muske kot turske pastirske ampak kot ultimativno umetnost.... takle mamo
korintos23
24. 02. 2019 12.14
+32
Današnji otroci tudi ne vedo kaj je to pastir, kako izgleda, mi smo pa krave pasli in smo to vedeli.
Kollerik
24. 02. 2019 11.55
+113
Junak? Kekec je za mlade generacije že neki prisrčen, toda arhaičen lik. Danes je vendarle najbolj važno, da bodo vsi že kot malčki smučali kot Tina Maze ali Ilka..in metali na koš kot Dončič, ali pa branili kot Oblak. Neoliberalna ideja o zmagovalcih se že pozna tudi na najmlajših. Kajti koncept zmagovalca vedno pušča zadaj tudi množico poražencev. Zato amerikanizacija življenja v naši ljubi Sloveniji ne prinaša nič dobrega. Včasih smo imeli prave skupinske igre v gmajnah, na gozdovih, hodili PEŠ v šolo.... sedaj pa proizvajajo same "genije", ...tastari so že čisto znoreli... nenehno se praznujejo rojstni dnevi malčkov, ki pogosto niti ne vedo točno, zakaj gre. Mularija je zavita v vato, vse je pametno in občutljivo. V bistvu pa so jih prikrajšali za marsikaj..
resnicaosvobaja
24. 02. 2019 12.00
+4
Nikoli ne veš, katera vzgoja bo delovala. Rezultati so vidni kasneje
korintos23
24. 02. 2019 12.13
+53
resnica osvobaja, mislim da moja generacija ni bila slabo vzgojena, toti mladi, mobitelčeki, za tote pa nisem siguren kako bodo "gurali" skozi življenje.
Mr Mojo Risin
24. 02. 2019 12.38
+10
Ne verjamem, da je zato kriva (ponesrečena) amerikanizacija družbe. Mislim, da je v resnici vedno bilo tako, kar se tiče pričakovanj staršev do otrok. Razlika je samo v tem, da danes ni več tako enostavno prepričati populacije, da so tiste višje ambicije v domeni le neke izbrane skupine. Včasih so se ljudem vcepljale za vrednote pridnost, skromnost, delavnost skratka variante ponižnosti in ubogljivosti. Mislim, da je glavni razlog da to zamira v tem, da je danes težko prepričat ljudi, da so to kdaj obrestuje, ker iz izkušenj vedo, da to ni res. Smo ciničen narod, ki se skriva za prijaznimi nasmeški. Pri nas se je vedno poveličevalo kar bi naj bile vrline in vrednote naroda, ki pa v večini primerov izhajajo v podrejanju le tega skozi zgodovino iz številnih smeri. Na neki točki je to postal tudi Kekec kot prispodoba vsega tega.
User1538643
24. 02. 2019 13.27
+1
Uporabnik1385495
24. 02. 2019 11.55
+48
Zanimivo,da,ko nekomu recemo v Sli,da je kekec,v bistvu mislimo,da je rozle-nesposiben in ne ravno pameten.Sami ne razmisljamo primerno o svojih junakih.Kekec z veliko zacetnici je junak.Je delaven in bister,iznajdljiv in prijateljski.Ali nasi otroci to zmorejo?
User1538643
24. 02. 2019 13.29
+0
User1538643
24. 02. 2019 11.53
+39
Bikoborec
24. 02. 2019 11.51
-16
Jej jej Kekec.Jedi,jedi Kekče
RupniK
24. 02. 2019 12.19
+13
retropil
24. 02. 2019 11.49
+81
Kekec je car! Harry Potter nima za burek prot njemu.
ValterUdovernik
24. 02. 2019 13.24
-36
Harry ne more proti njemu, ker ni balkanec, tako kot Kekec.
ValterUdovernik
24. 02. 2019 16.34
-8
Sem nekoga uzalil, ali sepamo v geografiji?
Victorinox
24. 02. 2019 20.52