Slovenija

Otroci niso delovna sila, pa naj bo še tako hudo!

Ljubljana, 20. 08. 2013 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Recesija nam je vzela zaslužek, plače, štipendije, socialno pomoč. Mnogo družinam tako preostane le še to, da na delo pošljejo otroke. Otroško delo v Evropi ni stvar preteklosti, pač pa se zadnje čase še krepi.

Številni opazovalci menijo, da je otroško delo v Evropi stvar preteklosti, a obstajajo trdni dokazi, da to ostaja resna težava, ki se v luči gospodarske krize morda celo krepi, je danes opozoril komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks.

Po vsej Evropi so še posebej ogroženi romski otroci.
Po vsej Evropi so še posebej ogroženi romski otroci. FOTO: Reuters

Posebej ranljive skupine ljudi so v času zaostrenih gospodarskih razmer vedno nesorazmerno prizadete. Povezava med krčenjem gospodarstva in povečevanjem obsega otroškega dela tako ni presenečenje, ugotavlja komisar.

"Z recesijo so številne evropske države drastično zmanjšale socialno pomoč. Ko se brezposelnost zvišuje, številne družine ne vidijo druge rešitve, kot da otroke pošljejo na delo," opozarja Muižnieks.

Razširjenost otroškega dela v državah v razvoju je dobro znan problem – po podatkih Mednarodne organizacije dela (Ilo) danes dela več kot 250 milijonov otrok, starih od pet do 14 let. Ko pa je urad komisarja za človekove pravice poskusil preveriti stanje v Evropi, je naletel na zelo razdrobljene podatke. "Zdi se, da je to tabu," je pojasnil Muižnieks.

Po podatkih Unesca v Gruziji dela 29 odstotkov otrok, starih od sedem do 14 let. V Albaniji je ta delež pri 19 odstotkih. Ruska vlada ocenjuje, da v državi dela do milijon otrok, za Italijo pa študija kaže, da dela 5,2 odstotka otrok, mlajših od 16 let. Za večino drugih držav pa podatkov ni na voljo.

Komisar vlade poziva, naj bodo še posebej pozorne na problem otroškega dela, naj raziskujejo, zbirajo podatke in nadzirajo.
Komisar vlade poziva, naj bodo še posebej pozorne na problem otroškega dela, naj raziskujejo, zbirajo podatke in nadzirajo. FOTO: Thinkstock

Komisar ob tem opozarja, da številni otroci v Evropi delajo v zelo nevarnih pogojih v kmetijstvu, gradbeništvu, v manjših tovarnah ali na cesti. O tem na primer poročajo iz Albanije, Bolgarije, Gruzije, Moldavije, Črne gore, Romunije, Srbije, Turčije in Ukrajine.

Muižnieks opozarja tudi na tveganje v evropskih državah, ki so jih močno prizadeli varčevalni ukrepi: Ciper, Grčija, Italija in Portugalska. Številni otroci naj bi delali tudi v Veliki Britaniji, sicer pa so po vsej Evropi še posebej ogroženi romski otroci ter otroci migranti, ki v Evropo pripotujejo brez odraslega spremstva.

Komisar za človekove pravice ob tem vlade poziva, naj bodo še posebej pozorne na problem otroškega dela, naj raziskujejo, zbirajo podatke in nadzirajo. "Večina držav ima ustrezno zakonodajo, a ne nadzoruje dejanskih razmer," opozarja Muižnieks. Države poziva še, naj še posebej dobro preučijo vse posledice zmanjševanja proračunskih izdatkov na področju izobraževanja in usposabljanja ter socialnih prejemkov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Orhideja 2
20. 08. 2013 20.00
+6
Republika Slovenija ima ustrezno zakonodajo. A ne nadzoruje dejanskih razmer. Slovenski otroci NE DELAJO do 30. leta in se cez.
24vohomurckov
20. 08. 2013 18.21
+3
....v resnici odgovornih za tako stanje ne briga,da morajo otroci delati.....po 16 ur na dan za pest rižamrupijo,nekaj centov....od četrtega leta dalje.....svetovnim korporacijam in evropi ni mar za to!!
24vohomurckov
20. 08. 2013 18.52
+0
I G N O R A N T
20. 08. 2013 16.31
+1
Ce pa je konec krize baje
Ramzess
20. 08. 2013 15.13
+0
Recesija, ...dober izgovor in opravičilo. Zadeva ni tako enostavna.