Slovenija

Otroci niso samo žrtve, so tudi storilci

Celje, 23. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak, Nika Kunaver
Komentarji
124

Kaj se zgodi, da mladostnik napade sovrstnika? Kaj je v ozadju? Tudi o tem so sinoči spregovorili gostje – strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo z nasiljem med mladimi, dijakinje in številni znani Slovenci. Na koncu sta v posebni oddaji za NEnasilje, ki smo jo posvetili vsem – mladim staršem in učiteljem – spregovorila še minister za vzgojo in izobraževanje ter predsednica države.

Novinarka Staša Lozar se je pogovarjala z dvema mladima, ki so jima zaradi nasilja izrekli več kazenskih ukrepov. Oba imata zgodovino težkih družinskih razmer. In oba sta pred našo kamero stopila z obrazom, z imenom in priimkom, s polno odgovornostjo za vse, kar sta storila.

Mojca Kolar, ki že 20 let dela v kriznem centru za mlade, razlaga, zakaj se mladi včasih obnašajo drugače kot doma: “Meni je družba vse, meni je družba družina, to so razlogi, zakaj mladi posegajo po vedenjih, ki niso sprejemljiva in so nevarna.”

"Nisem se znala brzdati v svoji jezi," danes pripoveduje Sara. Svet se ji je podrl, ko sta se njena starša ločila: "Ljudi sem napadala, ker sem mislila, da nimajo prav, da imam prav jaz." To je kot elektrika, pripoveduje, ki gre čez telo: "Ne razmišljaš, ampak samo narediš." Drugi mladostnik, Paskal, pa si je od vsega najbolj želel, da bi bil priljubljen, da bi bil, kot pravi, car. "Me je potem en grdo pogledal in se je začelo." 

Ne Sara ne Paskal sicer nimata zveze s celjskim primerom. Sta pa dokaz, kako težko je tudi storilcem, otrokom, ki so na drugi strani in ki niso žrtve. Izrečenih imata več kazenskih ukrepov zaradi nasilja in za seboj odsluženi kazni v vzgojnih zavodih.

Ravnateljica Strokovnega centra Planina dr. Leonida Zalokar pravi, da trpanje otrok v zavode ni nobena rešitev. “Mi imamo vpogled, kaj se dogaja v družinah. Kličejo nas starši, vrtci ... Starši se bojijo svojih otrok, saj nekritično izvajajo ideologijo permisivne vzgoje.”

Paskal in Sara sta bila torej storilca, a na nek način tudi žrtvi. Zaradi nasilnega vedenja sta morala v prevzgojni dom. Oba danes svoje početje obžalujeta. "Vem, da moja dejanja niso bila sprejemljiva, a prej se nisem zavedala, da bi svoje težave lahko rešila s pogovorom," pravi Sara in dodaja: "Jaz sem se popravila in mi je žal ljudi, ki si ne najdejo strokovne pomoči." Enako tudi Paskal, ki si želi, da bi bil doma, da mu ne bi bilo treba nikoli bivati v prevzgojnem domu. 

V luči krutih dejanj v Beogradu in medvrstniškega nasilja, ki je pri nas izbruhnilo v Celju, smo pripravili posebno pogovorno oddajo NEnasilje. O kompleksni problematiki medvrstniškega nasilja se je voditeljica Maja Sodja v Narodnem domu Celje pogovarjala s strokovnjaki, mladimi in znanimi, ki pomembno vplivajo na naše mlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
23. 05. 2023 17.29
+0
Cimprej umetno intelegenco v osn sole
zavetnik
23. 05. 2023 16.54
-1
Kakšno licemerje PD NPM ko je včeraj nastopala in nakladala o miru in nenasilju po drugi strani pa hujska in oborožuje Ukrajince in nič ne naredi za migrante in sirumašne delavce upokojence zdaj bo počasi prišlo to nakladanje vrh glave in ta dvojna merila,
visoki
23. 05. 2023 14.48
+1
v šole postaviti moške kvote
NOČNA MORA
23. 05. 2023 14.38
+9
Nek modrec je nekaj let nazaj rekel. Če boste vzgajali svoje otroke,boste lahko razvajali svoje vnuke. Če pa boste razvajali svoje otroke, boste morali vzgajati svoje vnuke. Zapomnite si te besede. Vsak stars kroji prihodnost svojega otroka in prihodnost svojih vnukov. Ni kriv sistem, ni kriva sola, niso krive ustanove, niso krivi telefoni. Kriva je mentaliteta starsev in nacina vzgoje.
Miran1960
23. 05. 2023 13.55
+4
Sem iz generacije ko nas je bilo v sr šoli tudi nad 40 v razredu pa ni bilo nobenega problema. Učitelji in profesorji bi morali imeti avtoriteto kot takrat, ko se je vedelo kaj se sme in kaj ne. Starši se niso prav nič vtikali, samo vprašali so kako ti gre in če si naredil nalogo.
User1094863
23. 05. 2023 17.03
+0
da ima lahko učitelj avtoriteto, morajo starši dodati svoj delež k vzgoji, kajti prav ti ki sedaj vpijete o tej avtoriteti ste jo učiteljem vzeli z napačno vzgojo otrok!! in kar seješ to žanješ!!
JApajaDAja
23. 05. 2023 12.55
+0
učitelji se morajo posvečati tistim, ki jim učna snov ne sede najbolje....ostali, morda celo genialci,se pa dolgočasijo!
Honeybear
23. 05. 2023 12.44
+0
Problem je ker imajo učitelji radi smrdruhe potem jih pa z normalnimi zaprejo se pa čudijo...Naprimer men je sošolec j mamo pred učiteljico pa sem mu rekel da ga bom nabil potem pq učiteljica če grozim ne grozim stojim za svojimi dejanji ker sem ji miljonkrat rekel in odgovor je bil ne verjamem on je moj prijatelji no sej na konc sem mu glavo v radiator zabil...Problem je k so na delovnih mestih ljudje ki sploh niso prisebni za svoje delo.
shift
23. 05. 2023 12.41
+2
hmm če si za podivjanega psa odgovoren, če obstajajo taki in onaki pogoji za posvojitev psa...otroka pa ima kdorkoli...hmm...in če z otrokom delaš grdo, ga zanemarjaš....kje se konča odgovornost oz bolje neodgovornost starša..kdaj je starš kriv zlorabe otroka..krive vzgoje...so mogoče že stari starši kaj krivi ker so tako vzgojili starša, ki se danes znaša nad otrokom....precej vprašanj za iztočnice in pogovore...težke tematike
zibertmi
23. 05. 2023 12.21
-1
imajo dobre učitelj v sds politiki.tudi sankcij za njih ni.kam potem lahko vodi ta svet
PomisliNaSonce
23. 05. 2023 12.10
+1
Umetna sistem usmerjena energija + umetna sistemska usmerjana infrmacija = rezultat narcisizem
ROMELS
23. 05. 2023 12.02
+4
Zakonodaja, ki so jo napisali ti. strokovnjaki. Rezultati so tu. Ni ga zakona čez zdravo kmečko pamet.
Ricketts
23. 05. 2023 11.58
+3
Slabe stvari so se prvotno prinesle z Balkana in slovenski otroci so te navade veselo sprejeli.
Ricketts
23. 05. 2023 11.54
-3
Popolnoma neprimerna vzgoja otrok doma. Še en dejavnik vzgoje bi vključil, a ga ne upam, ker bi bil strašansko napaden od vseh levičarjev.
niktalop
23. 05. 2023 11.34
+6
Otroci so storilci ker dobro vedo da ne bodo kaznovani. Enako je z njihovimi starši, ki te svoje otroke zagovarjajo. Sedanje stanje pri nasilju v šolah jaz primerjam z zakonodajo v prometu. Prepovedali so uživanje alkoholnih pijač in voziti v alkoholiziranem stanju, kazni za tako dejanje ne bi bilo. Točno to je sedaj na šolah in izveh njih. Nasilje je prepovedano, kazni pa ni. Mladoletniki to vedo in to izkoriščajo na polno.
tom74
23. 05. 2023 11.31
+6
Drugače pa, glede da sem iz generacije 80 in imam otroka v os.šoli, mal bl pozno sem šel v akcijo;). Starši so v glavnem mlajši in iz slo generacije, predvsem opažam da so katastrofa, od bolano ambicioznih do control freakov brez čustev, common sensa ,robotki. Razvajenci imajo razvajence in to na kvadrat...Poslanstvo vseh pa je glumlenje uspeha.
son?ek11
23. 05. 2023 11.23
+9
Prredvaebi morali učiteljem vrniti avtoriteto! In prepovedati mobitele v šoli! Pika! Strarši bi morali sodelovati z učitelji v skupno dobro otrok in brez odvetnikov! Otroci- storilci so tudi žrtve, njih bi bilo potrebno odstraniti iz šole in jih nastaviti v kvalitetne prevzgojne domove,kjer se bi šolal naprej in z njim delali intenzivno! Žal se v sedanjih prevzgoijnih domovih naučiš se tistih neumnosti, ki jih slučajno nisi vedel.
son?ek11
23. 05. 2023 11.24
+3
Vinogradnik67
23. 05. 2023 11.12
+9
Všoli prepovedati telefone ali pa namestiti motilce signala !!
Ricketts
23. 05. 2023 12.00
-3
Vinogradnik67
23. 05. 2023 11.10
+6
Največja žalost je ker na ministrsvu za šolstvo verjetno ni nobenega, ki je kdaj delal v šoli ,ker drugače nebi ignorirali opozoril ravnateljev in učiteljev ,ker kaj se sedaj dogaja je katastrofa da nima učitelj nbenih pravic in najprej se obtoži učitelja šele potem pomisli, da je z učencem kaj narobe in da ti en froc v tretjem razredu reče "učiteljica jaz vem da mi nič ne morete " Katastrofa kam smo zabredli !!
Pa kaj
23. 05. 2023 11.09
+5
čeprav si zatiskamo oči, se zadeva zacne in konca doma. za moje otroke je učitelj nepomemben glede neke vzgoje. so od doma naučeni spoštovanja in odgovornosti. pri nas ni igric, telefonov, nekontrolirane uporabe compa..se pa veliko športa, kolesari, plava, hodi po hribih..tako, da za neumnosti ni časa.... sicer pa je to, kar se dogaja danes samo mlatenje prazne slame. vsi so pokonc, vsi pametni, naredilo pa se ne bo nič. enako je recimo, ko gledaš Tarčo. eni in isti problemi leta in leta. ovadbe NPU non stop, rezultatov nobenih. vse se ve, vsi dokazi, nihče ne sedi. krade se na vsakem koraku. no..edino Hilda sedi, ali pa je sedele..reva je PRIZNALA, pa so jo MORALI spakirati. če bi lagala, nebi nikoli sedela...
NOČNA MORA
23. 05. 2023 11.17
+6
Bravo! Vzgoja se začne in konča doma. Skupaj z športom in zdravim odnosom do narave, športa in neke normalne življenjske discipline pa pripelje do odličnih rezultatov. Večina se jih ne zaveda kakšen vpliv ima šport na razvoj možganov in o sproščanju oksitocina v telo itd in kako hormoni vplivajo na telo. Zelo pomembno, da se zavedamo tudi teh dejavnikov!
Mejduš
23. 05. 2023 11.07
-1
včasih so starši gostilni za šankom bili in se z alkoholom nalivali in govorili ja če neboš ti otroka bo pa otrok tebe je treba biti strog do svojih otrg in se za šang naslanjal tako da je rekel kelnar da neboš šank podrl ja pač tako je dajmi še en pir polpa grem saj se že tmni