Slovenija

'Ušel je izpod nadzora, 14 ur dnevno preživi v fantazijskem svetu iger'

Ljubljana, 08. 05. 2021 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
147

Že pred pandemijo so strokovnjaki opažali, da so zasloni v otroška življenja vstopili v večji meri, kot bi si želeli. Izolacija in druženje doma sta nas v času pandemije še dodatno potisnila pred zaslone. Strokovnjaki zato opozarjajo, da imajo že majhni otroci težave na področju komunikacije in socializacije, ne znajo se igrati, ne znajo vzpostaviti očesnega stika, so nemirni in kratkovidni, najstniki pa celo depresivni.

"Obstaja prepričanje, da ogledi risank pripomorejo k učenju otrokovega govora in širjenju besedišča, raziskave pa dokazujejo ravno nasprotno, prekomerna izpostavljenost ekranom namreč privede do zaostankov na področju govorno-jezikovne komunikacije," je pojasnila Anja Koncilija, logopedinja iz razvojne ambulante Centra za zgodnjo obravnavo otrok, Zdravstveni dom Domžale.

Je torej na pohodu nova epidemija? Res je, da ne gre za nalezljivo bolezen, a široka in hitra razširjenost težav zaradi pretirane rabe zaslonov pri otrocih in mladostnikih je zaskrbljujoča. Zato so različni strokovnjaki, od pediatrov, psihologov, psihiatrov, nevrologov do logopedov in delovnih terapevtov, stopili skupaj in pripravili smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. 

Medtem ko je raba zaslonov v prostem času lahko tudi koristna, saj prave vsebine otroke izobražujejo, spodbujajo domišljijo in kreativnost, pa se vse pogosteje dogaja, da otroci pred ekrani, tablicami in telefoni preživijo bistveno preveč časa. Tudi tisti, ki jim sploh ne bi smeli biti izpostavljeni."Pri svojem delu v razvojni ambulanti in otroški posvetovalnici opažam, da je vedno več malčkov že pred drugim letom starosti nahranjenih in mnogokrat tudi preoblečenih pred zasloni," je dejala delovna terapevtka Katja Šuštar.

"Prižgani zasloni med otrokovo igro, med komunikacijo med starši in otroki in med otrokovo dnevno rutino zmanjšuje kvaliteto interakcije, ki je ključna za razvoj otrokove komunikacije," je dodala Koncilijeva. Zato ne preseneča, da pediatri že pri predšolskih otrocih opažajo upočasnjen in zakasnel govorno-jezikovni razvoj. 

Odrasli se ne zavedamo, kakšen vpliv ima na milijone impulzov, ki jih otroci dobivajo v zelo kratkem času prek zaslonov.
Odrasli se ne zavedamo, kakšen vpliv ima na milijone impulzov, ki jih otroci dobivajo v zelo kratkem času prek zaslonov. FOTO: Shutterstock

"V naših ambulantah imamo otroke, ki pri drugem, tretjem letu ne govorijo, imajo zelo razpršeno pozornost, slab očesni kontakt in je nujna obravnava v razvojnih ambulantah, pri psihologih," je dejal pediater Denis Baš, Juventina Baby. "Dokazano je, da otroci, ki so v zgodnjem obdobju preveč pred zasloni, dosegajo slabše rezultate na razvojnih testih," je dejala Šuštarjeva.

Odrasli se ne zavedamo, kakšen vpliv ima na milijone impulzov, ki jih otroci dobivajo v zelo kratkem času prek zaslonov, opozarja dolgoletna učiteljica in ravnateljica in jih ne znajo pravilno predelati. "Kar se potem izkaže kot pomanjkanje koncentracije in pozornosti, kot agresija, zapiranje v svoj svet, nezadovoljstvo, hlepenje po zmeraj več, zmeraj več," je dejala Đulijana Juričić, ravnateljica OŠ Trnovo.

Najstnik igra videoigre
Najstnik igra videoigre FOTO: Shutterstock

To nenazadnje privede do zasvojenosti, s katero se vsakodnevno srečujejo v Centru pomoči pri pretirani rabi interneta Logout. "Oče pravi: naš 11-letnik nam je ušel izpod nadzora, več kot 14 ur dnevno preživi v fantazijskem svetu iger, z ženo sva nemočna. In zasvojenost res ni igra. Otrokom je treba pomagati pri zaključevanju prijetnih aktivnosti in pri postavljanju okvirjev uravnotežene rabe zaslona," pravi psihologinja Špela Reš.

"Na eni strani je tukaj čas, ki smo ga tudi v naših smernicah glede na starost omejili, na drugi so pa tudi vsebine. Se pravi, kaj gledajo in s kom to gledajo," je dejal Baš.

Do drugega leta starosti otrok sploh ne bi smel biti izpostavljen zaslonom. Med 2. in 5. letom naj se uporaba zaslonov omeji na manj kot eno uro na dan v navzočnosti staršev; dveletniki in triletniki manj ali še bolje nič. V prvi triadi naj bo čas uporabe zaslonov v prostem času omejen v povprečju na največ eno uro na dan, v drugi pa največ eno uro in pol. V starosti od 13 do 18 let naj bodo v prostem času največ dve uri na dan pred zasloni.

Uporaba zaslonov v prostem času
Uporaba zaslonov v prostem času FOTO: POP TV

"Več kot bodo otroci preživel za zasloni, večja je verjetnost, da bodo postali kratkovidni in bodo potrebovali očala," pa pravi oftalmologinja Špela Markel, očesna klinika UKCLJ. Ali da bodo imeli preutrujene oči, ki se kažejo kot razdražene, pordele oči z glavoboli in bolečinami v očeh. Zato svetuje uporabo pravila 20-20-2. "Vsakih 20 minut intenzivnega bližinskega dela naj otrok sprosti pogled. Sicer tako, da pogleda v daljavo, otroci pa naj bodo vsaj 2 uri na dan zunaj, ker je to zaščitni dejavnik pri razvoju kratkovidnosti," je pojasnila.

In kot vedno imajo tudi tu zelo pomembno vlogo starši s svojim zgledom. "Če smo mi ves čas na telefonu, pred računalnikom, ali pa da nam igra televizija za ozadje, da ni dolgčas, to je v bistvu tisto, kar je slabo," je dejal Baš. Prav tako absolutno odsvetujejo uporabo zaslonov za nagrajevanje, pomirjanje, uspavanje, preusmeritev pozornosti ob stiskah ali za animiranje.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Killing floor
21. 06. 2021 15.40
+2
Je pa svoh da sam 14...
Build NEK2
09. 05. 2021 09.40
+6
In kdo mu je kupil opremo???
Build NEK2
09. 05. 2021 09.38
+8
A ne ve un oče od zasvojenca, kje se izklopi internet?
1nsAn3
08. 05. 2021 18.58
+4
Otroka je treba peljat ven, se z njim igrat, posvetit, mu najt kak šport za po pouku da hodi, trenira, mu kupit kolo, rolerje, kar ga veseli. Ne rečem, z mojim imava obdobja ko sva po cele večere skupaj na neki igri (predvsem ko je slabo vreme) ampak danes naprimer, super vreme, šla sva pred kosilom in po kosilu na igrišče in tam ni bilo nikogar. Samo par kolesarjev se je peljalo mimo. Vzgoja je temelj za to, jaz kot oče si to upam trdit!
symn
08. 05. 2021 14.51
+4
🔺Problem so starši, ki se NE UKVARJAJO Z OTROCI!🔺 Kaj tu ni jasno?? Ne vem zakaj je potem naši družini uspelo, da smo s šoloobveznimi otroci še bolj povezani, kot pred korono! Očetu, kateremu je šele 11. letni⚠️ sin ušel izpod nadzora: - A si tamali sam določa čas? - A tamali si sam kupuje opremo s svojim denarjem? - A ima on ključe od električne omarice in varovalk? -Koliko časa ste z njim v pogovoru, v igri, v druženju na prostem, pri vsakodnevnih hišnih obveznostih in pomoči, pri razlaganju težje učne snovi? OTROCI NISO NAŠA LASTNINA in NIČ NAM NISO DOLŽNI, še zmeraj pa so NAŠA SKRB in OGLEDALO NAŠE VZGOJE ter 🔺POZORNOSTI🔺!!!
pa dobr no
08. 05. 2021 14.51
+10
Politiki izpod nadzora, 14 ur dnevno preživijo v fantazijskem svetu zapravljanju javnega denarja za ugodnosti in za zadolževanja državljanov.
ad21
08. 05. 2021 14.18
+5
Ne pretiravajte ! : " 14 ur dnevno preživi v fantazijskem svetu iger " -> 8 ur spi + 8 ur v šoli + 14 ur igranja iger = 30 ur ? Ali ne znam več računat ali se je dan podaljšal !? Je pa res, da starši ne znajo omejit uporabe tehnologije (wifi ali router ali software KIDS.....).
Build NEK2
09. 05. 2021 09.39
-1
User1944291
08. 05. 2021 14.11
+8
..ce je prevec dnevno igranja nevem zakaj ima racunalnik on/off tipko
V SHESHELJ
08. 05. 2021 15.05
+3
Jest mam pa kladivo,,, enkrat sm kliknu pa se je za zmeraj racunalnik ugasnu...ga ne potrebuje vec!
Build NEK2
09. 05. 2021 09.40
+1
pomaranča
08. 05. 2021 14.03
+6
Ravnotežje. Lahko je tudi 5 ur pred televizijo, če je potem 5 ur zunaj. Če se pa staršem nr da ukvarjat z otrkom je pa vseeno bolje, da je pred zaslonom kot pa prepuščen ulici.
reakcionar
08. 05. 2021 13.46
+11
Zgleda da je celo njim realni svet preveč krut in se zato umaknejo v svet virtualne resničnosti. Ni neke razlike med mladimi ki igrajo igrice cel dan in nekim kmetom, ki po službi namesto domov zavije kar v svojo zidanco in se tam zapija s šmarnico. Ko nekomu prepoveš stik z drugimi ljudmi, mu prepoveš druženje, zabavo, skratka ga stisneš v kot..........potem se po navadi lahko zgodita le dve stvari. Prva je, da človek zblazni, druga pa je da razvije neko odvisnost.
mchamer
08. 05. 2021 13.39
+4
To glede ocal je pa frata prata. Glede na to, da sem bulil v stare crt monitorje se in bral vsak dan knjige ze napol v temi, se vedno ne nosim ocal, ker imam super vid. Po vase pa bi imel najmanj pepelnike na oceh ze. Danasnji monitorji, tvji itd.so narejeni tako, da se lazje dlje casa gleda (govorim samo o utrujenosti oci).
Težeklojz
08. 05. 2021 13.54
-1
Mislim, da tvoj vid ni merilo...so ljudje, ki vid zanemarjajo ter tisti, ki ga čuvajo. Nekateri pa oslepijo/mo čez noč brez tv.
mchamer
08. 05. 2021 13.57
Zakaj pa ne? Dal sem primer. Tako kot so ga mediji samo posplosili. Seveda imas prav. Ampka je tudi kontra ocitno. Torej ne gre posplosevati zopet.
mchamer
08. 05. 2021 14.00
No zelel sem rect, da moji so ze pazili samo jaz nisem cuval vida. Sigurno ne. In ce zdaj pomislim na to se lahko zahvalim samo nevem komu da se vedno dobro vidim. Ker delal sem vse ravno kontra kar naj bi bilo ok. Pac poanta je, da ne morejo oni govorit, kako si s tem unicis vid. Sploh dandanes pri taki tehnologiji (ce govorimo o tem)
Moncsa
08. 05. 2021 14.15
+3
mchamer ni težava v sevanju. To že zdavnaj ni aktualno. Težava je v tem, da ne trenirajo očesne mišice dovolj (gledanje levo-desno, blizu-daleč...), ki se potem oslabijo in se degenerira celo oko. Že v mladosti. Ni primerjave.
mchamer
08. 05. 2021 15.33
Nisem govoril o sevanju. Ampak o vsem. Tezava je, ko tako pustis cel dan otroka, ker se ti ne da ukvarjat z njim in potem isces izgovore. Takrat so oci se najmanjsi problem. No, kakorkoli, mi k sreci teh tezav nimamo. Pa lep dan, grem drizino spet malo ven peljat na zrak :)
hunter43
08. 05. 2021 13.23
+7
Kdaj zdaj izide FarCry 6?
Killing floor
08. 05. 2021 13.39
+7
Je ker ke riku
08. 05. 2021 13.41
+3
CorbaMorba
08. 05. 2021 13.21
-3
Nekak se bo pač treba prilagodit napredku tehnologije. Treba začet zgodaj. Valda starim, zadrtim ljudem ni moč nič dopovedat. Že po komentarjih na tem spletnem mestu sodeč je zadnji čas, da pustimo zgodovino za sabo. Kakšna basket igrišča neki : D "Ko sem bil jaz majhen..." ....Dej, pober se....
Kimberley Echo
08. 05. 2021 13.28
+0
Kritizirate, vendar ne ponudite alternative.
tutp
08. 05. 2021 13.12
+14
Otrokom ste zaprli...šole..kino..druženja..zabavo s puncami..nočne klube. ZDAJ SE NE ČUDITE IN SE NE DELAJTE NORCE. Mi smo imeli v mladosti dc 3 dakota..zabave..vse. Danes imajo..uči se doma...in ob 21 uri zgini v stanovanje. Aja Janez je to ukinil. E SLOVENIJA MOJA DRAGA. Žalostno.😭😪😭
thetech
08. 05. 2021 13.35
+4
Ne pretiravaj.. Tisti najstniki, ki so se družili pred korono krizo, se tudi zdaj.
maske-so-padle
08. 05. 2021 13.11
+7
Kje (v kateri strokovni skupini) ste bili pametnjakoviči, ko je bil moj srednješolec doma več kot pol leta, ni smel obiskovati rekreacijskega treninga in praktično ni mogel iz hiše 1 leto. V duhu solidarnosti s starejšimi, smo uničevali generacijo mlajše populacije. vse na račun vaših covid dodatkov. Pokvarjenci koruptivni.
maske-so-padle
08. 05. 2021 13.16
-1
Hvala za minuse. Najbolj me veseli, ko se v komentarju kdo najde.
thetech
08. 05. 2021 13.37
+4
Ja če ste se ljudje zapirali v stanovanja ste si krivi sami. Mi smo kljub omejitvam ostali aktivni, mogoče celo bolj kot pred samimi ukrepi...
Er imem
08. 05. 2021 13.39
+3
jojow
08. 05. 2021 13.53
+6
Če srednješolec potrebuje vodene rekreacijske treninge je pa res žalostno. Zakaj so se sosedovi mulci lahko prilagodili razmeram tvoj pa ne? Eno leto je bil zaprt v hiši? Ukrepi so bili znani in jasni, če ste zaprli v hišo ste si pa res sami krivi...
Moncsa
08. 05. 2021 14.11
+0
Vsem pametnim... določeni treningi niso izvedljivi brez telovandnice, ne zaradi tega, ker moraš otroka voditi, ampak ker potrebuješ pripomočke (in tle ne mislim na fitnes). Poleg tega, psihologi in psihiatri ki jih poznam, vsi pravijo, da so najstniki najbolj na udaru. Velik plus za komentar.
jojow
08. 05. 2021 14.18
+6
Če se človek želi rekreirati se bo z ukrepi ali pa brez njih. Pa tudi brez pripomočkov se da rekreirati. Za psihologe in psihiatre, da radi pretiravajo. Znano je, da so v preteklosti predpisovali zdravila za depresijo osebam, ki so imele zgolj prehodno anksiozno motnjo. O tem je že ogromno pisalo....
RockRoller
08. 05. 2021 14.23
+4
Tudi nam so preprečili in nam omejili treninge, pa se zaradi tega nismo zaprli v hiše. A ste res popolnoma brez idej, da ne veste kaj bi počeli v življenju?
Valkoor
08. 05. 2021 14.29
+5
To je pa današnja mularija... Ne more na trening pa se zapre v hišo. Hallo... Današnji mulci imajo polno rit vsega, zato pa imamo porast depresiji in ne vem še česa. Kot, da se ne more začasno rekreirati na drugačen način. Mislim groza, kam smo prišli.
thetech
08. 05. 2021 14.35
+1
Ljudje so ujeti v vsak svoj mehurček rutine. Malce spremeniš njihove navade pa že veselo papcajo antidepresive. Sem opazoval sosedove mulce. Večina se je pač nemoteno družila in uživala mladost. Nekaj se jih je pa res dejansko zaprlo med štiri stene, kjer so se smilili samemu sebi.
Moncsa
08. 05. 2021 15.46
-1
thetech res je, tisti so bili mulci, ki so bili "neodgovorni", "morilci babic in dedkov" in podobno, in jih je preganjala policija. Mi v bližnji okolici imamo samo enega fantka, "odgovornih" staršev, ki so ga zaprli za pol leta v hišo. Posledično naš neodgovoren, izjemno socialen tamali ostal brez družbe. Sedaj ga vozim k psihologu, srečoma se stanje izboljšuje. Že v drugo švicamo kri, in ga vozimo konstantno okoli, proč od civilizacije, da se zopet navadi na to, da obstala poleg računalnika tudi druga zabava. Priznte ali ne, ukrepi so bili izjemno škodljivi mladini.
Moncsa
08. 05. 2021 15.51
-1
RockRoller, nekateri otroci že leta treniraj en določen šport, kar ni nujno hoja ali tek v naravi. Hčerka recimo od 4. leta hodi na športno plezanje, zelo nadarjena. Pol leta je bila brez treninga, telovadnice so zaprli, v naravo nismo mogli it, ker ni bilo nobenega dovolj izkušenega, da ji napelje varovalno vrv. Saj smo hodili okoli ogromno, ampak to ni isto. Sedaj pa je že noče več hoditi. In takih otrok je ogromno.
Paco Rabanne
08. 05. 2021 13.08
+2
Jajo je kriv!
tutp
08. 05. 2021 13.06
+13
Nimam otrok. Depresivni otroci. Leto dni Vam pišemo tukaj o posledicah zaprtja. Zdaj pa imate. Aja nobenega to ne zanima. Tudi prav 😡
PejtGaPogledatBrane
08. 05. 2021 13.00
+12
Ampak res. Otroci so se šolali na daljavo, dooolg časa. Glasovanje poslancev na daljavo pa ni bilo možno. Se spomnite? Samo en klik....pa še to ni šlo, češ da to prek neta ne gre. In pol se vi v komentarjih zavzemate za take ljudi, v smislu mi levi, vi desni. Ma kaj koji K sploh razpravljate o njih in letu 45??? Kr neki bravo vlada, stop Fajonizmu, smrt Janšizmu. Kva je to?!? 🤦
Satoshi Nakamoto
08. 05. 2021 12.54
+3
Sedaj bom šel v rekreativni park ob jezeru. Tam se bo TRLO ljudi. TRLO. Kot še nikoli dosled. In to vse od majhnih otrok do starcev. Vsi se zabavajo in športajo. Tega ni bilo še NIKOLI: Taksa je pa resnica. in DA vsi imajo s sabo računalnik ali telefon. Res pa je da je računalnik in telefon KONKURENCA TVju. Zato nekatere to moti.
Satoshi Nakamoto
08. 05. 2021 12.55
+2
Nikoli v svojem življenju nisem videl da bi taka masa ljudi športala vsak dan kot zadnje čase.
John_Gotti
08. 05. 2021 12.51
+6
Samo sprehodite se do športnih igrišč in boste videli realnost… Sedaj folk čepi doma za računalniki oz. foni, včasih bila igrišča za basket polna zdaj vse sameva🤦🏾‍♂️
Satoshi Nakamoto
08. 05. 2021 12.56
+0
Ne vem kje ti živiš. Tu kjer sem jaz je totalna norija ko jih tisoče športa. Še celo zimo so surfali, kajtali plavali itd. Tega ni bilo še nikoli