Slovenija

Otroci s posebnimi potrebami korak bliže lažjemu življenju

Ljubljana, 05. 04. 2018 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec/STA
Komentarji
19

Starši otrok s posebnimi potrebami imajo zaradi zakona in nedodelanega sistema pogosto težave. Ena izmed njih je, da vsi otroci ne morejo dobiti spremljevalca, ki bi jim pomagal v šoli. Zato mnogi hodijo v šole s prilagojenim programom, čeprav so se zmožni normalno učiti. Poslanka Jasna Murgel iz SMC je zato predlagala spremembo zakona. Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na seji, na drugi obravnavi, potrdil njena dopolnila.

Otroci z avtizmom so eni izmed otrok, ki se morajo zaradi svojega drugačnega vedenja pogosto šolati doma ali pa hoditi v šole s prilagojenim programom. Avtisti ne razumejo, da morajo v šoli na primer dvigniti roko, če želijo govoriti, ne smejo sedeti na mizi ... Zveza za avtizem se tako že od obstoja leta 2015 zavzema, da bi otroci z avtizmom lahko po zakonu dobili spremljevalca v šolah in pri drugih aktivnostih. To bi namreč pomenilo, da bi ti otroci dobili enake možnosti za učenje, da bi hitreje postali samostojni in neodvisni ter da bi jih sprejeli tako njihovi vrstniki kot tudi širša družba.

Spremljevalec bi otroke s posebnimi potrebami v šoli usmerjal in spodbujal.
Spremljevalec bi otroke s posebnimi potrebami v šoli usmerjal in spodbujal. FOTO: Thinkstock
Predlog novele zakona je februarja v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisano Jasno Murgel. Z dopolnili so po njenih besedah sledili večini pripomb, ki jih je izrazila zainteresirana javnost.

Poslanske skupine so na seji kolegija predsednika DZ 1. marca zavrnile predlog sklepa, da se ZUOPP obravnava po skrajšanem postopku. Razlog za to so bila pisma skupine staršev, ki nasprotujejo sprejemanju zakona na hiter način. Danes pa je Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino na nujni seji opravil drugo obravnavo predloga novele zakona in potrdil dopolnila, ki jih je vložila poslanka Murgelova.

'Vsi otroci, ki potrebujejo spremljevalca, bi morali biti obravnavani enako'

Novela je namenjena predvsem uvedbi sprememb v korist otrok in po navedbah Murglove bistveno ne posegajo v koncept zakona oziroma usmerjanja otrok s posebnimi potrebami, predvsem v povezavi s spremljevalci otrok s posebnimi potrebami. Poudarila je, da se s predlaganimi rešitvami želi doseči, da bi vsi učenci s posebnimi potrebami imeli enake možnosti pri vključevanju v vzgojno-izobraževalni sistem. Tako na novo opredeljujejo vlogo spremljevalcev pri tistih skupinah otrok s posebnimi potrebami, ki potrebujejo pomoč pri pouku in ni omejena zgolj na fizično pomoč, ampak tudi na vse druge oblike pomoči.

Prav tako odpravljajo razlikovanje med stalnim spremljevalcem zgolj na nekatere otroke s posebnimi potrebami in začasnim spremljevalcem za druge otroke ter določajo obveznost financiranja spremljevalcev s strani pristojnega ministrstva. Novela med drugim prinaša novosti pri oblikovanju komisije za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami, ki bo sestavljena glede na potrebe posameznega otroka. Vse to bo urejeno s pravilnikom, ki ga bo pristojno ministrstvo moralo sprejeti na podlagi zakona.

Vsi otroci s posebnimi potrebami naj bi po predlogu novele zakona dobili pravico do spremljevalca.
Vsi otroci s posebnimi potrebami naj bi po predlogu novele zakona dobili pravico do spremljevalca. FOTO: Thinkstock

Dosedanja sestava komisij, brez možnosti izbire ustreznih specialistov, se je v praksi po oceni Murglove pokazala za neracionalno in nepotrebno. O usmerjanju otrok s posebnimi potrebami zdaj odloča komisija zavoda za šolstvo. V Sloveniji je zdaj okoli 11.000 takšnih odločb.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport po navedbah državne sekretarke Andreje Barle Lakota predlog podpirajo, ker daje podlago strokovni avtonomiji presojanja. Gre za ključno vprašanje pravičnosti in enakopravnosti, kakšen način pomoči ustreza posameznemu otroku oz. ali je sploh ta postopek potreben, je pojasnila.

Pomanjkljivosti, na katere je opozorila zakonodajnopravna služba DZ, so z dopolnili ustrezno odpravili.

V razpravi je bilo izrečenih tudi nekaj kritik na račun novele. Spomenka Valušnik, ki vodi društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice, se strinja, da je potrebno pripraviti nov zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, vendar ne na način, kot se to počne sedaj in ne z vsebino, ki je zapisana v predlagani noveli zakona. Prepričana je, da bi bilo potrebno zakon sprejeti po rednem postopku, še prej pa organizirati široko razpravo strokovne in zainteresirane javnosti.

V razpravi so poslanci večinoma izrazili podporo zakonski noveli, razen v največji opozicijski stranki SDS imajo nekatere pomisleke, zato novelo ne bodo niti podprli, niti ji ne bodo nasprotovali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zim10
06. 04. 2018 15.08
+1
Seveda gre za lobi in osebne interese predlagateljev. Motnje avt. spektra so zelo širok pojem. Otroci z lažjo obliko so v običajno sem jih šolah že sedaj, za tiste s hujši obliko pa običajna šola ni. Če ta sprememba v zakonu pomeni, da se bodo lahko v običajni šoli znašli tudi otroci s hujšo obliko te motnje, potem bo to slabo za ostale otroke, za motene pa tudi ne bo plus, ker bi v šoli s prilagojenim programom lažje in manj stresno napredovali.
LaFemme
05. 04. 2018 21.05
+0
Avtistični otroci bi veliko lažje funkcionirali, če šole ne bi imele tako staromodnih načinov poučevanja in če bi pokazale razumevanje za drugačnost.
jmis
05. 04. 2018 21.56
-1
vsi otroc bi dost lažje funkcionirali, ne zgolj avtistični... tole splošno šolstvo je katastrofa že od nekdaj
jmis
05. 04. 2018 20.28
+7
kar se tiče dobrobiti avtističnih otrok, v prvi vrsti pred vsem drugim nujno potrebujejo kvalitetno družinsko okolje, podporo in vodstvo oz. dobre starše ... potem so lahko kolikortoliko normalni in se normalno razvijajo (govorim o blažjih oblikah avtizma)... najslabše je, ko se otrok z posebnimi potrebami rodi zarukanim ljudem
johanca123
05. 04. 2018 20.47
+2
Po kaki teoriji pa lahko nezarukani starši dobijo zarukane otroke? Al se pa mogoče kdo pred spočetjem udari npr. v levo jajce tako kot npr. Cerar starejši ko je jahal konja?
Pikabalonca
05. 04. 2018 19.55
-7
Avtisti ne morejo dojemat kot ostali, trpeli bodo najboljši in uničili bodo najboljše na račun slabših..
yaks
05. 04. 2018 20.36
+6
Bodi raje tiho, če ne poznaš avtizma. Tu se gre predvsem za visokofunkcionalne otroke z motnjami avtističnega spektra, ki si, glede na to, da so mentalno enako razviti, ali še bolje od ostalih, zaslužijo povsem enake možnosti kot ostali.
devote
05. 04. 2018 19.38
-3
če hočeš izravnati kar je narava izkrivila, moraš vzeti nekje drugje. skratka, na prefitu ne boš nikoli.
Pikabalonca
05. 04. 2018 19.27
-5
Pa kaj si gredo še pomoči potrebnim bodo uničili življenje, ti LEVIČARJI nimajo nobene mere, razuma in spoštovanja to bo gorke za te OTROKE..
johanca123
05. 04. 2018 19.04
-8
Vi jih kar crklajte, na koncu boste imeli pa same razvajene Pahorje
korintos23
05. 04. 2018 19.20
+4
xxdrgregoryhouse
05. 04. 2018 21.17
+0
tedoVV2HCmedo
05. 04. 2018 18.49
-5
Bo spet kakšna vaša dražba, od česar imate proplusovci največ koristu.
hapymam
05. 04. 2018 18.37
+2
starši in otroci s PP so dobili mačka v žaklju, še vedno je ostala velika skupina otrok, ki jo ne prejšnji ne ta zakon ne zajema. Žal !!! Na volitve z glavo, ker je vse skupaj predvolilna kampanja, ki se bije na plečih najranljivejših. Sramota
johanca123
05. 04. 2018 19.04
-6
Posvečajo se marginalnim skupinam, glavnina je pa lačnih
korintos23
05. 04. 2018 19.21
+4
Skullcrack
05. 04. 2018 18.22
+0
To je lobi starsev otrok z avtizmom
zim10
05. 04. 2018 18.20
+17
Ali bo učitelj, ki bo poučeval v razredu, kjer bo avtist, tudi dobil pomočnika?
Absolutist 1
05. 04. 2018 18.18
+1
Zanimivo,koliko vlad je šlo mimo teh potreb in tudi ta propadla vlada se je hinavsko kljub sprejemanju samo nujnih zakonov v korist države se lotila tega zakona,ki ima preveč vprašanj kot odgovorov.Torej bo tazakon sprejet v principu boj za glasove pa naj stane kolikor hoče saj ne bo šlo iz naših žepov.