Slovenija

'Otroci so ogledalo družbe, ogledalo odraslih'

Ljubljana, 13. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
40

"Lepo se mi je zdelo, da smo se pogovarjali o jezi. Tudi o tem, da to ni nujno slabo čustvo." "Po Srbiji sem bila žalostna, staršem, ki so izgubili otroke, sem pošiljala vse lepe misli." "Vse nas je malo pretreslo. Zavedali smo se, da se lahko to zgodi tudi pri nas." To so le nekatere misli otrok – učencev in dijakov – po petkovem dnevu kulture nenasilja in strpnosti. Pa tudi zgodbe o tem, da so bili tudi sami že večkrat priča nasilja, nekateri so nasilje celo doživeli. In tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Darja Groznik poudarja, da se nasilje in stiske med mladimi povečujejo. Prav zato je pogovor z otroki tudi tako pomemben.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: O nasilju med mladimi z Darjo Groznik
    07:23
    Iz 24UR ZVEČER: O nasilju med mladimi z Darjo Groznik
  • Iz 24UR ZVEČER: Se dovolj pogovarjamo o nasilju?
    03:15
    Iz 24UR ZVEČER: Se dovolj pogovarjamo o nasilju?

Nekateri ravnatelji in tudi starši so bili do petkove akcije skeptični. Prepričani, da se v šolah že sicer pogosto pogovarjajo o nasilju ter da tokratni pogovor že meji na pretiravanje. Vendar pa se predsednica Zveze prijateljev mladine Darja Groznik z njimi ne strinja. Poudarja, da so mladi v preteklosti že večkrat poudarili, da se v šolah o tej temi ne pogovarjajo dovolj, da med razrednimi urami večinoma rešujejo birokratske zadeve, namesto da bi se pogovarjali o stiskah otrok.

"V prvem krogu je TOM telefon obiskal 193 šol, ki se jih je prijavilo za obisk t. i. TOM-nahrbtnika. Izvedli smo delavnice, na katerih nismo predstavili le delovanje naše organizacije, temveč tudi pomen pogovora. Delavnice smo izvajali med 4. in 9. razredom," je dejala v oddaji 24UR ZVEČER.

Letos pa ta projekt obnavljajo, TOM-nahrbtnik tako nadaljuje svojo pot. Zaenkrat se je k projektu prijavilo 112 šol, med katerimi so tudi tiste, ki so TOM-nahrbtnik gostile že v prvem krogu. "Očitno čutijo veliko potrebo po pogovoru o tej temi. To ni nikoli preveč izčrpana tema," je zagotovila.

'Podatek, ki bi nas moral strezniti'

Poudarja, da se moramo ob tem zavedati, da otroci niso "osamelci". "Dobro vedo, kaj se dogaja okoli njih. Zelo dobro so obveščeni, na nas odraslih pa je naloga, da jim prisluhnemo, da jim znamo obrazložiti tudi tragične dogodke na njim ustrezen način," je povedala Groznikova ter ob tem dodala, da seveda otrokom teme ne smemo vsiljevati. "Vendar pa otroci vedo, kaj se dogaja. Prisluhnimo jim."

Učenec
Učenec FOTO: Shutterstock

Prepričana je, da je bil dan za nenasilno komunikacijo prava odločitev. A ob tem dodaja, da bi moral ta dan obstajati že prej. "To pomeni le, da neki ekscesni primeri oblikujejo politike na tem področju. Kar je dobro in tudi ni. Že ves čas smo opozarjali, da se z našimi otroki nekaj dogaja," je poudarila. "Nasilje med vrstniki se po statistiki povečuje, povečuje se tudi število psihičnih težav, ki jih imajo naši otroci. Dokler pa ne pride do nekega ekscesnega primera, se obnašamo, kot da tega vsega ni," je dodala.

Prepričana je, da se je treba z otroki pogovarjati in odpirati teme, saj je stisk čedalje več. Navedla je tudi, da se je od leta 2019 za 70 odstotkov povečalo število klicev, ki govorijo o samomorilnih težnjah otrok. "To je podatek, ki bi moral strezniti vse nas." Pa tudi širšo raziskavo med mladostniki po svetu, ki je pokazala, da je kar 35 odstotkov 15-letnikov žalostnih pogosto ali ves čas. Več kot polovica 15-letnikov pa je pogosto ali vedno zaskrbljenih.

'Ne gre za predajo štafete med šolo in starši. Treba je resetirati celotno družbo'

Spregovorila je tudi o stiskah otrok. Da je covid vse težave razgalil do kosti, da so tu tudi težave, ki jih imajo otroci doma, s starši: "Očitno tudi oni ne najdejo nekih ustreznih starševskih orodij, avtoriteto morda vzpostavljajo na napačen način." Meni sicer, da je žalostno, da otrokom in mladostnikom ne znamo prisluhniti, da jim ne znamo nuditi varnega okolja, v katerem bi lahko razvijali svoje interese.

Otrok v ogledalu vidi odraslega
Otrok v ogledalu vidi odraslega FOTO: Shutterstock

Pravi sicer, da ne podpira niti permisivne niti avtoritarne vzgoje. "Otrokom ob tem ne znamo prisluhniti, jim vcepiti pravih vrednot. Kaj pa spoštovanje, sodelovanje in solidarnost? Reforma šolskega sistema trka na vrata, v njej se poudarja digitalizacija. Pa je to res tisto najpomembnejše?" se sprašuje. Če je pred vrati šolska reforma, meni, da bi se moral sistem spremeniti na način, da bodo otroci vedoželjni in veseli v šolah, da bodo lahko izrazili vse svoje potenciale.

Ob tem pa poudarja, da ne gre za predajo štafete odgovornosti med šolo in starši. Tu je namreč odgovornost obeh. "Treba je resetirati celotno družbo," je jasna. "Navsezadnje so otroci ogledalo družbe, so ogledalo odraslih. Tega se moramo bolj zavedati, kot se zavedamo zdaj," je še zaključila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
13. 05. 2023 16.54
-1
to žal ni več res da bi bili otroci ogledalo svojih staršev - nekateri so nekateri niso in velik vplv čigavo ogledalo so je internet
Beopen
13. 05. 2023 13.16
+2
Stalno si podajamo le besede in besede. Eno samo ujčkanje. Pomembna so dejanja!!! Obvezne so sistemske spremembe, spremembe zakonodaje, ki pa so malo verjetne. Ob takšnem stanju, kot je trenutno, bo nasilja po šolah žal vedno več in v resnici ni za pričakovati, da bo v prihodnosti kaj boljše. Prihaja umetna inteligenca, roboti, človek pa bo počasi propadel.
rogla
13. 05. 2023 12.13
-3
Sovraštvo med Slovence trosi prvak SDS-a. On je tisti, ki mora z bagrom počistiti pred svojim pragom!
PomisliNaSonce
13. 05. 2023 11.51
+3
Na mladih svet stoji. In se resnica zgodi
Ramzess
13. 05. 2023 11.27
+1
Neverjetno je kako so mediji, več ali manj po nareku, iz nekaj primerov naredili celo dogmo. Med tem ko drugje beremo, da je ozadje primerov, ki so sledili kratko en drugemu, drugačno od medijskih zgodb. Kaj pa če ... nič ni tako kot se zdi. Spremljate kaj bo sledilo, pa bi vam moralo biti jasno, kakšen plan je v ozadju.
MarkoE
13. 05. 2023 11.47
+1
In kaj so mediji naredili? Prikazujejo sliko morilca kako je zgledal nedolžen pri 7 letih. In tako relativizirajo zločin in enačijo žrtve z morilcem. Prave žrtve so ubiti, umorjeni otroci in njihove družine.
User1094863
13. 05. 2023 11.12
+5
torej je bila napaka narejena v eni od preteklih generacij, ki otrok ni vzgojila pravilno ali pa je (JE) država posegla v vzgojo in sedaj je potrebna prevzgoja staršev in otrok hkrati, država pa naj se malo manj vpleta v vzgojo, in verjemite včasih je tudi klofuta potrebna!! šola pa naj pridobi nazaj tudi svoj vzgojni vpliv, ki pa ga mora oblast z nekim zakonom jasno zaščititi!!
MarkoE
13. 05. 2023 11.58
+1
Prej je bila vzgoja po principu palice, v novejšem času pa velja princip korenjčka. Dve skrajnosti, druga je samo nadaljevanje prve. Otroci postajajo evtomati eni kao “dobri”, drugi kao “zli”, oboji pa brez lastne identitete, biti Človek.
jafalical
13. 05. 2023 13.29
"Prevzgoja" starsev vsekakor, vendar kako?Otrok je ogledalo starsev .Vse se pozna na otroku, vsak trenutek prezivet z otrokom, vsako razlaganje,kako pripraviti otroka za zivljenje, razlagati vrednote,veckrat, spodbujati vrline, imeti medsebojno spoštovanje, ...otrok je ogledalo starsev.
User1094863
13. 05. 2023 14.23
+1
in tudi kazen mora biti prisotna!! družina in vzgoja ni parlament, kjer se vrtijo prazne besede!! sem še iz generacije v kateri je pela tudi palica, pa nam to ni prav nič škodovalo, nas je pa naučila da je bolje poslušati besedo kot palico!! danes so pa otrok enostavo misli : ma daj stari ne teži !! pojdi v ktet in se tam pogovarjaj s stenami......
Kuku456
13. 05. 2023 10.33
+4
Ne odkrivat toplo vodo vsak se mora pri sebi zamisilit pa neki narest pa bo vsem bolje.. In ni vse denar tko kot eni vzgajajo
Abrams
13. 05. 2023 11.10
-1
V bistvu, denar je vse. Poudarit je samo treba, da ne za vsako ceno.
Rdeča kapica69
13. 05. 2023 09.16
+13
Važno da moderne mamice se cartajo in lupčkajo z svojim hišnim ljubljenčkom,otroka pa posedijo pred računalnik al pa mu dajo telefon u roke da imajo usi mir;)
IvanJaJo
13. 05. 2023 09.19
+14
Te moderni starši hrepenijo po činih, BMWjih, debelih denarnicah, oblekicah... Otrok jim je sam sredstvo za dosego cilja😒
MarkoE
13. 05. 2023 11.48
+0
NOČNA MORA
13. 05. 2023 09.15
+1
Vse to je odraz starsev in druzbe v kateri so, smo in so bili vzgojeni nasi predniki. Temelj dobro vzhojeneha otroka je spostovanje le tega in ko boste zaceli otroke tretirati kot ljudi, mislece ljudi, ljudi z malo izkusnjami bo nastal premik. Dokler pa se otrok ne bo poslusalo, v najtezjih letih do nekje 7 leta se jih bo ignoriralo, teplo, dokler starsem ne bo postalo jasno, da se doma ne kreha ne zganja fizicnega niti besednega nasilja… da se z otroci pogovarja ne tipka po telefonu, da otroci rabijo naravo, zrak, telovadbo, raziskovanje da se mozgani razvijajo in napajajo s kisikom ne pa sedijo za racunalnikom in se mezijo v depresiji sebe in svojih starsev eeee do takrat pa bo kot bo… Na sreco prihaja veliko znanja o vzgoji otrok, tako tudi na podrocju delovanja mozganov in se mladi starsi vse bolj posluzujejo najprej resevati SVOJE travme in potem se vzgaja otroke
MarkoE
13. 05. 2023 11.52
+0
Ko boste otroke začeli usmerjati v lastno razmišljanje, potem se bodo stvari morda izboljšale. Predvsem sta pomembna empatija in inteligenca. Tako jih je potrebno usmeriti v življenje. Vsako filozofiranje in vbijanje nekih “vrednot” po principu palice in korenjčka je jalovo početje.
NOČNA MORA
13. 05. 2023 12.12
+2
Otroci se najvec svojega razmisljanja naucijo iz igranja , narave in raziskovanja to je dejstvo . In ce imas kot stars poslihtane vrednote, empatijo se jo ima otrok od kje uciti ;) Ce stars tega ne pokaze doma je brezveze sploh govorit o tem da bo otrok uspesen v tem. treba se je tudi jasno zavedati da se meje delajo do nekje 6-7 leta vse ostalo je potem zunanji svet. Vzgoja otroka pa je najprej vzgoja sebe kot starsa sele nato pride v igro vzgoja otroka ;)
MarkoE
13. 05. 2023 08.52
+5
Ne!!!!!! . Če že, potem so otroci ogledalo nekaterih v družbi. Nismo v družbi vsi enaki in tudi večina otrok ni nasilna, tako da ne posplošujte!!!!
MarkoE
13. 05. 2023 08.56
+3
Je pa ogromno ljudi ogledalo takim in podobnim medijem.
Rezervni Kristus
13. 05. 2023 08.36
+7
Medtem ko Slovenci polagamo doktorat iz "teorij nasilja", nam vlada, ter mediji dalje zastrupljajo družbo, ter vzgajajo kulturo sovražtva, nasilja, ter nestrpnosti.
MarkoE
13. 05. 2023 08.57
+6
Rezervni Kristus
13. 05. 2023 08.27
+7
Preveč praznega filozofiranja. Rešitev je zelo preprosta: Kazenski pregon vlade in medijev. Nasilje prihaja samo iz tega naslova in to načrtno. To kar počnemo sedaj, je zgolj odvračanje pozornosti od razloga, ter nadaljnja promocija nasilja. Prikrita zloraba otrok pod pretvezo skrbi za njih. Skrajno nedopustno! Srbi so se tega lotili pravilno, mi pa, kot ponavadi, še naprej podložni predatorski politiki, ki nam laže direkt v obraz. Se je videlo že med korono. Zato smo tu in tudi dalje ostajamo tu. Zbudite se že!
Brabus
13. 05. 2023 08.24
+11
Če tem najstnikom odvzameš telefon, bi imelo 90% hude zdravstvene težave.
Slavko BabIč
13. 05. 2023 08.15
+5
raspadli se boste od teh otrok......
Natodefinkica
13. 05. 2023 08.14
+18
Napačen naslov, OTROCI so ogledalo staršev, kakšna mati takšna hči, kakšen oče takšen sin. Ali Sin od Ljubljanskega izsiljevalca farmacevtk, je še večja baraba oče. Družba pa prvemu podari 30 smrkavcu a 15 milijonov nagrade. T o je pa primer, da se v Sloveniji kriminal in biti baraba zelo izplača.
Andree
13. 05. 2023 09.14
+1
mungus
13. 05. 2023 08.14
+12
ogledalo staršev..........po tem še le družbe. Žal pa kaže da bo šlo to vse skupaj počas zelo v eno veliko maloro....
HUSO BOSS
13. 05. 2023 08.07
+16
ČE DAŠ OTROKU PRI 13 LETIH PIŠTOLO V ROKE SE NIMAŠ KAJ ČUDIT ZA TAKE TRAGEDIJE!! JA DRAGI STARŠI VZGOJA JE KRIVA ZA TAKŠNO VEDENJE MLADOSTNIKOV!!
IKOSS
13. 05. 2023 08.14
-1
Uspešno socializirana oseba je pri trinajstih letih ponotranila temeljne osebne vrednote in ne bo niti pomislila, da bi ogrožala soljudi. Seveda pa se je moč strinjati, da pri teh letih še ni dovolj zrela za samostojno rokovanje s potencialno bolj nevarnimi sredstvi. Pod nazorom to ni problem. Se je pa treba vprašati, kje je meja. Je izrazito labilni osebi smiselno zaupati nož, škarje, izvijač,...? Tudi s temi je namreč moč resno ogrožati okolico.
IKOSS
13. 05. 2023 08.00
+6
Ko gre otrok v šolo, je ta star med 5 in 6 let. Takrat je že dovolj razvit, da lahko razume, kako mora potekati interakcija v skupini in kaj so neprimerne prakse. Z morebiti zgolj nekaj dodatne usmeritve s strani šole, bi moral to v nekaj letih docela ponotraniti. V kolikor primarna socializacija, ki je predvsem naloga staršev, ni bila ustrezno izvedena pa je naloga mnogo težja.
NOČNA MORA
13. 05. 2023 09.05
+4
Zal se mozgani razvijajo do 28 leta in do 6 leta je mozgan razvit zelo malo… Mogoce kaksna teorija o razvoju mozganov ne bi skodila predno se pisejo take zadeve. Plus tega je vsak otrok drugacen . Sploh pa je neumnost, da bi otroku vzeli otrostvo in se sploh ukvarjali d takimi zadevami. Plus ze samo dejstvo da se traume razvijajo do nekje 7 leta in potem ostanejo v zivljenju bi ti dalo lahko vedeti, da se mozgani niti malo ne razvijejo do 5-6 leta.
IKOSS
13. 05. 2023 09.18
+2
Ni bilo zapisano, da bi bil do začetka osnovne šole otrok v celoti razvit, nedvomno pa mu je moč ucepiti nekatere osnovne lastnosti. Naj si bo z zgledom, razlago, ali kaznijo. So pa otroci izjemno vešči iskanja skrajnih mej, do katerih še lahko gredo. Brez ustrezno koncipirane vzgoje, je ta postavljena bistveno previsoko.
NOČNA MORA
13. 05. 2023 09.31
+3
osnova za razumevanje je regulacija custev in redkokateri 6 letnik to zna .. Se vecina nas starejsih tega ne shendla in se podere cel sistem pri tako majhnih otrocih se hitto spozabijo kaksne so osnove, ko custva niso na pravem mestu.