Slovenija

Rumene rutice bo spremljalo več kot 500 prostovoljcev, na Gorenjskem opozorili na nevarne točke

Ljubljana, 27. 08. 2018 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
4

Poletje se počasi izteka in z njim šolske počitnice. Otroci se bodo vrnili v šolske klopi, več kot 21.800 jih bo šolski prag prestopilo prvič. Naše ceste bodo tako prihodnji teden znova polne otrok. Da se bodo ti v promet čim bolj varno vključili, potekajo številne preventivne akcije. Gorenjski policisti so med drugim zbrali nevarne točke na cestah.

Od 27. avgusta do 9. septembra bo po Sloveniji potekala nacionalna preventivna akcija "Začetek šolskega leta", ki je namenjena varni vključitvi otrok v promet in jo tudi letos vodi in koordinira Agencija za varnost prometa (AVP). V tem času bodo voznike še dodatno pozivali k dodatni previdnosti in strpni vožnji. Občinam so podelili tudi 24 novih prikazovalnikov hitrosti "Vi vozite", s katerimi želijo še dodatno omejiti hitrosti v bližini vrtcev in šol. 

V prvi polovici leta ni bilo smrtne žrtve med otroki

Sicer pa je AVP pred novim šolskim letom predstavila statistiko prometnih nesreč z udeležbo otrok v prometu in več aktivnosti za varno vključitev otrok v promet. "Po lanskem letu, ko je bilo po statističnih podatkih najbolj uspešno prometno varno leto, je letošnje še boljše," je ocenil direktor agencije za varnost prometa Igor Velov.

Otroci spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, saj v promet vstopajo s svojimi razvojnimi značilnostmi, kot so telesne sposobnosti, kognitivne sposobnosti, emocije in motivi, ki lahko velikokrat pripeljejo do napak v njihovem ravnanju in so zato bolj ogroženi. Ker so manjši, imajo ožje vidno polje kot odrasli in zato kasneje opazijo vozila z leve ali desne. Težje tudi določijo smer iz katere prihaja zvok vozila ter ne znajo dobro presoditi hitrosti vozil in razdalj. Prepričani so tudi, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce, so poudarili na agenciji za varnost prometa.

V prvih sedmih mesecih lani je na naših cestah po besedah direktorja življenje izgubilo 71 oseb, v enakem obdobju letos 51. To po njegovem mnenju pove, da "so na pravi poti", ki so si jo začrtali. "Vendar pa je to samo spodbuda, da moramo z vsem tem nadaljevati. In nacionalne akcije za varno vključitev otrok v promet in ostale aktivnosti temu sledijo," je dejal. Kot je dodal, ga veseli, da do danes v letošnjem letu ni bilo smrtne žrtve med otroki, medtem ko je bila v enakem obdobju lani ena.

Podrobnejše podatke je podal Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije. V lanskem letu je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 444 otrok, starih do 14 let. Od tega je bilo 91 otrok povzročiteljev prometnih nesreč, najpogosteje kot pešci in kolesarji. V starostni skupini do 14 let so lani umrli trije otroci – dva potnika in en kolesar. 26 otrok je bilo hudo telesno poškodovanih, 373 pa lažje telesno poškodovanih, je dejal.

V starostni skupini med 14 in 18 let je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 456 mladoletnikov, med njimi 186 povzročiteljev prometne nesreče, ki so bili najpogosteje udeleženi kot kolesarji in vozniki mopedov. V tej starostni skupini so bile prav tako tri smrtne žrtve in sicer dva potnika in en voznik mopeda, 47 je bilo hudo telesno poškodovanih, 312 pa lažje telesno poškodovanih. 

V prvem polletju letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 228 otrok starih do 14 let, od tega je bilo 47 povzročiteljev, umrl ni noben otrok. 17 otrok je bilo hudo telesno poškodovanih in 192 lažje poškodovanih.

Med mladostniki (14-18 let) jih je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 182, med njimi je bilo 65 povzročiteljev nesreče. V tej starostni skupini se je smrtno ponesrečil en udeleženec kot potnik, 17 je bilo hudo poškodovanih, 128 pa lažje poškodovanih. 

"Lanski september je bil najuspešnejši mesec v zadnjih nekaj letih, ko smo zabeležili le eno smrtno žrtev, med otroci nobene, in želim si, da tako tudi ostane. K temu so zagotovo pripomogle številne preventivne aktivnosti, ki jih AVP intenzivno in kontinuirano izvaja v sodelovanju s Policijo, lokalnimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, nevladnimi organizacijami in drugimi deležniki," je povedal Velov.

Za varnost šolarjev bodo v prvih šolskih dneh poleg policistov skrbeli tudi prostovoljci.
Za varnost šolarjev bodo v prvih šolskih dneh poleg policistov skrbeli tudi prostovoljci. FOTO: Damjan Žibert

Za spremljanje rumenih rutic in kresničk bo skrbelo več kot 500 prostovoljcev 

Policisti bodo v prvih dneh šole izvajali poostren nadzor hitrosti ter preverjali tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se otroci prevažajo v šolo. Pozorni pa bodo tudi na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v primeru teme ali ob zmanjšani vidljivosti. Preverjali bodo še opremljenost in tehnično brezhibnost uporabnikov koles in mopedov, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, je povedal.

Policisti staršem svetujejo, naj v zadnjem tednu pred začetkom novega šolskega leta namenijo več časa prometnovarnostni vzgoji otrok. Preverijo naj, kaj njihovi otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu, pri tem pa naj ne pozabijo, da z lastnim ravnanjem dajejo zgled svojim otrokom. Voznike pa opozarjamo na večjo previdnost na cesti, predvsem v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci največ zadržujejo.

Dragana Trivunđa Tomanič z agencije pa je predstavila aktivnosti sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter dejala, da je ob začetku šolskega leta njihova aktivnost prvenstveno usmerjena v to ranljivo skupino udeležencev v prometu. "Šolski prag bo prestopilo 21.874 prvošolcev in za vsakega od njih smo pripravili knjižico Pri koraki v svetu prometa, v kateri so predvsem napotki in navodila, kako otroke pripraviti na varno udeležbo v prometu," je povedala.

Za varovanje otrok v prvem tednu bo skrbelo tudi več kot 500 prostovoljcev, ki bodo prisotni na šolskih poteh 101 slovenske šole. Kot novost letošnjega leta je Tomaničeva izpostavila uvedbo varovanja otrok na šolskih poteh tudi po šolskih počitnicah tekom šolskega leta v trajanju enega tedna. Druga letošnja novost pa je izvajanje ocene varnosti na določenih točkah šolskih poti.

Sicer pa bodo v okolici vzgojnih institucij policisti v prvih dneh novega šolskega leta začeli s poostrenim nadzorom prometa. Merili bodo hitrost vožnje voznikov in umirjali promet na cestah. Preverjali bodo tudi, ali se otroci na pot proti šoli podajajo po varnih poteh, ali nosijo rumene rutice in odsevna telesa. Poleg tega bodo preverjali tudi brezhibnost koles in uporabo zaščitne čelade, tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih. 

Zemljevid z nevarnimi točkami na cestah

Gorenjski policisti so od konca julija na družbenem omrežju Facebook zbirali podatke o točkah na šolskih poteh na območju Gorenjske, ki se ljudem zdijo nevarne.

Uporabniki so jim sporočili 59 točk. Opozorili so predvsem na pomanjkljivo prometno infrastrukturo in prometno signalizacijo, nevarne šolske poti, prekoračitve hitrosti na določenih mestih, pogoste kršitve pravil in podobno. Podatki, ki so jih policisti objavili na Facebook strani Policijske uprave Kranj, so namenjeni policistom, pristojnim službam, staršem šolarjev in ostalim udeležencem v prometu. 

Policisti so podatke objavili s pomočjo zemljevidu, na katerem so z žebljički označili nevarne točke. "Klik na žebljiček prikaže sporočilo, komentar pristojne policijske postaje in komu bo informacija odstopljena v obravnavo," so sporočili iz PU Kranj. Kako se bodo stvari naprej odvijale, bodo policisti aktivno spremljali.  

Nevarne šolske poti na Gorenjskem
Nevarne šolske poti na Gorenjskem FOTO: PU Kranj

Kot so še pojasnili gorenjski policisti, so nekatere težave, ki so jih sporočili uporabniki, hitro rešljive in jih je mogoče urediti z večjo prisotnostjo policije ter brez večjih posegov v prostor. Ponekod je denimo treba samo porezati vegetacijo, dodati talne oznake, prometne znake, ogledala in podobno. "Za nekatere druge predloge, kjer so potrebni korenitejši posegi v prostor, pa je potrebnih več aktivnosti in se policisti zavzemajo za vključitev drugih pristojnih v realizacijo njihovih predlogov," so sporočili. 

Na nekaterih točkah, kjer ni varnih šolskih poti, bodo policisti pristojnim med drugim predlagali tudi šolske prevoze na krajših relacijah. Akcijo so gorenjski policisti letos izvedli prvič, z odzivom ljudi pa so zelo zadovoljni.

Podrobnejši opis nevarnih točk lahko preberete tudi v priloženem dokumentu.

Nevarne točke na Gorenjskem
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
27. 08. 2018 17.34
Srečno, med njimi so tudi moji vnučki!
ggargamell
27. 08. 2018 13.47
+2
a če župan gradi cesto pa namesto da se naredi pločnik se ga samo nariše a je to varno ali ni ?
ggargamell
27. 08. 2018 13.56
+1
glede na to da po tej poti hodijo otroci vseh starosti iz šole ali iz avtobusa domov
FIGEC
27. 08. 2018 11.47
-2
Spet eno samo pretiravanje. Ni to najvažnejša tema v državi...