Slovenija

Otrokom se oglašujejo manj zdrava živila, odraslim pa prehranska dopolnila

Ljubljana, 22. 10. 2018 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na inštitutu za nutricionistiko so v sklopu raziskave preverjali izpostavljenost prebivalcev oglasom za živila v tiskanih medijih in ugotovili, da se otrokom in mladostnikom pogosto oglašuje manj zdrava živila, odraslim pa prehranska dopolnila. Vse to pa vpliva na slabe prehranjevalne navade. Neustrezna prehrana otrok in odraslih je v današnjem času eden glavnih razlogov za epidemijo debelosti, delež debelih pa se letno le še povečuje.

Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed glavnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. Čeprav se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja na zelo visokem nivoju. Raziskave so pokazale, da ima oglaševanje živil z manj ugodno hranilno sestavo slab vpliv na prehranjevalne navade otrok. Svetovna zdravstvena organizacija zato priporoča omejevanje tovrstnega oglaševanja. Slovenija je takšno omejitev že uvedla leta 2017 in sicer za televizijske programe, medtem ko ostali medijski kanali s tega vidika niso regulirani.

Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed glavnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu.
Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed glavnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. FOTO: Thinkstock

Raziskovalci primerjali oglaševanje živil med letoma 2013 in 2017

Da bi ugotovili izpostavljenost prebivalcev oglasom za živila v tiskanih medijih, so na Inštitutu za nutricionistiko izvedli obsežno raziskavo, ki je zajemala primerjavo oglaševanja živil med letoma 2013 in 2017. Raziskava je bila izvedena v okviru raziskovalnega projekta "Sladkor v prehrani", ki ga financirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost in Ministrstvo za zdravje, rezultati pa so bili pred kratkim objavljeni v ugledni znanstveni reviji Public Health Nutrition. Vzorec raziskave je zajel otroške in mladinske revije, kot tudi ostale revije in časopise. Ugotovili so, da se otrokom oglašujejo predvsem živila z manj ugodno hranilno sestavo, odraslim pa prehranska dopolnila. Skupni obseg oglaševanja živil v otroških in mladinskih revijah se je sicer zmanjšal, medtem ko smo v ostalih revijah in časopisih opazili več tovrstnih oglasov.

Oglasi bistveno vplivajo na otrokove prehranjevalne navade

Oglaševanje ima dokazano pomembno vlogo pri izboru živil. Kot zelo občutljiva populacijska skupina so predmet tovrstnih raziskav predvsem otroci, vendar pa navedeno velja tudi za odrasle. Raziskave potrjujejo, da so otroci bolj naklonjeni prehranskim izdelkom in blagovnim znamkam, ki so jim izpostavljeni v različnih oglasih. Če so otroci pretežno izpostavljeni oglaševanju živil z manj ugodno hranilno sestavo, na primer visoko količino sladkorja, maščob ali soli, ima to lahko negativne posledice na oblikovanje njihovih prehranjevalnih navad, ki so ključnega pomena za prehrano v kasnejših obdobjih življenja. Dokazano je, da so otroci, ki imajo prekomerno telesno težo v otroštvu, tudi v odrasli dobi izpostavljeni večjemu tveganju za debelost in druge kronične nenalezljive bolezni.

"V letošnjem letu smo na Inštitutu za nutricionistiko začeli izvajati nacionalni raziskovalni projekt Sladkor v prehrani, v izvajanje projekta pa sta vključena tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje in UKC Ljubljana. V okviru projekta zbiramo podatke o tržišču živil in trendih na tem področju, zaužiti količini sladkorja pri različnih skupinah prebivalcev ter s tem povezanih tveganjih. Na Pediatrični kliniki bodo raziskovali kako bi izboljšali učinkovitost obravnave debelosti. V sklopu raziskovanja tržišča so pomembni tudi podatki o izpostavljenosti prebivalcev oglasom za živila, saj ima to lahko pomemben vpliv na njihove prehranske odločitve. Še posebej nas zanima, kakšna živila se oglašujejo otrokom in mladostnikom," je zapisal prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Vzorčili širok krog tiskanih medijev

"Vzorčili smo širok krog tiskanih medijev, tako časopisov kot revij, še posebej pa smo se osredotočili na revije za otroke in mladostnike. Tovrstne revije so v Sloveniji precej popularne, nekatere otroci prebirajo tudi v šolah in vrtcih. Obravnavali smo preko 800 izdaj revij in časopisov, izdanih v letih 2013 in 2017. Vzorec je vključeval vse izvode posamezne revije v letu, pri časopisih pa smo s sistematičnim pristopom izbrali reprezentativen vzorec izdaj," piše univ. dipl. ing. živ. tehnol. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko.

Za razlikovanje med bolj in manj zdravimi živili so uporabili posebno metodo - model, ki ga je za ta namen pripravila Svetovna zdravstvena organizacija, in se v Sloveniji že uporablja za omejevanje oglaševanja živil na televiziji v času otroškega programa. Ugotovili so, da se je v splošnem obseg oglaševanja živil precej povečal, medtem ko so v otroških in mladinskih revijah opazili precej manj oglaševanja živil. Ostaja pa zelo zaskrbljujoč podatek, da so med tako oglaševanimi živili v revijah za otroke in mladostnike skoraj izključno živila z manj ugodno prehransko sestavo, predvsem sladkarije. V letu 2017 je nasprotno z letom 2013, sicer opazna manjša prisotnost različnih oglaševalskih tehnik, kjer je oglaševanje prehranskih izdelkov vključeno v različne zabavne vsebine in igre, ki jim otroci namenjajo več pozornosti. "Tovrstno oglaševanje je kritično predvsem za mlajše otroke, ki ne ločijo med oglaševalskimi in uredniškimi vsebinami. V časopisih in revijah, namenjenih odrasli populaciji, smo ugotovili precejšen porast števila oglasov, prevladuje oglaševanje prehranskih dopolnil. Opazili smo tudi zanimiv trend, da se je namesto brezalkoholnih pijač okrepilo oglaševanje sadnih sokov," pravi Lavrišova.

Odraslih se v oglasih pogosto ponuja vrsta prehranskih dopolnil.
Odraslih se v oglasih pogosto ponuja vrsta prehranskih dopolnil. FOTO: Thinkstock

Najbolj pogosto oglašujemo živila, ki jih sicer želimo omejevati

Rezultati kažejo, da je na področju oglaševanja živil še zelo veliko možnosti za izboljšanje, predvsem pri oglaševanju živil z ugodnejšo hranilno sestavo. Med najbolj pogosto oglaševanimi živili so namreč izdelki z visoko vsebnostjo sladkorja ali drugih snovi, ki jih v prehrani želimo omejevati. Na področju izboljševanja prehrane in javnega zdravja se v Sloveniji odvija vrsta aktivnosti, nekatere so usmerjene v zmanjševanje vnosa sladkorja pri skupinah prebivalcev, kjer to predstavlja problem.

"Leta 2015 se je na ravni Evropske unije pokazala skupna potreba po ukrepanju na področju zmanjševanja sladkorja v živilih. Oblikovala se je jasna podpora in zaveza držav za skupno ukrepanje, tudi za zmanjšanje prostih sladkorjev v hrani. Skupna prizadevanja vodijo k 10-odstotnem zmanjšanju dodanih sladkorjev v predelani hrani do leta 2020 glede na osnovo iz leta 2015. Tej usmeritvi sledimo tudi v Sloveniji," je povedala dr. Katja Povhe Jemec z Ministrstva za zdravje.

V nadaljevanju projekta "Sladkor v prehrani" bodo na Inštitutu za nutricionistiko ovrednotili tudi oglaševanje živil na drugih kanalih. Poleg oglaševanja pa se osredotočajo tudi na analizo uporabe otrokom všečnih elementov na označbah živil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
22. 10. 2018 15.53
+0
Pa kaj se zgražate nad otroki, malo poglejte kakšno veselico, celjski sejem..., hrana obupna, vse plava v masti, pa polno soli. Sploh kupujete čevape, še vedno vse polno soli, pa masti tudi.
Tomaz1980
22. 10. 2018 14.57
+4
Hahahahahaaaaa POP TV! Pa začnite še VI to vašo zdravo kampanijo pa PRENEHAJTE oglaševati raznih čokolad Milk, pa kinder jajčk pa buenotov! Te stvari prinašajo sladkorno bolezen!
Ramzess
22. 10. 2018 15.50
+0
Ni res, potem bi jo že vsi, ki to uživamo oz. smo uživali imeli. Ni povezave med sladkimi jedmi, priboljški in sladkorno.
BUONcaffee
22. 10. 2018 14.21
+0
Mislim, da sem nekje videl oglas za spolno moč.
periot22
22. 10. 2018 14.16
+5
Čokolade in nezdravi prigrizki to je non stop na tv nikoli pa ni reklam za sadje in zelenjavo!!!!!!
fairplayy
22. 10. 2018 12.14
+3
sladkor je bil k sreči včasih nedostopen priboljšek za praznik ne pa na dnevnem redu za povrhu še skrit v mesnih izdelkih, kečapu, nealkoholnih pijačah, omakah, tako da dnevni vnos prekoračimo ob glavnih obrokih
Transformerji
22. 10. 2018 12.09
+3
Jasno, saj se vendar samo za denar velikih korporacij!
nezhy123
22. 10. 2018 12.00
+8
Otroci so preveč za TV - sicer sploh ne bi videli toliko reklam. Te so seveda med risankami...veliko staršev pa, da ima mir, jim pusti gledati TV po cele vikende in popoldneve, namesto, da bi šli na izlet (pa ne v shopping center!) ali jih na začetku malo prisilili, ( otrok kmalu vidi, kako luštno je), poslali na igrišče. Ampak kaj, ko danes starši zavijajo otroke v vato, varnejši so doma! Zato so še pri 30ih doma, mama hotel. In seveda prekomerno težki. Obstajajo pa seveda tudi izjeme. In še pri 30ih ne znajo brcnit žoge, kaj je gumitvist, danes ne ve nobena osnovnošolka, mi pa smo to skakali vsak odmor. Vsak na svoj smartphone in Twix s kokakolo , pa se spočije!
HouseBeatz
22. 10. 2018 11.43
+6
Ko bi ljudje vedeli, kako skodljive so dejansko sladkarije, hitra hrana, da o energijskih pijacah in gaziranih pijacah ne govorim...
rosa65x
22. 10. 2018 11.46
+5
Vse je skodljivo. Zal....v velikah kolicinah pa sploh
fairplayy
22. 10. 2018 11.12
+9
razne figurice iz risank na proizvodih polnih sladkorja, ki pri otrocih povzroča hiperaktivnost, sladkorno in pomanjkanje ostalih mineralov... takšne dolžine življenske dobe kot je trenutno ne bodo dosegali ob takih vzorcih prehranjevanja. Ogromno so krivi starši, ker ne omejujejo doma celo dovolijo sladkarije za v šolo da še ostali pridejo do njih katastrofa.
murinar
22. 10. 2018 11.04
+4
Lep dokaz ,kako škodi nora hrana je Luka Mesec in kompanija !