Slovenija

Otroško kardiologijo zapuščajo še trije zdravniki, ministrstvo rešitev vidi v novoustanovljenem centru

Ljubljana, 10. 05. 2018 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S. / N.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
207

Kdo bo zdravil otroke s srčnimi boleznimi? S Pediatrične klinike odhajajo še trije zdravniki specialisti za otroško kardiologijo. "Imamo težave, ki mejijo na nacionalni problem," pravi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bomo morali otroke na preglede voziti v tujino?
    03:18
    Iz 24UR: Bomo morali otroke na preglede voziti v tujino?
  • Generalni direktor UKC Aleš Šabeder o odpovedih kardiologov
    00:33
    Generalni direktor UKC Aleš Šabeder o odpovedih kardiologov
  • Jadranka Buturović Ponikvar o nadaljnjih korakih na področju otroške kardiologije
    00:35
    Jadranka Buturović Ponikvar o nadaljnjih korakih na področju otroške kardiologije
  • Iz SVETA: 'Stanje na otroški kardiologiji je stabilno'
    05:18
    Iz SVETA: 'Stanje na otroški kardiologiji je stabilno'
  • Iz 24UR: V Sloveniji le štirje kardiologi
    02:12
    Iz 24UR: V Sloveniji le štirje kardiologi
  • Iz 24UR ZVEČER: Iskanje rešitev za otroško kardiologijo
    05:09
    Iz 24UR ZVEČER: Iskanje rešitev za otroško kardiologijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Odpovedi zdravnikov
    02:28
    Iz 24UR ZVEČER: Odpovedi zdravnikov

Vodstvo UKC Ljubljana je zato sklicalo medije in pojasnilo razmere na področju otroške kardiologije. "Od prvega dne mandata se ukvarjamo s težavami na otroški kardiologiji. Stanje je alarmantno, imamo težave, ki mejijo na nacionalni problem. Žal so v zadnjih dneh v razmiku nekaj dni dali odpoved še trije kirurgi. Od takrat dalje se 24 ur na dan ukvarjamo z iskanjem rešitev. V kolikor rešitev ne bomo našli, resno razmišljamo o ukinitvi programa in napotitvi otrok v tujino," je pojasnil generalni direktor UKC Aleš Šabeder.

Pogovori s potencialnimi novimi kirurgi že potekajo, so še povedali, upajo pa, da bodo v času odpovednega roka dveh mesecev, našli zadovoljive rešitve. Delo na oddelku sicer zaenkrat poteka normalno.

Pediatrična klinika
Pediatrična klinika FOTO: Gregor Ravnik

Odhajajoči otroški kardiologi opozarjajo na nevarnost programa otroške srčne kirurgije

Otroški kardiologi, ki zapuščajo UKC Ljubljana, pravijo, da gre za eno "najtežjih odločitev v našem dosedanjem poklicnem življenju". Sistem, ki ponuja prisotnost otroškega srčnega kirurga le dva operativna dneva v mesecu, je po njihovem mnenju nevaren za bolnike in za zdravstveno osebje, so zapisali.

Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić v izjavi, ki jo je posredoval Vesel, dodajajo, da je na to nevarnost nedvoumno opozorilo tudi poročilo mednarodne komisije, ki je vrednotilo program med leti 2007 in 2012 in ki je apeliralo, da se tak način organizacije programa nikoli več ne sme ponoviti.

Kurirgi so v pojasnilih za odhod navedli več razlogov, ki "niso od včeraj, ampak so stari 20 let". Služba za kardiologijo na leto opravi okoli 4000 pregledov. Ali bodo bolnike tudi na preglede pošiljali v tujino, še ni znano.

"Vodstvo UKC in ministrstvo za zdravje pa sta nas z nekompetentnim vodenjem in serijo slabih odločitev ter ignoriranjem številnih naših opozoril, ponovno pripeljala ravno do tega," trdijo.

UKC Ljubljana namreč na področju otroške srčne kirurgije trenutno sodeluje s češkim centrom. Pred dnevi so z njimi sklenili novo pogodbo, po kateri bodo češki kirurgi prihajali v Ljubljano nekajkrat mesečno, nujni primeri bodo obravnavani v 24 urah. Pred tem so bili pol leta češki kirurgi v Ljubljani navzoči pet dni v tednu, a se za takšno sodelovanje v naprej niso odločili, ker slovenska stran zaradi odhodov zdravnikov ni bila sposobna izpolnjevati svoje obveznosti.

Javno zagotavljanje, da je sistem sprejemljiv, ker da zagotavlja obravnavo nujnih bolnikov v roku 24 ur, "po našem globokem prepričanju do bolnikov in javnosti ni korektno, saj se je v bližnji in nekoliko manj bližnji preteklosti vse prevečkrat pokazalo, da ga je v praksi zelo težko uresničiti", navajajo.

Eden izmed kardiologov je dejal, da odhaja, ker je sistem v ljubljanskem kliničnem centru zaradi sodelovanja s praškimi kirurgi postal nevaren, pa navaja Delo. Otroških kirurgov pri nas ni, saj so za to službo potrebna leta in leta izkušenj.

"UKC nas je zaposlil kot strokovnjake, da bi zdravili bolnike, ki so tej ustanovi zaupani. Za to smo se vedno trudili po svojih najboljših močeh. V položaju, ko razočarani ugotavljamo, da predpostavljeni našim opozorilom in zaskrbljenosti ne verjamejo in da sprejemajo odločitve, za katere smo prepričani, da niso dobre in s katerimi se ne moremo istovetiti, pa menimo, da je v odnosu do delodajalca, predvsem pa v odnosu do naših bolnikov najbolj pošteno, da se umaknemo," so zapisali.

Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je dejal, da iščejo možne rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini. Obstaja pa tudi možnost ukinitve programa.
Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je dejal, da iščejo možne rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini. Obstaja pa tudi možnost ukinitve programa. FOTO: Nika Kunaver

Po izteku odpovednih rokov oziroma odhodu trojice v službi za kardiologijo pediatrične klinike za zdaj ostaja le še ena zdravnica, specialistka pediatrije, ki pa se ji pogodba o zaposlitvi za določen čas izteče čez en mesec.

V UKC Lubljana je sicer zaposlen še kardiolog Uroš Mazić, ki je delal na otroški kardiologiji, a so ga pred časom zaradi očitanih strokovnih napak premestili na kirurški oddelek.

Ministrstvo se z reševanjem tega problema ukvarja od leta 2014

"Težave z obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami so se v UKC Ljubljana začele že več kot pred desetletjem. Od takrat so jih skušali rešiti tako vodstva UKC Ljubljana kot tudi ministri za zdravje," pa so sporočili z Ministrstva za zdravje. Vodstvo ljubljanskega UKC je ministrstvo o razmerah in napovedanih odhodih seznanilo v sredo. Zagotovili naj bi, da kljub odpovedim, zdravljenje otrok še vedno poteka varno, prav tako naj bi bilo za varno obravnavo otrok poskrbljeno do 1. julija, ko bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOS).

"Na ministrstvu za zdravje smo v skrbi za dolgoročno zagotavljanje varne obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami v preteklih letih večkrat pozvali tudi Zdravniško zbornico Slovenije, da v svojih vrstah spregovorijo tudi o profesionalnosti medsebojnih odnosov, ki nikoli ne bi smeli iti v škodo pacientov," pravijo na Ministrstvu za zdravje.

"Ministrstvo za zdravje se od leta 2014 intenzivno ukvarja z reševanjem tega problema," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da se je po posvetovanjih s stroko in po pogovorih s starši otrok ugotovilo, da so težave tako kulminirale, da jih je nemogoče rešiti v okviru obstoječe organiziranosti. Zato je ministrstvo predlagalo ustanovitev samostojnega Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Vlada je center s sklepom ustanovila 21. decembra lani, januarja pa za v.d. direktorice imenovala dr. Aleksandro Stjepanović Vračar. Javni zdravstveni zavod NIOS bo začel delovati 1. julija 2018. Vlada je imenovala tudi svoje predstavnike v svetu NIOS: To so: mednarodno priznani kirurg Igor D. Gregorič, ki vodi priprave za ustanovitev NIOS, Andrej Robida, dr. med in Tina Jamšek, vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva na Ministrstvu za zdravje.

"Priprave za začetek delovanja NIOS potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore. Prav tako je v priprave za začetek delovanja NIOS-a vključeno tudi vodstvo UKC Ljubljana," so še dejali na ministrstvu. 

Bodo program otroške kardiologije v UKC Ljubljana ukinili?
Bodo program otroške kardiologije v UKC Ljubljana ukinili? FOTO: Gregor Ravnik
Prav zaradi nenehnih sporov in afer v programu, zaradi katerih so odhajali številni slovenski strokovnjaki, se je vlada sicer odločila kot samostojni center ustanoviti Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Ta je bil sicer formalno ustanovljen, a še ni začel delovati, čeprav naj bi po napovedih začel 1. maja. Glede na sklep o ustanovitvi inštituta, ki ga je vlada potrdila decembra lani, mora inštitut začeti delovati najpozneje 1. julija letos.

Predstavnik društva Velik srček Mark Žitnik pa je medtem pozdravil odhode nekaterih otroških kardiologov iz UKC Ljubljana. Po njegovem mnenju je to odlična novica za otroke in vse starše, saj so se "končno ustvarili pogoji, da dobijo tudi otroci z napako na srcu oskrbo, kot jo potrebujejo". Obžaluje le, da je to prišlo za veliko otrok 10 let prepozno.

Žitnik je dodal, da je UKC Ljubljana imel vrhunske kirurge in druge sodelujoče v programu otroške srčne kirurgije, ki pa so jih nekateri, med njimi tudi odhajajoči, odgnali z intrigami. "Veliko uspeha novi ekipi," je dejal.

Ena od mater otroka s prirojeno srčno napako Petra Aleš pa je dejala, da je zgrožena nad situacijo, ki je očitno slednjič le dosegla dno oziroma ga bo v kratkem še z uradno napovedjo ukinitve celotne obravnave otrok s prirojeno srčno napako v Sloveniji.

Na dogajanje se je odzvala tudi Alenka Forte, zdravnica in predsednica Odbora za zdravstvo pri Strokovnem svetu SDS: “Državljani zahtevamo, da vršilka dolžnosti ministrice za zdravje Milojka Kolar Celarc takoj z dekretom ustavi delo na otroški srčni kirurgiji, nato pa nemudoma sklene pogodbo z enim od evropskih referenčnih centrov za otroško srčno kirurgijo pogodbo o izvajanju otroške srčne kirurgije za Slovenijo. Tak dogovor zahtevamo za naše otroke s srčnimi napakami, ki zahtevajo operacijo. Dokler UKC Ljubljana ne bo zagotovil pogojev za izvajanje otroške srčne kirurgije po veljavnih mednarodnih standardih, je potrebno temu oddelku prepovedati izvajanje operacij. Želimo, da vsi slovenski otroci dobijo priložnost za življenje in radosti življenja."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
11. 05. 2018 12.50
+4
bilo bi smešno ampak je žalostno in tragično če z otroki desetletja tako neracionalno in grdo in škodljivo delajo kako šele z starejšimi,podn ena Slovenija ki naj bi bila razvita in napredna država ni sposobna imeti otroško kardiologijo,zaradi nesposobnih vodilnih in značajsko neprimernih in nedoraslih specialistih da o ministrstvu za zdravstvu sploh ne izgubljamo besed beda je premila beseda,butale pa žaljiva za butale...
vomo
11. 05. 2018 11.49
+3
Mislim, da bodo ti Čehi stali par krat več, kot so stali ti zdravniki in delali bodo točno po pogodbi in niti minute več. Verjamem, da so ti zdravniki živeli v ordinacijah in spali po luknjah, ko so bili dežurni. Vodstvo, leta ni hotelo slišati, da bi se razmere uredile. Zdaj, ko jih več ni, bi bilo modro se vsest in temeljito se pogovorit z njimi in takoj narediti revolucionarne spremembe da se jih zadrži. Pa vendar je vse narobe, če ljudje bežijo. Pustit je treba ego doma ki ne sodi v delo z ljudmi in pomagat otrokom.....
vomo
11. 05. 2018 11.35
+0
Jasno in odkrito povedat razloge, zakaj odhajajo. Ponudit jim pošteno plačilo, saj so oni gonilo zdravstvenih domov ne pa politični priskledniki. Neto plačilo jim je okrog 8e, vse ostalo pokasira zdr. dom in posredno nazaj država . Ne vlaga se v nove kadre, znanje, v obnovo...in posledica je ta, da ne vidijo bodočnosti po 30 letih delovne dobe. Vsakemu bi poču filem, tako so to junaki, ki so toliko zdržali ob tako šlampastem in političnem vodenju.
resslovenka
11. 05. 2018 11.20
+1
Toliko o spremembah! Na račun najranljivejsih. En tornado naj prepiha to gnilo področje. Ne, kar cel drzavni sistem!
obožeobože
11. 05. 2018 11.09
+1
Čez slab mesec so volitve..... Upam na drastično sprememmbo!
Vrhovni
10. 05. 2018 22.47
+10
Država za ograjo na meji porabila 13 milijonov evrov. A kupili so dvakrat več žice kot jo potrebujejo, za zdravstvo pa ni.
Belibog
10. 05. 2018 22.50
+8
Kaj če jim ograja, ko jih pa policaji vozjo, kot taxisti a AZ. centre, kot za stavo, namesto, da jih bi prvo kaznoval s 500 EUR, pol pa nazaj Hrvatom
tedoVV2HCmedo
10. 05. 2018 21.43
+5
Aha, oblast posredno namerno nažene zdravnike iz javne bolnice, da bi ljudje vse bolj hodili v samoplačniške bolnice. Tudi inštitut za otroške srčne bolezni bo verjetno samoplačniška svinjarija.
ivanblagi
10. 05. 2018 21.04
+20
Odhajajo zdravniki zaradi korupcije in nesposobnosti vodilnih, da bi uredili človeške odnose med vodilnimi in podrejenimi. Ni napredovanja ker UKC vodijo nesposobni in se bojijo za stolčke. V glavnem potomci bivših komunajzerjev, ki so prišli na položaje po vezah svojih staršev.
ivanblagi
10. 05. 2018 20.53
+9
Nov center v Maribor, kjer ni tako pokvarjenih in uzrupiranih zdravnikov kot v Lj.
zulj001
10. 05. 2018 20.22
+33
Ko boste tretjega junija na volišču se spomnite kako je cela koalicija (SMC ,SD,in DESUS) ob dveh interpelacijah goreče branili ministrico za zdravje pred obtožbami opozicije (SDS in NS) in jo povzdigovali v nebo.....
Frane Šajn
10. 05. 2018 20.14
+4
NAJ ODIDEJO VENDAR NAJ POVRNEJO VSE STROŠKE , KI IH JE IMALA DRŽAVA Z NJIHOVIM ŠOLANJEM. TI LJUDJE SE OBNAŠAJO KOT, DA SO VSO ŠOLNINI PLAČEVALI SAMI IN NJIHOVI STARŠI. PA NE SAMO ZDRAVNIKI VSI , KI JO STISNEJO ČEZ MEJO Z AKADEMSKO IZOBRAZBO.
man1983
10. 05. 2018 20.31
+14
man1983
10. 05. 2018 20.31
+5
Samokolnica12345
10. 05. 2018 19.51
+32
Nesposobna vlada, ki se briga le za svoje interese
Frane Šajn
10. 05. 2018 20.16
-5
POD VELIKIM VPRAŠAJEM JE TUDI ODNOS DO DRŽAVE , KI JIM JE TAKO ŠIROKOGRUDNO PLAČEVALA ŠOLANJE IN ŠTIPENDIJE . ONI PA KAR NA LEVO Z ODRA.
kaktusar1
10. 05. 2018 22.57
+2
šolanje je eno, delovni pogoji in vse kar zraven paše pa drugo...dobre strokovnjake lahko obdržiš z dobro plačo, urejenimi pogoji dela in pa s sodelovanjem vodstva in ekipe..očitno je samo dobra volja in entuziazem premalo...vrhunski kirurg, pa slabi delovni pogoji, slaba plača in velika odgovornost..dokler bomo imeli lobije, ljudi na položajih prek vez, nesposobne managerje ki so preplačani, do takrat nam bodo taki kadri bežali..
Shuska
10. 05. 2018 19.35
+27
republika banana
mali grizli
10. 05. 2018 19.29
+35
Res smo gnila drzava
Frane Šajn
10. 05. 2018 20.19
+1
JA, DRŽAVA TO JE ENA DOBRA TETA Z VELIKO TORBO DENARJA , KI JO JE TREBA IZMOLSTI DO ZADNJE KAPLJE MLEKA . NAJPREJ JIH IZŠOLAJO POSTAVIJO NA NOGE POTEM PA REP MED NOGE IN HVALA LEPA VI OSLIČKI MI GREMO S TREBUHOM ZA KRUHOM VI OSLIČKI JIH PA ŠOLAJTE NAPREJ JA VI DAVKOPLAČEVALSKI.
Mirsad Granov
10. 05. 2018 19.12
+24
DRAGI MOJ ŽITNIK MORAM TI POVEDATI DA VSI ODHAJJOČI KARDIOLOGI VKLJUČNO Z MAZIČEM SO VEČ KOT STROKOVNI POSEBNO DR.TOMAŽ PODNAR IN JE TO ZELO PONAVLJAM ZELO VELIKA IZGUBA LP
Lev07
10. 05. 2018 19.37
+7
Ponovno: ne za vse in to je najbolj žalostno!
zulj001
10. 05. 2018 19.04
+35
"Odlično" delo Cerarjeve ministrice .......
Arguss
10. 05. 2018 19.01
+11
Tamali se pa nč ne kaže čudno.Le kaj pripravlja 14 dni pred volitvami.
taja999
10. 05. 2018 18.47
+45
Pa to ni več normalno...a se ni nekaj dni nazaj Miro Cerar na veliko hvalil kako uspešna je bila njegova vlada glede zdravstvene reforme,... sama velika laž jih je, ...da jih ni sram in Židana prav tako- tak politik, ki mu je več pomembna koalicijska pogodba kot zdravje ljudi, si ne zasluži nikoli več biti v vladi in odločati o naši usodi in usodi naših otrok...
Arguss
10. 05. 2018 18.53
+30
Karantanija
10. 05. 2018 18.42
+23
V naši prelepi deželici nič več ne štima!
Arguss
10. 05. 2018 18.49
+26
Še kako smo Slovenci delavni pošteni in solidarni.Samo znebiti se moramo pijavk katere razkrajajo in dušijo naš družbeni sistem.
Franci Luzar
10. 05. 2018 18.30
+27
bo prišla nova vlada leva! in nova Ministrica Milojka, ali Jovanka,in vse bo vredu Zoran in Karel bosta to uštimala. po potrebi bo pa še Milan pomagal.