Slovenija

Otroško srčno kirurgijo zapustil vrhunski strokovnjak, UKC: ni razloga za skrb

Ljubljana, 24. 03. 2023 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L., Anja Kralj
Komentarji
190

Po nekaj letih zatišja znova poročamo o težavah na otroški srčni kirurgiji. Sodelovanje z UKC Ljubljana je namreč prekinil vrhunski češki kirurg Roman Gebauer, ki je pred petimi leti prišel reševat program. Kot zagotavljajo na UKC Ljubljana, ni razloga za skrb in da otroke s takšnimi težavami normalno obravnavajo. Še vedno pa si želijo sodelovati z dr. Gebauerjem in za to si bodo prizadevali, so povedali na novinarski konferenci. K sodelovanju so začasno povabili slovenskega kirurga Janeza Vodiškarja, ki dela v Stuttgartu in je UKC zapustil leta 2014.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odhod češkega otroškega srčnega kirurga
    03:55
    Iz 24UR: Odhod češkega otroškega srčnega kirurga
  • Iz SVETA: Srčna kirurgija
    05:53
    Iz SVETA: Srčna kirurgija
  • Novinarska konferenca UKC Ljubljana o otroški srčni kirurgiji
    30:10
    Novinarska konferenca UKC Ljubljana o otroški srčni kirurgiji

Po nekaj letih zatišja imajo na otroški srčni kirurgiji nove težave. Roman Gebauer, vodilni češki otroški srčni kirurg, ne bo več operiral v Ljubljani. Kot je poročalo Delo, se je po petih letih odločil prekiniti sodelovanje z UKC Ljubljana, saj je dobil občutek, da ga tam ne potrebujejo več, odgovorni pa se na njegove dvome in pomisleke niso odzvali.

 "Dokaj dolgo smo reševali nekatera vprašanja (kardiologija, intenzivna terapija), ampak končni razlog za mojo odločitev je, da ni interesa kardiokirurgov za odrasle, da bi pomagali v kongenitalnem programu, malo je interesa za naše nove Rossove aktivnosti (posebne vrste operacij), vključno s pomanjkanjem homograftov, ki so neizogibno pomembni za vsak napredni kongenitalni program," je zapisal specialist iz Prage, ki pomaga otrokom in mladostnikom s prirojeno srčno napako po vsem svetu. 

Mali pacienti potrebujejo najboljšo možno oskrbo. Jo bodo v Ljubljani še dobili?
Mali pacienti potrebujejo najboljšo možno oskrbo. Jo bodo v Ljubljani še dobili? FOTO: Dreamstime

Pismo je dr. Gebaurer naslovil na kirurga Miha Weissa in mu namenil spodbudne besede, da je usposobljen za operiranje velike večine pacientov s prirojeno srčno napako. Po informacijah Dela zna kirurg Weiss edini v Sloveniji samostojno opraviti določene operacijske posege, a je tudi on odsoten. Kot so pojasnili na novinarski konferenci UKC, se bo v službo vrnil približno čez dva tedna.  

Poleg njega je v Ljubljani zaposlen še pediatrični kardiokirurg iz Beograda Igor Šehić, ki pa naj v zadnjem obdobju ne bi sodeloval pri bolj zapletenih operacijah. Izvajala sta jih Gebauer in Weiss. 

Ob tem pa je Gebauer tudi potrdil, da v Ljubljani po njegovem odhodu nimajo kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno napako na srcu. 

Pojasnila UKC Ljubljana: Razloga za skrb ni

Doc. dr. Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike, poudarja, da otroke s srčnimi boleznimi na UKC Ljubljana ta trenutek povsem normalno obravnavajo: "Naši kardiologi vse dni v letu zagotavljajo kardiološko pripravljenost, sodelujejo v dežurstvih."  Kot izpostavlja, so na trenutno stanje na oddelku otroške kardiologije zelo ponosni, saj imajo, kot izpostavlja, na UKC delujočo službo: "Ni razlogov za skrb, izvajamo lahko tako kardiološko obravnavo kot intenzivno zdravljenje brez kakršnihkoli zadržkov in težav." V zdravljenju otrok s prirojenimi in pridobljenimi srčnimi napakami sodeluje kirurška ekipa z dvema kompetentnima otroškima srčnima kirurgoma, to sta Weiss in Šehić.  

Tudi doc. dr. Ivan Kneževič, dr. med., strokovni direktor Kirurške klinike, se strinja z mnenjem dr. Pokorna: "Trenutno ta program zagotovo zagotavlja najboljše možnosti za kirurško zdravljenje otrok s prirejenimi srčnimi napakami." Kot zagotavlja, so na UKC popolnoma sposobni oskrbeti približno 90 odstotkov takšnih otrok: "Situacija je na področju otroške srčne kirurgije boljša, kot je bila kadarkoli prej. Tujo pomoč smo potrebovali predvsem na področju edukacije."

Dr. Weiss, ki je zmožen opravljati praktično vse operacije, bo, kot so pojasnili, bolniško odsoten še približno dva tedna. 

Generalni direktor UKCL doc. dr. Marko Jug, je prebral odziv  kirurga dr. Miha Weissa, ki je edini v Sloveniji sposoben samostojno opraviti določene operacijske posege, ki je trenutno bolniško odsoten in je sodeloval z dr. Gebauerjem. V njem je dr. Weiss med drugim zapisal: "Temu programu, ki je zrasel v nekaj, na kar smo lahko zelo ponosni, sem posvetil vso svojo energijo in sem jo pripravljen posvečati še naprej. S kompleksnostjo operacij, ki jih izvajamo, smo dosegli sam vrh. Bolnikov v tujino praktično ne pošiljamo več. Korona kriza je pokazala, kako nujno je, da smo samostojni. In s pomočjo dr. Gebauerja smo to tudi postali."  Dodal je, da bi si želel z dr. Gebaurejem sodelovati še naprej. Jug je izpostavil, da v UKC Ljubljana sicer ne izključujejo nadaljnih možnosti za sodelovanje z dr. Gebauerjem in da je ta dr. Weissu zagotovil, da njegova prekinitev sodelovanja še ni nepreklicna. Jug je dejal, da bodo s kirurgom zagotovo stopili v stik. 

Zdravljenje je timsko delo

"Težko je reči, zakaj je se je dr. Gebauer odločil za ta korak, a dejstvo je ,da je za uspeh zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako potrebno  timsko delo. Kjer mora med vsemi sodelujočimi vladati zaupanje, spoštovanje in dobra komunikacija. Tu gre verjetno iskati vzroke," je dogajanje komentiral Mark Žitnik Strle, oče otroka s prirojeno srčno napako.

"Izgubiti verjetno najbolj kompetentno osebo, ki ima najširši vpogled ter znanje - poleg kirurškega še kardiološko in znanje iz intenzivne medicine - je vedno zelo težka situacija," je še dodal. 

Društvo Viljem Julijan: Slovenija potrebuje poseben center za otroško srčno kirurgijo

V društvu za pomoč otrokom z redkimi boleznimi, kamor sodijo tudi prirojene srčne napake, z zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov. Na vodstvo UKC Ljubljana so naslovili apel, da nemudoma in v najkrajšem možnem času najde ustrezno rešitev, da bo lahko program otroške srčne kirurgije ustrezno nemoteno potekal in da bodo vsi slovenski otroci s prirojenimi srčnimi napakami dobili ustrezno in pravočasno zdravstveno oskrbo in obravnavo. 

"V Društvu Viljem Julijan si ob tem želimo, da bi imeli na UKC Ljubljana ustrezen strokovno in izvedbeno celostni program otroške srčne kirurgije, ki bi ustrezne operacije in posege zagotavljal vsem otrokom s prirojenimi srčnimi napakami in da otroci na operacije ne bi več hodili v tujino, razen v najbolj izjemnih primerih. Verjamemo, da bi moral biti takšen multidisciplinaren program otroške srčne kirurgije v našem nacionalnem interesu in da bi morali imeti za to poseben center, kot so strokovnjaki že večkrat opozorili," so dodali. 

V Sloveniji se vsako leto rodi okrog 140 otrok s prirojeno srčno napako, ob tem pa jih ima slaba polovica težjo srčno napako in potrebujejo operacijo v prvem letu življenja. Med temi jih ima med 20 in 25 kritično srčno napako, ki zahteva kirurški poseg že v prvih 28 dneh življenja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manga
25. 03. 2023 12.55
Dejavnost ki jo opravljaš v redni službi ne bi smel opravljati doma.Zlato pravilo za vse poklice.
vvvilice
25. 03. 2023 11.42
+4
Vedno, ko kdo res dober zapusti bolnico, nikoli ni problem. Hm, zanimivo.
biggbrader
25. 03. 2023 11.39
+1
In niti besedice od Muserattijeve, od goloba, od Vihrave klakočarce od Lorita, zokita ???? Zanimivo a ne ? Oni grejo lahko z otroci v Zurich, ..na Dunaj, V Prago....
Rezervni Kristus
25. 03. 2023 10.20
+1
Kaj potem sploh nakladate o tem, če ni razloga za skrb?
markym77
25. 03. 2023 10.03
+1
Uck leglo korupcije.
zavetnik
25. 03. 2023 09.12
+5
A pri nas nimamo vrhunskih strokovnjakov samo jih ne najdete oz. jim ne date priložnosti, da se izkažejo, samo poglejte kooga štipendirate in ali ima nadpovrečen učenec, ki nima rodovnika možnost za nadstandardno izobraževanje, če ga starši ne zmorejo financirati
Thor78
25. 03. 2023 09.11
+7
Čakam še goloba, da postavi časovnico na časovnico.
medusa
25. 03. 2023 09.07
+2
Ja tkole pride ,ko se začne gledat pod prste , namesto ,da bi se gledal kaj ti prsti zmorejo in rešujejo. Pa saj imamo meje odprte ,ko v bordelu ...prihajajo doktorji s 6 zvezdicami...
ajdanakolesu
25. 03. 2023 08.45
+3
Bilo bi potrebno pregledati vso bilanco stroškov...morda bi vse skupaj ukinili in otroke poslat v tujino na operacijo. Morda bi bilo celo ceneje za Slovenski proračun.
NERGAČ
25. 03. 2023 08.16
+3
Žalostno, da prizorišče zapuščajo vrhunski strokovnjaki, krapi pa ostajajo. Kje si ščuka?
Uporabnik1535136
25. 03. 2023 08.12
+4
Žal je to še eden od "dokazov" kako tudi v stroki ki rešuje življenja otrok,prihaja do zavisti in ignorance do najsposobnejših! Tipično po "slovensko"!😃🤣🇸🇮
papi1
24. 03. 2023 21.22
+9
Važno je, da je glavni ptič zdrav. Za ostale državljane ni pomembno.
Houdre
24. 03. 2023 20.53
+12
Bravo vlada….pod napotnico hitro pridemo na vrsto čez eno leto….res upam, da vas ne doleti z vso močjo vsa svinjarija, ki jo počnete narodu. Vse se enkrat vrne, ne pozabite!!!!.Narod ne bo pozabil
Xdata1
24. 03. 2023 19.50
+17
Lahko je govoriti na tiskovkah, kako se počutijo starši bolnih otrok, ne ve nihče od vodstva.
Abrams
24. 03. 2023 19.12
+10
Temu se reče demokracija. Če nekomu nekaj ni všeč pač lahko gre. Kdo je kriv se pa ve - nadrejeni. Zdej mora Zoki nadrejenega samo še nagradit. A veste kolk dnarja je pršparal, ker ga je odpustil ??
biggbrader
24. 03. 2023 19.08
+11
Evropski poslanec zelenih je moral priti na C0 kanalizacijo, ker Nikica ni dovolj izobražena iz totega področja. Burleska zoki se nadaljuje. Še nataška ustavlja kanalizacijo !
backtothefuture
24. 03. 2023 18.59
+6
To je postal novi slogan te vlade : ni panike. Vse je urejeno, vsega je v izobilju. Kam smo prišli...
Truth
24. 03. 2023 18.34
+9
30 dni do specialista
User2491474
24. 03. 2023 18.18
+3
Že drugi. To ko jih sterate s pokeni pod noge namesto da bi zaslužili.
konstruktor
24. 03. 2023 17.53
+6
Ni panike ? A boste klokočovnika nszaj aktivirali?