Slovenija

Ovadba zoper nekdanje vodilne v Banki Slovenije je že skoraj dve leti na tožilstvu

Ljubljana, 24. 08. 2020 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
388

Nacionalni preiskovalni urad je konec leta 2018 zaključil preiskavo zaradi domnevnih nepravilnosti pri sanaciji slovenskih bank in zaradi zlorabe uradnega položaja kazensko ovadil nekdanje vodilne na Banki Slovenije, tudi guvernerja Boštjana Jazbeca. Po štirih letih pa zadeve še vedno ni na sodišču.

Osumljenci naj bi Novi ljubljanski banki pridobili 257 milijonov evrov premoženjske koristi, so ugotovili preiskovalci. Šlo naj bi za sporno metodologijo vrednotenja premoženja slovenskih bank. Kmalu bo minilo dve leti, ovadba pa je še vedno na Specializiranem državnem tožilstvu. Tožilec Boštjan Jeglič namreč še ni vložil zahteve za sodno preiskavo na sodišče. Po štirih letih od hišnih preiskav zadeva tako še vedno ni prišla do sodišča. In zakaj ne? "Zadeva je v predkazenskem postopku, pri čemer je tožilstvo, s pomočjo policije, nadaljevalo pregled in analizo podatkov ter dokazov in še dodatno pridobilo določene podatke, ki bi pomagali k razjasnitvi dejanskega stanja. Pri tem pa je treba poudariti, da je nadaljnji postopek neposredno povezan tudi s postopkom pred Sodiščem Evropske unije v Luxembourgu, kar pomeni, da je tožilstvo zaradi upoštevanja načela lojalnega sodelovanja, ki je eno izmed temeljnih načel prava Evropske unije, do zdaj počakalo z morebitnim nadaljevanjem postopka na sodišču, v okviru katerega bi se namreč uporabila kot dokaz tudi obsežna dokumentacija, ki je bila zasežena v okviru hišnih preiskav na Banki Slovenije. Prav temu pa ves čas nasprotujeta tako Evropska komisija kot Evropska centralna banka," so nam odgovorili s tožilstva. 

Zaslišanje Boštjana Jazbeca v DZ
Zaslišanje Boštjana Jazbeca v DZ FOTO: Bobo

Ali to pomeni, da morebiti spreminjamo stališča, ki so jih vsi vpleteni slovenski organi imeli leta 2016, ko so bile hišne preiskave na Banki Slovenije? Ko so vsi v en glas zatrjevali, da se Evropska centralna banka (ECB) nima pravice vmešavati v kazenske postopke pri nas in da ne more posegati v našo zakonodajo na tem področju. Ali sedanje stališče tožilstva pomeni, da bo nekdanjemu prvemu možu centralne banke Boštjanu Jazbecu, ki je tudi osumljenec in zdaj dela v Bruslju, uspelo s pritiski iz tujine, da se postopek na sodišču sploh ne bo zgodil? Kot že rečeno, po štirih letih od hišnih preiskav se ni začela še niti sodna preiskava, kje smo šele na poti do obtožnice in kasneje morebitnega sodnega procesa. Ko bo vse zastaralo, bodo pa s prstom spet kazali na policijo, pravijo poznavalci. "Tožilstvo je bilo do sedaj mnenja, da je glede na zaključno fazo zadeve ter zaradi dejstva, da je vložena tožba na Sodišče EU ter da za sedaj evropska sodna praksa na tem področju ne obstaja in gre za precendenčni primer, pravilno in smiselno, da se počaka na meritorno odločitev Sodišča Evropske unije, ki bo s svojo odločitvijo začrtalo nadaljnjo sodno prakso v okviru EU. Tožilstvo bo namreč v celoti upoštevalo odločitev Sodišča EU, tako kot je v tem postopku do sedaj že v celoti upoštevalo vse odločitve slovenskih sodišč," so zapisali na Specializiranem državnem tožilstvu. Se je cela država, od policije, tožilstva in sodišča do vlade in pravosodnega ministrstva zaman borila proti hudim pritiskom Evropske centralne banke in Evropske komisije zaradi kriminalistične preiskave v Banki Slovenije? 

So bili ukrepi Banke Slovenije nezakoniti?

Julija 2016 so odmevale hišne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada na Banki Slovenije, zaradi sumov o nepravilnostih pri sanaciji bank, ki je med drugim privedla celo do izbrisa podrejenih obveznic in delnic bank. Kriminalisti so preiskovali, kaj je šlo narobe, da se je ocena premoženja Nove ljubljanske banke razlikovala za več kot milijardo evrov. NLB je namreč v svojih bilancah prikazala več kot 800 milijonov evrov premoženja, centralna banka pa je s svojo metodologijo ugotovila, da je banka 317 milijonov evrov v minusu, da ima torej negativen kapital in da je zrela za stečaj. To pa je za seboj potegnilo številne ukrepe banke in države, ogromno oškodovancev je čez noč ostalo brez svojih prihrankov, ki so jih vložili v bančne obveznice in delnice. Pojavil se je sum, da so bili prav predstavniki Banke Slovenije tisti, ki so usmerjali in narekovali metodologijo vrednotenja premoženja slovenskih bank. NPU je po končani preiskavi zaradi zlorabe uradnega položaja kazensko ovadil nekdanje vodilne na Banki Slovenije, ki naj bi bili odgovorni za nastalo situacijo. Ovadili so takratnega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, Stanislavo Zadravec Caprirolo, Janeza Fabjana in Tomaža Čemažarja. Osumljeni so, da naj bi NLB pridobili 257 milijonov evrov premoženjske koristi. Vsi osumljenci očitke zanikajo. 

"Prav je, da ljudje v tej državi dobijo občutek, da nihče ni nedotakljiv, tudi Banka Slovenije ne"

Tako se je po hišnih preiskavah na številne pritiske bančnikov odzval takratni direktor Uprave kriminalistične policije Branko Japelj, ki je stal za svojimi preiskovalci in ni dovolil, da bi policija popuščala bančnim lobijem. "Prav je, da ljudje v tej državi dobijo občutek, da nihče ni nedotakljiv, tudi Banka Slovenije ne, zato se je banka dolžna ravnati po pravnem redu, ki velja v naši državi. Menimo, da je bil njihov odziv na hišne preiskave ne samo pretiran, tudi nepotreben, saj mi nismo zasegali dokumentacije Evropske centralne banke. Naše mnenje je, da smo zadevo izvedli v skladu s pooblastili, nenazadnje smo imeli za to tudi odredbo sodišča. Preiskava je bila strokovna in zakonita," je takrat povedal za našo medijsko hišo. 

Branko Japelj
Branko Japelj FOTO: POP TV

Na Vrhovnem državnem tožilstvu je protestiral tudi predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, ker naj bi po njegovem mnenju kriminalisti nezakonito zasegli podatke ECB. Zato je zahteval izločitev njihovih zaupnih informacij. Ostro se je odzval nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer in Draghiju odpisal, da je bila hišna preiskava opravljena v skladu z odredbo, zato takšnega poziva ne sprejema. Pritiskom ni popustila niti vlada, ki je zavzela stališče, da Slovenija ni kršila prava EU. Takratni predsednik vlade Miro Cerar je v Bruselj poslal sporočilo, da so slovenski organi pri preiskavi spoštovali zakon in svoje pristojnosti. Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič pa je povedal, da so že leta 2015 pod drobnogled vzeli domnevno prirejanje bilanc v slovenskih bankah in tudi vlogo Banke Slovenije pri tem, kriminalistično preiskavo pa uvrstili med svoje prioritete. "Nedotakljivih v tej državi ni. Že večkrat smo dokazali, da smo pri našem delu neodvisni in strokovni, da nas ne zanimata politična pripadnost ali interesna skupina osumljencev, ki jih obravnavamo. Seveda so naše preiskave povzročile najrazličnejše odzive pri posameznikih, predvsem pri tistih najvplivnejših, ki nikakor ne morejo sprejeti dejstva, da nihče ni nedotakljiv, ko gre za kazniva dejanja. Zato smo deležni tudi poskusov diskreditacij našega dela, preiskovalcev in vodstva. Nekateri pa skušajo prikazati tudi vpliv politike na naše delo. Kar pa seveda ne vpliva na potek in epilog naših preiskav," je takrat dejal nekdanji direktor NPU Majhenič, ki je bil na položaju ves čas trajanja preiskav v centralni banki. 

Darko Majhenič
Darko Majhenič FOTO: POP TV

"Evropski centralni banki tudi zaušnica ljubljanskega okrožnega sodišča: Nihče nima imunitete"

Evropska centralna banka tudi na Okrožnem sodišču v Ljubljani ni uspela z zahtevo, da se iz kriminalistične preiskave zoper vodilne na Banki Slovenije izloči vsa dokumentacija, ki se nanaša na evropsko banko, ker da je preiskovalci ne bi smeli zaseči, saj naj bi šlo za zaupne dokumente. Zaseg pa naj bi pomenil kršitev pravil o privilegijih in imuniteti v EU. A sodišče se ni dalo: "Evropska centralna banka se ne sme vmešavati v kazenske postopke držav članic, niti ne more odločati o tem, katere podatke, ki so bili zaseženi v Banki Slovenije, policija lahko v okviru policijske preiskave pregleduje in katere ne," so med drugim zapisali v sklepu na ljubljanskem sodišču in zavrnili popolnoma vse zahteve ECB. "Pravo EU ne prepoveduje odreditve hišnih preiskav v Banki Slovenije, ko so osumljeni člani Sveta BS ali drugi uslužbenci, ker guverner nima imunitete. Prav tako Banka Slovenije ne uživa nikakršne imunitete," so še odločili. Sodišče namreč meni, da so bile hišne preiskave povsem zakonite, zasežena dokumentacija pa da ne predstavlja arhiva ECB ter da ni šlo za nobene kršitve Protokola o privilegijih in imunitetah. Kot so zapisali, tudi guverner ni upravičen do kakšnih posebnih privilegijev, ko gre za policijske preiskave na slovenskih tleh. Ker ga je preiskava doletela kot guvernerja slovenske centralne banke in ne kot člana Sveta ECB. Kar pomeni, da se lahko v preiskavi uporabi popolnoma vsa zasežena dokumentacija. In zakaj se zdaj torej preiskava ne bi smela nadaljevati še na sodišču?

ECB in Banka Slovenije s pritožbami nista uspeli niti na Ustavnem sodišču

Evropska centralna banka in Banka Slovenije s pritožbami zaradi kriminalističnih preiskav in zasega dokumentacije nista uspeli niti na Ustavnem sodišču, kjer so prav tako zavrgli njihove pritožbe. Tako jim do zdaj še z nobenim pravnim sredstvom ni uspelo izpodbiti stališč policije, tožilstva in sodstva, da so bile hišne preiskave zakonite, zaseg bančne dokumentacije pa povsem v skladu z našo zakonodajo. Po odločitvi Ustavnega sodišča je Banka Slovenije celo umaknila vse tožbe, ki jih je vložila zaradi policijskih preiskav. Se pa ECB seveda s stališči naših organov ne strinja, zato je Bruselj tudi izrekel opomin naši državi zaradi kršitev evropske zakonodaje glede zaplembe informacij ECB. Pa ne samo to, Evropska komisija je vložila tudi tožbo proti Sloveniji. "Odziv ECB in Draghija je toliko bolj neverjeten, saj je Republika Slovenija sanacijo bančnega sistema izvedla z lastnim davkoplačevalskim denarjem, torej davkoplačevalcev RS in niti ECB niti katera druga institucija EU ni plačala niti evra za sanacijo slovenskega bančnega sistema," pa so se na zaplete takrat odzvali v društvu Mali delničarji Slovenije.

Kaj želi doseči predsednik vlade, ko predlaga "poravnavo" Evropski komisiji zaradi te tožbe?

Sodišče EU v Luxembourgu je junija že začelo obravnavati tožbo Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB. Je pa predsednik vlade Janez Janša, dober teden pred obravnavo, pisal pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in predlagal "poravnavo" v tej zadevi, kar so razkrili novinarji Dela. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pismo naj bi podpisal sam, torej spet solo akcija stranke SDS oziroma predsednika, saj ne gre za stališče vlade, je poročal časnik. Vlada o tem sploh naj ne bi razpravljala. Zato se postavlja vprašanje, ali je primerno, da predsednik vlade po štirih letih, ko so vsi pristojni slovenski organi vztrajali, da so bile hišne preiskave zakonite, in niso dovolili, da bi ECB usmerjala naše predkazenske postopke, ter bili prepričani, da je tožba neutemeljena, zdaj to ureja z neko poravnavo? Gre za izjemno pomembno pravno zadevo, opozarjajo strokovnjaki, o kateri ne more odločati ena stranka ali predsednik vlade. In spreminjati dosedanjih stališč pravosodnih organov in države do te tožbe. Ampak, tako kot v vseh drugih solo akcijah največje vladne stranke ali predsednika vlade se koalicijske stranke SMC, DeSUS in Nsi sploh ne odzovejo in ne zaščitijo interesov tega predkazenskega postopka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (388)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

junij66
25. 08. 2020 12.51
+1
Primer. Od bivšega generala nekdanje JNA stanujočega v LJ.danes pokojnega hči je bila državna tožilka(približno 20 let nazaj) kandidirala celo za ust.sodnico, potem njegov sorodnik bil na vrh.sodišču ,njegova hčerka delala na SDV upokojena pri 35 letih. Imeli smo zadevo proti njihovi sorodnici na sodišču v LJ. kar nekaj obravnav je bilo pa vabljenih prič. Potem so sodnico zamenjali z novim sodnikom. Ta je cca v par mesecih zadevo zaključil in obrisali smo se pod nosom. Sodnik je po mesecu dveh dobil delo vodje na uradu za preprečevanje korupcije kasneje pa postal odvetnik kjer je zagovarjal vpletene v pranje denarja in oškodovanje upnikov in družb.premoženja ter dogovarjanje cen na ac.križu ter aerodrom brnik intd. O imenih raje nebi . Mogoče kdaj drugič. SODBA V IMENU LJUDSTVA. RTV SLO. Oglejte si to nadaljevanko v 6 delih. Tipičen primer sistemske korupcije.
pravi?nik2
25. 08. 2020 11.31
+1
Kolikor vem je SDS,ko je bil v opoziciji vodil preiskave v NLB in v zdravstvu in bi že takrat lahko vplival,da bi se kaj prekrilo.Dokaz,da so preiskavo vodili dobro pa se odraža sedaj,ko v naši državi niso mogli preprečiti zbiranja dokazov so sedaj bančne barabe uporabile EU lovke,da bi to preprečile.Janša ima prav,ker če se s poravnavo strinjajo,pomeni,da priznajo napako vpletanja v naš pravni sistem in postopki proti Sloveniji se ustavijo.Tako lahko zadeva dobi epilog na sodišču.Morda pa Fajonovi paše to,da EU nagaja poteku postopka,ker upa,da bo stvar zastarala.
lepainpametna1
25. 08. 2020 11.25
Jazbec je zelo zmuzljiva žival, v naravi ga zelo težko srečaš
Bojan-F
25. 08. 2020 11.17
Kaj je moja zamimiva evidentna in 100% dokazljiva domneva ... utemeljen sum je, da je bančna luknja izračunana ciljno ... sicer ne toliko, kolikor je napovedoval g. Šircelj Andrej (skoraj 8.000.000.000 €), ampak še vedno vsaj 5-krat toliko, kolikor je bila izračunana po računovodskih standardih veljavnih na dan zahteve za izračun ...
Bojan-F
25. 08. 2020 11.22
+1
... prvi minister g. Janša dr. Janez je predsednico EU komisije milo prosil, da odstopi od tožbe proti Sloveniji zaradi udora naših preganjavnih organov v Banko Slovenije ... le-zakaj ... mimogrede: tako sluzasto kot On, evropskih in drugih birokratov ni nagovoril še noben prvi minister (S)R Slovenije od 4. maja 1945 ... le-zakaj ... le-zakaj ...
Zoran Župevec
25. 08. 2020 09.48
+13
Janša stalno ponavlja, da so "komunisti" v NLB prali denar za Iran. Ko pa je treba dejansko obsoditi nekoga, ki je v NLB s pomočjo BS opeharil državo, pa jih brani in ne pusti zadeve naprej. Ter celo prosi EU za milost. Kako ga SDS ovce še kar slepo ubogajo?
lepainpametna1
25. 08. 2020 11.27
eno je futer za bazo, drugo so pa politične usluge, saj to nam je vsakemu, razen častilcem, jasno
NA LEVO ni OK
25. 08. 2020 09.45
+12
Kdo še lahko zaupa v slovensko tožilstvo, sodstvo, itd...Packarije brez primere...
Odkritež
25. 08. 2020 09.40
+18
Vodilni preveč vedo in bi vpletli še nekatere politike, zato ovadbe ne gredo naprej...... 😊 😊 😊
junij66
25. 08. 2020 09.29
+16
Ko je sodnik Radonjič pred kratkim omenil korupcijo v sodstvu so ga nekateri tu gor skoraj na križ pribili. Ne potrebujemo dosti da vidimo sami kaj pomeni sistemska korupcija ki je zaznamo v sodstvu,politiki,zdravstvu,bančnem sektorju, v biznisu,v gradbeništvu. intd. Ne potrebujemo komuniste danes to se samo reče tako ampak je v korupcijo najbolj vpletena današnja elita,ljudje na visokih položajih ter drugi ki jih pri tem okrožajo. Zato ne gledat z začudenjem ko se zadeve na tožilstvu nekaj let na premaknejo nikamor,ko se na sodiščih zavlačujejo,ko se sodnika sredi zadeve zamenja intd. To je tudi korupcija ne samo 100eurov in več v žep.
lizing
25. 08. 2020 09.00
+28
Pa kako je to mogoče pri tako super in neodvisnem sodstvu,ki ga Slovenija premore?
Fichte
25. 08. 2020 08.54
+14
Na Goli otok z njimi. Kamne razbijat na soncu, pa to..
Enadvatristiripet
25. 08. 2020 08.53
+4
Vsi ki vrtite teorije zarote danso za vse krivi komunisti? Pa kaksni komunisti v sistemu kjer ni komunizma? Zivimo ze 30 let v oportunisticnem, individualisticnem Kapitalizmu! In tisti ki kradejo tako ali drugace delajo to ne ker so bili nekoc komunisti, ampak ker zivijo v kapitalisticnem, egocentricnem, "js hocem cim bolj obogatet", "dog eat dog" sistemu. In ne samo oni tudi jaz, ti in vsi ostali smo posrkani v to razmisljanje.
hom
25. 08. 2020 08.49
+18
krasti je treba na debelo, da ti dosti ostane se za podkupnine ba nd aa
Castrum
25. 08. 2020 08.39
+8
BojanF, odgovor na tvoje vprašanje je jasno izraženo v dejstvu, kdo je za revizijo že "končanih" postopkov NPU in tožilstva in kdo je proti temu, da se ponovno preveri že izpeljane postopke. Zadnje tedne je precej govora o tem, a ne?:))))
Bojan-F
25. 08. 2020 10.46
Rojak ... preden pritisneš enter prečitaj kaj pišeš ... revizijo postopkov tožilstva po ministru za policijo naša regulativa ne pozna in ne dopušča ... regulativa tudi ne pozna ... "usposobljene policiste, za katere niso podane okoliščine o nepristranskosti" ... jbg.
MMIRKO
25. 08. 2020 08.23
+28
Banksterji so nedotakljivi. Lahko skačete na glavo , imate vse trdne dokaze, jih ujamete pri kraji. Ampak to ne bo dovolj. Svet vodijo banksterji za to se tem goljufom ne bo zgodilo nič. Jazbec je že dobil povišico ko so ga sprejeli v Bruslju saj je dopustil krajo v bankah ter prodajo bank svetovnim bankirjem . Temu gospodu bi bilo treba vzet Slovenski potni list ga privest v Slovenijo mu sodit ter ga po 40 letih prestajanja zaporne kazni nagnat iz Slovenije !!!
Mejduš
25. 08. 2020 08.19
+11
Je pa res da jih mora biti,kar množica ljudi, da lahko toliko zropajo,in ko pride smrt si pojejo kje so tiste stezice ki so nekoč bile, da bi € nazaj prinesli.
kiropraktik
25. 08. 2020 08.12
+17
Banana republika!!!!
Carmennula
25. 08. 2020 08.11
+7
Komunizem je sistem, kjer je cela država gnila od A do Ž, tako kot je še danes Slovenija. ( SD ) nov val uničujočega Komunizma FAJONIZEM.
RudiFeler
25. 08. 2020 08.13
-1
Enadvatristiripet
25. 08. 2020 08.41
+9
Hahah pa spet so krivi komunisti ceprav so bankirji kapitalisti. Koliko sonorcev temu tu vrjame?
Brandy Amerigo
24. 08. 2020 21.27
+5
Tako je treba. Koalicija omejite Janšo!!!!
Bojan-F
24. 08. 2020 21.23
+7
Guruji komuniciranja ... na petkovem briefingu povprašajte, kdo je kdo v teji zgodbi ... da se ne bi spet zaleteli sami v vase.
Fichte
24. 08. 2020 20.37
+25
Na Goli otok z njimi.