Slovenija

Ovadbi zoper Staniča in Deželaka

Ljubljana, 31. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Državno tožilstvo preiskuje ovadbi, ki ju je Ljubljanska borza vložila zoper prvega moža Gorenja Jožeta Staniča ter predsednika uprave ljubljanske Kolinske Lojzeta Deželaka. Managerja naj bi pri prodaji svojih delnic v podjetjih, ki ju vodita, zlorabila notranje informacije. Vodstvo Kolinske očitke zavrača, v Gorenju pa zaenkrat molčijo.

V vojno zoper insiderje je odločno stopila tudi Ljubljanska borza. Njeno vodstvo je namreč ovadilo Deželaka in Staniča, ker naj bi zlorabila notranje informacije.

Kaj naj bi predsednika uprav zagrešila?

Jože Stanič
Jože Stanič FOTO: POP TV

Stanič, prvi mož Gorenja, naj bi notranje informacije zlorabil, ko je prodal približno 20 tisoč svojih delnic, iztržil okrog 100 milijonov slovenskih tolarjev ter šele nato zanikal govorice, da švedski Electrolux prevzema Gorenje. Deželak pa je osumljen zlorabe notranjih informacij, ker je zamolčal, da Kolinska ni obnovila pogodbe z Nestlejem, pri tem pa prodal svojih 3500 delnic in iztržil okrog 19 milijonov tolarjev.

Lojze Deželak je povedal, da se ne počuti absolutno nič krivega, mogoče je celo užaljen pri vsej tej zadevi.

Generalna državna tožilka Zdenka Cerar je v elektronskem pismu zapisala, da sta ovadbi že v predkazenskem postopku. Če bo tožilstvo sum insiderstva Deželaku in Staniču dokazalo, ju v najslabšem primeru čaka zaporna kazen do treh let.

SORODNI ČLANKI