Slovenija

Ovadili uničevalce kulturne dediščine

Maribor, 16. 04. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ovadili so trojico, ki naj bi uničila arheološko najdišče Zgornje Radvanje, veliko 10.000 kvadratnih metrov. Po odkritju so delavci nadaljevali gradbena dela.

Mariborski kriminalisti so kazensko ovadili trojico, domnevno odgovorno za uničenje arheološkega najdišča v Zgornjem Radvanju. Dva sta osumljena poškodovanja ali uničenja stvari posebnega kulturnega pomena, eden pa nevestnega dela v službi. Uničili naj bi arheološko najdišče Zgornje Radvanje, veliko 10.000 kvadratnih metrov. Prazgodovinska naselbina izhaja iz časa poznega neolitika in prehoda v zgodnji neolitik, torej v konec petega in začetek četrtega stoletja pred našim štetjem.

Gradili so kljub arheološkemu najdišču (simbolična fotografija).
Gradili so kljub arheološkemu najdišču (simbolična fotografija). FOTO: Dars

Na uničenje na gradbišču v Radvanju so lani opozorili uslužbenci Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ker investitor kljub dogovoru in odločbi o arheološkem najdišču ni ustavil gradbenih del. Uničenje arheološke kulturne plasti so Inšpektoratu za kulturo in kriminalistični policiji prijavili, ko so pri terenskem ogledu 28. oktobra lani ugotovili, da gradbeni izvajalec pripravlja in že izvaja dela na območju registriranega arheološkega najdišča. To je bilo sicer odkrito v času del na mariborski zahodni obvoznici oziroma ob izkopih za plinovod septembra in lani vpisano v register nepremične kulturne dediščine.

Sporno zemljišče je v lasti podjetja AJM, izvajalec del pri gradnji stanovanjskih blokov pa je Konstruktor. Takratni direktor družbe AJM Marko Plečko je pojasnil, da so ob nakupu zemljišča od prodajalca dobili tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje, zavod pa pri izdaji gradbenega dovoljenja ni bil soglasodajalec. Poudaril je, da so kot investitorji in lastniki zemljišča ravnali pravilno, da imajo vsa potrebna dovoljenja in niso kršili zakonodaje, saj jih zavod tudi po novi kategorizaciji zemljišča ni obvestil o pridobljenem statusu arheološkega najdišča.

Z njegovim ravnanjem pa, kot kaže, vendarle ni bil najbolj zadovoljen Janez Ajlec, lastnik družinskega podjetja iz Kozjaka nad Pesnico, ki trenutno zaposluje več kot 250 ljudi. Za nastale razmere in povzročeno škodo se je v preteklosti namreč javno opravičil, hkrati pa Plečka razrešil z mesta direktorja. "Če bi že pred tem vedeli, da je na zemljišču arheološko najdišče, zemljišča sploh ne bi kupili. Zagotovo tudi ne bi začeli z izkopi in gradbenimi deli oziroma bi sprejeli vse ukrepe, da bi bilo izkopavanje ustrezno nadzorovano. Prav tako nismo bili seznanjeni z dogovorom med Konstruktorjem in Zavodom o začasni prekinitvi aktivnosti, saj bi sicer takoj ustavili vse aktivnosti in k sodelovanju povabili strokovnjake. Ti bi lahko ves čas spremljali izkope ter opozarjali na morebitne najdbe."

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

am_staff
16. 04. 2010 23.29
Gradbeniki ali zidarji so vsemogočni, tudi kulturno dediščino lahko uničujejo. Tako pač delaš, ko si na vrhu. Pošteno jim sodite in hitro, sicer sojenje nima smisla, ko se že vse pozabi in imajo glavno besedo lobisti in denar, ki se imenuje advokati.
trlbabalan
16. 04. 2010 16.18
-1
če bi bil jst predsednik vlade, pr meni bi ti uničevalci (skupi z direktorjem te firme) že sedeli vsaj pol leta!
Miryam
16. 04. 2010 16.11
-1
To so vsi tisti ki hočejo graditi Đjamijo v Slovenskem avtohtonem kultiurnem prostoru.. Ti vršijo na Slovenci Genocid...
Zatarra
16. 04. 2010 15.46
Koliko podobnih uničevalcev bi šele lahko ovadili pri uradnem razkopavanju Ljubljane, pa jih niso ...
bostjan@kocevje.com
16. 04. 2010 15.32
js pa amaterskih arheologov nebi preganjal...
Fukofakic
16. 04. 2010 15.09
-1
Gradbince boli k., tko al tko ni noben slovenc in jih briga kaj je v slo. zemlji...
cxslo
16. 04. 2010 15.00
@trapo: a si že videl kdaj, da bi sodišče kdaj sploh pohitelo?
Nad.oblaki
16. 04. 2010 14.44
-1
Takšna dejanja je treba hudo kaznovat, da bodo vzgled ostalim.
trapo
16. 04. 2010 14.30
-1
Zadnji čas. Upajmo da bo še sodišče pohitelo in bodo tudi odgovarjali za svoja dejanja.