Slovenija

Preiskovalna komisija z ovadbami nad Olaja in Mahniča, onadva pa nazaj nad Medveda

Ljubljana, 11. 02. 2022 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, STA, D.L.
Komentarji
0

Nekdanja generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar je pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo Policije, na nadaljevanju zaslišanja izpostavila, da je deležna političnih pritiskov pri svojem delu. Rudi Medved, predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, ki na zahtevo opozicije preiskuje sume političnega vmešavanja v delo Policije, pa je spregovoril o kazenskih ovadbah zoper Antona Olaja in Žana Mahniča.

Anton Olaj in Tatjana Bobnar
Anton Olaj in Tatjana Bobnar FOTO: Bobo

Nekdanja generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar je v današnjem nadaljevanju zaslišanja pred preiskovalno komisijo izpovedala, da je deležna šikaniranja od generalnega direktorja Policije Antona Olaja, hkrati pa medijskega pogroma.

"Kategorično zanikam navedbe, da bi kolegico šikaniral. S kolegico komuniciram spoštljivo in jo enakopravno obravnavam kot druge zaposlene in vzdržujem z njo redne tedenske stike glede opravljanja nalog," se je v objavi na družbenem omrežju, ki jo je potem zbrisal, odzval Anton Olaj. "Kot generalni direktor Policije pa se že ves čas odzivam na okoliščine, ki lahko povzročijo moralno ali materialno škodo Policiji, in pri tem nihče ni izjema," je dodal. 

Dva dni potem, ko je bila 8. decembra lani prvič zaslišana pred komisijo, je bila na letnem razgovoru pri Olaju, ki jo je po njenih besedah zasliševal o vsaki izjavi, ki jo je podala pred komisijo. V uradnem zapisu razgovora ta del ni naveden, pravi Bobnarjeva, zato se sama pod zapis ni podpisala.

Bobnarjeva je še dejala, da se po "hodnikih Litostrojske" govori, da ima "poseben tretma", saj da naj bi bil "nekdo posebej zadolžen, da išče napake v vseh mojih preteklih dejanjih," ko je bila generalna direktorica Policije. Takega odnosa naj bi bili deležni tudi vsi, ki so bili skupaj z njo imenovani v delovno skupino za migracije. "Ker smo povedali svoje mnenje, ker smo se upali postaviti za zakonito delo Policije," ocenjuje Bobnarjeva.

Glede delovne skupine za migracije je ocenila, da so bili v to skupino imenovali zaradi kaznovanja ter da je tudi javnost to dojela na ta način. Delovno skupino je označila za "farso in samo sebi namen", kar je po njenih besedah potrdil tudi vodja skupine, imenovan od notranjega ministra Aleša Hojsa. "Nismo užaljeni," je poudarila, vendar pa nihče nima izkušenj s področja migracij, prav tako v druge procese znotraj Policije, ki zadevajo migracije, niso vključeni. Glede trditev Hojsa in državnega sekretarja Franca Kanglerja, da ne bi bili predlagani za nagrado delovne uspešnosti, če ne bi dobro delali, pa je dejala, da ta dokument do njih ni nikoli prišel.

Bobnarjeva je dejala tudi, da mora biti Policija servis ljudem, ne pa političnim interesom, ter da je bilo ob protestih 5. oktobra lani marsikaterega policista sram ob ravnanjih Policije. Policisti pa "po rumenih jopičih več ne vedo, kaj je prav in kaj narobe," je dejala.

Na odboru za etiko in integriteto znotraj Policije so prejeli zahtevo Olaja, naj pregledujejo pisanja obeh policijskih sindikatov. Dodala je, da ni delo tega odbora, da igra cenzorja, zaradi česar jo je generalni direktor iz odbora razrešil. Dejala je tudi, da je zaskrbljujoče, da pa odziva Olaja ni bilo pri ministrovih tvitih o "mevžah in lenuhih".

Četrtkovo izjavo ministra na zaslišanju pred to isto preiskovalno komisijo o "primernih in neprimernih" tožilcih ter preiskovalcih NPU, ki naj bi bili neprimerni, ker so bili opaženi na protivladnih protestih, pa je komentirala z besedami: "Ali nam nameravate potemtakem vzeti tudi volilno pravico?" "Drugo mnenje" pri varnostnih preverkah zaposlenih v Policiji, kot je še dejal minister, pa je označila za svojevrstno manipulacijo.

Vmešavanje politike v Policijo po njenem mnenju izkazuje nedavno popravljen zakon, ki ga je vladna koalicija popravila na način, da predkazenski postopek zdaj do predaje tožilcu lahko usmerja notranji minister. "To pomika tožilca dlje od postopka," pravi Bobnarjeva, hkrati pa je dodala, da je s tem zabrisana meja nedotakljivosti predkazenskih postopkov pred politiko.

Dodala je, da ni užaljena, ker je bila kot generalna direktorica Policije razrešena skupaj z imenovanjem nove vlade, ter da glede na to, kako je sama vodila Policijo, bi bilo sodelovanje z vlado, v kolikor je ne bi razrešili, "kratkega daha".

Še enkrat je potrdila, da ji je tedanji v. d. generalnega direktorja Policije Anton Travner na primopredaji poslov povedal, da je "dobil na Gregorčičevi dva pogoja, da mora zamenjati direktorja kriminalistične policije Boštjana Lindava in direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča".

Rudi Medved
Rudi Medved FOTO: POP TV

Medved o pritiskih na tiste, ki si upajo spregovoriti pred komisijo

Rudi Medved, predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, je medtem po pričanju Bobnarjeve spregovoril o pritiskih na komisijo: "Nervoza oblasti, predvsem generalnega direktorja dr. Antona Olaja, je očitno neizmerna, tako velika, da so se zdaj spravili tudi na delo preiskovalne komisije, ki preiskuje sume političnega vpliva na delo slovenske policije. Gre za zastraševanje, šikaniranje in diskreditacijo nekaterih ljudi, zaposlenih v sistemu slovenske Policije, ki so si drznili pričati pred preiskovalno komisijo. Danes smo slišali, da je bila nekdanja direktorica Policije po zaslišanju na preiskovalni komisiji, deležna še enega zaslišanja, zaslišal jo je še generalni direktor Policije dr. Olaj in ji razložil, kaj sme in česa ne sme govoriti pred preiskovalno komisijo. To je seveda nedopustno in tudi kaznivo po kazenskem zakoniku." 

Dr. Anton Olaj je sporočil, da odločno zanika Medvedove navedbe o oviranju dela državnega organa. "Kot v podobnih primerih bom zoper podpisnika kazenske ovadbe podal kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe in verjetno še kaznivega dejanja obrekovanja ali žaljive obdolžitve," je zapisal in dodal, da vpletene poziva k strpnosti. Da bo proti Medvedu vložil kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe, pa je napovedal tudi Žan Mahnič. 

A vse skupaj je šlo še dlje, zatrjuje Medved: "Tako je David Antolovič, nekdanji pomočnik direktorja nacionalnega preiskovalnega urada, po zaslišanju pred preiskovalno komisijo doživel poseben tretma znotraj Policije in prejel opozorilo pred prekinitvijo delovnega razmerja, cel kup nadzorov nad svojim delom in na koncu še kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela. Vse to priča, da generalni direktor Policije, seveda podprt z voljo vladajoče politike, ne izbira sredstev za obračunavanje z ljudmi znotraj Policije, na ta način pa seveda neposredno ovira delo preiskovalne komisije – in to je kaznivo dejanje, zato bo komisija na specialno državno tožilstvo poslala naznanitev suma kaznivega dejanja zaradi oviranja dela državnega organa, skratka ovadila bo generalnega direktorja Policije dr. Olaja."

 Pri teh poskusih vplivanja pa po Medvedovem mnenju sodeluje tudi vladajoča politika: "Včeraj si je notranji minister Aleš Hojs že privoščil poskus škodljivega, torej lažnega obrekovanja enega od strokovnih sodelavcev preiskovalne komisije. Seveda pri tem ni šel do konca, ker dobro pozna zakonodajo. Zakonodaje pa očitno ne pozna tako dobro državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič, ki je šel na Twitterju do konca in lažno obrekoval tega sodelavca komisije, s tem pa diskreditiral delo same komisije. Tako želi politika naše delo na vsak način postaviti pod vprašaj in mu odvzeti kredibilnost. Zaradi tega, torej žaljivega obrekovanja, bo preiskovalna komisija kazensko ovadila Žana Mahniča."

 Kot je še dejal, so imeli namen Mahniča pred komisijo zaslišati: "Imeli smo namreč kar nekaj informacij o tem, da v času protestov, ko je hodil na operativne štabe, tam še zdaleč ni samo gledal, kakšna je bila interpretacija politike, ampak je bil tam zelo glasen, poskušal je vplivati na tiste, ki so vodili policijske akcije v času protestov. Zdaj nam ga pred komisijo ne bo treba klicati, saj je kar sam notranji minister Aleš Hojs to tudi potrdil in povedal, da je bil Mahnič vsaj na enem štabu tako radoživ in glasen, da ga je moral miriti sam notranji minister. Potem si lahko predstavljate, kaj je tam zganjal, da je bilo celo za notranjega ministra preveč." 

Na vprašanje, ali bodo pred komisijo znova poklicali Olaja, je Medved dejal, da to ne bi imelo dodane vrednosti, saj bi zgolj poskusil še dodatno diskreditirati priče, ki so potrjevale vmešavanje politike v delo Policije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja