Slovenija

Nemec: Želimo drugačno zunanjo politiko, ki bo krepila zavezništva

Ljubljana, 28. 01. 2022 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA, M.R., M.V., Anže Božič
Komentarji
865

Za zaprtimi vrati je potekala nujna seja Odbora DZ za zunanjo politiko. Z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem so obravnavali domnevni dogovor s Hrvaško o ribolovu v Piranskem zalivu in napoved premierja Janeza Janše, da se obeta vzajemno odprtje predstavništev med Slovenijo in Tajvanom, kar je razburilo Kitajsko. Pred začetkom zaprte seje je poslanec SD Matjaž Nemec dejal, da si z današnjim dnem želijo postaviti drugačne temelje zunanje politike, s katerimi bo Slovenija ustvarila več priložnosti za gospodarstvo ter krepila zavezništva. Kot so sporočili po seji, Slovenija in Taipei nameravata odpreti gospodarsko-kulturni predstavništvi.

"Danes želimo zgraditi drugačane temelje zunanje politike, da bo ta odpirala več priložnosti za gospodarstvo in krepilla zavezništva," je na izjavi za javnost pred pričetkom zaprte seje dejal poslanec SD Matjaž Nemec

"Najprej smo se kregali z Ameriko, danes se kregamo s Kitajsko, jutri bomo kandidirali za nestalno članico varnostnega sveta pri Združenih narodih in zato nujno potrebujemo podporo, ne samo Kitjaske, ampak večine držav," je dejal Nemec in ob tem vlado ter njenega predsednika Janeza Janšo obtožil, da "s svojimi nepremišljenimi izjavami ruši mednarodne odnose" ter s tem dela škodo slovenskemu gospodarstvu. "Hočemo drugačno politiko," je znova poudaril Nemec.

Odstop od arbitražne odločbe?

Opozicijo, ki je zahtevala sklic seje, je zanimalo predvsem, ali gre pri dogovoru s Hrvaško, če obstaja, za uresničevanje arbitražne razsodbe o meji ali pa za odstop od nje. Državni sekretar na MZZ Gašper Dovžan je sicer na sredini seji OZP že zatrdil, da Slovenija spoštuje in upošteva arbitražno razsodbo, iz katere izhajajo tudi obveznosti za obe strani.

Piranski zaliv
Piranski zaliv FOTO: Aljoša Kravanja

Odbor je soglasno potrdil sklepe, ki ministrstvu za zunanje zadeve nalagajo, da še naprej ravna v smeri implementacije arbitražne razsodbe. Nemec je glede tega poudaril, da ostaja odprto vprašanje, ali bi morebitni sporazum o ribištvu kakorkoli vplival na odločitev arbitražnega sodišča.

Minister Logar je po seji dejal zgolj, da je bila razprava konstruktivna. "Nisem začutil nekega velikega politiziranja, kar je dobro, ker gre za pomembne teme," je povedal.

Ljubljana in Zagreb s tiho diplomacijo intenzivno iščeta rešitve za zatečeno stanje v Piranskem zalivu. Ni pa še povsem jasno, ali bi morebiten meddržavni dogovor pomenil odmik od že določene meje. Na današnji tajni seji o tem je sodeloval tudi direktor Sove Janez Stušek, ki je po naših informacijah poročal o aktivnostih južnih sosedov. Slovenska policija medtem poudarja, da se zanje za zdaj ni nič spremenilo in da nimajo nobenih novih navodil. Torej še vedno pišejo kazni hrvaškim čolnim, ki nedovoljeno priplujejo v slovenske vode.

Slovenija in Taipei nameravata odpreti gospodarsko-kulturni predstavništvi

Druga točka seje je bila namenjena obravnavi izjav premierja Janše o "vzajemnem odpiranju predstavništev" med Slovenijo in Tajvanom za indijsko nacionalno televizijo. Izjave so močno razburile Peking in že povzročile tudi škodo nekaterim slovenskim podjetjem, ki sodelujejo s kitajskimi partnerji.

Predlagatelji sklica seje so opozorili, da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in da so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike.

Zunanji minister Anže Logar je člane odbora DZ za zunanjo politiko seznanil z namero, da Slovenija in Taipei vzajemno odpreta gospodarsko-kulturni predstavništvi, sta po seji odbora povedala predsednica OZP Monika Gregorčič in poslanec SD Matjaž Nemec. Glede Hrvaške je OZP ministrstvo pozval k nadaljnji implementaciji arbitražne razsodbe.

Po besedah predsednice OZP iz vrst stranke Konkretno je minister poslance seznanil z namero, da bo v Taipeiju ustanovljeno slovensko gospodarsko-kulturno predstavništvo in tudi recipročno predstavništvo Taipeija v Sloveniji. Poimenovano naj bi bilo Taipei, je poudarila.

Nemec je dejal, da je bil dosežen konsenz o imenovanju kulturno-gospodarsko predstavniške pisarne Taipeija v Sloveniji, ki bo to storila v Taipeiju, je povedal. Obenem so poslanci soglasno potrdili sklepe, da Slovenija ostaja zavezana politiki ene Kitajske, je pojasnila Gregorčičeva.

Da slovenska politika ostaja zavezana temu načelu, je poudaril tudi poslanec SD. "To sporočilo je nedvoumno, prihaja od vseh političnih akterjev in pristojnega odbora državnega zbora," je dejal. Po njegovem mnenju je predsednik vlade Janez Janša v tem primeru osamljen v svojih potezah in odnosu do Kitajske in do samega Taipeija.

O spornih Janševih izjavah 

O nevarnosti Janševih izjav je spregovoril tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk. "Ustvarja se vtis, da Slovenija tu ravna po navodilih nekih političnih krogov v tujini, da jo nekdo pošilja po kostanj v žerjavico." Monika Gregorič pa je povedala, da je morda šlo samo za nerodne izjave ali pa napačno interpretacijo. "Lahko se tudi kaj izgubi s prevodom."

Minister Logar se je zavezal, da bo o vseh dogovorih, do katerih bo morebiti prišlo v prihodnje promptno in primarno obvestil državni zbor.

Na predlog koalicije je večina poslancev (dva naj bi se vzdržala) ugotovila, da vlada spoštuje načelo ene Kitajske in predlagali, da še naprej uveljavlja zunanje politične in gospodarske interese v indo-pacifiški regiji. Bistveno pa - dosegli so konsenz v zvezi z imenom -  šlo naj bi za kuturno in gospodarsko predstavniško pisarno Taipeja, ki naj bi bil primerljiv s tistim, ki ga uporablja sosednja republika Avstrija ali pa Nemčija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (865)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

to je kr neki
02. 02. 2022 10.20
+1
Nemec bi krepil zunanjo politiko? ne me hecat! Odkar je Logar na MZZ je Slovenija spet zacela sodelovati z glavnimi akterji po svetu, prej so pa samo v Rusijo hodil.
stokviz
01. 02. 2022 19.47
+2
Nemec, ne ga srat !!!
minnaema@yahoo.com
01. 02. 2022 12.20
+2
Ej spomnite se, da je Nemca spravil v politiko sedanji predsednik države ; potemtakem je bil Nemec NEved in tudi dandanes se NE zaveda tega ,da ne more vstopati v škornje drugih, ki jim niti do kolen NE pride !
Kristjan Rebec
01. 02. 2022 08.42
+1
Nemec je zakar je bolj bi odgovarjav če bi se zadrževal bolj odzada in nebi mlativ slamo.
Dilajla
31. 01. 2022 18.59
+1
Komaj čakam volitev.
User893925
29. 01. 2022 13.51
+3
Nemec "NITKA" je eden največjih bedakov v SLO.
stokviz
01. 02. 2022 19.49
+1
Mckina
29. 01. 2022 13.38
+4
Takole nekako..Nerazkrita zgodba! Šarec kričal na Šabedra, da ga je treba ustreliti in davil njegovo svetovalko? In zato je danes verjetno pravi čas, da se pove še nikjer in nikdar razkrita resnična zgodba, “kako se je začelo”: Bilo je 12. marca, ko je tedanji Šarčev minister za zdravje Aleš Šabeder šel na tiskovno konferenco in napovedal zaprtje slovenske meje z Italijo. To se je zvečer, z objavo v uradnem listu, tudi zgodilo Šarcu se je takrat zaradi tega očitno povsem utrgalo. Pridivjal je v zaodrje (zakulisje) tiskovne konference na vladi, skrito pred prisotnimi novinarji, ter se drl, da je Šabedra treba ustreliti, njegovo, torej Šabedrovo svetovalko za odnose z javnostmi Polono Križnar, sicer nekdanjo novinarko Pop TV, ki je Šabedru svetovala že v ljubljanskem kliničnem centru, pa zadaviti. Še več, Šarec je sam začel daviti Križnarjevo, roke je že imel okoli njenega vratu. Ko je Šabeder prišel dol in to videl, je planil proti Šarcu, bilo je na robu fizičnega incidenta, potem pa se je – očitno – še pravočasno zavedel in ustavil: Gre za predsednika vlade?! No, Šarca so medtem njegovi varnostniki umirili in odpeljali stran, v zgornje prostore.
User1832247
29. 01. 2022 13.34
+7
levaki so zafurali arbitražni sporazum pa še kar maprej nekaj na silo hočejo solirati.skrijejo naj se v mi... luknjo!
disident2
29. 01. 2022 13.25
+9
JJ je bobu rekel bob. Že 20 EU članic je podpisalo tak sporazum, zato je opozicijsko oporekanje brezpredmetno.
Mckina
29. 01. 2022 13.14
+11
Politiko Komunistov SD jevcev in ostalih LEVIH poznamo samo širjenje sovraštva, zmerjanje in splošna socialna beda in brezup.. na vseh področjih SD ne hvala..
dr.Fen0men
29. 01. 2022 13.13
+9
Ne potrebujemo ne tebe ne sd.
Albatross
29. 01. 2022 13.11
+8
Recimo ala Cerar in Erjavec🤦‍♂️😂
1236
29. 01. 2022 13.10
-8
Ke se janezek skriva volitve bodo NISMO POZABILI KAJ NAM DELAŠ.
Dark Knight
29. 01. 2022 13.38
+5
jodr
29. 01. 2022 13.06
+8
Nemec še nitke nisi znal kupiti, pa se boš šel zunanjo politiko.
srebrnibreg
29. 01. 2022 13.07
-3
In sedaj si nekaj velika pogruntal. Bravo genij kateri vse veš le verjetno svojega čevlja ne zavezat.
M teorija
29. 01. 2022 12.17
-4
Če pade mednarodno priznani ( zavezujoč) arbitražni sporazum, bo lahko Janez spet ribaril v kalnem piranskem zalivu. Z Ivotom, al pa s kom drugim!?
to je kr neki
02. 02. 2022 10.26
Trenutno arbitrazni sporazum dela samo skodo nasim ribičem. Dogovor bi bil koristen za vse. Zakaj skodo- ker ce grejo cez polovico lovit dobijo kazen HR in ce bi sli kdaj na HR, bi jih lahko tam kaznovali oz pridrzali zaradi neplacila kazni. Poleg tega jimn lahko zaplenijo premozenje na HR. Torej je ta sporazum bolj mrtva crka na papirju oz celo zelo slaba resitev za nase ribice.
muci007
29. 01. 2022 12.16
+6
Pri nas se gradijo infrastrukturni objekti na vseh koncih. Nova krožišča, mostove, ceste, obvoze... Več kot so KUL vlade postorile v zadnjih 10 letih. Trenutna vlafa bi morala biti še vsaj 2 leti na oblasti, da postorijo tisto, kar levi ne zmorejo v 20 letih.
nopino
29. 01. 2022 13.05
-5
Muci007 tebe sigurno obdeluje tako ali drugače kakšen zagrenjen mačkon iz vrst esdeesa
M teorija
29. 01. 2022 12.14
-4
Zarad mene lahko hrvatje lovijo do Ciriškega jezera, dokler to ne vpliva na mednarodno priznano arbitražno mejo. In ta tihi dogovor pelje Janez ravno v to smer!?
to je kr neki
02. 02. 2022 10.27
in kaj imamo MI od te mednarodno (defakto le s strani Slovenije) priznane meje?
no-future
29. 01. 2022 12.09
-5
Jansisti kdaj boste razumeli da ni problem ali so Stranje komunistične,demokratične,krščanske itd itd Problem je ko je stranka lopovska,koruptivna,uničujoča za svojo državo to je problem ampak vem da vi jansisti tega ne razumete zato dajete glas koruptivcu jansi
no-future
29. 01. 2022 12.10
-3
muci007
29. 01. 2022 12.18
+8
fajonček, kje si to prebral? V internem glasilu SĐ ali Levice? Lahko, da ti je balkanska bojevnica Alenka namignila.
no-future
29. 01. 2022 12.25
-5
to je kr neki
02. 02. 2022 10.29
v bistvu ce preberes kak prispevek raziskovalnih novinarjev, potem vidis - in glede na cas na oblasti je to logično - da je glavne lovke v gospodarstvu polozila leva opcija; kdaj bo pa to tebi jasno?
muci007
29. 01. 2022 12.03
+9
SD je stranka, ki se ima za socialno stranko, a je kapitalistična. Luzerji v njenih vrstah ji dajejo poseben čar.
bavar
29. 01. 2022 12.08
+10
Posebaj Han se baha na svojem posestvu na Pagu. Na pijačo povabil Dupleškega šerifa Kanglarja. Matjaž rad speče kako ribco ter rujnega ponudi od Kanglerja do Breznika. Naj gre ta portal malo na Pag pa če sme po na vodilu tudi kaj napisati kako se je ter pije na Pagu.
jodr
29. 01. 2022 13.07
+3
Han je nekoč izdavil, da je stranka SD velika druščina srečnih kapitalistov.
bavar
29. 01. 2022 13.23
+3
Če bi ta portal bil na nivoju bi že zdavni pokopal tega Hana. Pivovarna pa Šrotske, Zorkove nalepke pa Petrol od čistilk do kelnarc do Bruseljske pravljice, prakse hčerke do itd. Škoda nadaljevati pota poštenega poslanca
elektroncek
29. 01. 2022 12.01
+10
nemec! eden izmed najbolj nesposobnih politikov kar sem jih kadarkoli videl v zivljenju! znanje 0 .. logika 0 ..razgledanost 0 .. tema od teme...