Slovenija

OZP podprl deklaracijo ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU

Ljubljana, 07. 05. 2024 18.13 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor DZ za zunanje zadeve je podprl deklaracijo ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU, katere namen se je ozreti nazaj in pregledati dosežke ter ugotoviti, katere zastavljene cilje je treba še uresničiti in si zastaviti vizijo delovanja Slovenije v EU v prihodnosti. Opozicija je sicer izrazila več pomislekov.

Zastavi Slovenije in EU
Zastavi Slovenije in EU FOTO: Shutterstock

Deklaracijo z naslovom Doma v Evropi sestavljata dva vsebinska sklopa s 30 točkami, ki povzemajo dosedanje dosežke in navajajo usmeritve Slovenije znotraj EU za prihodnost, je na seji v imenu predlagateljev pojasnila poslanka Svobode Tamara Vonta. Pri oblikovanju deklaracije so sodelovali še poslanci SD.

Kot je poudarila Vonta, je članstvo v EU še vedno najboljša izbira za slovenske državljane, kot je bilo to tudi pred 20 leti.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je članom odbora zagotovila, da vlada podpira predlog deklaracije in ga pozdravlja kot tvoren prispevek k praznovanju obletnice članstva v EU ter pomembno vzpodbudo za razmislek o evropskih zadevah v letu, ko bodo potekale evropske volitve in se bo začel nov institucionalni in zakonodajni ciklus EU.

Ob tem je napovedala še, da se že pripravlja nov predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah EU, saj se bo jeseni iztekla dosedanja veljavna deklaracija. Kot je zagotovila, nameravajo v besedilu smiselno upoštevati tudi dele danes sprejete deklaracije.

Opozicija je v razpravi izrazila nekaj pomislekov, med bolj kritičnimi so bili pri SDS. Poslanec SDS Branko Grims, ki je sicer mnenja, da je Slovenija lahko upravičeno ponosna na 20 let v EU, je opozoril na del deklaracije, ki poziva k vzpostavitvi enotnih evropskih volitev, kar pomeni vzpostavitev transnacionalnih list. To pa bo po njegovem prepričanju vodilo v konec nacionalnih držav.

Poslanca SDS Žan Mahnič in Anže Logar pa sta med drugim opozorila na zamujeno priložnost, da deklaracija ni usklajena z vsemi strankami. Pri SDS so napovedali, da deklaracije ne bodo podprli.

Predsednik NSi Matej Tonin pa je kot pozitivno v deklaraciji označil le, da se na nek način kaže pozitiven odnos slovenske politike do EU in da se poziva k udeležbi na evropskih volitvah.

Deklaracijo je podprlo osem poslancev, nihče ni bil proti, poslanec SDS Andrej Kosi pa se je glasovanja vzdržal. O deklaraciji bo odločal še državni zbor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
08. 05. 2024 11.16
Robi in Tanja sta nas potisnila na dno evropske unije.
marker1
07. 05. 2024 19.26
+0
Evropski uniji gre bolje brez nas.
St. Gallen
07. 05. 2024 19.06
+1
Svicarji so veseli, da niso zraven
Harpuna
07. 05. 2024 19.03
+6
Tile,ki sedaj sprejemajo to deklaracijo, niso niti malo prispevali h kakšnemu uspehu,kvečjemu so nas potisnili za nekaj let v rikverc.
marker1
07. 05. 2024 18.27
+8
Zelo velik dosežek je, da nas je Italija zaprosila za opustitev šengna zaradi naše politike migrantom odprtih vrat.