Gospodarstvo

OZS: Država naj povrne izpad dohodka, najemnine, fiksne stroške, ...

Ljubljana, 04. 11. 2020 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
52

Obrtno-podjetniška zbornica opozarja na težak položaj nekaterih podjetij, ki jih je prizadela epidemija. Vladi so posredovali nove predloge pomoči obrtnikom. Predlagajo številne rešitve, med njimi tudi povrnjen izpad dohodka ali fiksnih stroškov za tiste, ki so morali zapreti svoje obrate zaradi vladnega odloka. Ministrstvo za gospodarstvo zagotavlja, da bo šesti paket ukrepov rešil stisko majhnih in srednjih podjetij.

"Vlada je s prvimi petimi interventnimi zakoni že priskočila na pomoč obrtnikom in podjetnikom, ki jih je prizadela epidemija. Ker pa so bili številni obrtniki in podjetniki ponovno primorani zapreti svoja podjetja oziroma omejiti svoje poslovanje zaradi drugega vala epidemije, jim moramo pomagati s PKP6. Narediti moramo vse, da  podjetja in delovna mesta ne ugasnejo. Od kondicije gospodarstva je namreč odvisno, kakšna bo naša prihodnost. In verjamem, da si vsi želimo svetle prihodnosti, da bomo imeli delovna mesta in normalno življenje," poudarja predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Zaprtje gostinskih lokalov v Ljubljani
Zaprtje gostinskih lokalov v Ljubljani FOTO: Miro Majcen

OZS  je vladi zato poslala dodaten nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu in jo pozvala, da jih vključi v šesti protikoronski paket. Upravni odbor OZS je sicer vladi ukrepe za PKP6 predlagal že oktobra, glede na nove okoliščine zaradi drugega vala epidemije, pa je OZS predlagala še dodatne ukrepe. Pripravili so deset predlogov, s katerimi bi država pomagala gospodarstvu.  

'Država naj povrne celoten strošek čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa'

Tako predlagajo, naj država delodajalcem povrne celoten strošek, ki ga imajo z nadomestilom plače delavcem za čakanje na delo, torej celotnih 80 % nadomestila (bruto II). Za obrtnike in podjetnike, ki so morali svoje dejavnosti zapreti ali omejiti zaradi odloka države ali občine, pa naj se ne upošteva kriterij upada prometa -20%. Prav tako naj država delodajalcem povrne celoten strošek nadomestila plače delavcem, ki delajo s skrajšanim delovnim časom. 

'Vračilo državne pomoči naj ne velja za podjetja, ki so jim prepovedali delovanje'

Dodatno pomoč na OZS pričakujejo tudi pri ukrepu vračila državne pomoči. Kot so zapisali, je prejem vseh državnih pomoči vezan na pogoj glede minimalnega upada prihodkov (vsaj 10 odstotkov, po PKP5 vsaj 20 odstotkov). V kolikor obrtnik ali podjetnik tega pogoja ne bo dosegel, bo moral državno pomoč vrniti. OZS tako predlaga, da vračilo ne bi veljalo za podjetja, ki jim je bilo z odlokom prepovedano ali omejeno opravljanje dejavnosti.  

Odprtje avtopralnic
Odprtje avtopralnic FOTO: Aljoša Kravanja

Podjetjem pa naj bo pri koriščenju ukrepa čakanja na delo doma omogočeno, da dokažejo, da kriterija upada prihodka niso dosegli zaradi neprimerljivega obsega poslovanja v primerjavi s preteklim letom (denimo širitev dejavnosti, nove zaposlitve itd.). Ker je treba spodbujati uspešnost podjetij, naj podjetja sredstva iz naslova državne pomoči namenijo raje za raziskave in razvoj ali za nagrajevanje zaposlenih, predlagajo.  

'Država naj povrne izpad dohodka ali vse fiksne stroške'

Eden izmed njihovih predlogov je tudi, da država tistim podjetjem, ki so morala na podlagi odloka svoje obrate zapreti ali obseg poslovanja zmanjšati, povrne izpad dohodka ali vse fiksne stroške. Prav tako predlagajo subvencijo s strani države za plačilo poslovnih najemnin.  

Podobno kot v sosednjih državah predlagajo dvig zneska posojila, ki je predmet državnega poroštva z 10 % na 25 % prodaje in 2-kratnik stroškov dela ter poenostavitve, ki bodo bankam in prosilcem omogočale, da bo shema v praksi zaživela, so zapisali. 

Poleg tega želijo še zamrznitev oz. preložitev dviga minimalne plače vsaj še za eno leto.

Opozarjajo tudi, da je zaradi kriznih razmer med obrtniki in podjetniki vedno več takšnih, ki niso upravičeni do ukrepov pomoči zaradi pogoja, po katerem morajo biti na dan vloge poravnani vsi davki in prispevki: "Dejstvo je, da si mnogi še niso opomogli od krize spomladi in vseh davkov ne morejo pravočasno poravnavati. Predlagamo, da se pogoj datumsko omeji na način, da so do ukrepov upravičeni vsi, razen davčnih dolžnikov pred 13. 3. 2020. Predlagamo tudi, da se vse davčne dajatve in prispevki brezpogojno in brezobrestno odložijo in da se s tem ne omeji upravičenosti do ukrepov pomoči."    Prav tako predlagajo, da je plačilni rok za neposredne in posredne uporabnike proračuna za plačila zasebnim subjektom osem dni. 

Predloge imajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov

Svoje številne predloge za pomoč v šestem protikoronskem paketu pa so predstavili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov. Na vlado so naslovili seznam 32 predlogov. Tako vladi predlagajo,da v šestih protikoronski paket med drugim uvrsti 100-odstotno nadomestilo plače za starše, ki so zaradi šolanja otrok morali ostati doma. Prav tako 100-odstotno nadomestilo plače predlagajo za delavce na čakanju, če je to posledica prepovedi opravljanja dejavnosti. Predlagajo tudi, da bo podjetja, ki so deležna državne pomoči, lahko delijo dobiček v naslednjih treh letih le ob sorazmerni in obvezni udeležbi delavcev ob dobičku. S prvim novembrom naj se zamrznejo cene osnovnih življenjskih potrebščin, država naj za pol leta ponovno regulira cene pogonskih goriv, subvencioniranje nakupa slovenskih izdelkov oziroma bonov za koriščenje storitev, ki jih nudijo slovenska podjetja ...

Počivalšek  predstavil nekatere dileme

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v pogovorih s predsednikom Obrtne zbornice Slovenije Brankom Mehom, predsednikom Združenja delodajalcev Marjanom Trobišem, izvršno direktorico Združenja Manager Petro Juvančič in predsednico Trgovinske zbornice Slovenije Marijo Lah danes predstavil temeljne dileme pri pripravi šestega protikoronskega svežnja ukrepov.

Vlada pri pripravi šestega svežnja ukrepov vodi intenziven dialog s predstavniki gospodarstva, da bi bile načrtovane rešitve karseda ciljno usmerjene in učinkovite, so sporočili z Ukoma.  Počivalšek je poudaril, da je najbolj pomembno, da pomirijo majhna in srednja podjetja.

Med temeljnimi dilemami, o katerih je Počivalšek govoril s predstavniki gospodarskih organizacij, so predvsem kriteriji za povračilo fiksnih stroškov. Ministrstvo je pripravilo tri možne modele in prosilo gospodarske organizacije, da se do njih opredelijo, da bi ukrepi ustrezno odgovorili na dejanske težave podjetij. 

Možni kriteriji so določen odstotek padca čistega dobička, odstotek padca prihodkov ali določen odstotek amortizacije. Posamezne panoge in podjetja so v precej različni situaciji, pri čemer je dodatna težava tudi to, da nimajo vsa majhna in srednja podjetja mesečnih bilanc. V pogovorih z gospodarskimi organizacijami bo ministrstvo do konca tedna pripravilo končen predlog za obravnavo na seji vlade.

Druga odprta dilema je vezana na vprašanje najemnin poslovnih prostorov. Tu ministrstvo predlaga popolno oprostitev najemnine za podjetja, ki jim je bila prepovedana dejavnost in so v prostorih, katerih lastnik je država ali lokalna skupnost. Odprto vprašanje pa ostaja, kako razbremeniti najemnin tista podjetja, ki poslujejo v zasebnih prostorih. Po avstrijskem modelu ministrstvo predlaga oprostitev najemnin tudi v teh primerih, pri čemer bi najemodajalci v zameno bili oproščeni plačila nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč in davka na premoženje, razbremenjeni pa bi bili tudi obveznosti vzdrževanja nepremičnin.

Počivalšek je ob tem poudaril, da bodo vsi ukrepi, tako že doslej sprejeti, kot tudi novi iz šestega paketa, v prihodnje veljali za vsa podjetja ne glede na število zaposlenih, kar je bil v prvih paketih pogoj za koriščenje nekaterih pomoči. 

Pomembno bo tudi v socialnem dialogu poiskati rešitev pri vprašanju dviga minimalne plače. Ministrstvo podpira zahteve gospodarstva, da se zaradi izjemnih razmer za preloži uveljavitev zakonskih določb glede tega vprašanja. "Bistvena naloga vseh nas, vlade, gospodarstva in sindikatov, je v tej krizi ubraniti prav vsako delovno mesto," ob tem poudarja Počivalšek. "Skrbijo me napovedi nekaterih podjetjih, da bi jih načrtovan dvig plač lahko prisilil v selitev proizvodnje v druge države".

Ocene mednarodnih finančnih institucij kažejo, da so bili dosedanji ukrepi zelo uspešni, saj so omogočili ohranjanje socialne stabilnosti in delovnih mest. Ministrstvo razume izjemno stisko nekaterih panog in podjetij, pri tem pa jih želi pomiriti z zagotovilom, da se v dialogu z njihovimi predstavniki pripravljajo ustrezne rešitve, ki bodo predvidoma že prihodnji teden vložene v državni zbor, so sporočili z Ukoma. 

Predlogi Zveze svobodnih sindikatov
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
07. 11. 2020 17.54
lahko...samo najprej vsakmu po 100k evrov na račun nakazat..sej denar se samo natiska pa je ...mah kar miljon
WolfeWoof
05. 11. 2020 16.05
Vrnite vs denar ki ga mala podjetja pa trgovine ki gredo zdej u stečaj izgubijo pa zapravijo za neke globe stečajov pa to. Vse nazaj.
zmha
04. 11. 2020 20.20
+2
Da nacrtno tako skodujes svojem gospodarstvu pa mora biti nekaj zeloooo hudo narobe v teh glavah
komel123
04. 11. 2020 18.54
+2
Vse za gospodo, svinjarija. Naj začnejo trošiti prihranke, ki so jih kopičili na račun slabo plačanih zaposlenih. Sramota! Kdo bo vračal kredite brezposelnim, ki to niso po lastni krivdi. Tega politiki ne vidijo, slepci🤮🤢🤮🤢
revolucijakorupcijafasizem
04. 11. 2020 18.20
+4
Zakaj ne poročate o izjavi Kacina IN Janše da bi internet radi izklopili?IN KOLIKO STE POROČALI O TEM KAJ SE DOGAJA MED 21:00-6:00 koliko helikopterjev je pristalo v času policijske ure?in ljudje v helikopterjih z kom so se sestali??????
User768643
04. 11. 2020 18.37
-3
Te malo paranoja daje? Tudi za to obstajajo strokovnjaki. Ne skrbi.
tali?ni tom
04. 11. 2020 18.38
+4
v srbiji so spomladi furali policaji migrante med policijsko uro recimo!v avstraliji so poletala in pristajala letala,skratka mutijo nekaj! sicer,zaradi mene,bolj me skrbi zaradi otrok,prihodnost ne bo glih rožnata kot kaže
revolucijakorupcijafasizem
04. 11. 2020 21.12
paranaja pred življenjem nikoli prav tako paranoja vse kar moj pogled vidi tudi ne.
revolucijakorupcijafasizem
04. 11. 2020 21.13
sinhron
04. 11. 2020 18.10
+6
Država nima več denarja , saj ga je delila kot bonbončke za glasove in simpatije tej vladi ! Sedaj pa je nas je že tako zadolžila , da bodo te kredite odplačevali še vnukov vnuki !
daiči
04. 11. 2020 18.08
+7
država je na robu bankrota, tako da ne pričakujte več bonbončkov, še mal ga nej s****o s tole korono, pa bo folk začel bankomate praznit..
terran
04. 11. 2020 18.06
+2
OZS kot vedno...... izgube naj bodo družbene..... ko bo pa dobiček, bo pa strogo privaten, pa bognedaj vsaj davke pošteno plačati, da o spodobnih plačah zaposlenim sploh ne začnemo. male ljudi... tiste, ki živijo od trdo prigarane plače, ki je ali pa jo tudi ni...., nihče ne vpraša, kako bodo položnice za osnovne stvari plačali.....morajo pa basta......
iga_biba
04. 11. 2020 18.05
+3
Se ni OZS, pred korono, borila proti vmešavanju države v poslovanje podjetij? Niso grozili, da se bodo izselili, preselili proizvodnjo v tujino? Sedaj bi pa pomoč? ZKP manjka.
mijavci
04. 11. 2020 17.51
+10
Če ti država onemogoči da izvajaš dejavnost, potem je samo en naćin in ta da ti mora država poravnati vse stroške dela, od najemnine plače prispevke, do elektrike in vode, vse drugo je metanje droptinic, ker gledat kako ob lepem vremenu samevajo mize na terasi se ti srce para, pa ne samo tistim ki služijo tudi nam ki koristimo njihove usluge.
SNOW WHITE
04. 11. 2020 17.56
+0
macek_garfield
04. 11. 2020 17.41
+4
pomembno je, da imajo nekateri najemniki lokalov avtomobile visjega cenovnega razreda na lizing, aja a takim lumpom naj se pomaga?
SNOW WHITE
04. 11. 2020 17.44
+2
tutabo
04. 11. 2020 18.41
+1
kriminasa
04. 11. 2020 17.33
+9
Na nas ki smo izgubili delo zaradi korone pa nihče ne pomisli in nič ne dobim tudi nove zaposlitve trenutno ne zahtevajo pa da mesečno plačujemo vse položnice. Ne vem sam vprašam
SNOW WHITE
04. 11. 2020 18.01
-3
Delo ste izgubili zaradi nepotrebnih ukrepov. Delo vam daje država ali privatni ki, torej tukaj je govora o privatni kih, ki so morali zapreti dejavnosti in to vpliva na vse, tudi delovna mesta ane. Spet ga je Janez ubiksal, jao🤦
procesoid
04. 11. 2020 17.31
+2
Bo država poravnala tudi stroške raji? Kredite, fafinge, najemnine stanovanj? Po kakšnem ključu?
Jagenjcek
04. 11. 2020 17.29
+3
Pošteno bi bilo,da država nakaže vsakemu polnoletnemu Slovenskemu državljanu 500 Evrov kot nekakšno pomoč.
Špartanec
04. 11. 2020 17.31
+4
lotmerzanec
04. 11. 2020 17.29
+3
A je država kriva,da se nekateri ne držijo predpisov in namerno širijo okužbo?? Oškodovanci naj se obrnejo na levičarje in njihove medije!!
simonaas
04. 11. 2020 17.28
+5
Cvilijo ponavad sam tisti ki imajo polno rit vsega. Če hočete socializem, pejte na Cubo
Blue Thunderstorm
04. 11. 2020 17.24
+3
Drzava da sredinca v r...
Špartanec
04. 11. 2020 17.17
+10
Pa ne pozabit gorivo za jahte, pa povračilo za privez,.... Narodu pa skenslat minimalko ja... Sramota!
SNOW WHITE
04. 11. 2020 17.57
+1
Kr neki, se ti vidi da nisi nikoli imel svojega podjetja!
Tomaž 63
04. 11. 2020 17.16
+6
Za pomoč gospodarstvu se državi ni potrebno zadolževati, ker pomoč dobijo iz Evropskih sredstev. A kakor izgleda ta sredstva gredo vse drugam, samo tam ne kamor bi morala. Tako izgleda, od spomladanskih milijardah, ki jih ni več, mala podjetja niso dobila nič. Nadomestila plač, to je nič v primerjavi s stroški, ki jih imajo mala podjetja. Nam so prepovedali delati s 1.3. In se še ne ve, kdaj bomo lahko začeli s sejemsko dejavnostjo. Kje je pa najemnina za prostore, elektrika, telefoni, razni servisi... Promet pa 90% upad napram lanskega leta. In kaj sedaj...
MikeMike
04. 11. 2020 17.08
+6
Ne na penzionere pozabit! Krizni dodatek....
lotmerzanec
04. 11. 2020 17.31
+0
Kako te ni sram takih nabluz pisti?? Dovbili so samo tisti upokojenci,ki so na ali pod pragom revščine!! Toraj Kučan,ki ima 4700 evrov pokojnine ni bil opravičen!!