Slovenija

OZS svari pred novo birokracijo: poročanje o embalaži štirikrat letno?

Ljubljana, 08. 07. 2019 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nov osnutek uredbe o embalaži in odpadni embalaži prinaša nove administrativne ovire obrtnikom in podjetnikom, trdijo na OZS. Po novem bi morali ti o odpadni embalaži poročati štirikrat letno.

Kot so sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), je Ministrstvo za okolje in prostor pripravilo nov osnutek uredbe o embalaži in odpadni embalaži, ki obrtnikom in podjetnikom po njihovem mnenju prinaša nove administrativne ovire. Po novem bi morali poročati še bolj pogosto, ne več enkrat, ampak kar štirikrat letno.

"Pri zadnjem sporočanju podatkov o embalaži dani na trg v RS se je izkazalo, da gre pri malih zavezancih za nesorazmeren ukrep, pogosto so bile namreč količine manjše od 0,5 kilograma ali je šlo zgolj za enkratni nakup blaga v embalaži v tujini. Frizerka, ki je na primer v tujini kupila nove škarje, je morala poročati o embalaži, v kateri so bile škarje zavite. To je birokratski nesmisel.''
"Pri zadnjem sporočanju podatkov o embalaži dani na trg v RS se je izkazalo, da gre pri malih zavezancih za nesorazmeren ukrep, pogosto so bile namreč količine manjše od 0,5 kilograma ali je šlo zgolj za enkratni nakup blaga v embalaži v tujini. Frizerka, ki je na primer v tujini kupila nove škarje, je morala poročati o embalaži, v kateri so bile škarje zavite. To je birokratski nesmisel.'' FOTO: Thinkstock

OZS je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, že lani opozarjala na obveznosti, ki jih je uvedla Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Večina obrtnikov in podjetnikov se je namreč morala vpisati v evidenco ARSO, voditi evidence o količinah in vrsti embalaže ter poročati vsako leto za preteklo leto. Nov osnutek uredbe pa prinaša še dodatne obremenitve, ki jim OZS ostro nasprotuje.

OZS: Zavezanci naj bodo tisti z več kot 500 kg embalaže letno

"Pri zadnjem sporočanju podatkov o embalaži dani na trg v RS se je izkazalo, da gre pri malih zavezancih za nesorazmeren ukrep, pogosto so bile namreč količine manjše od 0,5 kilograma ali je šlo zgolj za enkratni nakup blaga v embalaži v tujini. Frizerka, ki je na primer v tujini kupila nove škarje, je morala poročati o embalaži, v kateri so bile škarje zavite. To je birokratski nesmisel. V OZS zato predlagamo, da so mali zavezanci z manj kot 500 kilogramov embalaže oziroma servisne embalaže letno iz uredbe izvzeti. Na ta način bi zmanjšali finančne in administrativne obveznosti za male zavezance,'' predlog OZS pojasnjuje njen predsednik Branko Meh.

Osnutek uredbe predvideva tudi, da morajo zavezanci ministrstvu štirikrat letno v elektronski obliki sporočiti podatke o embalaži, dani na trg RS v preteklem trimesečju.
Osnutek uredbe predvideva tudi, da morajo zavezanci ministrstvu štirikrat letno v elektronski obliki sporočiti podatke o embalaži, dani na trg RS v preteklem trimesečju. FOTO: Thinkstock

Osnutek uredbe predvideva tudi, da morajo zavezanci ministrstvu štirikrat letno v elektronski obliki sporočiti podatke o embalaži, dani na trg RS v preteklem trimesečju. V luči zmanjšanja administrativnih bremen OZS temu odločno nasprotuje, zato predlaga poročanje zgolj enkrat letno. OZS obenem predlaga, da se za prekrške administrativne narave (poročanje, prijave ipd.), predpiše nižje globe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SuperBog=?lovk
08. 07. 2019 19.07
+3
Enkrat letno čisto zadosti, je pa treba kazni 5 x povečat zaradi neporočanja ali namernega< napačnega poročanja!
ivanveliki
08. 07. 2019 17.32
+3
Te podatke rabijo birokrati,da bo lahko kakšna "avša" poročala pred ustreznimi organi o njeni veliki pomembnosti.
pingvinislo5
08. 07. 2019 14.54
+8
po eni strani podpiram...naš lokalni picopek nosi vse svoje smeti na ekološki otok čez cesto (posledično je otok velikokrat poln čez in čez), čeprav bi moral ob takih količinah imeti svoje zabojnike za odpadke.
devote
08. 07. 2019 15.03
+5
strošek svojih zabojnikov bo seveda vračunal v pico. si ga pripravljen plačati?
pankration
08. 07. 2019 16.15
+1
Če je pica dobra ni težko dat 10€ za njo.
ivanveliki
08. 07. 2019 17.30
Pri nas so na ekoloških otokih samo zabojniki za steklo in papir.Ostale tri zabojnike,za biološke,embalažo in preostanek smeti pa ima vsaka stavba in hiša pred svojim pragom.
Bojan-F
08. 07. 2019 14.42
+2
Oglasno sporocilo.
Ovca12345
08. 07. 2019 14.36
+21
Birokrati v prvi vrsti skrbijo za svoj obstoj. Torej pišejo zakone katerih nihče ne potrebuje, zato da pač nekaj delajo.
ROMELS
08. 07. 2019 13.54
+24
Birokracija je največji sovrag davkoplačevalcem.
Zbujen
08. 07. 2019 15.06
+5
Ne, sovrag, bodimo konkretni - dodatni STROŠEK, ki zahteva porabo časa za študij in izvajanje naloge, nenazadnje za nadgradnjo managerskih orodij. Tega si pa v parlamentu ne znajo predstavljati, ker nihče od zakonodajalcev nima resnih izkušenj z lastnim podjetništvom (nekateri pa sploh s podjetništvom, ne).
bikoborec69
08. 07. 2019 13.51
+6
Kaj vi iz OZS ste na kakšnih poživilih?
Zbujen
08. 07. 2019 15.07
+0
Delujejo bolj na pomirjevalih, ker jih vsak birokratski ukrep vlade povozi brez resnega upora.