Slovenija

Pahor bo ob zadostni podpori za viceguvernerko predlagal Tino Žumer

Ljubljana, 04. 03. 2021 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik republike Borut Pahor je nadaljeval posvetovanja z vodji poslanskih skupine glede nove viceguvernerke Banke Slovenije. Odločil se je, da bo v marcu predlagal DZ v izvolitev kandidatko Tino Žumer, če bo po neformalnih posvetih konec prihodnjega tedna ugotovil, da uživa zadostno podporo. Predstavil pa jim je tudi možna kandidata za ustavnega sodnika. Po sestanku so bili prvaki strank večinoma še zadržani glede podpore obeh funkcij. Napovedujejo, da se bodo o imenih v poslanskih skupinah še pogovorili in odločili do glasovanj.

Kot so danes sporočili iz urada predsednika republike, bo pred tem Tina Žumer vnovič opravila pogovore v tistih poslanskih skupinah, ki bodo to želele.

Posvetovanja, ki sicer tradicionalno potekajo v predsedniški palači, je Pahor tokrat izjemoma opravil v DZ in ločeno obiskal vodje poslanskih skupin. Pred tem se je sestal tudi s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem. "Predsednik je z obiskom DZ izrazil hvaležnost vodjem poslanskih skupin za njihovo dolgoletno sodelovanje pri oblikovanju predlogov kandidatur, ki jih za visoke državne položaje predlaga v izvolitev DZ," so pojasnili.

Pahor je januarja ugotovil, da ena kandidatka med prijavljenimi uživa izstopajočo podporo, vendar premalo prepričljivo, da bi jo predlagal DZ v izvolitev. Zato se je odločil za dodatna posvetovanja.

Kandidata za sodnika ustavnega sodišča bo najverjetneje predlagal v aprilu.
Kandidata za sodnika ustavnega sodišča bo najverjetneje predlagal v aprilu. FOTO: Miro Majcen

Na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije je prejel sedem predlogov kandidatur. Te so poleg Žumrove oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman in Primož Simončič. Šlo je za drugi poziv, potem ko Brezigar Mastenova, ki jo je v DZ v potrditev predlagal v začetku lanskega oktobra, ni dobila potrebne večine poslanskih glasov.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je odstopil konec maja lani, potem ko je protikorupcijska komisija ugotovila, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Uradno je odstopil iz osebnih razlogov.

Vodje poslanskih skupin po posvetu s Pahorjem večinoma zadržani do možnih kandidatov 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je izpostavil, da gre za prvi primer, da je predsednik republike prišel na posvet o kandidatih v državni zbor, saj so običajno vodje poslanskih skupin hodili v predsedniško palačo. Kot je dejal, so Pahorju predstavili svoje preference glede kandidatov za obe omenjeni prosti mesti. Obenem je napovedal, da bodo dokončno odločitev o kandidatih v poslanski skupini SDS sicer sprejeli tik pred glasovanjem, o tem se bodo tudi še posvetovali v poslanski skupini. Kot je še dejal Krivec, je predsednika države razumel, da se do neke mere že mudi s predlogi za kandidate.

Tudi v poslanski skupini LMŠ so za STA pojasnili, da je predsednik republike predstavil svoje predloge kandidatov za ustavnega sodnika in viceguvernerko Banke Slovenije, o katerih se bodo v poslanski skupini še pogovorili. So pa odgovornost za uspeh kandidature pripisali največji koalicijski poslanski skupini, "tako, kot je bilo to v času vlade Marjana Šarca, ko so bila pričakovanja tako predsednika Pahorja kot tudi medijev in javnosti usmerjena v poslansko skupino LMŠ, da bo z ustreznim dialogom našla zadostno večino". To jim je praviloma tudi uspelo, za razliko od trenutne koalicije oziroma največje koalicijske stranke, so še dodali.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je za STA pojasnil, da je zanje najpomembnejše imenovanje ustavnega sodnika, za katerega morajo po njihovem mnenju najti kandidata, ki ne bo strankarsko navijaški, kot sta to zdaj vsaj eden ali dva ustavna sodnika. Zato je Pahorja pozval, da poskuša najti kandidata, ki ne bo dajal videza pristranskosti, ampak bo lahko neodvisno in samostojno opravljal to funkcijo. Pahor jim je poleg prijavljenih danes predstavil še imeni dveh kandidatov, po Vatovčevih besedah pa naj bi poiskal še kakšnega. Glede viceguvernerja pa je Vatovec dejal, da Pahor še išče podporo za kandidatko Tino Žumer, za katero je že v prejšnjih posvetovanjih večina poslanskih skupin nakazala, da bi jo lahko podprla.

Matej Tašner Vatovec iz Levice je Pahorja pozval, da naj za ustavnega sodnika najde kandidata, ki ne bo dajal videza pristranskosti.
Matej Tašner Vatovec iz Levice je Pahorja pozval, da naj za ustavnega sodnika najde kandidata, ki ne bo dajal videza pristranskosti. FOTO: Damjan Žibert

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je napovedal, da se bodo o podpori posameznim možnim kandidatom v poslanski skupini odločili v prihodnjem tednu. Glede možne kandidatke za viceguvernerko Tine Žumer je pojasnil, da so imeli to ime v ožjem izboru. Glede kandidatov za ustavnega sodnika pa je Horvat navedel, da je tudi tu možnih več imen in da se bodo o njih še pogovarjali. Upa, da do aprilske seje dosežejo zadostno večino.

Tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je pojasnila, da se bodo v poslanski skupini pogovorili o morebitnih kandidatih za viceguvernerja in ustavnega sodnika in nato svojo odločitev sporočili predsedniku republike.

Po besedah predsednika SNS in vodje strankine poslanske skupine Zmaga Jelinčiča v poslanski skupini nimajo kakšnih posebnih težav glede kandidature Žumerjeve za viceguvernerko Banke Slovenije, je pa ob tem opozoril, da gre zaenkrat za preliminarne pogovore. Kandidature generalnega sekretarja ustavnega sodišča Sebastiana Nerada za ustavnega sodnika pa ne nameravajo podpreti, saj da nekatere objavljene informacije zbijajo že tako omajano verodostojnost tega sodišča. Bodo pa v poslanski skupini po Jelinčičevih napovedih razmislili o podpori kandidaturi višjega sodnika Zlatana Dežmana.

Vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža pa je, kot je dejal za STA, Pahorju na današnjem srečanju sporočil, da bosta poslanca narodnih skupnosti podprla kandidata za viceguvernerja, ki ga bo predlagal Pahor in ki bo imel podporo večine poslanskih skupin. Za kandidata za ustavnega sodnika pa Žiža pričakuje še nadaljnja posvetovanja.

V SD, SAB in DeSUS po srečanju s Pahorjem izjav niso dajali.

Kandidata za sodnika ustavnega sodišča bo najverjetneje predlagal v aprilu 

Kandidata za ustavnega sodnika, ki ga Pahor išče že v tretje, pa se je odločil predlagati predvidoma aprila. Danes je vodjem poslanskih skupin ob kandidatih, ki so se prijavili na razpis, predstavil tudi možni kandidaturi Sebastiana Nerada in Zlatana Dežmana. Novi ustavni sodnik bo nadomestil Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel 14. julija lani.

Kandidata za sodnika Sodišča EU v Luksemburgu pa se je Pahor po njihovih navedbah odločil predlagati predvidoma v maju.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
05. 03. 2021 08.26
če bo janša rekel ja
User300173
04. 03. 2021 21.27
Kaj če bi Jazbeca predlagali za viceguvernerja za delo v popoldanskem času, torej popoldanska obrt. Lahko dela na daljavo preko interneta.
jodr
05. 03. 2021 08.16
Tudi Tomaž Vesel bi bil primeren za viceguvernerja v popoldanskem času.
slovenc59
04. 03. 2021 20.20
+1
Pa ce mi nismo svetovni prvaki v kompliciranju . Še malo pa bo tudi vratarja na banki izbiral precednik drzave, seveda ce se bo strinjal ali baba in 47 razbojnikov !
guruguru
04. 03. 2021 19.39
Briga me... lahko tudi Bolfenka iz Pohorja predlaga!!!
Jožajoža
04. 03. 2021 19.34
+5
PAHOR,TI SI IZGUBIL KOMPAS.
GetUp
04. 03. 2021 19.17
-1
Tam kjer je denar v igri ni nesoglasij. Ponavadi ne mine dan, da nebi nasprotovali. Posebej kjer so v igri tožilci in sodniki. Tam pa prpa dela. Vse bolj se mi dozdeva, da je opozicijo zagrabila taka panika, da so hoteli z nasiljem zrušiti Janeza janšo, ker so mislili, mda jih bo vse zbrcal na dob. Spomnite se samo paničnega in paranoičnega Židana in Šarca ko je na interpelaciji jpokal, ker je bil še vedno prepričan, da bodo Počivalšku obrnili hrbet. So se pa ojačali in k sebi spravli vsaj toliko da malo peketajo. Ko jih gledam kako hodijo potrto se mi smilijo uboščki. In koali cija ustavnega loka? Ste res neumni, da si kot druščina vrinete naziv LOK, ki je že sam po sebi nategljiv. In kaj ste zdaj vi? Nateguni. Pa da o imenih diktatorskih strank ne govorim. LMŠ, SAB. Jasno je da boste skup držali ker vam zdaj drugo ne preostane ampak kop bo potrebno skupno krast kot Janezeki bo pa problem.
kuncci1
04. 03. 2021 19.23
+3
Apostol1
04. 03. 2021 19.12
+7
Če bo član KP Jugoslavije potrdil potem bo , če ne pa ne.
Mađioničar
04. 03. 2021 18.44
+5
Barbika naj gre čilirat na teraso...za kaj drugega tak ni
Jerry321
04. 03. 2021 18.39
+7
Pahor naj se posveruje z volilci in razpiše tako predsedniške kot parlamentarne volitve!
aloaloalo
04. 03. 2021 18.48
+3
Pahor se bo posvetoval z lastnim FB profilom...Ha, trenutno mu je lepša desna stran...Ni rečeno ( da takšnemu oportunistu kot je ) čez kak mesec ne bo lepši levi profil.
-5
Mi pravi in ne ponarejeni levičarji se popolnoma strinjamo z predlogom Pahorja,ker je povsem na mestu.
Apostol1
04. 03. 2021 19.11
+6
Legenda ...............Ti pravega levičarja še lulat nisi videl , kaj šele , da si ti pravi leviičar si pa sigurno pravi brezmožganar.
turojen
04. 03. 2021 18.05
+11
borut, pa si vprašal janeza..
2fast4
04. 03. 2021 17.48
+6
Služba da mine 8 ur...drugo je stranskega pomena.
number46
04. 03. 2021 17.29
+9
Glavno, da se je slikal.
Vojko Šarman
04. 03. 2021 17.22
+11
A je vprašal Jajota če je ta prava??
U4
04. 03. 2021 17.11
+12
Predlagal boš ti tisto , kar ti bo Janša naročil. E moj gayko, gayko....
Sredina
04. 03. 2021 17.20
-12
a boli da so se stvari obrnle? temu se rece politicna realnsot