Slovenija

Pirc Musarjeva: Pahorja bom povprašala predvsem glede procesa Brdo-Brioni

Ljubljana, 15. 11. 2022 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odhajajoči predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači na neformalnem srečanju gosti svojo naslednico, novoizvoljeno predsednico države Natašo Pirc Musar. Za zmago ji je čestital že v nedeljo zvečer in jo takrat tudi povabil na pogovor. Oba sta se strinjala, da sta imela dober pogovor. Pirc Musarjeva je povedala, da bo na naslednjem srečanju Pahorja vprašala predvsem glede procesa Brdo-Brioni in ga prosila tudi za nasvet o prvi uradni poti v tujino v vlogi predsednice države.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Musarjeva do Pahorja večkrat kritiča
  03:31
  Iz 24UR: Musarjeva do Pahorja večkrat kritiča
 • Iz SVETA: Obisk v predsedniški palači
  02:45
  Iz SVETA: Obisk v predsedniški palači
 • Izjava Nataše Pirc Musar po neformalnem srečanju
  05:40
  Izjava Nataše Pirc Musar po neformalnem srečanju
 • Izjava Boruta Pahorja po neformalnem srečanju
  03:50
  Izjava Boruta Pahorja po neformalnem srečanju

"Imela sva prisrčen in ljubezniv pogovor," je povedal Pahor, ki je novoizvoljeni predsednici zaželel uspešno delo. Dodal je, da bosta v prihodnje, če bo Nataša Pirc Musar želela, sodelovala in se pogovarjala. "Želim, da v novem domu začutite zadoščenje in dosežete tisto, kar si boste zadali," ji je zaželel Pahor. 

"Dogovorila sva se, da mi bo Pahor precej več povedal predvsem glede procesa Brdo-Brioni, saj me to res zanima. Oba se zavedava in strinjava, da je mir v regiji najpomembnejši," je dodala Pirc Musarjeva in poudarila pomen razprave o Zahodnem Balkanu. Vesela je, da se lahko z vsemi bivšimi predsedniki posvetuje, in verjame, da ji bodo na novi poti pomagali. "Tudi Borut Pahor je privolil, da bo z mano podelil svoje desetletne izkušnje na tej poziciji," je povedala in dodala, da je Pahor v času predsedovanja veliko postoril za zunanjo politiko. 

Enega od prvih intervjujev bo podala za italijansko nacionalno radiotelevizijo Rai in njihovo slovensko sekcijo. "Pahor je velik korak storil za zamejske Slovence in tudi sama se bom zavzela za dobre odnose." Kot je dodala, se je z zamejci že pogovarjala in izrazili so zadovoljstvo s preteklim delom Pahorja. "Vašo držo in politiko do zamejskih Slovencev bom nadaljevala in tudi na tem področju pričakujem vašo modrost," se je obrnila na Pahorja. 

Novoizvoljena predsednica je še dodala, da se bo s Pahorjem ponovno srečala, in to še pred uradnim nastopom funkcije. "Pogovoriti se morava tudi glede članstva Slovenije kot nestalne članice v Varnostnem svetu." Pirc Musarjeva si namreč želi, da Slovenija drugič postane nestalna članica Varnostnega sveta ZN. 

Za nasvet bo Pahorja prosila tudi glede prve uradne poti v tujino, pri tem je namignila, da se bo odpravila v države Zahodnega Balkana. 

Pirc Musarjeva Pahorju priznava, da je veliko naredil na področju sprave. "Mi ne moremo sami odločati o celi vrsti velikih stvari v svetu, o eni stvari pa odločamo sami in to je, kakšni bodo odnosi med nami," je dejal Pahor. Slovenci imamo obe zgodovinski izkušnji - tako razkola, kot osamosvojitve, kjer smo stopili skupaj, je dejal. "Zdaj je potrebno s strpnostjo, s sožitjem, z razumevanjem, z upoštevanjem tistih, ki mislijo drugače, nekako gojiti to kulturo, da si pripadamo," je še dodal.

Pahor bo nazadnje obiskal italijanskega predsednika Mattarello, ki ju druži "malo več kot samo običajni državniški odnosi"

Pirc Musarjeva je dejala, da je Slovenija čudovit mozaik različnih ljudi in da nas ta različnost bogati. "Predsednik Pahor je naredil ogromno, sama bom morala paziti, da ne gremo nekaj korakov nazaj, koraki naprej so težji, nazaj gre hitro," je dejala. 

Dogovorila sta se, da bo ob zadnjem uradnem obisku avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellena v času Pahorjevega mandata v neformalnem delu prisotna tudi Pirc Musarjeva. "Tudi jaz si želim, da v kolikor ji lahko prenesem moje odlične odnose z vrsto voditeljev v Evropi in po svetu, bom to z veseljem naredil in Van der Bellen je gotovo eden izmed njih," je dejal Pahor.

Vse uradne dolžnosti bo Pahor opravljal do 22. decembra. "23. decembra pa nastopi dan D, ko bom uradno začela opravljati funkcijo," je o časovnici predsedovanja povedala Pirc Musarjeva. Zahvalila se je tudi vsem zaposlenim v uradu.

Poleg obiska avstrijskega predsednika bo Pahor zadnji uradni dvodnevni obisk opravil na Hrvaškem. Nazadnje pa se bo obiskal italijanskega predsednika Sergia Mattarello, s katerim ju po njegovih besedah povezuje "malo več kot samo običajni državniški odnosi". "Da zapustimo naši naslednici dediščino dobrega sosedstva, ki smo jo dolžni razvijati naprej," je dejal.

Pirc Musarjeva prejela 53,86 odstotka podpore

V nedeljo so volivci izvolili peto predsednico republike v zgodovini države in prvo žensko na tem položaju. Natašo Pirc Musar je ob 53-odstotni volilni udeležbi v drugem krogu volitev podprlo 53,86 odstotka volivcev, njenega protikandidata Anžeta Logarja pa 46,14 odstotka.

Novoizvoljena predsednica je po volilni zmagi izrazila željo, da bi ji bivši predsedniki republike, tudi odhajajoči predsednik Pahor, kdaj pomagali s kakšnim nasvetom. Novi predsednici je sicer Pahor v nedeljo v telefonskem pogovoru ob čestitkah tudi zaželel uspešno delo.

Pirc Musar bo petletni mandat predsednice republike nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še pred tem bo prisegla pred poslanci v DZ.

KOMENTARJI (505)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
20. 12. 2022 11.54
Jaz bi ga povprašal o ponovnem vračilu zavrženih medalj, in pa o remontu kipa Maršala Tita v pivškem muzeju odsluženega železja in očitno odsluženih lutk. A ja, da ne pozabim pa komu je plačal davek na darilo nove Italijanske vlade!??
St. Gallen
15. 11. 2022 21.07
-2
Lahovnik ze ve..."ce bi mi kdo pred 20 leti rekel, da bo nekoc levica za predsednico podprla PR-ovko najvecjega tranzicijskega lopova (Darka Horvata; op. a.), ki je okradel na deset tisoce delavcev in upokojencev, bi mu rekel, da je nor. Zdaj pa je vse res."
kolesarskilevnuhi
15. 11. 2022 16.50
-2
Ta bo kar dobra za delitev jabolk in hrušk navdiha najboljše da zaposli nekaj branjevk.
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 18.13
+6
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 15.10
+3
Janševci, janšistični biseri, oprane ovce,... vsi skupaj se gnetete kot prepoznavna vsebina sds latrine in ste presežek škodljivih izpustov v okolje naša Slovenije.
rambojanša
15. 11. 2022 15.23
-4
Za to deželo Tanguzijo je dobra upam da vse Slovence enakovredno vpelje v tajkunizacijsko poslovanje.
Julijann
15. 11. 2022 15.05
-6
Upam, da se bo predsednica oglašala vedno in vestno, ko bo državna politika furala svoj ego, bo to na levi ali desni strani. Žal je že pokazala, da ima do vsake strani drugačne vatle. Ene zelo obsoja, druge pa opravičuje.
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 15.20
+5
Nataša ima spoštljiv odnos do borcev za osvoboditev od okupatorja, izdajalcev slovenskega naroda pa ne podpira, zato je bila moja izbira.
Julijann
15. 11. 2022 15.29
-7
Aha, sploh do borca starega 26 let, ki prejema borčevsko penzijo. Frebk7, vsak normalen človek ima tudi spoštovanje do vseh po vojni zverinsko pobitih moških, žensk, otrok. Brez sojenja jim je bila " dokazana" neka krivda. Kakšna oseba lahko to podpira? Mogoče tudi odvetniška.
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 15.56
+6
nnanna
15. 11. 2022 14.48
+2
manj boš upoštevala njegove nasvete, bolje bo za nas!
prašek
15. 11. 2022 14.46
+3
Liner ....... Če imaš še mlajše , imaš še celo prednost! Razloži jim, kaj je študij, povej jim, kaj študij odpira in jim pomagaj ....... kolikor moreš, seveda!!!
User1538643
15. 11. 2022 14.38
-8
Raziskovalka po naravi. Vrtala jim bo, kamor bo lahko segla. Nekateri se morda bodo skrili v lastne sence.
User1538643
15. 11. 2022 15.00
-6
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 14.36
+12
Izrekam javno zahvalo pacientu, saj veste koga imam v mislih, da nam je dal nekaj pomembnih oseb. Hvala za Jankoviča,... ker mu je prodal Mercator je Ljubljana, mesto heroj dobila župana, ki je in še bo pustil opazen pečat v razvoju mesta. Hvala za dr. Roberta Goloba, da mu ni hotel podaljšati mandata, slovenci pa smo dobili odličnega predsednika vlade. Hvala za predsednico Natašo Pirc Musar, ki smo jo izvolili zato, da janšizem odmaknemo od vzvoda oblasti. Hvala za dve leti janšizma, ki si ga nismo želeli še manj zaslužili, da so se lahko zgodile volitve 24.4.2022 in tak rezultat. Hvala za brco, da smo se državljani zganili in odločno odrekli janšizmu.
OvcjiPastir
15. 11. 2022 14.45
+5
Ja, vse njegove zlobne poteze so imele kontra efekt in se kot bumerang vrnile nazaj.
Nosmoke
15. 11. 2022 14.31
-9
Ob robu volitev pa še tole : Po dostopnih rezultatih na več volitvah dosedaj in ob poznavanju strukture volilcev na nekaterih voliščih se je izkazalo , da ljudje s koreninami v nekdanji skupni državi , skoraj izključno volijo "leve" (po našem pojmovanju , ki je povsem kontra ostalemu svetu) . Pa ne govorim o mestu Koper ali N Gorica , ki itak zelo izstopata . Ne govorim na pamet , ampak je ta trditev preverljiva . Dejstvo za razmislek !
User1538643
15. 11. 2022 14.36
-1
Desni imajo težave z ideologijo, to jih tepe.
Pajo_36
15. 11. 2022 14.36
+4
Ja in? Vasi so pa SDS in kaj sedaj. tako je.
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 14.19
+4
Janševci:.. ženske vas bodo uničile! Včeraj vas je Tatjana v parlamentu šolala ko malo deco,.... Urška vam s svojo odločnostjo preprečuje populizem in zlorabo vsega, kar v delovanju parlamenta poskušate,.... Tanja podpisuje pogodbe o dolgoročni oskrbi države z Alžirskim plinom,... Asta naša najbolj kulturna ministrica za kulturo, priznam tudi najbolj kvalificirana za ta položaj, bo muzej osamosvojitve iztrgala iz krempljev treh posameznikov in ga razširila na mnoge zaslužne za to, ki pa so bili v janšistični zgodbi namerno prezrti, da je čim več zaslug ostalo za janševce.... Kaj od pametnih žensk pa premorete vi, janševci,... samo koprive in godca.
Perivnik
15. 11. 2022 14.28
-5
bobnarca nas ni prav nič šolala, bi bila pa sama lahko deležna kakšnega šolanja več za to pozicijo. Za bobnarco je govoriti o ilegalnih migrantih sovražni govor. Lahko iz golobnjaka serjejo po glavah volivcev, ker so milo rečeno t&u%p#i. Ker so se pustili zavesti in izvolili sekto, ki ji je več mar skrb za ilegalne migrante kot za slovenskega človeka, za starostnike, za dementne, za mlade družine, za večje število rojstev slovenskih državljanov.
Perivnik
15. 11. 2022 14.29
-2
Frenk7 - Asta se je pa družila s Smodejem, kar vse pove o njej in njenih vrednotah. Sicer so vse kar je bilo možno zbrisali iz spleta, k sreči so nekateri dokaze pravočasno "rešili".
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 15.03
+6
janševci imate v svojem sestavu tudi rumene jopiče, ki jih imenujete biseri,... dokazano. Če se je Asta družila s Smodejem je to njena osebna in zasebna stvar, to še nič ne pomeni.... Kakšno težo in vpliv imata omenjena dogodka, pa naj presodi vsak sam,... kaj je slabše za državo?
WD40
15. 11. 2022 14.18
-4
2 leti sem moral poslušati janšo !!4 leta bom moral poslušati goloba 5 let bom moral gladati musarco !! pa to ne moreš verjeti kam smo prišli po 30 letih s to državo ,te desni te levi ,te komunisti te domobranci ,!! pa vi niste normalni ,saj ne znate spraviti slovenije na pravo pot sožitja .
jank
15. 11. 2022 14.10
+7
Zanima, ali bi gromovniški del janšistov zares kdaj prenesel zamenjavo Janše npr. z Logarem.
WD40
15. 11. 2022 14.21
-4
levi voluharji že jedo samo še koreninice ,ker mesnih izdelkov ne smejo jim je holob prepovedal !! naj živi svoboda ,golob in jegovi veleumi z prdsednico vred !! 4 leta je dolga doba ,5 let še daljša .
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 14.22
+2
Nikoli,... mu tudi ne bi dovolili. Menim, da ne bo niti poizkušal, ker bi s tem politični kapital, ki ga po volitvah ima,... vrgel v latrino, ki se ne bi nič spremenila, le kapital bi postal prepoznavna vsebina latrine.
Perivnik
15. 11. 2022 14.02
-6
Tudi piarovka, ga. Darinka Pavlič Kamien ima drago torbico.
rogla
15. 11. 2022 14.01
+0
Desni, zakaj nadaljujete s sovražnostjo? Kdaj vam bo jasno, da se "vladavina zlobe" Janše končuje? Ne sodite, dokler ne bo res vse čisto pred vašim pragom. Za odvoz zlobnih dejanj in besed je potrebnih veliko (preveč) kesonov. A le katero odlagališče bi sprejelo za Slovenijo te nevarne odpadke?
Ve?ni optimist
15. 11. 2022 14.06
+0
Pa ti si koj. . Preberi si tvoj veleumni komentar, pa si podčrtaj sovražne besede do drugače mislečih, ... Vsi bi morali kimat ali kako, ...
prašek
15. 11. 2022 14.07
+1
tomahawk
15. 11. 2022 14.07
+0
rogla Sej je vse ok če bomo živeli bolje. Super jaz bom vse volu na naslednjih volitvah samo daj odpri oči. Se ti zdi da bo res bolje? Ajd da vidmo bom presrečen če bo res.
Ve?ni optimist
15. 11. 2022 14.08
+0
Vladavina zlobe Odvoz zlobnih dejanj Koga maš ti za smeti, ... Pokvarjenec levi
prašek
15. 11. 2022 14.09
+0
Vzemi kakšno knjigo v roke, ne bo ti škodilo !!!!
ipissimus
15. 11. 2022 14.11
-2
rogla nisem pristaš desnice ampak z rezultati volitev nisem bil zadovoljen.Obstajamo tudi takšni ne vse ki so bili za g.Logarja metati pod desne
Krneki 00
15. 11. 2022 14.12
-4
dej prašek verjetno nisi še ene prebral.... Janša je za odpis...desna stran nima sploh pametne opcije v Sloveniji zarad Janeza.... ker če ne bi bilo Janeza bi Musarjeva pogorela to je dejstvo.... da pa vi levi lažete sami sebi kok je zdej boljše je pa patetično..... kdor koli bo omogočil meni ter mojim otrokom boljšo prihodnost ja zame kralj...ampak zaenkrat ne levi ne desni v slo niso tega naredili tako da ne nakladajte
Stoenka
15. 11. 2022 14.14
-1
prašek
15. 11. 2022 14.15
+2
liner ......... Potrudi se, da otroci študirajo !!! To sem jaz storil in imam dva doktorja znanosti ......... naravoslovca !!!
Stoenka
15. 11. 2022 14.15
-6
rambojanša
15. 11. 2022 14.17
-5
prašek bistroumni komunist ali zagovornik tajkunskega omrežja..
JApajaDAja
15. 11. 2022 14.21
-3
prašek...hvalil si se s hčerami----"dva doktorja" sta zeta?
WD40
15. 11. 2022 14.23
-6
rogla. ............................ so se baje desni po levih obrnili ,ker tam je gnezdo sovraštva , !!! kongresni trg , je vse povedal ,pa še levi lider v mariboru ,pa po prvem porazu na volitvah brgleza .....
WD40
15. 11. 2022 14.24
-3
prašek. ti že več za sebe ne veš isti si ko biden ki živi v svojem svetu !! ja to naredijo leta praško ,tako da .............
prašek
15. 11. 2022 14.25
+1
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 14.25
+3
Janševci so postali strašno občutljivi na sovražni govor, imajo že preganjavico, ne pa tudi sposobnosti prepoznave sovražnega govora, ker svojih besed ne slišijo in preberejo...
rambojanša
15. 11. 2022 14.30
-7
ahahhahahha..dr..potem že nista tvoja opravi dnk...
Krneki 00
15. 11. 2022 14.42
-8
če lažeš lažeš sam sebi..če je pa to res pa pohvalno. Prašek sam imam še mlajše otroke .... tako da je treba gledat naprej... ampak politika slovenije pa naj bo leva ali desna gleda samo nazaj zadnje čase kar je patetično da toliko folkka tega ne vidi .... Janez je pa začel srat na tem področju...zdej so pa že vsi enaki...
Ve?ni optimist
15. 11. 2022 13.57
-2
Torej ženska sploh ni pripravlena biti predsednica, če bo za vse upištevala BP, in se seveda učila, ... ljudje govorimo o predsedniku države, ne o službi v Lidlu, ...
tomahawk
15. 11. 2022 14.04
-5
Ve?ni optimist Sej vidiš da imamo na vrhu ljdi z nič političnimi izkušnjami. Boksarja pa tv voditelja Videošpon pa ...... 🙈🙉 Sej bo sam ne jamrat čez leto al pa še prej. Važno da ni JJ 🤣🙉
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 13.57
+11
Janševci: po znani maniri pljuvate in izlivate svoj gnev na izvoljeno predsednico, ki smo jo izvolili na demokratičen način, neposredno in dobila je občutno več glasov kot vaš prozorni kandidat, brez spomina. Lahko hodite po trepalnicah, izlijete ves žolč kar ga imate, ampak.... Nataša je naša predsednica za naslednjih pet let in v tem času ppacient ne bo mogel imenovati ustavnih sodnikov po svojem okusu, ne bo mogel pomilostiti zapornike iz kroga sds sekte in ne bo vrhovni poveljnik slovenske vojske. Živela Slovenija brez janšističnega predsednika.
Ve?ni optimist
15. 11. 2022 14.01
-6
Frenk: brez zamere si mehkužec brez .... ženska nima pojma o predsedovanju države, ker se bo vse SEDAJ naučila kako to gre. Vse bi že morala naštudirati že prej, ... govorimo o predsedniku države, ....
pekoči paradižnik
15. 11. 2022 14.08
+3
Ko je funkcija predsednika države tako razvrednotena in degradirana, kot je to pri nas po zaslugi pacientovega lakaja pahorja, je vse kar bo Nataša naredila, presežek državnosti, avtoritete in kredibilnosti. To, če ne bo zagovarjala domobrancev in podpirala preurejanja zgodovine, še ne pomeni, da ne zna državniško ravnati. Jaz se m v to prepričan in ponosen nase in ostale volivce, ki smo jo izvolili.
Pajo_36
15. 11. 2022 14.37
+6
Stoenka
15. 11. 2022 13.55
-2
Ko je naša Alenka Bratušek 👩‍🦰 sab reševala Slovenijo je imela v mislih ,da postanemo vsi Musarji
Stoenka
15. 11. 2022 13.54
-6
Za nas, ki smo volili naš sab zadovoljstvo
Stoenka
15. 11. 2022 13.52
-5
Musar ,ker ceni delavce in njen mož tudi zato je zmagala ,ker je poštena..