Slovenija

Nekatere stranke še skrivnostne glede podpore Vasletu

Ljubljana, 30. 11. 2018 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
39

Čeprav je predsednik republike Borut Pahor ob razkritju, da za guvernerja Banke Slovenije predlaga Boštjana Vasleta, zapisal, da Vasle v DZ uživa potrebno podporo, ostajajo v nekaterih strankah glede tega javno še naprej skrivnostni. V SDS, LMŠ, SD, NSi in SNS so napovedali, da se bodo z njim sestali in nato sporočili svojo odločitev.

V SDS, kjer svojega favorita po pogovorih s Pahorjem niso želeli razkriti, so danes povedali, da se bodo z Vasletom sestali in nato sporočili svojo odločitev o podpori. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je pred dnevi povedal, da so na Pahorja prenesli stališče o kandidatih, od njega pa pričakujejo "neko pametno odločitev glede kandidature".

Javna predstavitev Vasleta kot kandidata za guvernerja Banke Slovenije bo v četrtek dopoldne. DZ pa bo o njegovem imenovanju na to mesto, za kar potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov, odločal teden pozneje oz. 13. decembra v okviru redne decembrske seje.

V LMŠ so po besedah vodje poslanske skupine Braneta Golubovića želeli, da Slovenija dobi guvernerja, ki bo progresiven, proaktiven in bo imel svoja stališča. Podpirali so ekonomista Jožeta Damijana. "Na žalost je predsednik predlagal drugega kandidata," je dejal Golubović in napovedal, da se bodo o predlogu pogovorili v poslanski skupini, verjetno pa bodo Vasleta tudi povabili na pogovor.

Pogovor z Vasletom in nato odločitev so napovedali tudi v NSi, kjer so prav tako podpirali drugega kandidata, in sicer ekonomista Igorja Mastena.

V SNS, kjer naj bi neuradno podpirali Damijana, se bodo o podpori Vasletu še pogovorili na seji poslanske skupine. Predsednik Zmago Jelinčič je danes ocenil, da je "kolobocija okoli guvernerja nevredna resne države". "Človek bi pričakoval, da se ve, kdo pije in kdo plača, da tisti, ki predlaga kandidata, ve, kaj hoče, ne pa, da išče možnost, ki bo všečna večini strank," je bil slikovit.

V Levici, kjer so želeli, da bi peti guverner slovenske centralne banke postal Damijan, danes drugačnega Pahorjevega predloga še niso želeli komentirati.

Vasle lahko računa na glasove SMC, SAB in DeSUS, medtem ko odločitev SD še ni jasna. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je namreč po pogovorih s Pahorjem povedal, da podpirajo Damijana, pa tudi Vasleta, danes pa so v poslanski skupini SD napovedali, da bodo svojo odločitev glede podpore Vasletu sporočili po seji poslanske skupine v torek.

Vasle je bil izbira SMC že na pogovoru s predsednikom, zato so v SMC danes pozdravili Pahorjevo odločitev in dejstvo, "da smo korak bliže imenovanju prvega človeka na čelo osrednje finančne institucije".

Podobno so menili v DeSUS, saj je Vasle od začetka eden od dveh prijavljenih kandidatov, ki so ju bili pripravljeni podpreti za guvernerja.

Pahor za guvernerja Banke Slovenije predlaga Boštjana Vasleta.
Pahor za guvernerja Banke Slovenije predlaga Boštjana Vasleta. FOTO: UPRS

Vasle lahko računa tudi na podporo SAB. Čeprav so vseskozi močno podpirali ekonomista Mastena, pa so v SAB po pogovoru s Pahorjem, ko so ugotovili, da Masten ne uživa zadostne podpore, napovedali, da so pripravljeni podpreti tudi Vasleta.

"Sem zelo realen. Če je predsednik republike v DZ poslal predlog, verjamem, da je v pogovoru s poslanskimi skupinami ugotovil, da ima Vasle dovolj glasov," je še povedal Golubović. Spomnil pa je, da je glasovanje tajno in da je pri slednjem vedno možno presenečenje.

Pahor po pogovorih s poslanskimi skupinamu predlagal Vasleta

Predsednik države Pahor je po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodjami poslanskih skupin DZ ugotovil, da Vasle uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev, so predtem sporočili iz njegovega urada.

DZ o posameznem kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, izvoljen pa je, če zanj glasuje večina, torej 46 poslancev.

Na razpis za mesto guvernerja se je prijavilo pet kandidatov, poleg Vasleta še ekonomista Jože Damijan in Igor Masten ter Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kapitalske družbe Tomaž Toplak.

Vasle bo Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) vodil še do srede, ko mu kot v. d. direktorja Umarja poteče mandat. Vlada je v četrtek za v. d. direktorice Umarja imenovala njegovo namestnico Majo Bednaš.

Vasle je na čelu Umarja od decembra 2007. Prej je na uradu vodil sektor za makroekonomske analize in ekonomsko politiko, pred tem pa je bil zaposlen na ministrstvu za finance. Leta 1994 je diplomiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, izobraževanje pa je nadaljeval na Central European University v Budimpešti, kjer je leta 1997 magistriral s področja denarne politike.

Kot je po Pahorjevi odločitvi sporočil Vasle, je "zelo počaščen in zadovoljen". Na podlagi presoje predsednika in odzivov, ki jih je v minulih dneh dobil tekom pogovorov s poslanskimi skupinami, tudi sam pričakuje, da bo njegova kandidatura deležna podpore na glasovanju v DZ.

"V skladu z utečeno prakso bom razloge za svojo kandidaturo ter moja stališča glede vodenja in dela Banke Slovenije podrobno pojasnil na javni predstavitvi v predsedniški palači, ki je predvidena v prihodnjem tednu. Takrat bom imel tudi priložnost, da odgovorim na vprašanja," je zapisal Vasle.

Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti potrebnih 46 glasov podpore poslancev.

Če bo Vasle v DZ dobil podporo, bo postal peti guverner slovenske centralne banke. Pred njim so ta položaj opravljali France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec in Boštjan Jazbec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
02. 12. 2018 17.09
+1
No samo da Damijana ni več!!
lahunin
02. 12. 2018 12.31
V FRANCIJI ZARADI PODRAZITVE GORIV KAKSNI NEREDI ODSTOPANJA VLADNIH LJUDI KAJ PA V SLOVENIJI PRI TEH KORUPCIJAH DA SODNIKI BRISEJO BISTVO OPTOZNICE NESPOSOBNI SINDIKALISTI DARS SLABA BANKA IN SE IN SE PA NIC JE SE KAJ SLOVENCEV DA BI SE UPRLI TAKEMU VODENJU
lahunin
02. 12. 2018 11.46
KAJ ARHAR SE DELA V PREDCEDNISKI PALACI JE TO EDEN OD STRICEV IZ ODZADJA IN KAJ POTREBUJE SLOVENIJA GUVERNERJA BANK SAJ NIMAMO VEC BANK
ne rabimo predsednika
01. 12. 2018 20.09
+2
O Jazbičevi odpravnini pa nič. Bila je nekazonita (tako trdijo pravniki) ampak ni politične volje za obtožbo (tudi to trdijo pravniki) ?!!!?? Se pravi je bil ukraden denar? Kje pa jaz živim, v kakšni državi, se pravi zakon ne velja za vse enako. Novinarji pozanimajte se kakšno odpravnino bo imel novi guverner zapisano v pogodbi
piljan
01. 12. 2018 21.40
+4
Hmm,mene tudi moti,samo kot veš eno pravijo pravniki,drugo pa sodniki,vsaj oni višji branijo elito.
VolkBrenin
30. 11. 2018 19.57
+3
a vodja svečkarske ekipe je že pojasnil v kolikšni meri je " ukrivljena" njegova diplomska naloga...
mackintosh
01. 12. 2018 21.46
flatearth
30. 11. 2018 15.38
+7
Banko Slovenije naj ukinejo, itak dela samo škodo Sloveniji.
mijavci
30. 11. 2018 15.19
+3
Kako lahko sploh omenjate P, Damjana saj on se zavzema da bi šla Slovenija ven iz eura, kaj bo potem tolarska banka slovenije, pa še ene stvari ne morem pozabit, ko je bil na hiringu za gospodarskega ministra je komisiji rekel da naj malo pohiti ker mora po otroke v vrtec, toliko o te osebku upam da je vsem jasno da že na daleč ni primeren za kakršno koli funkcijo kjer so finance v igri.
Frane Šajn
30. 11. 2018 15.06
+7
Kaj naj rečem o tem? Dokler bo taksen intelektualni potencial postavljal ali predlagal strokovnjake kot jih potrebuje položaj guvernerja banke Slovenije ,ne pričakujte kaj pametnega. Politična funkcija je eno, strokovna razsodnost in pa presoja pa nekaj drugega. No ja Slovenistan pač.
ina5785
30. 11. 2018 14.59
+9
O Boštjanu Vasletu ni bilo slišati nič slabega. Ko so ga včasih pokazali na TV, sem vedno imela občutek, da ima gospod visoka moralna merila, ni nagnjen ne v levo, ne v desno. . . . . . . Takšen kandidat se mi edini zdi sprejemljiv na visoko funkcijo. V SLO pa žal izbirajo kandidate strankarsko, zato smo vedno razdeljeni, pa še vsak na svoji strani pridno krade. . . . . . ne upoštevajoč bednega naroda!!!!
Recenzor
01. 12. 2018 13.24
+3
Moralnih in etičnih nategunov je v SLO kolikor hočeš in vedno znova jim nasedete
ne rabimo predsednika
01. 12. 2018 20.03
-1
In kaj je pa bilo o njem slišati dobrega?
Transformerji
30. 11. 2018 14.53
+8
Glejte, predsednik države ima pri nas čisto postransko funkcijo. Biti predsednik Amerike ali Rusije, je pa čisto nekaj drugega, ti imajo več pooblastil. Naš Pahor jih ima čisto malo, pa se še tisto ne izide. Pa poglejmo škodo, ki jo je naredil kot predsednik vlade. Še lastnih državljanov, volivcev, ne morem spoštovati.
Homofobb
30. 11. 2018 14.08
+7
Poznam. Osebno. Lahko samo potrdim,da macka na sliki ima visji iq.
flatearth
30. 11. 2018 14.05
+3
Pa kaj je primeren ta Boštjan za integracijo na takšno funkcijo?
PošteniSlovenec
30. 11. 2018 13.53
+10
Zakaj ravno Vasle?? Tudi ostali vodilni pravi Slovenci kot so Ivan Zidar, Bine Kordež, Hilda Tovšak, Igor Bavčar in Boško Šrot zaslužijo novo priložnost in zaupanje.
Hasan
30. 11. 2018 11.24
+10
Ma,ponovno se bo izbralo enega neoliberalca,ki bo zavajal javnost in delal v korist tujega kapitala oz. resničnih gospodarjev.Resni in za to delo sposobni ter ustrezno izobraženi za ta položaj nimajo niti najmanjše možnosti.
korintos23
30. 11. 2018 13.54
+11
Ne, ker jih volivci ničejo! Si se vprašal zakaj?
brabusednet
30. 11. 2018 11.24
+15
Bo ta tudi predčasno službo pustil in pobasal par tisoč evrov,kot Jazbec Burdi.Kdo bo pogodbo sestavljal v škodo države se,kdo kdaj vpraša.
korintos23
30. 11. 2018 13.39
+3
Kaj pa tisti kateremu je ena vlada dala milijonček pri odhodu?
nadali
30. 11. 2018 11.23
+9
Mogoče bo razkritje za bozicno darilo... Ali pa za Silvestrovo... Bo treba počakat..
Mich Diam
30. 11. 2018 10.19
+17
Komaj čakam, kar on odkrije, to je vse fenomenalno, očarljivo, neverjetno....!
Rolesx
30. 11. 2018 10.05
+5
Dimicka bo je reku Pahor
sagesse
30. 11. 2018 09.48
+15
V bitu je vse tole trgovina... Jaz tukaj podprem tvojega, če boš ti mojega nekje drugje....
VolkBrenin
30. 11. 2018 09.24
+19
hecno je vse to imenovanje, razkrivanje in skrivanje...